fifiriffi 08.04.13, 11:47 Czy ktoś może mi odpowiedzieć jak to ma wyglądać dla mieszkańców bloków? Segreguję odpady,teraz zastanawiam się jak i kto będzie wiedział czy ja sortuję czy nie? Niby kontenery są,ale... Będę wdzięczna za konkretne odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nabakier Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 11:50 To się nazywa społeczne zaufanie. Do dojrzałości obywateli. Serio, jest taka kategoria Odpowiedz Link Zgłoś
aguila_negra Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 11:53 fifiriffi napisał: > Czy ktoś może mi odpowiedzieć jak to ma wyglądać dla mieszkańców bloków? Jakiego bloku? W Pcimiu Górnym, Szczecinie czy w Warszawie? > Będę wdzięczna za konkretne odp. Nie ma takich. To tak, jakbyś oczekiwała konkretnej odpowiedzi na pytanie "ile kosztuje samochód". Gminy sobie same ustalają, jak to będzie wyglądało na ich terenie i zasady mogą się znacząco różnić. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 11:53 Szczerze mówiąc nie bardzo widzę trzymanie w kuchni 6 pojemników na różne śmieci i staranne mycie słoików i kubeczków po serkach czy jogurtach. Oddzielać mogę gazety i plastykowe butelki, w resztę nie zamierzam się bawić. Może sama bym się zmobilizowała, ale nie zmuszę skutecznie ani chłopa ani syna więc pewnie będziemy płacić za niesegregowane i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 11:58 My segregujemy szkło, plastik, gazety i organiczne. Plastik, wiadomo, idzie od razu w reklamówki, podobnie szkło i papier. W szafce zlewowej są dwa pojemniki (na obu drzwiczkach szafki zlewowej): na organiczne i całą resztę (poza plastikiem, szkłem i gazetami). Nijak to nam nie uprzykrza życia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:01 Plastik to też właśnie owe kubeczki, jakieś folie itd. Szczerze mówiąc nie chce mi się w tym grzebać. Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:09 A kubeczkami też się nie pieprzę. Do recyklingu dajemy tylko plastikowe butelki i opakowania po chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:11 Jak jest pojemnik na PET to tylko pojemniki z takim oznaczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:25 I pudełka od jogurtu odpadają raczej. Te mają PP, PS i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:26 nabakier napisała: > My segregujemy szkło, plastik, gazety i organiczne. Plastik, wiadomo, idzie od > razu w reklamówki, podobnie szkło i papier. W szafce zlewowej są dwa pojemniki > (na obu drzwiczkach szafki zlewowej): na organiczne i całą resztę (poza plastik > iem, szkłem i gazetami). Nijak to nam nie uprzykrza życia. otóż ja robię podobnie... nazbiera mi się platiku,biore torbę ,wkłądam te ladiki i wynosze,tak samo z białym czy kolorowym szkłem.Więc skoro tyle lat segregowałam to chciałam zapytać czy wiecie jak to teraz ma wyglądać? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:03 U mnie w domu się segreguje. Ale koszty na segregowane odpady są aż dwa zestawy na całe osiedle (wspólnot (każdy blok to jedna) chyba z 6 czy 7). Jest więc problem, bo i tak nie wrzucam tych posegregowanych do kontenerów, które są na naszym terenie, tylko na terenie wspólnoty obok - od razu zaznaczę, że normalnie wszystkie kontenery, za które wspólnoty płacą, są pozamykane, te na segregowane są dostępne bez problemów. Nasza wspólnota na segregację nie pójdzie, bo nie ma gdzie tego wszystkiego wstawić. I tak wyjdzie na to, że nie będzie gdzie wrzucać posegregowanych śmieci, bo jak wejdzie ustawa, to te 'darmowe' kontenery poznikają. Miało być tak pięknie, a wyjdzie jak zwykle - jak ktoś chciał segregować, to nie będzie miał gdzie śmieci wywalać. Dla mnie paranoja (i jeszcze więcej płatna, pomimo chęci do segregowania). Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:10 To głupio macie. Musi być na każdej posesji komplet pojemników, inaczej nie wypali. Też bym nie nosiła gdzieś tam, bez przesady. Złóżcie wniosek do administracji. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:38 U nas jest tak porąbany teren, że w zasadzie nasz śmietnik jest nielegalny Tak miasto wykroiło działki na bloki, że sam odbiór bloku był bez postawionego śmietnika, który potem walnięto pod samymi balkonami kilku osobom - bo dalej co prawda kawałek łąki i teoretycznie dałoby się tam machnąć większy śmietnik, ale to już nie nasz teren, tylko do TBSu przekazany, a oni się nie zgadzają nawet na dzierżawę pod śmietnik, bo ma jakieś dziwne plany wobec kawałka terenu. I w takiej sytuacji nie ma opcji, żeby do małego śmietnika wrzucić dodatkowe kontenery, no po prostu nie ma miejsca nigdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:17 Cała ta ustawa to jeden wielki syf, a już to co zrobiono w Warszawie to megaskandal i krzycząca niesprawiedliwość oraz nierówne traktowanie obywateli. Teraz płacę 33 zł miesięcznie za niesegregowane, a potem mam płacić 86 za segregowane/140 za niesegregowane - tylko dlatego że mieszkam w domku, a nie w bloku. Blokowi płacą od osoby i chociaż i tak więcej niż obecnie, to jednak nie jest to aż taka kolosalna podwyżka. Ja rozumiem, że ta nowa opłata to podatek, a nie cena za usługę i spodziewałam się, że będzie drożej, ale chyba jednak radni przesadzili ze swoją pazernością na kasę Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:46 Jak to się dzieje, że 30% Polaków nie produkuje śmieci? Cwaniacy podjężdżają pod mój blokowy śmietnik super-furami (ludzie z domków) i podrzucają nam śmieci. Dobrze, że teraz każdy będzie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 13:59 Cwaniacy znajdą się wszędzie, natomiast ludzie z domków płacą - choćby nawet nie chcieli, bo chodzi straż miejska i sprawdza umowy z firmą śmieciową, nie ma umowy - jest kara. I ja doprawdy nie rozumiem skąd bierze się czterokrotna podwyżka za wywóz moich śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 14:47 default napisała: > I ja doprawdy nie rozumiem skąd bierze się czterokrotna podwyżka za wywóz moich > śmieci. Starałam się ten przelicznik rozgryźć pytając mądre głowy, jak im to wyszło. No i im wyszło Otóż będziemy płacili SOLIDARNIE za: -tych, którzy do tej pory płacili za 1 kosz a produkowali 4, przy czym 3 wyrzucali w różne miejsca (do kontenerów zbiorczych przy blokach, do pojemników z segregacją, do lasu...) -za segregację, miejsce na zbiórkę śmieci innych niż te zbierane przez śmieciarkę (do tej pory przynajmniej u nas było tak, że za te rzeczy płaciła gmina, teraz opłatę wliczy się do opłaty śmieciowej, czyli przerzuci bezpośrednio na mieszkańca) -za uprzątanie terenów, na których są dzikie wysypiska (gmina w koszcie "opłaty śmieciowej" ma wliczone sprzątanie gminy jako taniej, w tym wysypisk dzikich) -po części za śmieci masowo produkowane przez firmy (nie w każdej gminie jest osobny przelicznik dla firm i nie każda firma jest na tyle uczciwa, żeby zamówić kontener odpowiednio duży) I tak dalej, i tak dalej... -za mega skomplikowane programy komputerowe -za kolejnych "specjalistów" od przeliczeń, ile śmieci produkuje Kowalski -za dostosowanie sie do wymogów unijnych, bez względu na to, co to konkretnie znaczy (ale ładnie brzmi) -za "obsługę" czyli ludzi, pokoje, komputery, światło...w przypadku których nie będzie decydowała konkurencja a widzimisię urzędnika, który ustawi przetarg A mówiąc krótko - zapłacisz za tych, którzy nadmiar śmieci wyrzucają za płot. Mój znajomy ma dwie firmy zarejestrowane w domu. Śmieci wywożą tak, jak ja, czyli co dwa tygodnie. A gdzie śmieci z domu?? Drugi znajomy (branża podobna) zamawia kontener kilkuset litrowy poza normalnym pojemnikiem na śmieci domowe. Czyżby ten pierwszy nie produkował śmieci? Produkuje tylko za ich utylizację nie płaci. Śmieci regularnie podwozi teściom, którzy płacą jakieś grosze "od osoby", segreguje i wrzuca do pojemników w mieście, pozostałe rzeczy nie wiem, gdzie upycha. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 15:04 No OK, ale dlaczego to akurat właściciel domków mają ponosić te koszta w większym stopniu niż mieszkańcy bloków ? Czy to dom produkuje śmieci, czy osoby w nim zamieszkałe ? Nas jest dwoje, gdybyśmy mieszkali w bloku opłata wynosiłaby 37 zł (czyli niewiele więcej niż obecnie płacę), a będziemy płacić 89. I to mnie wkurza Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 15:09 Mnie powiedziano wprost - stać cię na dom to i stać cię na wyższe opłaty niż babcię emerytkę, która w bloku ledwie wiąże koniec z końcem Nie ma logicznego uzasadnienia między różnicami dom-blok. Nie ma i już. Opłaty powinny być takie same "od mieszkańca". Wtedy mojemu znajomemu nie opłacałoby się wywozić śmieci do teścia. Ale skoro w domu za te same śmieci zapłaci cztery razy tyle co teść w bloku to...sama powiedz, czy okazja nie kusi. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 15:21 W mojej okolicy jest mnóstwo starych domków z babciami i dziadkami żyjącymi z emerytury. Albo rodzinami korzystającymi z pomocy społecznej. Ciekawe skąd wezmą te 89 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 15:28 Ale przecież wiesz, że to nie standard "blok=biedota" i "dom=bogaci". Z reguły jest jakieś powiązanie między faktem posiadania domu a zasobnością portfela. No i dom 120m2 a 350m2 to też różnica Z reguły, choć nie zawsze A skąd jeden z drugim weźmie? A kogo to obchodzi? Polecieli na łatwiznę i tyle. Resztą sama się przejmuj. Mogli policzyć od powierzchni domu/mieszkania. Podniósł się lament, bo na 100m może mieszkać samotna staruszka. Mogli od ilości wody ale ta nadal jest luksusem, czyli nie każdy ma wodomierz. Polecieli więc po meldunku lub po zgłoszeniu zamieszkania. Cóż, coś trzeba było wybrać. Pół biedy wybór. Gorzej, że stawki są często absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 19:03 No ale jakim cudem z domku masz tylko takie koszty? jak mieszkałam w domu to śmieci było mało (jadaliśmy na mieście), a i tak 1 paluszek tygodniowo był zapełniany, o ile pamiętam wtedy było to 17 zeta netto chyba. No nie wierzę, że można jeszcze mniej śmieci mieć, a u ciebie wychodzi tak jakby paluszek był wywożony co 2 tygodnie...? Mnie najbardziej ubawił jakiś artykuł, że śmieci zielone mają być odbierane 2 razy do roku (?). To co - mam siano sprzedawać??? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 21:21 Choćby dlatego, że: - odbiór śmieci z domu jest droższy, niż z bloku, - badania wykazały, że mieszkańcy domów tworzą mniej śmieci. Tak, wiem, Ty akurat na pewno nie. I nie Twoja rodzina. I w ogóle nikt. A statystyki podbiły krasnoludki, które wzięły i śmieci wytworzyły. Ale tak wyszło - domy produkują więcej i ciężej (czasochłonniej) to odebrać, jest więc drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 12:56 W Niemczech jest tak, ze jak niektorzy z blokow nie segreguja i generuja wyzsze koszty, to ponosza je solidarnie wszyscy mieszkancy budynku... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 13:15 Ja będę płacić cholerne 89zł. Bo mieszkam w domu Przepraszam ale chyba zacznę... sr... do pojemników żeby je zapełnić. Inaczej będą prawie puste! Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 13:55 Ja za to już teraz płacę podwójnie, bo podjeżdżają po moje smieci 2 razy w miesiącu- a też osobno wywalam plastik, papier czy szkło. Jakos mnóstwo mam tych smieci, chyba jedyna na osiedlu... W sobotę w GB w dodatku lokalnym było własnie pytanie- co z segregacją w bloku mieszkalnym- odpowiedz- że będzie naliczane jak smieci segregowane, a jeżeli lokatorzy nie będą tego robić- zostanie podniesiona stawka. I że raz w roku będzie przysługiwało wyrzucenie np mebli czy smieci wielkogabarytowych. Natomiast na wysypisko będzie można jechać samemu i wyrzucać bezpłatnie- tylko nie wiem czy chodziło o meble czy np elektronikę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 14:15 ja jestem trochę podłamana obecnie mamy normalny pojemnik na śmieci i przyjeżdza jakis samochód bezpłatnie co zgarnia recykling ale niesortowany- ważne, żeby był tam tylko recykling- wiec mam jeden koszt na recykling i jeden na nie-recykling. prosto i wygodnie- wystawiamy raz w tygodniu worki z recyklingiem, kartony etc i zabierają teraz bede miała miec pierdylion koszy i 6 kolorów worków- wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 14:23 dokladnie cos takiego mialm jak mieszkalam w domku zwykle smieci szly do kubla, a "frakcja sucha" do wora frakcje sucha zabierali za darmo i zostawiali nowy worek ( albo wiecej jak sie poprosilo ) na worku bylo wypisane co wrzucac ( pety , szklo ,makulatura itd) teraz w zasadzie mam w bloku tak samo zwykle do zsypu a na "frakcje sucha" osobny kontener jak to teraz ma wygladac to nie mam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 15:51 ja wyczytałam w gazetce lokalnej, że u nas będa kolorowe worki na smieci np zołty- papier niebieski- szkło etc i chyba ma byc ich 6! albo bedę musiała przebierac w kółko w tym recyklingu, albo kupić 6 koszy na śmieci pod zlew Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 21:02 a beda wam przywozic te worki ? czy na zasadzie poszukaj se czlowieku worka w danym kolorze i pakuj tam szklo ? u nas na razie nikt nic nie wie Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 20:33 Kiedyś w bloku nie mieliśmy pojemnika na butelki plastikowe oraz na butelki szklane, po wielu nagabywaniach zarządu wspólnoty postawili i co tydzień były pełne. Jeśli mieszkańcy się zdeklarują, że będą segregować odpady (chociażby połowa mieszkań) a kontenery na segregowane śmieci będą puste a te na wszystko będą się wysypywać to wymienią kontenery na takie jakie powinny być i zmienią stawkę za śmieci. - Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: o ustawie śmieciowej 08.04.13, 20:41 U mnie stawka za wywóz śmieci jest ustalona od osoby 12,5 za sztukę (powyżej 5 osób jedna cena- taka jak dla 5 osobowej rodziny). Przy 3 osobach wychodzi mi 37,5 zł., obecnie płacę 32 i mam jeden kontener a segregowane śmieci wożę do odpowiednich pojemników 300 m dalej, "mokre" śmieci na kompost - liście, trawę, odpadki z warzyw. Od lipca będę miała na działce 3 kubły, nie będę musiał zbierać butelek w garażu tylko systematycznie będę wrzucać do kosza koło domu, nie będę się martwiła ściętą trawą, że nie rozłoży się na kompoście, bo część wywalę do kosza na mokre odpady. Mam tylko nadzieję że będzie to działać prawidłowo, bo inaczej śmieci do samochodu i pod urząd Odpowiedz Link Zgłoś