Dodaj do ulubionych

Podatek na kościół - inne pytanie

21.02.13, 19:36
Czy ktoś wie jak ta kwestia będzie wyglądać technicznie? Czy odpis będzie osobno na każdy zarejestrowany związek wyznaniowy? Czy może (nie daj Boże) ogólnie na kościół i do procentowego podziału między związki wyznaniowe?
Zastanowiło mnie bowiem zdanie: W 2012 r. łączna kwota odpisu z rozliczenia za 2011 r. wyniosła ponad 457 mln zł. Gdyby tyle samo osób dokonało odpisu na Kościoły i związki wyznaniowe, miałyby one do podziału kwotę ponad 225 mln zł.
Zdanie pochodzi z artykułu onetowego : wiadomosci.onet.pl/kraj/abp-budzik-bedzie-akcja-promujaca-odpis-podatkowy-,1,5427204,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • nabakier Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 19:41
      Będziesz deklarowała na jaki kościół konkretnie. Ciekawam, czy można będzie podzielić te 0,5 na kilka kościołów.
    • doral2 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 19:48
      dopiero za rok będziesz mogła odpisać, o ile przejdzie w sejmie i prezydent podpisze, a ty się już martwisz na który kościół i ile??

osobiście nie dam ani grosza na żaden.
      albowiem nie mieszam wiary z kościołem, to są dwie różne sprawy, niekoniecznie ze sobą zbieżne.
      • adam76126 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 20:04
        jestem za ,też nie odpisze ,wiarę ma się w sercu i po śmierci się rozliczę z mojego życia , a nie przez dary czy datki darmozjadom ,,może jak by księża byli trochę bardziej mili to może, a zachowują się skandalicznie nie dają przykładu ludziom ,a powinni , są przecież pasterzami.
        • doral2 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 20:21
          no, są przecież pasterzami.
          golą swoje owce.
          oraz doją.
          czasami obdzierają ze skóry.
          i się z nich naśmiewają.
          jak to pastuchy...
          • adam76126 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 20:34
            no włśnie u nas w parafi proboszcz pożałował kobiety jak jej mama umarła nie pochował jej w niedziele bo niedziela jest na modlitwę w poniedziałek też nie po po kolędzie chodzi a no i 3 dni zleciało aż się zlitował cham no i teraz zbliża się komunia daję składki bo wsyd aby nie dać ale ceny też wygórowane ze w pale się nie mieści wiedz dadzą se rade bez tego odpisu
            • arwena_11 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 20:53
              W niedzielę nigdy nie ma i nie było pogrzebów Kościelnych
              • adam76126 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 21:50
                mojego teścia rok temu w niedziele pochował i nie było problemu
              • jolunia01 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 22:20
                Jak to nie? To zależy od lokalnych zwyczajów. Mój osobisty ojciec był chowany w niedzielę. Ba, byłam na pogrzebie w Wielki Piątek - fakt, mszy nie było, tylko modlitwy na cmentarzu, ale jednak.
            • burina Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 00:26
              > się komunia daję składki bo wsyd aby nie dać

A nie wstyd księdza obgadywać, zamiast jak dorosła osoba ( i zgodnie z Twoją wiarą: jeśli bezczynnie patrzysz na grzech innego, to zaliczasz współudział) powiedzieć mu prosto w oczy, że jest coś nie tak w jego zachowaniu?

> się nie mieści wiedz dadzą se rade bez tego odpisu

No dadzą, ale nie dlatego, że oni tacy sprytni, tylko dlatego, że takie masy osób, które chcą mieć na co narzekać i są w stanie dać składki, bo wstyd nie dać. Pamiętaj o tym, jak będziesz mówić 'moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina'.
              • adam76126 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 11:24
                możesz mnie oceniać według mojego wpisu , niema sprawy . ale wybacz bardzo w takich czasach żyjemy i już ,jak mam coś powiedzieć to niewacham się i mówię czy do księdza czy wójta ale w ramach rozsaądku a tutaj na tym forum , taaaaaak mogę se pofolgować cało swoja złość mogę wylać a jak ci nie pasuje to nie czytaj .i tak , będe ich obgadywać
    • zebra12 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 20:48
      No ja wiem, że za rok, ale co znaczy: "miałby wtedy do podziału"...
      • adam76126 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 22:11
        Myślę ze każdy kto chodzi do kościoła to zdje sobie sprawę że księża to i tak leją wodę na wszystko co ich otacza aby ładnie umieją gadać ładnie ubierają słowa ciekawe co powie w mojej parafii proboszcz bo zamiast kazania o wierze lubi mówić o polityce morze by tak wymienić się nowinkami po nabożeństwie bo nasze spekulacje i tak nic niedadzą aby nerw ruszy
        • sztokfisz Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 22:41
          Mam takie poczucie, że jak to jest zamiast funduszu kościelnego to to są potrzeby, które nie trafią do parafii np, tylko na takie ogólne potrzeby kościoła ( na to na co był ten fundusz).

Z jednej strony to jest to hierarchia, kurie itp, ale z drugiej też np. zakony kontemplacyjne, które w "duchowym" życiu kościoła odgrywają ogromną rolę czy też dla misjonarzy.

Mnie zastanawia coś innego:
          1) czy ksiądz będzie mógł sprawdzić czy płacimy - mąż już zażartował, że teraz po sakramenty do kościoła z PITEM
          2) ale powiedzmy, że to dla mnie mniejszy problem, bo ja zamierzam odpisać, ale drugi to czy ksiądz będzie wiedział ile ode mnie dostał czyli tym samym czy będzie znał moje dochody

Pamiętam, że parę lat temu była mowa o podobnej kwestii na Węgrzech i o ogólnonarodowym szoku, że jakiś zielonoświątkowy kościół zebrał prawie tyle co katolicki i niestety była też mowa o tym, że oni zabiegali właśnie o zamożnych wiernych. I rodzi się pytanie czy tak nie będzie trochę teraz u nas, że kościół (kościoły) będą wychodziły głównie do tych lepiej zarabiających, bo większe będą od nich te odpisy podatkowe.
    • jamesonwhiskey Re: Podatek na kościół - inne pytanie 21.02.13, 23:14
      > Zastanowiło mnie bowiem zdanie: [i]W 2012 r. łączna kwota odpisu z rozliczenia
      > za 2011 r. wyniosła ponad 457 mln zł. Gdyby tyle samo osób dokonało odpisu na K
      > ościoły i związki wyznaniowe, miałyby one do podziału kwotę ponad 225 mln zł.[/
      > i]

to jest bez sensu bo nie bierze pod uwage ile kto podatku placi

1,5% polakow odpowiada za wplyw 25% podatku pit
      a nie sadze zeby to byla grupa wyznawcow kk

tradycyjni wyznawcy , emeryci , rolnicy , podatkow raczej nie placa
      wiec te wplywy moga byc bardzo mizerne
      katabasy to wiedza i stad ta doplata do "straty" jaka ponosi kosciol

bogaci moga sobie zalozyc swoj kosciol i zamiast oddawac kase czarnym
      bede sobie mogli swoja kase wydawac sami
      np na co niedzielne pikniki czy co tam innego

• joanna_poz Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 11:47
        > tradycyjni wyznawcy , emeryci , rolnicy , podatkow raczej nie placa

emeryci płacą podatki.
        tyle ze o ile nie dokonują odpisów podatkowych w wypełnieniu PITA wyręcza ich ZUS.
        jesli emeryt chce cokolwiek odpisać musi wypełnić PITAa samemu.
        pytanie raczej ilu się będzie chciało w to bawić w imię oddania doli kościolowi
    • camperbamper Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 08:55
      bardziej rozsmieszylo mnie wzorowanie sie na kosciele we wloszech smile korupcja, pranie pieniedzy.. aml ma tam duzo roboty wink
      • adam76126 Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 11:14
        a w naszych kościołach niema korupcji , jest ,chodżby o komisji majątkowej kościelnej co podstawili rzeczoznawce który zawyżał wyceny nieruchomości .Nieżle przy tym zarabiał kościół . A ile jeszcze może być takich czy podobnych spraw i ludzie mogą to wiedzieć na co dzień mieć z tym do czynienia wiedza o kochankach ksieży , ale cicho się siedzi ,bo co, bo to ksiądz ,obłudnik raczej,może nie wszyscy ale takich jest teraz jak na lekarstwo .
        • baltycki Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 11:58
          adam76126 napisał:

> A ile jeszcze może być takich czy podobnych spraw
          Ile?
          > ludzie mogą to wiedzieć na co dzień mieć z tym do czynienia wiedza o kochankach
          > ksieży , ale cicho się siedzi
          Opowiedz o tych ludziach, co to "mogą to wiedzieć".
          > takich jest teraz jak na lekarstwo
          Jaki %?
    • gogologog Re: Podatek na kościół - inne pytanie 22.02.13, 11:56
      > Czy ktoś wie jak ta kwestia będzie wyglądać technicznie?

Mysle ze jakies nowe urzedy powinny powstac w zwiazku z tym. W ramach tworzenia nowych miejsc pracy.
      Kolejny sztuczny problem, szczucie ludzi, zeby odwrocic uwage od rzeczywistych problemow.
      Oprocz tego temat prosty i zrozumialy dla dziennikarza, nie jakies zawilosci ekonomiczno/matematyczno/techniczne. Badania mozna zrobic w RMF, pokazac slupki i sie kreci.
      A ludzie kupuja, ogladalnosc rosnie.
      Gdzie stad mozna uciec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka