Dodaj do ulubionych

4kl.technikum i 2 jedynki

16.04.13, 18:30
Drogie emamy poradzcie co mam zrobic.
Moj brat jest w technikum klasa 4.Jest uczniem slabym,nie lubi sie uczyc.Uczy sie jak ma "noz na gardle".Ma duze problemy z zapamietywaniem materialu.Niestety ale zawalil sobie jezyk angielski i matematyke.Moj ojciec zalatwil mu korepetycje z tego przedmiotu.Do matury nie bedzie przystepowal choc bardzo chcial.Liczymy,ze matematyke poprawi ale nagielski,panie nieustepliwa.?Jak z tego wybrnac i co zrobic?To 4 klasa technikum,w sierpniu poprawki z angielskiego na pewno nie zda.Jest bardzo,bardzo slaby z tego przedmiotu.Wyrzuca go ze szkoly czy bedzie mogl powtarzac rok-ten angielski?Pomozcie(zlosliwcom dziekuje za wypowiedzi,sa niepotrzebne)
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 18:36
      Gdyby bardzo chcial przystepowac do matury to by robil wszystko,by miec chociaz dwoje,na dwoje nie wymaga sie nie wiem jakich cudow.
      Nie widze sensu,by powtarzac klase,nie kazdy musi miec mature.Co z zawodem technika,w koncu skoro jest w technikum to musial miec jakies egzaminy zawodowe?
      • verona9 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 18:41
        Tak,chce zdawac egzaminy zawodowe ale nie wiem czy go dopuszcza jak bedzie mial 2jedynki na koniec roku.Z matematyki moze poprawi ale z angielskiego?Co zrobic?Isc do nauczyciela zeby go przepytal?Ta nauczycielka z angielskiego jest uparta,ciezko z nią rozmawiac(tak mowi brat)?
        • aqua48 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 18:45
          verona9 napisał(a):

> Ta nauczycielka z angielskiego jest upart
          > a,ciezko z nią rozmawiac(tak mowi brat)?

A czy ktoś z nią rozmawiał prócz brata? Może zechciałaby wskazać jakąś drogę poprawy gdyby ktoś się zainteresował. A brata zagonić do nauki, w ciągu wakacji spokojnie mógłby przerobić materiał na tyle żeby zdać poprawkę, ale musiałby mieć dobrego korepetytora i bardzo dużo pracować.
          • edelstein Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 18:53

Zagonic?on na 18lat prawie,albo juz?chyba czas najwyzszy by zaczal sie zajmowac swoimi sprawami i ponosic konsekwencje.To nie 1klasa podstawowki.Zlikwidowanie typowych zawodowek to byl durny pomysl.
            • chipsi Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 17.04.13, 12:16
              18-letni chłopak to jeszcze dziecko. To że sprzedają mu piwo nie robi z niego dorosłego. Inna sprawa to gdyby miał 28 to tez nie oznacza że rodzina nie może pomagać, mało tego, na wywiadówki rodzice nadal chodzą. A zawodówek nie zlikwidowano.
              Pisze bo posiadam na stanie 18-letniego brata, w zawodówce.
        • edelstein Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 18:48
          Wydawalo mi sie,ze z matmy trzeba byc dobrym w technikum.
          Nie,to nie nauczycielka jest uparta,to brat zawinil,bo jest zwyczajnym nie chcacym sie uczyc leniem i teraz zbiera owoce swojej pracy,a wlasciwie jej braku.Z wlasnej woli skopal sobie przyszlosc.

“ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
          Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
          • chipsi Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 17.04.13, 12:19
            Taaa, skopał se przyszłość bo zawalił rok. Normalnie powinien się powiesić bo nikt kto powtarzał klasę niczego już w życiu nie osiągnie.
            Edel, skończ głupoty wypisywać, proszę.
    • verona9 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 18:53
      On lubie matematyke.Nie azwe go dobrym z matematyki ale srednim,lubi ją.Choc oceny wskazuja na co innego.Bardziej martwie sie o angielski,to nie ten typ co wykuje.On wykuje i od razu zapomina.Ciezki jest w nauce.Czy moga go wyrzucic ze szkoly jak nie zda poprawki?
      • kk345 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 19:02
        > On lubie matematyke.Nie azwe go dobrym z matematyki ale srednim,lubi ją.Choc oc
        > eny wskazuja na co innego.Bardziej martwie sie o angielski,to nie ten typ co wy
        > kuje.On wykuje i od razu zapomina.Ciezki jest w nauce.Czy moga go wyrzucic ze s
        > zkoly jak nie zda poprawki?
        W każdym poście go tłumaczysz, sama próbujesz wyciągnąć go z kłopotów- ale nie piszesz, co zamierza brat, jakie ma plany? To dorosły człowiek, nie przezyjesz zycia za niego, powinien mieć pomysł, jak posprzatac swój własny bałagan.
        • thaures Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 19:20
          Jeżeli będzie miał dwie jedynki- to rada pedagogiczna będzie głosowała czy dopusci go do poprawki w sierpniu ( z jedną jedynką uczniowi to przysługuje bez podania). Ale nie zawsze się zgadza- jeżeli uczeń jest olewacki- to pierwsza podnosiłam rękę , by mu nie dać takiej możliwosci. Jeżeli rada zagłosuje pozytywnie, pisze podanie i w sierpniu zdaje dwa przedmioty ( lub jeden, jeżeli będzie miał tylko jeden niedostateczny) Do egzaminu zawodowego nie zostanie dopuszczony, podobnie do matury- trzeba mieć wszystkie oceny pozytywne- to warunek przystąpienia do obu egzaminów. W momencie, gdy w sierpniu oceny lub ocen nie poprawi powtarza całą czwartą klasę. Wątpię, żeby w technikum zgodzili się tylko na zaliczanie przedmiotów niedostatecznych. Chyba ,że nie jest to szkoła publiczna. Być może jakis nauczyciel przepisze mu ocenę- ale na to bym nie liczyła.
          • marzeka1 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 19:30
            Jeśli będzie miał 1 jedynkę, w sierpniu czeka go poprawka, zda: kończy szkołę, nie zda- może powtarzać klasę; pomijam, że przy takim podejściu do nauki słabo widzę egzaminy zawodowe, bo maturę można zdać i na 30%, egzaminy zawodowe- na 75%.
          • wronka33 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 21:14
            Jeżeli będzie miał dwie jedynki- to rada pedagogiczna będzie głosowała czy dopu
            > sci go do poprawki w sierpniu ( z jedną jedynką uczniowi to przysługuje bez pod
            > ania).
            Nawet jak ma dwie jedynki to ma prawo przystąpić w sierpniu do egzaminów poprawkowych i Rada Pedagogiczna nie ma nic do gadania...
            Jeśli nie zaliczy to faktycznie czwarta klasa do powtarzania mu zostaje. Nie sądzę, by była możliwość przepisania jakichkolwiek ocen.
            • thaures Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 22:08
              wronka33 napisała:
              > Nawet jak ma dwie jedynki to ma prawo przystąpić w sierpniu do egzaminów popraw
              > kowych i Rada Pedagogiczna nie ma nic do gadania...

W czerwcu głosowalismy czy uczeń z dwoma jedynkami może zdawać dwa egzaminy w sierpniu. Część osób taką możliwość dostała, część nie. Rada pedagogiczna miała więc dużo do gadania. Przynajmniej w mojej szkole. Pozdrawiam!
    • lonely.stoner Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 21:19
      no to musi sie wziac do roboty. Jak bedzie mial egzamin poprawkowy z angielskiego to nie tylko ta nauczycielka bedzie w koncu w komisji - wiec jesli sie nauczy to zda. Nie nauczy sie - to nie zda.
    • malowanka06 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 21:23
      I dopiero teraz się obudziliście?jak jest tydzień do końca roku szkolnego?? A gdzie byłaś ty i rodzicie wcześniej?
      Nauczycielka uparta? a co jeśli on cały rok nic nie robił, ona np. nakłaniała na poprawy?
      Jak nie zda poprawki w sierpniu, ma prawo powtarzać klasę, ze szkoły nie mogą go wyrzucić. Egzaminów zawodowych nie zdaje.
    • olewka100procent Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 21:33
      teraz się zastanówcie czy warto było pchać go to technikum ...
      • malowanka06 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 21:36
        teraz się mają zastanawiać? za tydzień koniec szkoły!! a rodzina i chłopak się obudzili z ręką w nocniku. Ciekawe, czy systematycznie kontaktowaliście się ze szkołą.
        a jak jest cienki z angielskiego- tydzień korepetycji nic nie pomoże.
        • verdana Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 22:12
          Dlaczego rodzice DOROSŁEGO faceta mają systematycznie kontaktować się ze szkołą? To jakiś absurd, słowo daję, zwalać odpowiedzialność za naukę 19-20 latka na rodzinę.
          • malowanka06 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 22:14
            a dlaczego teraz siostra dorosłego faceta tak się nim przejmuje? chce iść rozmawiać z nauczycielką, załatwia korepetycje? A wcześniej nie mogli się dowiedzieć?Po to są zebrania lub dziennik elektroniczny.
            A dorosły facet, pewnie ma wszystko gdzieś tak naprawdę.
          • chipsi Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 17.04.13, 12:22
            Jeżeli rodzice muszą deptać na wywiadówki (a muszą) i nadal go otrzymują to są za niego odpowiedzialni a on jest d.pa a nie dorosły. Owszem, winny jest sobie sam ale od tego są rodzice by dzieciaka kopnąć gdy trzeba.
    • asia_i_p Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 22:18
      Ostatnią klasę da się powtarzać jak każdą.
      I nie byłabym taka pewna, że w sierpniu nie zda poprawki - widywałam uczniów, którzy nie potrafili sensownego zdania sklecić na maturze, a w sierpniu przychodzili i prostym językiem, ale jednak tę maturę zdawali. Ogromnie dużo można się nauczyć przez kilka miesięcy, kiedy ma się motywację.

Inna sprawa, że on tej motywacji może nie mieć, bo nawet zdanie poprawki w sierpniu nie załatwi mu zdawania matury, i tak będzie musiał na nią poczekać rok.

Według mnie nie ma co przepychać na siłę tego angielskiego, skoro i tak chłopak planuje maturę - zaliczy klasę teraz, to zawali maturę. Rok w plecy to nie tragedia.
    • rozwielitka3 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 23:10
      Jak tylko dwie to nie jest żłe. nie wyrzucą, dobrze, że chce skończyć szkolę, bo wielu rezygnuje, doroslych uczniów trudno przzekonać bo już w tym wieku najczęśćiej łapią pracę.
      • olewka100procent Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 23:22
        do sierpnia ma tyle czasu że zdąży sie nauczyć , bez przesady przecież tam nie wymagają biegłego mówienia i pisania, nauka słówek , czasy i to wszystko. Z matmą bedzie gorzej, ale nie nie możliwe . Ja miałam poprawkę z 10 lat temu z matmy i z rachunkowości w technikum , uczyłam sie całe wakacje i zdałam, a lekko nie było, wydaje mi się, że teraz nauczyciele są bardziej ,,tolerancyjni,, dadzą mu zdać żeby się go pozbyć jestem tego pewna
      • kk345 Re: 4kl.technikum i 2 jedynki 16.04.13, 23:27
        > dobrze, że chce skończyć szkolę,

Tu nie ma ani słowa, czego chce ten chłopak- to siostra i rodzice chcą, by skończył szkołę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka