Dodaj do ulubionych

Czym czestujecie gosci?

25.03.13, 20:01
Chodzi mi o gosci wpadajacych na chwilke nie tych nocujacych.Co serwujecie kolezance sasiadce czy cioci? ktora wpadla was odwiedzic.
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:07
      Jak dobrze te osobe znam to staram sie poczestowac tym co lubi.
      Jak wpadnie niezapowiedziana (tak wiem juz kiedys czytalam watek, ze wielkim nietaktem jest wpasc niezapowiedzianym do ematki big_grin ) to tym co akurat mam.
      • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:35
        jematkajakichmalo coz za konkretna i szczegolowa odpowiedz.a mozna dopytac co najczesciej masz kiedy wpadaja goscie?pozdrawiam
        • jematkajakichmalo Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:49
          Zalezy ile osob. Bo jak np. 1 to sie nie oplaca robic ciasta (bo go nie ma potem kto zjesc i sie wyrzuca), to kupuje kilka sztuk/kawalkow goowego ciasta w cukierni. Jak wiecej to robie moje ukochane ciasto owocowe z galaretka i smietana, mniam.
          Jak to pora kolacji to jakas salatka i kanapki, ewentualnie koreczki z sera itp.
          Zawsze sie cos wymysli smile
          • aguila_negra Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:14
            > Jak to pora kolacji to jakas salatka i kanapki, ewentualnie koreczki z sera itp

Phi, w życiu bym co Ciebie niezapowiedziana nie przyszła, jeśli tylko na koreczki z sera lub kanapki Cię stać.
    • rhaenyra Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:11
      niczym, nawet nie podchodze do domofonu tongue_out
      • e-milia1 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:15
        ja mam gosci zapowiedzianych. na ogol wpadaja na gore 2 godzinki na kawe wiec kawa czestuje i moze jakims ciastem. jak nic nie mam to ciasteczka...
      • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:37
        rhaenyra napisała:

> niczym, nawet nie podchodze do domofonu tongue_out

Nikt cie nigdy nie odwiedza? mi bylo by przykro ale rozni sa ludzie i rozne rzeczy lubia.A czy ty kogos odwiedzasz?
        • rhaenyra Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:39
          nowa jestes ?big_grin
          • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:42
            rhaenyra napisała:

> nowa jestes ?big_grin

Tak
            A co?ematki z nikim sie nie spotykaja na kawie we wlosnym mieszkaniu? jakas gafe palnelam`?
            • madzioreck Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:00
              Pierwsza zasad jematki: mój dom, moja twierdza, i w związku z tym nie ma czegoś takiego, jak "ktoś wpada w odwiedziny" - trzeba się zapowiedzieć na audiencję, aby wpaść na godzinę plot przy kawie tongue_out Inaczej własnej matki czy psiapsiółki za próg nie wpuszczą, o listonoszu nie wspominając wink
              • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:09
                madzioreck napisała:

> Pierwsza zasad jematki: mój dom, moja twierdza, i w związku z tym nie ma czegoś
                > takiego, jak "ktoś wpada w odwiedziny" -

Aaaaa dzieki za uswiadomienie gdybym wiedziala wczesniej inaczej sformulowala bym pytanie.Czym jestescie czestowane gdy jestescie u kogos w gosciach.Mam nadzieje ze jematki wpadaja czasem kogos odwiedzic.
                • madzioreck Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:15
                  Oj naprawdę jesteś nowa wink
                  Jematki do kogoś też nie "wpadają", bo tu wszystkie szanują czas i prywatność innych wink Żadnych niezapowiedzianych spotkań wink
                  • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:22
                    madzioreck napisała:

> Jematki do kogoś też nie "wpadają", bo tu wszystkie szanują czas i prywatność i
                    > nnych wink Żadnych niezapowiedzianych spotkań wink

Ok przepraszam glupio wyszlo , u nas na wsi to czasem wpada jakas sasiadeczka czy znajoma.Nie pomyslalam ze w wielkim swiecie moze byc inaczej zawialo wiocha teraz mi glupio.
                    Jak do mnie ktos wpadnie to staram sie zrobic cos slodkiego ale zeby nie bylo tluczace bo sama ciegle sie odchudzam.Najchetniej takie desery z jogurtu i owocow w przezroczystej szklance tak warstwowo ulozone no i kawe tez robie.A jak wiem ze ktos glodny to kanapeczki ale takie fajne staram sie.
                    • an_ni Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:43
                      ematce nie przyszloby do glowy podawac cos takiego jak deser z jogurtu i owocow w szklaneczce
                      u ematki jest full wypas - jesli obiad to 3 daniwoy, jesli kolacja to na cieplo , a do kawy tylko swoje ciasto, a kawa z ekspresu
                    • an_ni Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:47
                      a i jeszcze wlasnie wysluchuje zalow kolezanki ze jej gosciom nie smakowalo to czym ich podjela
                      i nie daje sobie powiedziec ze niedosolony ryz jest niezjadliwy mimo ze niedosalenie jest zdrowe
                      skoro lubi sie katowac tym co zdrowe a nie smaczne to niech to robi sama dla siebie
                • dziennik-niecodziennik Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 09:18
                  jak wpadam do kogoś ot tak znienacka w odwiedziny to wałówę przynosze ze sobą.
    • ania_2000 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:33
      niczym.
      jak sa niezapowiedziani to znaczy sa NIEzapraszani.
      moge zaproponowac najwyzej herbate, kawe, szklanke wody etc.
      niezapowiedziany gosc obecnie, gdzie kazdy ma telefon i moze uprzedzic o swoim przyjsciu? poniekad rodzaj bezczelnosci - zaklocajacy wieczor czy popoludnie
      • czekoladazmarcepanem kochane pytanie dotyczy zapowiedzianych 25.03.13, 20:40
        To moze jeszcze raz
        Czym czestujecie zapowiedzianych chwilowych gosci takich ktorzy przychodza pogadac i na kawe a nie na jakas grubsza impreze.
        • ania_2000 Re: kochane pytanie dotyczy zapowiedzianych 25.03.13, 20:46
          kochana,wez TY sie zastanow JESZCZE RAZ o co ci chodzi.
          jak sa zapowiedziani goscie na KAWE - to ich czestujesz KAWA.
          • czekoladazmarcepanem Re: kochane pytanie dotyczy zapowiedzianych 25.03.13, 20:49
            ania_2000 napisała:

> kochana,wez TY sie zastanow JESZCZE RAZ o co ci chodzi.
            > jak sa zapowiedziani goscie na KAWE - to ich czestujesz KAWA.

Kawa to jest umowne pojecie bo jak kawy akurat nie pija? albo maja ochote cos wszamac? .
            Ale akceptuje to ze ty podajesz tylko kawe.Super dzieki za odpowiedz.
            • aguila_negra Re: kochane pytanie dotyczy zapowiedzianych 26.03.13, 10:11

> Kawa to jest umowne pojecie bo jak kawy akurat nie pija?

Jak nie piją, to nie przychodzą na kawę i wtedy niczym nie częstuję. Przecież to logiczne.
        • aguila_negra Re: kochane pytanie dotyczy zapowiedzianych 26.03.13, 10:09
          czekoladazmarcepanem napisała:

> Czym czestujecie zapowiedzianych chwilowych gosci takich ktorzy przychodza poga
          > dac i na kawe

Kawą.
    • doral2 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:38
      tym, co mam pod ręką.
      • bei Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:41
        Jesli wizyta zapowiedziana to piekę specjalnie ciasto albo robię salatkę, jesli niezapowiedziana to gosc je to co juz bylo upieczone, albo przy gosciu cos kompiluję w kuchni.
      • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:43
        doral2 napisała:

> tym, co mam pod ręką.

A co tak mniej wiecej wpada ci pod reke? nie wiem paluszki chipsy ciasto? no zdradz jakies szczegoly bo bede musiala sie do ciebie wprosic by sie dowiedziec.
      • 3-mamuska Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:44
        Tym co mam. Ciastem, śniadaniem , objadem czy ciasteczkami....
        To zależy kto na ile "wpadł " i od stopnia " lubienia"
        A ostatnio wpadła kolezanka i zjadlysmy razem śniadanie. Ja nie zdążyłam zjeść przd jej przyjściem a ona wyszła z domu bez śniadania.
        Raz na 5 tygodni wpadają koleżanki i wtedy sa w okolicy lunchu i jemy cos ciepłego, owoce warzywa orzechy. Czasem cos słodkiego i kawę.
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
        Nie mów tego co myślisz...
    • ewcia1980 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 20:51
      zależy

jeśli przychodzi moja koleżanka tylko na kawkę no to kawa/herbata + ciasto (zazwyczaj kupne)
      jeśli wiem, że posiedzi dłużej to szykuję jakąś sałatkę (np cesar) + grzanki

jeśli wpadają znajomi niezapowiedziani (niezbyt czesto) - to tym co akurat mam

a jeśli kogoś zapraszam lub wiem, że ktoś ma przyjść to zawsze coś szykuję
      pieke ciasto
      i szykuje coś na kolację - jakąś sałatkę
      do tego najczęściej dla dzieci nuggetsy a dla nas skrzydełka pieczone
      ewentualnie frankfurterki
      lub makaron np z tuńczykiem (szybki i smaczny)

a jak mi się chce to robię pizze

• nanuk24 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:18
      Tym, czego nie szkoda mi wyrzuc, a pies sie struje.
      • rhaenyra Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:24
        big_grinbig_grinbig_grin
      • czekoladazmarcepanem Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:25
        nanuk24 napisała:

> Tym, czego nie szkoda mi wyrzuc, a pies sie struje.

Wow to pewnie jakiegos wypasionego yorka masz... bo moj burek to niczym sie nie struje wpiernicza wszysko jak leci.

• nanuk24 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:34
          No niestety, moj pies to owczarek niemiecki i jego uklad pokarmowy to iscie ksiazecy jest. Do jedzenia pierwszy, a pozniej cierpi katusze. Zreszta, po co mam szkodzic psu, skoro goscie zjedza?
    • eliszka25 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:31
      zawsze mam w szafce jakies slodkie lub slone przekaski dla dzieciakow i dla nas, wiec kolezanke, ktora wpadla na chwile moge poczestowac ciastkami, krakersami, paluszkami, owocami itp. co tam akurat w szafie mam. do tego herbat mam cala szafe, wiec moze sobie wybrac. kawe podkradam mezowi, jesli woli kawe wink.

jesli jest to akurat pora, kiedy cos jemy, to proponuje cos do jedzenia, jednak jesli gosc byl niezapowiedziany, to np. obiadu moze byc troche malo, ale w lodowce zawsze cos tam mam. ogolnie goscie u mnie raczej nie gloduja, bo zawsze mam jakies zapasy.
      • lucadimontezemolo Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:33
        Piwem ewentualnie zieloną herbatą, do jedzenia ewentualnie surowe ziemniaki albo włoszczyzna.
      • eliszka25 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:38
        a, jesli chodzi o gosci zapowiedzianych "na kawe", to zwykle cos pieke, bo wszyscy nasi znajomi bardzo lubia moje wypieki. jak naprawde nie mam czasu, bo umawiamy sie na ostatnia chwile, to lece do sklepu po jakies ciastka czy cos. mam pod domem piekarnie, wiec zawsze cos pysznego maja.
        • ponis1990 Re: Czym czestujecie gosci? 25.03.13, 21:47
          Kawa/herbata/woda/sok (co kto lubi), ciasto najczęściej kupne albo ciasteczka, słone przekąski albo kanapki. Jak pora obiadowa to się ktoś załapietongue_out Ale jak ktoś powiedział u góry, zależy od stopnia lubieniasmile
    • jusytka Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 05:53
      Jesli po południu i na max 2 godz to serwuje kawę ciastka lub ciasto Jeśli przyjaciółka wpada na wieczorne pogaduchy to serwuje kolację i winko Coś na ciepło i ze 2 zimne przystawki. Jak wpada grupa przyjaciół to szykuje ucztę wink My jednak kochamy takie biesiadowanie połączone x poznawaniem nowych kuchni i smaków.
    • rosapulchra-0 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 07:36
      Częstuję wszystkim, co akurat mam w kuchni. Czasem są to ciasteczka lub inne słodkości. Robię kanapki, częstuję obiadem, jeśli jest. Obowiązkowo proponuję coś do picia. Nie mam żadnych problemów z ugoszczeniem moich gości.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 09:16
      herbatą/kawą.
      jak mam to tez jakimis ciasteczkami czy cukierkami, czy alkoholem.
    • morgen_stern Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 09:24
      Jak coś mam to daję, jak nie mam nie daję... Jak mam moje ulubione chipsy też nie daję tongue_out
      • nutka07 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 13:09
        Jakie sa Twoje ulubione czipsy?
        • morgen_stern Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 13:27
          lays pikantna papryka, te z jasnozielonym opakowaniem smile masakrycznie dobre
    • ira_07 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 09:58
      Nie mam w domu słodyczy ani przekąsek typowo do kawy/herbaty, chyba, że zostaną po jakiejś imprezie, więc jakby ktoś wpadł niezapowiedziany (a to się nie zdarza, nie dlatego, że mój dom moją twierdzą i nie wpuszczę przez próg, ale wiadomo, że każdy ma swoje sprawy i obowiązki i w dobie telefonów i internetu można nawet 2 godziny wcześniej uprzedzić, że się będzie w okolicy) to dostanie po prostu kawę ew. kanapkę/owoce. Jak zapowiedziany to kupuję jakieś ciasteczka.
    • lauren6 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:03
      Kawa lub herbata, kupuję jakieś ciastka.
      • wiktoria_b napoje i słodycze 26.03.13, 10:31
        Ja identycznie. Jakieś gotowe "lepsiejsze" ciastka zawsze mam na takie okazje.
        Jeśli akurat mam na stanie jakąś sałatkę, to proponuję, ale w żadnym wypadku nie robię jej, gdy pojawia się gość.
    • asia06 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:46
      Zazwyczaj niczym smile A tak serio, to wyciągam jakieś ciastka czy owoce, które mam akurat w domu. Jakaś kawa czy herbata do tego. No chyba że wizyta zapowiedziana, to piekę ciasto.
      • aurita Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:50

jezeli wizyta niezapowiedziana to tym co akurat jest w domu: np. herbatnikami, salatka owocowa skrojona na szybko, ewentulanie grzankami.
        jezeli wizyta zapowiedziana to staram sie trafic w gusta osoby zaproszonej i moich zdolnosci kulinarnych. Lubie kuchnie wloska (malo roboty a bardzo smaczne)
    • saguaro70 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 10:59
      Kawę. Jeśli mam jakieś łakocie to wyciągam, jeśli nie mam jest sama kawa.
    • nutka07 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 13:12
      Kawa, herbata, woda, sok o ile jakis w ogole mam wink

Slodyczy nie przechowuje wiec u mnie sie ich nie poje, a ciasta tez specjalnie robila nie bede, chyba ze bylby to ktos kogo bardzo lubie, ale wtedy moze sie tez sam obslugiwac smile
    • peggy_su Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 13:21
      Staram sie nie mieć na stanie żadnych słodyczy ani przekąsek, więc jak ktoś wpada naprawdę niezapowiedziany to nie mam czym poczęstować poza kawą/herbatą. Jak ktoś dzwoni, że za chwilę będzie to wyskakuję do pobliskiego sklepu po jakieś ciastka. I tyle.
      Jak ktoś wpada niezapowiedziany to chyba nie spodziewa się nie wiadomo jakiego przyjęcia.

Poza tym denerwuje mnie ta "polska gościnność", która każe przed każdym gościem wystawić górę żarcia uncertain
    • koronka2012 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 19:28
      Z racji trybu życia spotykam się wieczorami, więc robię coś na ząb. Zależy co mam w lodówce, staram się przy tym żeby to było szybkie danie. Sałata z szynką długodojrzewającą, serem pleśniowym, suszonymi pomidorami; ciepłe bruschetki z pesto i świeżymi pomidorami z czosnkiem, nadziewana cukinia, takie tam. Zależy od sezonu.
    • ardzuna Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 21:41
      Czym chata bogata, tym rada.
    • kerri31 Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 21:59
      Kawę ,herbatę,wino, ciasteczka lub ciasto. Kolegom piwo, paluszki, orzeszki, chipsy.
    • anka_z_lasu Re: Czym czestujecie gosci? 26.03.13, 22:47
      czekoladą z marcepanem, rzecz jasna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka