Dodaj do ulubionych

komunia wyłamanie się

18.03.13, 13:28
czy któraś z Was się wyłamała i nie posłała córki do komunii w sukience takiej jak cała grupa?
sukienka jest typu "ala alba", z tandetnej żorżety z wielkimi bufkami. nikomu się nie podobała prze i po odebraniu też większości się nie podoba.
córka wygląda w niej tragicznie.
wiem, że to nie o strój tu chodzi...
ale to (poza ślubem) chyba jedyna taka okazja, żeby dziecko wyglądało ładnie. i strojem też taka uroczystość się podkreśla.
chciałabym sukienkę prostą, bez bufek i cudeniek, w żadnym bądź razie nie "ala wesele", ale z lepszego materiału, bardziej elegancką.
córce sukienka z kościoła się nie podoba i sama nie wiem.
byłaby pewnie jedyna, która będzie mieć inną (może jeszcze jedna osoba będzie mieć inną, ale tego nie wiem).
I tak będą się różnić, bo bolerka przykryją sukienkę, ale to i tak będzie inna.....
i co począć.....?
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:30
      to dlaczego szyliście te paskudne sukienki, skoro nikomu się nie podobają?

z jednym się nie zgadzam - dziecko może wyglądać ładnie nie tylko na komunii i ślubie wink

ja bym się pewnie wolała wyłamać, niz ubrać dziecko w coś, co się do ubrania nie nadaje. no ale to też zależy od układu w parafii i między rodzicami.
    • gryzelda71 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:34
      Nie wyłamałaś się zgadzając się na okropne alby,to teraz będziesz miała odwagę posłać dziecko w innej albie?
    • jowita771 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:37
      ale to (poza ślubem) chyba jedyna taka okazja, żeby dziecko wyglądało ładnie.

Doprawdy? Moja córka ma szczęście, wprawdzie do komunii nie idzie, ale ja się wyłamuję i już kilka razy dziecko ubrałam ładnie z zupełnie innych okazji albo nawet (o zgrozo!) bez okazji wink
    • kawka74 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:38
      nikomu s
      > ię nie podobała prze i po odebraniu też większości się nie podoba.

Nie musieliście zatwierdzić wyboru? Czy to jest tak, jak dość często ze zdjęciami - jeden fotograf skumany z proboszczem i nie ma zmiłuj, choćby robił beznadziejne zdjęcia, nie można go zastąpić innym?

> byłaby pewnie jedyna, która będzie mieć inną (może jeszcze jedna osoba będzie m
      > ieć inną, ale tego nie wiem).

A jeśli poślesz dziecko w innej sukience, to co, nie dopuszczą jej do komunii?
    • joxanna Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:41
      Ja bym się nie wyłamała. Żeby nie wzbudzać w moim i innych dzieciach rywalizacji - o pie...ty w końcu. Sukienka, sukienką, ale jedna inna w grupie na pewno zostanie dostrzeżona i zaczną się porównania.

A w przypadku uzgodnienia takich samych sukienek przecież chodziło właśnie o to, żeby nie było rewii mody. Żeby skupić się na sensie komunii, a nie na sukienkach.

To mi się wydaje takie polaczkowskie - nie ważne są ustalenia, umawianie się, wolnoć-tomku.
      • saszanasza Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:45
        w dniu komunii bym się nie wyłamała, ale zaraz Po uroczystościach w kościele i na biały tydzień
        założyłabym sukienkę która się Córce podoba.
    • iwoniaw Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:48
      Skąd się biorą tacy ludzie? Przy wyborze modelu nie było komu się opowiedzieć za innym wzorem (skoro "nikomu" ten się nie podoba, to nie byłoby problemu, prawda?), a teraz chcesz robić wielkie halo i już nakręciłaś dziecko, że kiecka "brzydka"? No cóż, możesz posłać dziecię w czym chcesz, nie sądzę, że dzięki temu poczuje się lepiej, niż gdyby tę godzinkę w kościele wytrzymała w uniformie takim jak inne dzieci.

Tekst o "jedynej okazji poza ślubem", w której dziecko wyglądałoby ładnie jest tak kuriozalny, że nie wiem, co powiedzieć...

---
      Spójrzmy na ciąg cyfr: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Gdzie ukryła się ósemka?
      Na pierwszy rzut oka w podanym ciągu ósemki nie ma. A kiedy przyjrzymy się uważnie jeszcze raz, cyfry osiem nadal nie dostrzeżemy. Ciekawostką jest, że sztuczka ta udaje się tylko wtedy, kiedy w ciągu cyfr nie ma ósemki.
      • adwarp Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:52

Tekst o "jedynej okazji poza ślubem", w której dziecko wyglądałoby ładnie jest tak kuriozalny, że nie wiem, co powiedzieć...

szczególnie, ze patrząc na panny młode często dochodzi się do wniosku, ze nie to ładne co ładne, ale co się komu podobasmile
      • undoo Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 02:00
        a nie pamietasz 'mojej' zakonnicy? w ogole nie brala pod uwage zdania rodzicow i powiedziala, ze tak ma byc, bo tak bedzie ladnie, a jak nie mam granatowego garnituru, to mam zalozyc dziecku granatowy sweterek, bo ma wygladac jak inni (!)
        • iwoniaw To jest w ogóle inna sytuacja: gdybyś zamówiła 19.03.13, 09:50
          taki garnitur jak wszyscy i nawet go odebrała, po czym zaczęła się zastanawiać, czy aby nie posłać dziecka w innym garniturze (bo wszak ma jedyną okazję w życiu do wyglądania dobrze, a zakonnica granatowością i tkaniną garnituru chce to zepsuć i radość z dnia zabić), to bym Ci napisała to samo, co autorce wątku.
          • undoo Re: To jest w ogóle inna sytuacja: gdybyś zamówił 19.03.13, 14:54
            No dobrze, obie wiemy, ze ja jako jedyna publicznie zaprotestowalam i powiedzialam, ze mam na stanie inny kolor i nie wyobrazam sobie kupowania garnituru pod dyktando siostry big_grin Po czym innych rodzicow trafilo, bo przeciez kolor garnituru pod albe musi byc jak siostra kaze.
            • iwoniaw Re: To jest w ogóle inna sytuacja: gdybyś zamówił 19.03.13, 18:36
              OK, siostra była specyficzna i rodzice takoż, niemniej nie był to problem urody garnituru i utraty jedynej szansy na przeżycie uroczystości przyzwoicie wyglądając big_grin
    • adwarp Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:49
      a nie można się było odezwać przed wyborem alby?

ja bym próbowała przekonać (siebie) dziecko, że nie strój jest w tym dniu najważniejszy smile
    • mw144 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:50
      Jak będzie coś bardzo paskudnego to moja pójdzie w innej. Z tego co widziałam na komuniach, na których byłam, na większości zdarzały się wyjątki (2-6 dziewczynek) w innych sukienkach niż "jedynie słuszne".
      Syn ma już garnitur do komuni, nie interesuje mnie jakie będzie miała reszta.
    • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 13:53
      z doświadczenia wiem, że najgorsi sa tacy rodzice, którzy się na zebraniach nie odzywają, ale za to ochoczo komentują poczynania komitetu, który komunię organizuje. najlepiej do ucha i najlepiej teatralnym szeptem. a potem to już tylko obgadywanie za plecami.

ale odważnego, który by coś powiedzial na forum zebrania rodziców, to już nie ma uncertain

ja wychodzę z założenia, że jak się coś komuś nie podoba, to powinien to powiedzieć. a jak milczy - to niech się zamknie całkiem.
      • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:23
        wyjaśniając... choć można było się spodziewać, że bedą takie tu komentarze...

jako jedyna przy wyborze sukienki się odzywałam, nikt inny nie miał odwagi.
        przy pokazaniu sukienki (o co w ogóle wywalczyliśmy, bo nie można było, musiała być ta firma, ta sukienka z katalogu) nikomu wybrana sukienka się nie podobała, ale nikt poza jeszcze jedną osobą się nie odezwał. ludzie mnie po prostu rozwalają....
        ale cóż stwierdziłam, że skoro tak to przecież z wiatrakami walczyć nie będę i nie chce też, żeby dziecko było przez to szykanowane przez osobę przygotowującą do komunii.
        sukienki przyszły i jak dziecko wcześniej chciało jak inne, to teraz nie chce.
        sukienka jest koszmarna i tyle.
        co do jedynych takich okazji: to kościele to jedyne. i w białe tego typu sukienki dziewczynki się ubierają tylko na komunię lub ślub. no może jak są mniejsze jako druhny.
        moja córka ma sukienki na inne okazje i nie mam kasy nie wiem ile. ale umiem szukać okazji w internecie i tak kupuje, że nie płace więcej niż 50-100zł za rewelacyjne sukienki.

w moim poście chodziło o to, czy się któraś z Was wyłamała a nie o to, żeby mnie pouczać, czemu się wcześniej nie odzywałam czy nie wiem co. no ale czytając to forum, wiele osób uwielbia wyciągać daleko idące wnioski i nie odpowiadać na pytania.
        • gryzelda71 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:24
          Wyłamują się.
          • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:27
            a jak już się wyłamują to co? są jakieś konsekwencje?
            ja mam dylemat jak nie wiem, a czas niestety leci....
            • yenna_m Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:24
              są parafie, gdzie ksiądz bierze delikwenta do zachrystii i każe się przebierać wink
              nasz zapowiedział, że na tę okoliczność ma kilka zapasowych albo przygotowanych wink

popieram w całej rozciągłości zachowanie księdza

nie znoszę komunijnej rewii mody (i to nie dlatego, że mnie nie było stać na coś lepszego; z pobudek stricte ideologicznych nie popieram)
              • kk345 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 00:21
                > są parafie, gdzie ksiądz bierze delikwenta do zachrystii

Chyba do zaKrystiismile
                • yenna_m Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 00:23
                  no tak
                  zakrystii big_grin

natomiast nie zmienia to postaci rzeczy smile
                  ksiądz bierze i czekają alby do przebrania big_grin
              • lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:12
                Noooo.... Normalnie kocham tego Waszego księdza wink.
                I o to chodzi, to naprawdę nie jest rewia mody, tylko uroczystość o wymiarze duchowym.

Co do ładnego ubrania się na te 2 życiowe okazje li i jedynie - z lekka padłam. Nierzadko widziałam dziewczątka na weselach dorosłych członków rodziny, poubierane właśnie w jasne sukienki z satyny bądź z tiulem itp., same niemal jak panny młode. We mnie to wywołuje lekki uśmieszek, ale jak się komuś podoba...

Moja córka w tej chwili na większość uroczystych okazji nosi sukienkę za kolana kremową z haftem, jedna ciotka już nas skomentowała, że wyglądamy jak do komunii wink. Są bardziej "eleganckie" sytuacje, to i strój może śmiało być elegancki. Naprawdę nie trzeba czekać do ślubu...
            • gryzelda71 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:36
              Nie było żadnych.Wszak trudno dzieci karać za to co robią rodzice.
            • gabi683 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 17:22
              kamire12 napisała:

> a jak już się wyłamują to co? są jakieś konsekwencje?
              > ja mam dylemat jak nie wiem, a czas niestety leci....

Postanowiłaś tak i bądź konsekwentna w swoich wyborach.Dla mnie komunia to nie sukienka i nie jest dla mnie istotna , ważne dla mnie jest sam sakrament.
        • przeciwcialo Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:30
          W takiej sytuacji nie zamówiłabym alby która jest zwyczajnie brzydka. Kupiłabym lub uszyła inną.
          Przecież dziecka z kościoła nie wyrzucą.
          U nas jest dowolnośc, jest krawcowa, kto chce ten zamawia, reszta ma się dostosowac do skromności okazji i tiulowe bezy nie przeszłyby ale prosta sukienka juz tak.
      • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:26
        ja się akurat odzywam i co z tego?
        jako jedyna mam odwagę i co z tego?
        reszta mnie niby popiera, ale nikt się nie odezwie i co?
        są jak dzieci, czy ludzie z czasów PRL, zero własnego zdania.
        no ale niektórych rzeczy nie przeskoczysz i tyle.
        w parafii jak widzę jest tylko 1 producent, miało być tanio, choć zaczynam w tą wątpić. bo 100zł na film już wszyscy chcą dać, co wydaje mi się przesadą od takiej grupy dzieci.
        • anek130 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:34
          ja bym się zastanowiła tylko nad ty, czy córka będzie się czuła dobrza jako wyrózniająca się. Jełsi nie sprawiłoby jej to problemu to ja bym założyła sukienkę inną - naprawdę. Mam to samo- ubranka szyje jedna krawcowa od kilkunastu lat z danej parafii, mam syna- i zależało mi tylko aby ie odbiegał kolorystycznie- matki wybrały czarny garniturek i ja kupiłam używany . No z sukienkami jest inavczej bo wiele fasonów wchodzi w grę, no i różnica między alba a normalną sukienką jest bardzo widoczna. A co towja córka na to?
        • kinder0610 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:37
          ja też z tych co się odzywają, jak wszyscy milczą. Nigdy nie wiem co w rzeczywistości myślą, ale coż.. Co do sukienki, to jeśli widziałabym ją wcześniej i niepodobała by mi się to bym nawet nie zamówiła. Co do materiału to też musiałabym wcześniej zobaczyć. I pewnie bym się wyłamała i dała w innej skromej białej sukience.
        • adwarp Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:38
          a nie da się jakoś "upiększyć" tej alby? bufki przerobić na proste rękawki

daj zdjęcie, może nie jest tak źle i coś można jeszcze z tym zrobić?
          w tłumie jednakowych alb może nie będzie z nimi takiej katastrofy?
          • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:45
            Też mi to przyszło do głowy, sukienkę przerobić tak, by jakoś wyglądała, będzie i wilk syty i owca cała ( ło matko, ale mi się zrymowało).
            Ja bym się chyba wyłamała, nie lubię jak ktoś mnie do czegoś zmusza - zwłaszcza jak jest to tylko w imię jego interesu.
            • majenkir Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:30
              lelija05 napisała:
              > Ja bym się chyba wyłamała, nie lubię jak ktoś mnie do czegoś zmusza

To co Ty w ogole robisz w kosciele??? big_grin
              • yenna_m Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:40
                koleżanka zapomniała, że komunia to też nauka chrystusowej pokory tongue_out

też się dziwię, co robi wink
                • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:51
                  Nie bądź taka do przodu, kto powiedział, że cokolwiek robię?
                  Wyluzuj z docinkami, hasło o pokorze proszę kierować w stronę większości księży.
                  • kk345 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 00:23
                    > Wyluzuj z docinkami, hasło o pokorze proszę kierować w stronę większości księży
                    I w stronę wiekszości wiernych, niestety...
                  • yenna_m Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 00:28
                    bez jaj, bądź konsekwentna

wysyłasz dziecko do komunii w jakim celu?
                    w celu przyjęcia sakramentu czy pobawieniu się w rewię mody?
                    • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:18
                      Ty bądź konsekwentna i jeśli już chcesz być taka mądra to najpierw się dowiedz szerloku komu odpisujesz.
                      Moje dziecko ma cztery lata i w żadnym wątku póki co nie wypowiedziałam się na temat religii.
                      Za to chętnie pogadam o kieckach i odgórnych nakazach z powodu czyjegoś widzimisię smile
                      • gabi683 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 15:50
                        lelija05 napisała:

> Ty bądź konsekwentna i jeśli już chcesz być taka mądra to najpierw się dowiedz
                        > szerloku komu odpisujesz.
                        > Moje dziecko ma cztery lata i w żadnym wątku póki co nie wypowiedziałam się na
                        > temat religii.
                        > Za to chętnie pogadam o kieckach i odgórnych nakazach z powodu czyjegoś widzimi
                        > się smile

.
                        Nie galopuj moja droga bo się spocisz,nie jesteś w temacie to jeszcze przed tobą
                        • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 18:44
                          Nie wtrącaj się.
                          • gabi683 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 12:58
                            lelija05 napisała:

> Nie wtrącaj się.

Bo co ?
          • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:48
            to może nie jest kwestia upiększania. już wyrwałam poduszki. muszę powiększyć dekolt, bo ta ją ciśnie i odcina szyję praktycznie. ale to sam materiał, bufki itp. nawet przerabiając dekolt, odcinając nie wiem co, to nie będzie miało takiego efektu....
            nie wiem po co film i te ceregiele, jak dzieci wyglądają jak pastuszki idące wypasać owce... przepraszam za porównanie...
            córka chciała iść jak inni i też miałam takie zdanie, więc ostatecznie uległam. ale obecnie ona wie, że sukienka jest tragiczna, chce inną. ja ją rozumiem, ale też nie chcę, żeby wszyscy ją wytykali palcami. po tym wszystkim to uważam, że każdy powinien iść jak chce. chłopcy tak idą, a dziewczynki mają wszystkie jednakowe.
            jakoś mnie nie przekonuje, to że będzie miała na przebranie inną. ma. ale to jest sukienka do kolana, kremowa. i na samą uroczystość będzie mieć taką nie ładną.... to już syn w garniturze lepiej wygląda, a to przecież ona ma w tym dniu być naj.
            takie tam dylematy....
            • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:51
              po prostu zdaję sobie sprawę, że tego dnia i czasu nie wrócę, że to będzie jedyny raz i tyle....
              i chyba każdy by chciał, żeby dziecko w tym dniu było szczęśliwe....
            • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 14:52
              Szkoda dziewczynek, komunię ma się raz, a w tym wieku sukienka niestety liczy się bardziej niż aspekt duchowy uroczystości.
            • anomalia_pogodowa81 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:00
              "to już syn w garniturze lepiej wygląda, a to przecież ona ma w tym dniu być naj."

HĘ?!
            • lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:17
              Jak jej tak matka marudzi, przymierza, przeszywa, komentuje, odkąd tę nieszczęsną albę odebrała - to i dziecko wie, że nie jest ok...
              Patrzcie państwo, ja myślałam, że do komunii przystępuje się, by przyjąć sakrament, a nie "być naj w tym dniu" wink.
              • olena.s Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 20:41
                Mnie bardziej uderzyło to:
                ..."nie wiem po co film i te ceregiele, jak dzieci wyglądają jak pastuszki idące wypasać owce...
                O tempora, o mores!
                Ja tam niechrzczona ateistka jestem, więc może nie wiem, ale mam takie nieśmiałe wrażenie, że do komunii idzie się w celu religijnym? Nie?
        • gabi683 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 17:28
          kamire12 napisała:

> ja się akurat odzywam i co z tego?
          I co związku z tym ?

> jako jedyna mam odwagę i co z tego?

A co to ma wspólnego z odwagą??
          > reszta mnie niby popiera, ale nikt się nie odezwie i co?
          Bo widza to inaczej ?

> są jak dzieci, czy ludzie z czasów PRL, zero własnego zdania.

No a co mają czasy PRL?

> w parafii jak widzę jest tylko 1 producent, miało być tanio, choć zaczynam w tą
          > wątpić. bo 100zł na film już wszyscy chcą dać, co wydaje mi się przesadą od ta
          > kiej grupy dzieci.

Ha a sukienka na jeden raz to nie jest przesada?I dojdą kwiaty i prezent dla księdza .Filmu nie musisz kupić ?
    • zastrzelony_czlowiek Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:06
      Jeżeli bym się zachowała jak cielę w czasie dyskusji dotyczącej wyboru, to później, aby pozostać konsekwentną, tez bym nie wyskakiwała przed orkiestrę.

Dlaczego nie zaprotestowałaś wtedy, kiedy był na to czas?

kamire12 napisała:

> i co począć.....?

Wziąć na klatę skutki swojej wcześniejszej bierności.
      • adwarp Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:46
        przecież napisała

"jako jedyna przy wyborze sukienki się odzywałam, nikt inny nie miał odwagi. "
        • zastrzelony_czlowiek Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:42
          Fakt, napisała.

Mój błąd, nie doczytałam, sorkismile

No to są trzy wyjścia:
          1. przełknąć brzydką albę i mieć spokój,
          2. kupić sukienkę i narazić się na (pewnie niewielki, ale jednak) ostracyzm,
          3. zmienić kościół, na taki, w którym nie ma strojów jednolitych.

W bliskim mi otoczeniu mam dziewczynkę, której matka się wyłamała. Rodzice nie zareagowali, xionc dostał szału ale nie poczynił żadnych drastycznych kroków, koleżanki wypominały dziewczynce tę sukienkę przez pół roku. Kościół parafialny dla większości dzieci, w tym dla opisywanej dziewczynki.To było na wsi.

W dużym mieście, większość dzieciaków z innych parafii, komunia na setkę maluchów, sprawa na pierwszym zebraniu postawiona bardzo ostro: macie do wyboru trzy wzory ubrań, jak się nie podoba to do widzenia. Nikt się nie wyłamał, czworo dzieci poszło do komunii w innych kościołach.

• solejrolia Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:15
      Jako Ci się tak naprawdę ta alba nie podoba, to kup drugą kreację do przebrania- na przyjęcie z rodziną, do zdjęcia, ale do koscioła?- dostosuj się.
      W jednakowych strojach na komunię chodzi o to, że....wszystkie dzieci są w jednakowych strojach. choćby był to najbrzydszy model z całego katalogu, to te wszystkie dzieci jednakowo ubrane wyglądają po prostu bardzo ładnie. bo są jednakowo ubrane.
      a te wyglądają brzydko, nie które mają brzydki strój, ale które na tle całej grupy mają strój inny

u nas ksiądz dał nam dowolnosć, więc zdecydowana większość mam skrzyknęła się i nasze córki były w jednakowych skromnych sukieneczkach, z najtańszej tkaniny, i w ogóle jak wziąć do ręki, to nic specjalnego... ale... dziewczynki wyglądały super, po prostu super, bo jednakowo.
      w dodatku koszt- wszystko razem wyszło naprawdę w przyzwoitej cenie.
      ale kilka mam komunijnych się wyłałało (a raczej nie przyłączyło się do większości)- jedna kiecka całkiem tiulowa, inna w stylu szlachcianki, w dodatku kremowa(!), a jedna z dziewczynek miała długość do połowy łydki - i te chude, krzywe kuloski wyglądały wręcz kuriozalnie gdy stała przy innych dziewczynkach, bo wszystkie dziewczynki miały długie sukieneczki.
      ...jak przebrane...
      • verdana Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:28
        Proponuję po prostu rezygnację z komunii. Widać , zę i dla matki i dla córki wazna w tym dniu jest jedynie sukienka i nie taka jak trzeba - czyni ten dzień nieudanym i niewaznym.
        Kup córce najpiękniejszą białą suknie i daj sobie po prostu spokój z chodzeniem do kościoła w zupełnie nieistotnej sprawie komunii. Córka będzie miała najpiękniejsza suknię świata i przyjecia - i wszyscy będą zadowoleni.
        • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:30
          Zapomniałaś jak to jest być dzieckiem?
          • nabakier Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:46
            Lelija, ale dzieci też trzeba uczyć, nie wiem, jak to nazwać- prawdziwości? Jaki sens je wdrażać w przedstawienie, w którym odgrywa rolę ubranej ładnie lali.
            • lelija05 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:55
              Nie musisz mi tego tłumaczyć, nie jestem materialistką, a zresztą nieważne.
              To uroczystość religijna, ale to nie znaczy, ze biorąc w niej udział należy wyglądać jak udup, bo ksiądz ma układ z panią Krysią.

• verdana Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 15:59
                Cóż, naprawdę, dziecko, którego koleżanki wyglądają tak samo, nie bedzie nieszczęśliwe - to nie jest to jedno w polatanej sukienczynie, czy jedynej krótkiej przy wszystkich długich. Problem jest sztucznie stworzony - mowi sie dziecku "Wszyscy takie mają" i konie c dyskusji. Myslę, ze dziecko samo nie wpadnie na pomysł, ze koniecznie musi wyglądać inaczej i przepięknie.
                • undoo Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 02:07
                  'wszystkie tak maja' - to bardzo dobra lekcja na przyszlosc, bo jak wszyscy beda dragi lykac, to przeciez wszyscy, prawda? sad
                  uwazam, ze problem sukienek jest sztucznie rozdmuchany i jesli moje dziecko chcialoby inna, to by ja mialo
                  urawnilowka sie razem z peerelem skonczyla chyba, prawda?

siostra miala w odwloku, ze niektorzy juz maja garnitury i kupno drugiego w kolorze przez nia wybranym to bedzie extra wydatek
                  tu nie chodzi o kase, ale o nauczenie dzieci pokornego stania w rzadku, by potem jak ich rodzice przy wyborze paskudnych sukienek baly sie odezwac

Verdano, prosze Cie!
                  • verdana Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 18:41
                    Nie, to dobra lekcja, ze jak wszyscy mają wyglądać skromnie, to nie nalezy zakładać brylantów. Czasem jednak, szczególnie gdy rzecz dotyczy skromności, nalezy dzieci uiczyć, ze nie muszą byc koniecznie najpiękniejsze i najlepiej ubrane. I ze nie zawsze ich wygląd jest najwazniejszy.
                    W Twoim wypadku to trochę inna sytuacja, bo Ty juz miałas garnitur, nie dlatego że lepszy, tylko dlatego, że był. Tu sukienka jest kupiona, a tylko dziecko przekonywane, ze musi tego dnia byc piękniejsze od kolezanek.
              • misiowamama-2 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:04
                lelija05 napisała:

> To uroczystość religijna, ale to nie znaczy, ze biorąc w niej udział należy wyg
                > lądać jak udup, bo ksiądz ma układ z panią Krysią.
                >
                DOKŁADNIE
              • nabakier Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:19
                Nie no, rozumiem, że jak pół d..py nie chce się wyglądać, ale tutaj wszystkie będą tak wyglądały, nie będzie konkursu piękności itd (mojj mama też mi szyła kostiumik, nie-kiecę, czyli jakoś się tam wyróżniałam- na rzecz skromności akurat). Jednak przenosząc ją gdzie indziej tylko z tego powodu, siłą rzeczy zwrócisz jej uwagę na rangę wyglądu-aż taka rang, co tu zakłóca ideę święta. Odpuściłabym.
                A nie da rady tych alb dać do poprawki?
        • malila Myślę, że można to samo zaproponować 19.03.13, 08:04
          wszystkim rozhisteryzowanym suknią ślubną pannom młodymwink Tym bardziej, że one starsze są, mądrzejsze i bardziej świadome sakramentu.
    • majenkir Re: 18.03.13, 15:45
      Nie kupuj corce innej sukienki, ze wzgledu na nia sama.
      Bedzie sie zle czula, w tym wieku nikt nie chce byc "odmiencem", a kolezanki szybko to podchwyca. Ja mialam inny wianek (musialysmy miec wianki kupione od siostry), ale moja mama z babcia uradzily, ze brzydki i ze bede miala inny. Palil mnie ten ladny wianek jak korona cierniowa tongue_out.
    • misiowamama-2 Re: kamire12 18.03.13, 16:02
      No tak. Według niektórych e-matek to i worek po ziemniakach byłby niezły...no bo skoro inne idą w workach to twoja córka też powinna tongue_out
      Założę się że część z tych, co teraz potępiają twoje zdanie, będąc na twoim miejscu, nie posłałyby w szmatach do Komunii swojej córki.
      Z jednym się zgadzam. Z tym ,że ten Dzień powinien wnieść duchowe wartości, a sprawy przyziemne jak ubiór jest mniej istotny. Ale dlaczego ubiór ma popsuć całą radość dziecka w tak dla niego ważnym dniu? Dlaczego nie ma prawa głosu do decydowania również w tej kwestii?
      Porozmawiaj z córką, znajdźcie kompromis. Może tak jak podpowiadają niektóre forumki, do Kościoła w tej "brzydkiej" a na część pozostałą inna ładniejszą. A może da się przerobić jeszcze , troszkę poprawić tą suknię. Może po prostu przykryć ładnym bolerkiem, rodzajem pelerynki?
      Gdyby jednak nie dało się nic z ta zrobić, to ... zaryzykuj i kup (uszyj) ładniejszą. Ja bym tak zrobiła. Może nawiązując do tych zakupionych przez Kościół, ale z drobnymi poprawkami. W końcu, jak piszesz od początku jako jedna z nielicznych sprzeciwiałaś się takiemu ubraniu, a skoro po odebraniu okazała się jeszcze brzydsza, to nie posłała bym dziecka w czymś, co potem będzie kojarzyło się mu z "koszmarem" tego dnia.
      Na pewno znasz waszego księdza, wiesz czego można się po nim spodziewać, więc powinnaś wiedzieć czy ubranie córki w inną sukienkę nie będzie groziło jej np. (jak ktoś napisał)...wyrzuceniem z Kościoła wink przed ceremonią.
    • helufpi Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:07
      Jeśli to coś ma bufki to jest to sukienka z bufiastymi rękawami, a nie żadna alba alba.
      Pożyczyłabym albę od jakiegoś zaprzyjaźnionego ministranta, gdyby suknia była wyjątkowo szpetna.
    • bmaguda Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:08
      U nas wybieranie stroju wygląda tak, że przyjeżdża krawcowa z różnymi kieckami, albami, komeszkami, ubiera sie dziewczynki, chłopców i mamy wybierają. Ale wracając do tematu. Ja mam 2 córki i moją młodszą posyłam w tym roku do komunii w kiecy po starszej. Starsza była 2 lata temu. Przecież nie będę wydawać 150 zetów na nową sukienkę jak już jedną mam w domu, a która jest potrzebna praktycznie na godzinę, no i na biały tydzień (przyjęcia nie urządzam), ale to już mniej ważne. Obie sukienki (i ta moja i te pozostałych) sa w miarę proste bez udziwnień i błyskotek ale na kole, jednak różnią się dosyć. Jednakowoż nie sądzę, by to komuś miało przeszkadzać. No mojej córce na pewno nie, mnie też, księdzu też, a innym rodzicom? dzieciom? a co mnie to kurde obchodzi. Idą się tam modlić czy gapić na dzieci? Jak starsza była u komunii to jej sąsiadka z ławki też miała inną sukienkę i jakoś nikt palcami nie wytykał. Zresztą każda dziewczynka miała inne okrycie wierzchnie (a zimno było że hej) jedne peleryny, inne swetry, jeszcze inne bolerka futrzaste i nic nikomu nie przeszkadzało. Inna by była kwestia gdyby np w tym roku wybrano najzwyklejsze najprostsze alby, wtedy pewnie musiałabym kupić albę, żeby dziecko nie czuło się głupio. Bo mogła by wyglądac jak paw wśród kur. Choć pamietam taka scenę podczas wybierania sukienek 2 lata temu, że jedna z mam dzwoniła do męża i martwiła się jak z takimi biedakami ich córcia pójdzie do komunii, bo większość była za tym by sukienka była jak najtańsza i ładna ale skromna w miarę.
    • asientos Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:32
      u nas było tak: ksiądz powiedział, że będzie mierzenie dzieci i mają być tak samo ubrane. Niedługo przyjedzie przedstawiciel firmy (ksiądz nie zna tej firmy, nie ma z nimi nic wspólnego, ale poleca bo... bierze u nich od lat wink, pomierzy się dzieciary i heja. Rodzice podnieśli raban, że cena wysoka itd. Potem zgodnie poszli do dzieci sprzed dwóch lat i za 1/4 odkupili kiecki. Co więcej gdy przyszło do mierzenia, to zmierzono ok. 10 dzieci. Wybrana sukienka, która wisiała jako wzór to był dokładnie ten sam model co dwa lata temu. Dzieki temu, cały rocznik ma używany jednakowy strój smile
      Na szczęście sukienki ładniusie.
    • ruda_henryka Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 16:47
      > ale to (poza ślubem) chyba jedyna taka okazja, żeby dziecko wyglądało ładnie

Biedni ateiści, tylko raz w życiu ładnie mogą wyglądać wink
      A nie możesz jej sukienki zakupić i po uroczystości kościelnej przebrać?
      • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 17:09
        Wiele osob doradza zakup sukienki i przebranie po kosciele ale przeciez to w kosciele jest najwazniejsza uroczystosc. Dlaczego dzieci nie moga miec sukienek jakich chca, byle byly biale? Ze skrajnosci w skrajnosc. To szycie rownych strojow to nastepna skrajnosc, fimy krawieckie zarabiajace na ukladzie z ksiezmi (najczesciej) oraz niezadowolnie rodzicow. U nas problemu nie bylo, ksiadz od powiedzial aby dzeci byly u rane ladnie i odswietnie, chlopcy widomo, spodnie i koszula ewentualnie marynarka (choc upal byl) a dziewczynki piekne biale sukienki, dodal aby nie zakladac uniformow szkolnych wink bo jakos rok wczesniej ktos zapytal o to smile Autorka miala pecha bo trafila jej sie grupa rodzicow ktorzy zgodzili sie chyba ze strachu przed ksiedzem albo za slabo forsowala uncertain jest jeszcze troche czasu, jesli innym rodzicom tez te suknie sie nie podobaja to moze zebranie i przekonanie ich do zmiany decyzji, potrzeba tylko dobrych argumentow. Moze warto sprobowac?
        • yenna_m Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 23:30
          dlaczego dzieci nie mogą miec białych sukienek?
          ano ze 20 lat temu tak było big_grin i w praniu okazało się, że sukienki w zasadzie przypominały suknie panien młodych wink

no nie wiem, czy takie suknie są odpowiednie na tę uroczystość wink

https://images.okazje.info.pl/p/inne/3874/izabell-sukienka-komunijna-princess.jpg

https://suknie.warion.pl/zdj/komunijne/ashley.jpg

https://sukienkikomunijne.emmimariage.pl/product/image/209/13-aurii.jpg

https://www.sukienkidlapanienki.pl/dane/full/28c18d66c1094c348930d66b81e0f36a.jpg

https://i.iplsc.com/-/0001LDT04DKR49XX-C114.jpg

https://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/2011/05/12.jpg

https://www.pierwszakomuniaswieta.pl/images/gallery/8cbb39bab46dc683457663bdd1a470404334f529_m.jpg

https://img2.sprzedajemy.pl/540x405_sliczna-sukienka-komunijna-1749462.jpg

https://suknie.wieczorowe.pl/photos/okazja-sukienka-komunijna-gratis-wysylka-1563610205.jpg

https://sukienka.com.pl/photos/sukienka-sukienki-komunijna-komunijne-2080871575.jpg

https://w276.wrzuta.pl/sr/f/5wNTSDt0G66/wiosenna_roza

https://sklep.kolekcjaemma.pl/75-131-thickbox/k-18.jpg

https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQH0aYJsWfO-yiYBoh2jpkCkOwfW3wgVZIZluk8FMjCnoqks6KnNg
          • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 08:15
            Oczywiscie ze sa odpowiednie, wiekszosc z tych wklejonych przes ciebie. Moja corka miala suknie bardzo podobna do tej zdaje sie na zdjeciu nr 6. To jest w koncu wazna uroczystosc dla katolikow i podkresla sie ja takze strojem. W czym problem? Wszystko zalezy od gustow, glownie rodzicow, u nas nie bylo sukienek w stylu barokowym ale owszem wiekszosc byla pieknych i ozdobionych tak w sam raz. Zupelnie normalne. Rowne alby to przesada, w uniformach to dzieci chodza do szkoly codziennie wink
          • renata28 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 09:44
            A te suknie to na ślub czy komunię? Kilka ciekawych, ale nie na komunię przecież
            • lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:22
              Przedostatnia... Kojarzy mi się z moją komunią zupełnie. Oczywiście na piersi naszyta wielka hostia. Ech, to były czasy... wink
          • nabakier Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:51
            Wahałam się, czy to napisać. Napiszę. Nadal zaliczam opad szczęki, gdy widzę, że w takie coś można ustroić dziewczynkę. Nie rozumiem, jak to się ma wiązać z okolicznością. Niczego tu nie rozumiem.
          • joxanna Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 21:22
            Ja bym jeszcze dodała, że te stroje nie mają nic wspólnego z elegancją.

Dziewczynki na tych zdjęciach są natomiast po prostu wypindrzone. Wyglądają, jakby szły na bal - i super, niech sobie takie sukienki zakładają na bal, gdzie każdy właśnie chce się wyróżniać, bawić, stroić i wygłupiać. Tam jest to jak najbardziej uzasadnione. Natomiast kościół nie jest dla mnie miejscem na takie stroje i zachowania.

Skoro już wyszło tak, że muszą być stroje panien młodych (przyznacie - inaczej wygląda 1 biała suknia w kościele, a inaczej 30?), to naprawdę, w trosce o oczy i gust wszystkich lepiej jest przyjąć 1 wzór. Inaczej robi się tylko rewia mody - coś w stylu tych głupawych amerykańskich konkursów piękności.
    • marianna72 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 17:46
      no nie cyrki z tym szyciem sukienek.U nas kosciol ma swoje alby , ktore poprostu sa wypozyczane co roku dzieciom na msze komunijna pozniej ida do pralni ( na to skladaja sie rodzice) a w przyszlym roku sa wykorzystywane prze kolejne dzieci i tak do zniszczenia , co nie jest latwe bo jak niby ma sie zniszczyc przez 2 godziny mszy nawet przez 10 lat .Pod alba dzieci sa ubrane jak chca jedne bardziej elegancko inne mniej suknie oddaje sie po wyjsciu ze mszy.
    • jolunia01 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 18:32
      kamire12 napisała:

> czy któraś z Was się wyłamała i nie posłała córki do komunii w sukience takiej
      > jak cała grupa?...

Ja. Chociaż mój związek z kościołem już wtedy był baaardzo luźny, to córka do komunii poszła. Mnie było o tyle łatwiej się wyłamać, że "mój" proboszcz na hasło "alby" odparł: to nie Chiny Ludowe i mundurków nie będzie. Tak więc mamy miały pole do popisu w przebieraniu dziewczynek za różna mini panny młode i inne księżniczki. Moja córka jako jedyna z prawie setki dziewczynek nie miał kiecki do ziemi, tylko lekko za kolanka. No i nie śnieżnobiałą, tylko lekko ecru - gipiurowa góra i dół z szantungu, w dodatku na samym dole bardzo jasny hafcik w kolorze zblizonym do kwiatu jabłoni. Dzieki temu mozna było sukienke jeszcze parę razy wykorzystać.
      • nabakier Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 07:32
        Mnie moja mama dałą uszyć ecru plisowaną krótką spódniczkę z żakiecikiem smile Nosiłam jeszcze z rok, i uwielbiałam to.
    • asia_i_p Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 18:44
      Nie.
      Chciałabym nauczyć dziecko, że wyłamujemy się w sprawach ważnych i nie chciałabym nauczyć, że sukienka jest ważna.

U nas sukienki znośne, nie rewelacyjne, ale ujdą, niestety też poliestrowa żorżeta, która grzeje w gorące dni, a nie grzeje w zimne. Ale z drugiej strony, jeśli nie ona, to zostaje len albo bawełna, który w chłodny dzień też się nie sprawdzi, a w razie zaplamienia dużo trudniej jest go doprowadzić do porządku, no i kosztuje horrendalne sumy. A tak zapłacimy 150 albo 170 zł (nie jestem pewna).
      • edelstein Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 19:00

Dla mnie wyrobienie dziecku poczucia dobrego smaku jest b.wazne.Odpowiedni stroj,wyglad jest kluczowy w momencie poznania.Jak cie widza tak cie pisza.Ubranie dziecka w "znosna"rzecz,bo szkoda kasy jest dla mnie zalosne.
        “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
        Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
        • asia_i_p Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 20:29
          Na szczęście te znośne sukienki nie naruszają mojego poczucia dobrego smaku. Bez bolerka wyglądają tak:
          https://www.strojekomunijne.pl/_img/alby_new/02.png
          z bolerkiem tak:
          https://www.strojekomunijne.pl/_img/alby_new/01.png

Jak dla mnie ani wyjątkowo piękne ani wyjątkowo brzydkie. Dziecku się podoba, sama wybrała taki model zamiast tego samego kroju, ale ze złotą taśmą.
          Woreczek być może dołączą, jeśli nie, uszyję z białego filcu, wianek będzie żywy, zamówimy w kwiaciarni.
          • joxanna Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 21:29
            Takie sukienki byłyby najlepsze. Naprawdę fajne. Stylowe.

Niestety, żyjemy w Polsce, a tu z wyczuciem stylu różnie. Sądząc, chociażby po architekturze. I w efekcie dzieci idą do komunii w strojach kosmitów (jest tu poniżej załączone zdjęcie chłopca i dziewczynki - kojarzą mi się z jakimś filmem sf - ale nie pamiętam jakim?)

Ale ja dalej będę broniła tego, że jeśli tak jest ustalone, to wszyscy w takich samych strojach. Nawet kosmitów. W imię wartości społecznych. Żeby nauczyć dzieci (i siebie), że skoro żyjemy w społeczeństwie, to czasem trzeba się powstrzymać przed eksponowaniem swojej wybujałej - w tej sytuacji - elegancji. W trosce np. o dobrostan legendarnych dzieci, którym może być przykro, że mają sukienkę po starszej siostrze.
    • edelstein Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 18:54

Jesli cos uraza moje poczucie estetyki,jest brzydkie i nie podoba sie memu dziecku to wystarczajacy powod by tego nie kupowac i nie zakladac i w d. man opunie ksiedza czy rodzicow.Dziecko powinno byc ubrane stosownie so okazji,skromnie nie oznacza brzydko.Uniformow nie trawie nigdzie poza szkola.
      “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
    • zebra12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 18:58
      Ja się oczywiście wyłamałam, ale nie z powodu nieurokliwej sukienki, ale dlatego, że miałam już sukienki dla córek i bez sensu było kupować alby.
      Na zebraniach się nie odzywałam, o uważam, że większość rzeczy, o których debatuje komitet jest zbędnych. Skoro chcą, to sobie sami robią, ot co.
    • mynia_pynia Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 19:38
      Moja koleżanka albę córki oddała do krawcowej która doszyła dołem kwiatki, i na ramionach (była na krótki rękaw). Ale u koleżanki można było zrobić niewielkie ozdoby czy też przeróbki.
      Ale materiał alby był nie najwyższych lotów.
      A to po kościelnej uroczystości dziecko dostało piękną sukienkę od rodziców w której szalało aż do nocy.
      • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 20:03
        odpowiadając niektórym osobom: nie rozumiem czemu elegancki i ładny strój ma przyćmić ważność tego dnia???
        czy to, że będą ubrane w najbrzydsze kiecki, to będą wtedy bardziej przeżywać tą uroczystość?
        nie sądzę.
        dziecko w tym dniu ma właśnie nie myśleć o stroju, tylko skupić się na uroczystości, a nie myśli o nim, jak się dobrze w nim czuje.

pewnie, że wszystkie dziewczynki ubrane w ten sam strój wyglądają super. dlatego byłam za tym, ale po tym ile mnie nierwów to kosztowało, to się wyleczyłam z tego.
        i tak nie wszyscy będą tacy sami, bo pelerynki czy bolerka każdy ma inny. A chłopcy - każdy będzie inni i tego nie rozumiem.... ich rodzice widać mieli większe doświadczenie i większą siłę przebicia.

sukienka na przebranie ...tak jak ktoś tu napisał, to komunia sama się liczy i strój w kościele.
        z tego dnia się ma pamiątki, zdjęcia, wspomnienia.....
        ciągle mam wątpliwości, ale coraz bardziej skłaniam się do tego, aby kupić inną.
        postaram się tylko, żeby wizualnie aż tak się nie różniła od obecnej...
        • kamire12 chciałabym tylko poznać opinie .... 18.03.13, 20:13
          chciałam poznać tylko doświadczenia osób, które miały podobne dylematy
          tych co wybrali inny strój i tych co pozostali przy starym, czy żałowali....?
        • olena.s Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 20:50
          nie rozumiem czemu elegancki i ładny strój ma pr
          > zyćmić ważność tego dnia???
          Nie strój, ale twój do niego stosunek.
          Robisz wrażenie, jakby to była najistotniejsza rzecz.
          A nie jest. I tyle.
      • bei Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 20:04
        U nas mamy dziewczynek wybraly po prostu inny model - jednakowy dla wszystkich.
        Sukienki są delikatnie zdobione, skromne i jednoczesnie eleganckie.
        Chlopcy pojda w kompletach -krotka alba i spodnie z tego samego materialu co alba.

My mielismy przeprawę z rodziną męża, bo nie ulegamy prezentomanii smilesmile
        • kamire12 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 20:10
          u nas był problem głównie w tym, żeby firma szyjąca pokazała dostępne modele
          wybrano najtańszy, prosty. tak brzydki....skromny do przesady....
          • renata28 Re: komunia wyłamanie się 18.03.13, 22:39
            U nas wybrała dyrekcja szkoły. Najprostszy i najskromniejszy model z katalogu. Nawet mi do głowy nie przyszło, żeby przerabiać czy kupowac cos innego. Jak by sie czula moja córka i jej koleżanki, gdyby nagle jedna osoba wyskoczyła w czyms innym, mimo że wiekszość postanowiła inaczej.
            Tak naprawde nie ma dla mnie absolutnie żadnego znaczenia w czym w kosciele wystąpi moje dziecko i tak bedzie wygladala ślicznie i skromnie. Po mszy przebierze się w to, co wczesniej wybierze.
            Nasza alba to ta po lewej (bez złotego), nie bedzie też żadnych torebek, torebeczek, rekawiczek itp.
            https://www.bamax.pl/grafika/duze/315x490/1.jpg
            • majenkir Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 03:44
              Wygladaja jak dwie siroty uncertain
            • nabakier Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 08:10
              przykro mi, ale okropne sad
            • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 08:22
              renata28 napisała:

Naprawde ci nie zalezy? Taj jak napisalam wczesniej ze skrajnosci w skrajnosc, z absurdu w absurd uncertain do kosciola gdzie jest najwazniejsza uroczystosc dzieci ida ubrani w zgrzebnych szatach jak zakonnicy, a przebieraja sie na...party. Dzieci pewnie doczekac sie nie moga kiedy msza w kosciele sie skonczy i beda mogly sie przebrac w ladne sukienki. Swoja droga to brzydkie te stroje uncertain zupelnie nie na taka uroczystosc. Dzieci nie wygladaja w tym ladnie chocby nie wiem jak temu zaprzeczac.
            • edelstein Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 09:39

Ta ze zlotym jeszcze ujdzie od biedy,als za druga jest tak paskudna,ze zadne dziecko nie bedzie w niej eygladac pieknie i skromnie.Jak zebrak raczej.
              • renata28 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 09:52
                Dla was naprawde liczy się tylko wygląd i jaka kiecka. Po co wam ta komunia. Całe szczęście, że jednak są ludzie, dla których ma byc skromnie i tyle.
                Jeszcze jedno, nie chodzi tu absolutnie o zaoszczędzenie. Szkoła jest prywatna i dość ekskluzywna. Z pewnością większość rodziców stać na wyszukane stroje, ale nie o to chodzi.
                Trochę umiaru eldstein, bo jeszcze się bedziesz musiały ze swoich złosliwości i wytykania skromności wyspowiadać. Jak tak można. To, co piszesz jest obrzydliwe. Wyfiokuj swoje dziecko jak ci pasuje, ja wole "żebraka" i skupienie na mszy, a nie na bezgustownych kieckach.
                • edelstein Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:13

Nie "tylko"ale takze.Skromnie nie oznacza brzydko,jakos dyrekcja tej super szkoly gustem sie nie wykazala.
                  Z reszta nie dziwota,dla rodzicow uczniow tej jakze ekskluzywnej szkoly,porzadny material i kroj to wyfiokowanie i bezguscie😃 Jak bedzie plus 30to dzieci sie skupia na tym by nie pasc trupem w tym plastiku😃.
                • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:17
                  renata28 napisała:

> Dla was naprawde liczy się tylko wygląd i jaka kiecka. Po co wam ta komunia

Komunia ti swieto, wazne wydarzenie w zyciu religijnym. Przygotowuje sie do tego jakis czas, czeka i w koncu nastepuje ten dzien i podkresla sie go tez strojem. Malzenstwo to tez sakrament, dlaczego wiec panny mlode nie ida w zgrzebnych albach? W koncu to sakrament, przezycie duchowe i religijne.

. Całe szczęście, że jednak są ludzie, dla których ma byc skromnie i tyle.

Skromnie nie musi oznaczac brzydko. Te stroje sa jak dla zakonnikow. Nie nadaja sie na specjalna okazje.

> ja wole "żebraka" i skupienie na mszy, a nie na bezgustownych kieckach.

Myslisz, ze te dzieci w koszmarnych albach tak sie super skupiaja na mszy? wink o naiwnosci
                  Po co wiec te bezgustown kiecki na przebranie, wystawne przyjecia w lokalach i wypasione prezenty?
                • olena.s Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 20:51
                  No tak, i wlaśnie po to im ta komunia - celebrowanie mini panny młodej.
                  Brrrr.
            • arkanna Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 11:28
              alby bardzo ok ,tylko zamiast tych pasow powinien byc tez sznurek. U nas tak wygladaly dzieci 6 lat temu i rok temu.
          • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 08:27
            no to może pokaż ten model?

u nas przymusu jednakowych strojów nie ma, ale i tak moja córka idzie do komunii w super prostej sukience - materiał tylko lepszy wybrałam, bo ten strech i poliestrowa żorżeta są dla mnie nie do przejścia. dziecko ma sukienkę z półklosza z matowej satyny. żadnych ozdóbek, falbanek, koronek i innych pierdół. można uszyć coś prostego, ale jednocześnie ładnego.

uważam ponadto, że przesadny strój jest przesadą smile z prostego powodu - nie ma się co oszukiwac, że jednak przyćmiewa istotę uroczystości. 9-letnia dziewczynka to "tylko"9-letnia dziewczynka - skoro matki tak nerwowo reagują na strój / widziałam u siebie na parafii to samo smile /, no to czego spodziewać się po dziecku?

• carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 08:47
              solaris31 napisała:

> uważam ponadto, że przesadny strój jest przesadą smile z prostego powodu - nie ma
              > się co oszukiwac, że jednak przyćmiewa istotę uroczystości. 9-letnia dziewczyn
              > ka to "tylko"9-letnia dziewczynka - skoro matki tak nerwowo reagują na strój /
              > widziałam u siebie na parafii to samo smile /, no to czego spodziewać się po dzie
              > cku?

A dlaczego przycmiewa a nie podkresla? Uwazasz ze dzieci nie mysla o strojach, prezentach przyjeciu? Jaki procent rodzicow nie przebiera dzieci z tych zgrzebnych szat w ladne stroje? Jaki procent rodzicow nie robi przyjecia i to najczescien w restauracjj, nie goraczkuje sie menu, oprawa itd. Jaki procent dzieci nie dostaje wypasionych prezentow? Tu gdzie mieszkam to strojem podkresla sie ta uroczystosc (ma byc ladny i odsiwetny, sukienki biale) ponad 90% nie ma zadnego przyjecia oprocz pojscia na lody, nie dostaje prezentow innych niz biblia czy naszyjnik z krzyzykiem. Cala uroczystosc ograniczona jest do kosciola wlasnie, paru zdjec po i spotkania ksiedza, nauczycieli i gosci z dziecmi w sali przy kosciele.
              • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 09:19
                > A dlaczego przycmiewa a nie podkresla? Uwazasz ze dzieci nie mysla o strojach,
                > prezentach przyjeciu?

oczywiście, że dzieci myślą o strojach i prezentach, naiwnościa jest oszukiwac się, że myślą tylko o sakramencie. podobnie i rodzice - nie myślą tylko o sakramencie, ale i o tej całej otoczce. ja jako matka dziewczynki tez duzo myślałam o sukience córki wink

i własnie z tego powodu przesadny strój uważam za niewłasciwy, bo to tylko pompuje całą tę otoczkę. oczywiście, nie wymagam, żeby dziecko miało worek pokutny na sobie wink nie podobają mi się alby, ani sukienki w kształcie alb.

ale falbanki, koronki i hafty na sukienkach - czyli ogólnie mówiąc - mini suknie ślubne - są jednak przesadne. ktoś wyżej wkleił kilka obrazków - no i te falbanki i drapowania spódnic jednak mogą dziecku dodatkowo przesłonić sens uroczystości. rodzicowi zresztą też wink
                • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:27
                  solaris31 napisała:

> ale falbanki, koronki i hafty na sukienkach - czyli ogólnie mówiąc - mini sukn
                  > ie ślubne - są jednak przesadne. ktoś wyżej wkleił kilka obrazków - no i te fal
                  > banki i drapowania spódnic jednak mogą dziecku dodatkowo przesłonić sens urocz
                  > ystości. rodzicowi zresztą też wink

Jesli dzieci i rodzice rozumieja sens komunii, sa religijni to ladne suknie, prezenty i przyjecie nie przeslonia aspektu duchowego tego wydarzenia. Jesli jednak sa obawy, ze jest inaczej i po to te zgrzebne stroje i tyle szumu wokol tego to znaczy, ze cos jest nie dobrze i cos sie ludziom poprzestawialo w rozumieniu sensu tej uroczystosci. Niestety, juz dawno tak sie stalo i zabrnelo daleko uncertain zmuszanie do jednolitych strojow, ktore sa nierzadko drogie, narzucanie firm szyjacych itp. to tez przegiecie, plus dodatkowy wydatek w postaci zakupu drugiej sukienki na przebranie po uroczystowci koscielnej itp. Z jednej skrajnosci w druga uncertain
                  • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 11:11
                    jednolite stroje też mogą być całkiem ładne wink

problem chyba polega na tym, że nie dogadałyśmy się na płaszczyźnie tego, jak wygląda przesadny strój - bo przecież jest jakiś środek między przaśną albą ze stylonu a wyfiokowaną suknią za 1000 zł. smile

nie ma co wymagać od dziecka skupienia się na sakramencie, jeśli się je wystroi w mini suknię ślubną. to jednak ma znaczenie - widzę po swojej córce wink jesteśmy religijni, chodzimy do kościoła regularnie, dzieci od małego - córka rozumie sakrament na tyle, ile jest w stanie go zrozumieć w wieku lat 9. dla mnie to ważne wydarzenie w jej zyciu, i w życiu rodziny.

ale jak mierzyłyśmy sukienki, te ozdobniejsze, momentalnie było przeglądanie się , pozowanie, cudowanie przed lustrem i tak dalej wink moja córka sama wybrała skromniejszą sukienkę, bo stwierdziła, że tak będzie bardziej stosownie i elegancko - to raczej ja miałam zakusy choćby na warstewkę organtyny na wierzchu - ale nie mówiłam o tym, pozwoliłam wybrać wink mała dziewczynka to mała kobietka, a my kobiety jesteśmy próżne jak cholera jasna wink

w ub. roku jedna dziewczynka miała suknię dosównie balową, w ławce się nie mogła zmieścić, falbanki, koronki, cuda-niewidy, a do tego jeszcze taka kryza wokół szyi, jak w epoce elżbietańskiej - wyglądała naprawdę załośnie - dzieci się z niej śmiały, a bynajmniej żadna dziewczynka nie miała alby wink

lepiej jest więc skromniej, żeby dodatkowo nie pompować tej otoczki. ale skromnie nie znaczy od razu przaśnie i w strech. umiar, umiar i jeszcze raz umiar wink plus zdrowy rozsądek wink

u nas na szczęście kłopotów ze strojami nie było
                    • majenkir Re: ko 19.03.13, 13:15
                      solaris31 napisała:
                      > wyglądała naprawdę załośnie - dzieci się z niej śmiały,

Mlode katoliki przezywajace swoj Wielki Dzien uncertain
                      • solaris31 Re: ko 19.03.13, 14:27
                        to pomijam wink

zresztą, nie wymagałabym zbyt dużo od dzieci to raz, a dwa, nawet tu na forum można się dowiedziec, kto posyła dzieci do sakramentów - ale dyskusja nie o tym zdaje się wink
                    • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 17:01
                      solaris31

> u nas na szczęście kłopotów ze strojami nie było

U nas tez nie, choc byla dowolnosc, ksiadz tylko zaznaczyl ze maja byc biale i ladne. Zadna dziewczynka nie byla przesadnie wystrojona. Moja corka nawet nie wybierala sukienek, dostala od mojej kolezanki po jej corce, sukienka byla skromna choc nie przesadnie, spodobala nam sie bardzo od razu. Corka nawet nie wspomniala ze chcialabym zobaczyc inne itp. Chyba nie jest tak zle z ta proznoscia kobiet wink wszystko zalezy od konkretnej osoby, jednak to nie znaczy ze trzeba narzucac jakies brzydkie zgrzebne stroje, ktore maja wymuszac skupienie na duchowym wymiarze uroczystosci. Naprawde ladny stroj w tym nie przeszkadza wink
                      • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 17:38
                        moja tez jest zachwycona swoją skromną sukienką, a widziała inne, i kilka mierzyła wink

oczywiście, to też kwestia gustu rodziców, bo jak się dziecko ubiera od małego, taki mu się gust funduje na przyszłość smile a jak to będzie u nas z tymi strojami, to się zobaczy - komunia w maju wink
                        • carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 18:26
                          solaris31 napisała:

> moja tez jest zachwycona swoją skromną sukienką, a widziała inne, i kilka mierz
                          > yła wink
                          >
                          > oczywiście, to też kwestia gustu rodziców, bo jak się dziecko ubiera od małego,
                          > taki mu się gust funduje na przyszłość smile a jak to będzie u nas z tymi stroja
                          > mi, to się zobaczy - komunia w maju wink

smile corka miala dwa lata (prawie bo koniec czerwca to byl)
                          Nastepny to syn, jesli bedzie chcial tez bedzie mial komunie, obawiam sie jednak, ze w tym wypadku moze byc wiekszy problem ze strojem, maruda pod tym wzgledem z niego wink
                    • aurita Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 10:03
                      > szyi, jak w epoce elżbietańskiej - wyglądała naprawdę załośnie - dzieci się z
                      > niej śmiały,

czyli te inne pomimo skromnych strojow, nie rozumialy donioslosci sytuacji.
                      Nie moge pojac jak mozesz jednym tchem mowic jak bardzo jestes religijna i jednoczesnie sugerowac, ze wysmiewanie sie z kogos (z jakich kolwiek powodow) jest wlasciwe...
                      • solaris31 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 10:56
                        wyżej odpowiedziałam - owszem, nie wszystkie dzieci rozumieją, i jest to w dużej mierze wina rodziców.

nigdzie też nie sugeruję, że takie wyśmiewanie jest właściwe , nie wkładaj mi w usta tego, czego nie napisałam - wręcz przeciwnie, uważam je za naganne. swojej córce na podobne komentarze nie pozwoliłabym na pewno, jak i nie pozwalam już dzisiaj, mimo, że komunii nie było. nie wolno wyśmiewać się z innych - i moja córka to wie. ale niektóre mamusie uśmiechały się razem z dziećmi - i co można było na to poradzić? karcić dziecko, skoro matka tez durna?

i tak, jak wspomniałam - to wina rodziców, nie dzieci. dzieci są lustrem rodziców w 99% przypadków. ile dzieci niewierzących lub niepraktykujących rodziców idzie do komunii? z kogo te dzieci mają czerpać wzorzec wiary i wage sakramentu?

i dlatego wciąż będe powtarzac - przesadny strój nie jest na tę okoliczność i koniec. przesadny , nie normalny wink
    • niuniek3 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 06:21
      Mnie uczono że w pewnych sytuacjach i miejscach trzeba być odpowiednio ubranym.
      I na mszę trzeba się ubrać odświętnie. Szczególnie na tak uroczystą mszę. Więc nie gadajcie że nieważne jak będzie ubrane dziecko. Ważne.
      Gdyby księdzu chodziło o jednakowe stroje to byłyby takie na stanie parafii...
      Kup dziecku ładną elegancką sukienkę. Może jakoś podobną i powiedz że to ważne jak tego dnia wygląda.
      • joxanna Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 08:47
        No właśnie - odpowiednio ubranym.
        Na komunię odpowienie ubranie może być takie, jak ustalone przez wspólnotę.

Swoją drogą raz przypadkiem trafiłam na komunię w Paryżu. Dzieci była może 15, ubrane były normalnie (elegancko - z grubsza biało-granatowo, jak kto chciał), ale na to miały założone jakby lniane szarawe tuniki i takie grube sznury. Wyglądały super fajnie. Żadnych tiuli, żadnych buf, żadnej tandety.

Ale najważniejsze co było po mszy - otóż wszyscy, rodziny, cudze rodziny, obcy (jak my), księża po prostu składali gratulacje tym dzieciom. To było bardzo piękne.
        • edelstein Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 09:36

Wiadomo,Jak nie alba to tylko tiule,bufy i tandeta😃.
          • lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 11:59
            No patrz pani, a niemiecki KK jednak to rozwiązuje inaczej, a przecież jesteś taką wielbicielką wszystkiego, co tamtejsze. Może więc warto czegoś się nauczyć w kraju swojego zamieszkania.
            Niedawno widziałam zdjęcia córki kuzynki z komunii, oni mieszkają w okolicach Kolonii - wszystkie dzieciaki miały proste, bardzo proste alby. Pod spód ksiądz też zalecił ubrać się skromnie - dziewczynki miały proste, jasne sukienki albo czarne spódniczki i białe bluzki. Zdjęcia na zewnątrz, przed starym kościołem, w otoczeniu roślinności, na tle bluszczu - coś przepięknego, jakie te dzieci były fajne w swojej skromności i prostocie... I żadna niemiecka matka się nie wyłamała, nie było żadnych dyskusji, z tego, co wiem od kuzynki, natomiast polskie koleżanki kuzynki pisały jej dziwne komentarze na fejsie, kiedy wrzuciła ze dwa zdjęcia.
            Komunia jest sakramentem chrześcijańskim i strój też te wartości powinien odzwierciedlać: wyrażać czystość, duchowość, prostotę duszy (alba jest z tego powodu świetnym "umundurowaniem" i obrazem wejścia do wspólnoty, w której przynajmniej teoretycznie rządzą wartości duchowe i pokora). Ale nasz katolicyzm jest często odpustowy i przaśny, stąd też potem na wielu komuniach totalny przerost formy nad treścią.
            • edelstein Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 18:59

Nie badz nastepnym razem taka hej di przodu,bo znow cie sznurowadla wyprzedza.Po pierwsze jesli nie jestem katoliczka,muzulmanka,zydowka to nie musze znac obyczajow panujacych w ich kosciolach,meczetach czy synagogach.Po drugie wcale nie jest to odgornie ustalone i o matko bosko w moim kosciele dziewczynki ida w sukienkach,nie albach.Jest identycznie jak w Pl, decyduje proboszcz.Nastepnym razem nie kieruj sie tym co na zdjeciach kolezanki obejrzysz.
              Ps.wlasnie na ebayu kwitnie handel uzywanymi sukienkami komunijnymi😃wejdz,popatrz.
              • lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 19:32
                Jak nie jesteś katoliczką, to po co się mądrzysz na temat komunii, która jest przeżyciem duchowym zarezerwowanym dla tychże właśnie katolików?
                Smutne, że potem takie mamcie, które nawet nie kumają, jaki jest sens tego wszystkiego, robią zamieszanie głównie wokół stroju i żarcia na stole. A potem z takich właśnie córuń wyrastają te nawiedzone panny młode, które wszystko muszą mieć mega i giga niczym zia coś tam.
                • edelstein Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 20:50

Rozumiem to ma byc Argument?jojczalas cos o tym,ze trzeba znac zwyczaje w kosciele w kraju w ktorym sie mieszka,to ci uprzejmie wyjasnilam,ze w De ok to jeden z wielu kosciolow i nie musze znac obrzadkow w nich wszystkich.Pechowo dla ciebie katolicki obrzadek znam i möge zweryfikowac ze bajki,ze alby sa w kazdej niemieckiej parafii.
                  • lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 22:49
                    Może i obrządek znasz, ale rozumieć, to rozumiesz z tego zdecydowanie niewiele.
                    Jak dla mnie EOT. Dyskutować też trzeba umieć, dziewczynko.
                    • edelstein Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 09:26

Buhahaha,nie wykrecaj kota ogonem.Nastepnym razem dziunia sprawdz swoje info na temat twojej religii w roznych krajach.Wypadaloby lepiej byc obeznanym niz niepraktykujaca😃
        • niuniek3 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 14:32
          joxanna napisała:

> No właśnie - odpowiednio ubranym.
          > Na komunię odpowienie ubranie może być takie, jak ustalone przez wspólnotę.

No ale jeśli coś jest tandentne i brzydkie to nie jest eleganckie - więc nie jest odpowiednie. Wspólnota źle ustalila poprostu...Z tego co mówi autorka to raczej ksiądz zdecydował, bo nikt się nie odezwał.

Ja uważam ze proste alby są ok. Ale właśnie proste zwykle. A nie jakaś tandeta.
          >
          > Swoją drogą raz przypadkiem trafiłam na komunię w Paryżu. Dzieci była może 15,
          > ubrane były normalnie (elegancko - z grubsza biało-granatowo, jak kto chciał),
          > ale na to miały założone jakby lniane szarawe tuniki i takie grube sznury. Wygl
          > ądały super fajnie. Żadnych tiuli, żadnych buf, żadnej tandety.
          >
          > Ale najważniejsze co było po mszy - otóż wszyscy, rodziny, cudze rodziny, obcy
          > (jak my), księża po prostu składali gratulacje tym dzieciom. To było bardzo pię
          > kne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka