Dodaj do ulubionych

Pies ze schroniska a dziecko

22.02.13, 07:41
Planujemy pieska. Mieliśmy kupić z hodowli, jednak coraz bardziej myślę o adopcji, ale mam pewne obawy. Czy pies wzięty ze schroniska, po przejściach, nie będzie agresywny, zależy mi zwlaszcza na bezpieczeństwie mojego pięciolatka, potrafi być nieco męczący (czytaj: upierdliwy) O szczeniaki trudno, przeglądałam strony różnych warszawskich schronisk, mało jest szczeniąt do adopcji. Poradźcie, może jednak kupić psa?
Obserwuj wątek
    • kerri31 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 07:51
      W życiu niezdecydowalabym sie na psa ze schroniska przy dziecku. Nie wiesz jakich rodzicow pies posiada, pewne uwarunkowania sa dziedziczne.
      • inez21 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:17
        Nie przesadzajmy. Myśląc w ten sposób nikt nigdy nie wziąłby psa ze schroniskasad
        szukaj poprostu młodego pieska,małego . Jeżeli mieszkasz w warszawie to tam jest dużo schronisk i z czasem napewno jakiś się trafi. Teraz jest mało szczeniąt ze wzgledu na pore roku. Porozmawiaj z ludźmi ze schroniska,że masz małe dziecko,a pomoga ci znaleźć właściwego. Uwierz mi,że bedziesz miała prawdziwego przyjaciela ty i twoje dzieckosmile
        Po za tym pieski nierasowe są o wiele mniej chorowitesmile
    • kosmitka06 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:26
      My mamy pieska tzn suczkę ze schroniska. Wzięliśmy ją jak mała miała 6 lat. Też się tego obawiałam ale wytłumaczyliśmy małej że ten piesek może się bać, nie wiadomo jak był traktowany kiedyś przez właściciela, ogólnie był nie kochany i potrzebuje spokoju i miłości.
      W czerwcu minie rok jak ją mamy u siebie. Na początku była płochliwa i nieufna. Zakopywała jedzenie gdzie tylko mogła a teraz... raduje się na nasz widok, szaleje na podwórku a obecna jej ulubiona zabawa to tarzanie się w śniegu wink Zapomniała już o zakopywaniu jedzenia i jest naprawdę z nami zżyta. Wiem że podjęliśmy słuszną decyzję ale na początku było ciężko. My nie chcieliśmy zrobić jej nic złego a ona naprawdę przed dłuższy czas nam nie ufała.
      Porozmawiaj z malcem, myślę że to też poruszy jego serduszko wink Poza tym pamiętaj że jak już piesek się do Was przyzwyczai taki kompan do zabawy jak 5 latek będzie najlepszy wink
      Powodzenia smile
    • lampka_witoszowska Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:28
      miałam ten sam dylemat 2 lata temu, upatrzony psiak w schronisku, w domu 5 latka plus królik zyjący poza klatką - tyle, że pies nas obejrzał i sie schował

zadzwoniłam do naszego weterynarza i odradził - w naszym ukadzie uznał, najlepszy szczeniak, układany u nas od małego (w schronisku akurat było 5 szczeniąt, ale wszystkie już przeznaczone do adopcji)

jest masa ogłoszeń ludzi, którym psiaki się szczenią, nie trzeba kupować

do nas trafiła "labradorka lesna" - miała 3 dni, jak ją jakiś gnój wyniósł do lasu i gałęziami nakrył, znalazł ją podcza spaceru pies pani, która małą od razu zawiozła do weterynarza, odkarmiła mieszankami, odchowała i oddała nam, jak Nulka miała 6 tygodni - i mamy piękną, cudną labradorkę (pewnie mieszanka, ale to tym lepiej, zdrowsza będzie)
      • seniorita_24 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 10:51
        > jest masa ogłoszeń ludzi, którym psiaki się szczenią, nie trzeba kupować

takie psy się różnią od tych w schronisku - tylko miejscem odbioru i tym, że są przebadane. W schronisku lądują psy najczęściej pochodzące od takich bezmyślnych ludzi, którym nagle z niewysterylizowanej suczki rodzi się 6 maluchów (i tak 3 razy do roku).
        schronisku psy są już przebadane, poznane przez wolontariuszy. Nikt nie wciśnie Ci agresywnego psa nadającego się bardziej do kojca niż do oblegania fotela.
        Nawet teraz jest mnóstwo szczeniaków do adopcji (cześć to nieudane prezenty podchoinkowe):

www.schroniskomilanowek.pl/index.php?option=com_sobipro&sid=55&Itemid=11"

Tu jest całe stadko ślicznych szczeniaków do adopcji KASIA 507 237
        447http://images39.fotosik.pl/1949/6520d0832402bd78m.jpg
        • seniorita_24 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 12:29
          Kolejne fundacyjne maluchy są tu Kosodrzewiny 7/9
          Warszawa www.psianiol.org.pl/
    • girl.anachronism Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:31
      Adopcja to fajna rzecz i szansa na naukę dla dziecka, że nie wszystkie zwierzątka są piękne i malutkie, ale wszystkie trzeba szanować i wszystkie potrafią być przyjaciółmi smile W schronisku na 100% doradzą Ci odpowiedniego kandydata, nie dadzą osobie z dzieckiem psa który wykazuje agresję. Zresztą nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś podobno szybko usypiało się psy, które miały duże problemy i nie nadawały się psychicznie do adopcji.
      Ostatnio miałam kontakt z pieskiem po dużych przejściach, starszym już kundelkiem zaadoptowanym przez starszą panią. To był chyba najbardziej zapatrzony w "dobrych ludzi" pies na świecie, serio. Bardzo wrażliwy (gdy ktoś podniósł głos natychmiast uciekał/kulił się w sobie), ale nie miał odruchu atakowania choćby się go wytarmosiło za uszy albo włożyło palec do oka. Po prostu pies wdzięczny za miskę jedzenia i pogłaskanie.
      W schronisku Ci powiedzą co i jak, doradzą odpowiedniego kandydata. Możesz zawsze zrobić wywiad nie tylko z kierownikiem, ale i z pracownikami/wolontariuszami - lepiej znają zwierzaki i nie mają interesu kłamać. Pies po przejściach =/= pies agresywny. A i nie wszystkie psy w schronisku są po przejściach wink
      • bri Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 16:25
        Warto pamiętać, że pies nie musi być jakoś szczególnie agresywny, żeby komuś zrobić krzywdę. Ostatnio znajomi wzięli psa ze schroniska, nie szczeniak, ale młody, miał pewnie góra 2 lata. Nie był agresywny, głaskałam go na spacerze, zachowywał się łagodnie. Z jakiegoś powodu nie zaakceptował pani domu, warczał kiedy przechodziła obok itp. W końcu przegryzł jej policzek i wrócił do schroniska.

Szczeniaka jednak łatwiej nauczyć odpowiedniego miejsca w stadzie.
    • d.wludyka Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:36
      Bez przesady z tym pochodzeniem.
      Jeżeli boisz się psa po przejściach weź psa młodego, albo takiego, o którym coś więcej wiadomo, np. oddanego przez rodzinę z powodu wyjazdu, zmiany sytuacji życiowej, alergii itp.
      Ja z zawsze biorę suczki, są z natury łagodniejsze.
      Jest mnóstwo rasowych psów do adopcji, jeżeli myślicie o jakiejś konkretnej rasie poszukaj sobie w internecie strony miłośników tej rasy, dowiesz się tam wielu ważnych rzeczy o tej rasie, znajdziesz informacje o psach do adopcji w całej Polsce, a wolontariusze pomogą w doborze, przewiezieniu.
      Jest też mnóstwo ogłoszeń o chęci oddania psa bezpośrednio od właściciela.
      • majenkir Re: 22.02.13, 13:31
        d.wludyka napisała:
        > Ja z zawsze biorę suczki, są z natury łagodniejsze.

Hehehwink
      • vivaluna Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 18:23
        Suki to hormonalne terrorystki wink Wiem bo mam dwie. Wykastrowany samiec to większe prawdopodobieństwo spokoju i bezstresowych spacerów.
        Polecam psa z domu tymczasowego - zazwyczaj opiekunowie trochę wiedzą o psie. Jeśli schronisko to warto skontaktować się z wolontariuszem opiekującym się danym psem.
        Psy w typie ras też są do adopcji, wystarczy wejść na stronę miłośników danej rasy np. owczarek.pl. Szukamy wpisując rasę w wyszukiwarkę + forum np. owczarek szkocki forum.
        Pies koniecznie musi być sprawdzony w kontaktach z dziećmi.
        Jeśli szczeniak to niepłochliwy - nie może uciekać, chować się po kątach, wesoły, liżący dłonie a nie podgryzający, ciekawski.
    • papryczka.chili Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:46
      My mamy psa ze schroniska. NA pewno musisz zwrócić uwagę na jego zachowanie jak reaguje gdy dziecko jest w poblizu czy warczy jak np Ty zabierasz mu miskę czy da posadzić sobie dziecko na grzbiet - no mi takie uwagi dostałam jak ja adoptowałam psa. Wazne by pies był mlody o wszystko pytasz w schronisku
      • deszcz.ryb Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:51
        >czy
        > da posadzić sobie dziecko na grzbiet

Po co sadzać dziecko psu na grzbiet??? Właśnie trzeba DZIECKO nauczyć, że w ten spos.ób z psem bawić się nie wolno, bo można psa skrzywdzić.
        • papryczka.chili Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 18:07
          Takie rady dał mi weterynarz , pewnie po to by sprawdzić reakcję psa. A moja córka na psie nie jeździ no poza psem pluszowym na biegunach

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ai/ve/kcg2/UjSERPM57MuchOaEWX.jpg
    • deszcz.ryb Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 08:46
      Wiesz, w schronisku naprawdę nie siedzą psy wcześniej maltretowane czy głodzone [są i takie, ale mało] - sporo z nich trafia tam z wypadków albo po śmierci właścicieli. Zależy też, jakie to schronisko - są porządne instytucje z godnymi zaufania pracownikami, którzy naprawdę potrafią sporo powiedzieć o danym psie i doradzić, czy nadaje się on do danej rodiny.

Poza tym: teraz zaczyna się "okres szczeniakowy" - do schroniska trafiają niechciane mioty i będzie ich DUŻO, trzeba tylko cierpliwie poczekać miesiąc albo dwa.

>zależy mi zwlaszcza na bezpieczeństwie mojego pięciolatka, potra
      > fi być nieco męczący (czytaj: upierdliwy)

A to już nieważne, skąd weźmiesz psa i czy będzie mały, czy duży - dziecko trzeba OD POCZĄTKU nauczyć właściwego obchodzenia się z psem, odpowiednich zabaw delikatności i NIE WOLNO pozwolić na męczenie zwierzaka [bo każdy męczony psiak w końcu dziabnie w samoobronie i to nie będzie miało nic wspólnego z agresją]. Czyli trzeba dziecka pilnować, pilnować i jeszcze raz PILNOWAĆ, i oddzielać je od psa jeżeli zauważy się niewłaściwe zachowania.
    • mw144 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 09:34
      Jeśli jesteś z okolic W-wy, to pojedź na Paluch w sobotę i porozmawiaj z wolontariuszami, oni znają psy, którymi się zajmują i na pewno jakiegoś doradzą i pomogą w adopcji. Na tych państwa, którzy siedzą w biurze nie licz, bo oni mają adopcje i psy głęboko w doopie. Odwiedzających też. Co do łagodności psów - z doświadczenia (byłam kilka lat wolontariuszem w tymże schronisku) do dzieci nadaje się jakieś 70% psów, ale jak mówię najlepiej żeby doradził ktoś, kto dane psy zna, bo w ciemno trudno trafić.
      • thaures Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 09:40
        Też uważam,że wystarczy zapytać. Oni przecież wiedzą jakie psy mają, a jak jakis jest zagadką- to do niego nie zaprowadzą. Wydaje mi się ,że własnie pies ze schroniska będzie najlepszy- bo "odda" Wam całą swoją miłosc.
      • per-ra Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 09:42
        W schronisku w Józefowie (niedaleko Warszawy) na adopcję czeka taki szczeniak:
        https://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/65229_152378568253404_568526192_n.jpg
    • 1landrynka Mam jednego psa ze schroniska 22.02.13, 11:01
      cocker spaniela, ani chwili nie żałuję, że zdecydowałam się na schronisko. Mam córkę i doskonale się dogadują.
      Ten piesek bardzo potrzebuje domku, od poniedziałku nie będzie miał gdzie się podziać:

www.facebook.com/events/472601099463238/486382118085136/?notif_t=plan_mall_activity
    • saguaro70 Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 11:18
      Musi być z hodowli, prawdziwej hodowli. Nie ze schroniska. Przy małym dziecku pies musi być w domu od szczeniaka, musi znać mores. Stary pies ma swoje przyzwyczajenia. I na pewno nie cocker spaniel. Nie jest agresywny, jest fajny, ale debil jakich jakich mało. Wiem, o czym piszę, bo posiadam taki okaz w domu.
      Najlepszy będzie westi albo shit zu. Łagodne jak baranki.
      • deszcz.ryb Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 11:32
        > Musi być z hodowli, prawdziwej hodowli. Nie ze schroniska. Przy małym dziecku p
        > ies musi być w domu od szczeniaka, musi znać mores. Stary pies ma swoje przyzwy
        > czajenia.

Guzik prawda. Niby czym się różni szczeniak ze schroniska od szczeniaka z hodowli czy od szczeniaka od kogoś? Niczym [tylko tym, że hodowlane psy są zdrowe i szczepione, no i można przewidywać ich charakter i wygląd na podstawie ich rodziców].

Stary pies ma swoje przyzwyczajenia, ale przecież nie każdy pies jest wyrafinowanym mordercą małych dzieci. A w schroniskach najczęściej są ludzie, którzy znają danego psa i wiedzą, jak się zachowuje.

A poza tym DZIECKO TEŻ powinno znać mores przed psem - powinno wiedzieć, jak się z nim bawić i kiedy przerwać zabawę. Bo psy najczęściej gryzą dzieci, które im dokuczają.
      • 1landrynka Może twój pies jest debilem 22.02.13, 11:37
        bo ma opiekuna debila, który nie potrafi ułożyć psa należycie.

Mam spaniela w domu, to już drugi, to rasa bardzo łagodna, ma swój charakterek ale bardzo mądre psy i do pokochania i ułożenia.'
        Nie potrafisz ułożyć sobie psa to daje świadectwo o tobie, że ty jesteś jak to nazwałaś d....m.

Pies ze schroniska da się ułożyć, spaniele ze schroniska to psy zazwyczaj przebywające tam krótko i wychowane w domach przy rodzinie trafiające do schroniska z różnych powodów.
        Nikogo nie nazwałam nigdy debilem ale ty sam sie o to prosisz.
      • tully.makker Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 14:43
        Najlepszy będzie westi albo shit zu. Łagodne jak baranki.

Akurat westy to, jak wszystkie teriery, psy raczej agresywne , malo cierpliwe w stosunku do malych dzieci. Wbrew wygladowi rozkosznej kulki, to nie kanapowy przytulasek.

Sama mam westiczke z adopcji, wiec wiem, co mowie. To nie znaczy, zeby dyskwalifikowac te rase, ale potrzebuje konsekwencji i nadzoru.
      • d.wludyka Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 15:37
        Bez przesady, psy żyją kilkanaście lat, między szczeniakiem a starym psem jest jeszcze dużo opcji pośrednich. Poza tym nie wszyscy głodzą, biją i uczą psy agresji.
        Ludzie najczęściej oddają psy, bo im się znudziły albo nie przewidzieli, że to taki koszt i obowiązek (spacer kilka razy dziennie przy każdej pogodzie, karma, szczepienia, leczenie w razie potrzeby, opieka na czas wyjazdów itp.).
        Warto o tym pomyśleć zanim zdecydujesz się na psa.
    • majenkir Re: 22.02.13, 13:52
      Mielismy dwa greyhoundy ze schroniska i male dzieci. Teraz dzieci juz podrosly, a my wlasnie 2 tygodnie temu wzielismy ta mala urocza sierotke ze schronu.
      https://images3a.snapfish.com/232323232%7Ffp73498%3Enu%3D326%3A%3E473%3E68%3B%3EWSNRCG%3D389332954932%3Cnu0mrj

Przy dzieciach raczej nie zdecydowalabym sie na adopcje psa z tzw. "listy".
      • selavi2 Re: 23.02.13, 15:02
        Sierotka sierotką(słodziak) ale grey ... Cudny i piekny ten twój chart. Tak - mam korbę.smile
    • tully.makker Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 14:45
      Mam 2 psy z adopcji, kundla i westika. Oba byly z nami przy malych dzieciach i jest OK. Kundel jest do nas przywiazany wrecz maniakalnie, westiczka bardziej zdystansowa, mimo juz lat spedzonych u nas w domu.
      Maja swoje dziwactwa, ale nie stanowia zagrozenia dla dzieci.
    • 1.maaika Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 16:05
      Bardzo polecam boksera, jest to pies prawdziwie rodzinny.
      Można połączyć też przyjemne z pożytecznym:
      www.sosbokserom.com.pl/
      Jest to fundacja z prawdziwego zdażenia, wystarczy zadzwonić i popytać smile
      My mieliśmy suczkę bokserkę, była wspaniała dla dzieci.
      • 1.maaika Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 16:06
        Zdarzenia, przepraszam, ale byk smile
    • esr-esr Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 17:53
      mam dwa psy ze schroniska. ostatniego brałam gdy syn miał 3 miesiące. był ze mną wtedy w schronisku i czekał w foteliku pod stołem aż wybiorę psa. to mój kolejny pies ze schroniska (aktualnie są dwa) wzięty jako dorosły pies. ja bym się nie bała jakoś szczególnie interakcji pies-dziecko. w ogóle nie brałabym psa dorosłego jeśli nie jesteście "psiarzami" od zawsze. takie psy na ogół mają ciężką historię i wymagają szczególnej uwagi. szczeniaki będą za miesiąc, dwa w ilościach hurtowych bo teraz jest sezon cieczki, jeśli jednak chcesz psa o określonych cechach charakteru to wtedy polecam hodowlę PROFESJONALNĄ (czytaj: taką która od lat zajmuje się daną rasą i gdzie właściciele dbają o to, by eliminować psy agresywne).
      • verdana Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 17:59
        Jeśli ze schroniska to tylko szczeniak. Nie pies "po przejściach", bo te przejścia potrafią sie ujawnić po pewnym czasie dopiero. Przy małym dziecku to jednak ryzyko.
        • miniofilka Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 22:02
          verdana napisała:

> Jeśli ze schroniska to tylko szczeniak. Nie pies "po przejściach", bo te przejś
          > cia potrafią sie ujawnić po pewnym czasie dopiero. Przy małym dziecku to jednak
          > ryzyko.

Masz rację - moja koleżanka zaadoptowała kundelka ze schrona trzy lata temu a w tym roku pieskowi coś odbiło i ugryzł jej dziecko. W schronie przebywał 2 lata...
    • miniofilka Re: Pies ze schroniska a dziecko 22.02.13, 21:50
      Zaadoptuj labradora ze schroniska - to bardzo cierpliwe i przyjazne dla dzieci psiakismile
    • miniofilka labrador, golden retriever, landseer albo bokser 22.02.13, 22:07
      To najlepsze rasy dla dzieci - nigdy nie agresywne, bardzo cierpliwe, wprost uwielbiają dzieci.
      Najgorsze to chyba sa yorki,nie dość, że głupie, często agresywne do dzieci to jeszcze potrafią złośliwie napaskudzić w mieszkaniu.
      Najlepiej będzie jak weżmiesz dziecko za ręke i razem pojedziecie do miejscowego schroniska aby zobaczyć jak psy będą na malca reagować. Ja tak uczyniłam i razem z moją wówczas ośmiolatką wybrałyśmy cudowną, chyba najłagodniejszą i megacierpliwą labradorkę, która jest teraz naszym oczkiem w głowiesmile
      • anyx27 Weź psa z DT. 23.02.13, 11:56
        Jeśli boisz się wziąć psa ze schroniska, weź takiego, który przebywa w domu tymczasowym, bedziesz wiedzieć o psie wszystko, czy toleruje dzieci itp.
      • sadosia75 Re: labrador, golden retriever, landseer albo bok 23.02.13, 12:08
        To najlepsze rasy dla dzieci - nigdy nie agresywne, bardzo cierpliwe, wprost uwielbiają dzieci.

Bzdura !
        Jakiś czas temu ( chyba na początku 2009 r ) na forum o labkach był dłuuugaśny wątek o agresywnym labku. Pies jeździł po wszystkich możliwych hotelikach z behawiorystami. Na końcu psa uśpiono bo nie było dla niego żadnych szans na poprawę.
        Kilka miesięcy temu w stanach był ogromny problem z goldenami,które raktowane jako psie zabawki stawały się agresywne. Kilka z nich zaatakowało dzieci. Jeden pogryzł dotkliwie swoją opiekunkę, starszą panią.
        Sama byłam świadkiem nagłego wybuchu agresji u goldena. Pies był fatalnie traktowany przez swojego poprzedniego właściciela. Mimo 3 lat głębokiej i intensywnej pracy nad psem nie było poprawy. Pies uśpiony został po drugim ataku.
        Psy z inbreedingu ( i goldeny i labki ) z chodowlii na terenie śląska zostały uśpione z powodu potężnej agresji i autoagresji.

Nigdy nie można stwierdzić, ze pies nie będzie agresywny bo jest rasy takiej i śmakiej albo w typie rasy.
    • demonsbaby Re: Pies ze schroniska a dziecko 23.02.13, 14:33
      Kupno psa - to już konkretnej rasy i w konkretnej hodowli ZKwP.
      Adopcja schroniskowa jest problematyczna, głownie dlatego, że człowiek oczekiwałby wdzięczności od takiego psa za uratowanie losu, a w większości tak nie jest. Psy żyjące w klatkach, trudnych warunkach, karmione specyficznie - mogą w domu sprawiać problemy z utrzymaniem czystości, żywieniem (biegunki, wymioty), zachowaniem (z lękliwością i agresją, dominacją - niewykluczone). Jest problematyczna, ale nie znaczy, że we włożoną pracę w opiekę - nie daje satysfakcji - owszem i to dużą. Jednak w domu masz dziecko i to jest główny czynnik wyboru miejsca adopcji.
      Dlatego poleciłabym ci poszukać psów / suczek wśród DT różnych fundacji działających na rzec zwierząt, gdzie znane są zachowania, tolerowanie innych zwierząt, stosunek do dzieci, itp.

Niezależnie od wyboru kupna czy adopcji, jeżeli decydujesz się na konkretną rasę (w typie rasy) - zajmij się lekturą najpierw aby dobierasz właściwie psa do warunków u Ciebie panujących i sprostasz na podstawie swoich przyzwyczajeń i cechom charakteru wychowaniu takiego psa.
    • yoko0202 skontaktuj się wolontariuszami 23.02.13, 14:47
      wygugluj, na bank znajdziesz namiary na ludzi, którzy po prostu znają psy bo się nimi zajmują - nie chodzi tylko o takie ze schroniska, ale przede wszystkim psy przekazane ze schronisk do domów zastępczych, czyli przygotowane do adopcji.
      taki pies z domu zastępczego to w Waszej sytuacji idealna sprawa, bo przebywa z ludźmi i z innymi zwierzętami w normalnych warunkach, widać jak reaguje na dzieci czy inne psy itp.
      w schronisku (mniejszym) oczywiście też można od pracowników liczyć na pomoc przy wyborze psa, ale np. na warszawskim paluchu zapomnij - straszne smutne miejsce, nikt nie pomoże, więc stamtąd psa bierzesz na czuja.
      i to nie jest tak, że psy ze schroniska są agresywne, mnóstwo np. moich sąsiadów ma psy ze schroniska, to są najwdzięczniejsze, najweselsze i najspokojniejsze stworzenia na ziemi.
      nie szykowałabym się akurat na szczeniaka - te nieco starsze również można ułożyć, mniej problemów na początku, a przywiązują się do nowych opiekunów jak żadne inne.
    • gato.domestico Re: Pies ze schroniska a dziecko 23.02.13, 15:06
      to moze poprostu wez jakiegos szczeiaczka kundelka---ogloszen o oddaniu jest masa...tak czy inaczej jesli ktos ich nie wezmie kiepsko pewnie skoncza a przynajmniej poki sa male i przy matce to psychika sie im nie zwichruje...pies po przejsciach ze schroniska przy dziecku- marny pomysl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka