Dodaj do ulubionych

egzamin IELTS

13.02.13, 20:23
czy drogie ematki emigrantki mogą mi coś powiedzieć o tym egzaminie?
Obserwuj wątek
    • empirical Re: egzamin IELTS 13.02.13, 20:40
      A co chciałabyś wiedzieć? Zdawałam w 2005 jak składałam aplikację na studia w UK (uczelnia miała taki wymóg).
      • grave_digger Re: egzamin IELTS 13.02.13, 20:55
        właściwie wszystko, co pamiętasz. smile
        jak wyglądał
        jaka była punktacja
        jak się do tego przygotowywałaś
        etc.
        • empirical Re: egzamin IELTS 13.02.13, 21:44
          Jedyne, co mi utknęło w pamięci to jakiś techniczny tekst o statkach i potem pytania do tego (test z rozumienia tekstu) tongue_out
          Nie przygotowywałam się jakoś specjalnie, zrobiłam 2 czy 3 przykładowe testy i tyle.

W zależności od tego, jak dobrze zna się język, takie dostaje się punkty. Dlatego nie da się określić poziomu trudności testu.

Ogolnie całość wygląda dokładnie tak, jak to przedstawiają w internecie- nie przypominam sobie żadnych haczyków...
    • croyance Re: egzamin IELTS 13.02.13, 21:11
      Ja zdawalam IELTS Academic przed rozpoczęciem studiów doktoranckich. Było kilka części - rozmowa, pisanie, czytanie tekstu i test z niego. Uważam, ze test był łatwy, poszłam w zasadzie bez przygotowania i dostałam 8/9, z mówienia 9/9. Wymóg uczelni jest - w zależności od uczelni - 6.5 albo 7.
      W necie są przykładowe testy, zdaje sie, ze można tez kupić książkę z cd. W zasadzie jeśli sie używa języka na co dzień to nie ma możliwości zawalić, techniczna strona tez nie jest trudna, a na samym teście tez dokładnie tłumacza, co i jak.
    • grave_digger Re: egzamin IELTS 14.02.13, 08:45
      dziękuję dziewczyny za odpowiedź.
    • tully.makker Re: egzamin IELTS 14.02.13, 11:13
      Wszystkie informacje znajdziesz na stronie British Council:

www.britishcouncil.org/poland-ielts.htm
      • lily-evans01 a przydatność w PL? 14.02.13, 11:28
        Podpinam się pod ten wątek, też z pytaniem smile.
        Na stronie BS tego raczej nie znajdę - chodzi mi o praktyczne zastosowanie IELTS, ale w Polsce (ścieżka General Training). Czy jest przydatny? Jeśli np. chodzi o zatrudnienie w firmie, gdzie należałoby przedstawić jakiś dokument udowadniający znajomość angielskiego? Co jest lepiej widziane, co jest bardziej praktyczne - IELTS czy ścieżka FCE/CAE/PCE?
        • lily-evans01 Re: a przydatność w PL? 14.02.13, 11:30
          A za granicą, ale w krajach europejskich? Może któraś mam ma jakieś doświadczenia, obserwacje z tym związane?
          Co będzie bardziej cenione przez rekruterów - IELTS na jakimś tam sensownym poziomie punktów, czy np. CAE?
    • lonely.stoner Re: egzamin IELTS 14.02.13, 11:37
      w UK wiekszosc uczelni prosi o wyniki z Ielts - na poziomie 6.0 - a czasem wiecej- zaleznie od kierunku studiow (chyba na medycyne trzeba miec wiecej). Do pracy to raczej nie jest do niczego przydatne- skoro tam mieszkasz to pewnie umiesz sie porozumiewac i nikt o certyfikaty z jezyka angielskiego nie pyta - to sie moze ewentualnie przydac za granica, albo jakbys chciala nauczac angielskiego jako foreign language.
      Ja robilam kurs z FCE i potem sie od razu zapisalam na kurs przygotowujacy do IELTS i roznica w poziomie byla naprawde znaczna. To bylo juz pare lat temu. Mozna na pewno dostac przygotowujace materialy- ksiazki i kasety (obecnie to pewnie plyty wink - zadania sa do pisania, rozumienia ze sluchu i wyciagania logicznych wnioskow, no i mowienia.
    • burina Re: egzamin IELTS 14.02.13, 17:34
      Ja napisałam o moich doświadczeniach w wątku 'Australia'. Warto tam zajrzeć, bo był tam pan, który twierdził, że IELTS powyżej 6 jest niemożliwy do zdaniawink (a my emateki jak jeden mąż, poniżej 8 nie schodzimy).
      • evee1 Re: egzamin IELTS 15.02.13, 01:29
        > był tam pan, który twierdził, że IELTS powyżej 6 jest niemożliwy do zdaniawink
        E tam, moja kolezanka z pracy zdala w zeszlym tygodniu tez egzamin, dostala srednio 6.5 i 7, a po angielsku jakos fantastycznie nie mowi. No, na tyle, zeby sie bez problemu porozumiewac w pracy.
        • burina Re: egzamin IELTS 15.02.13, 01:41
          No dlatego odsyłam do twórczości tego pana: nam się wydaje, że to takie hop siup, a on tam od strony osoby ciężko walczącej o to 6 się wypowiada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka