Dodaj do ulubionych

zawieszona kawa

23.04.13, 08:08
Wypiłam kawkę, zapłaciłam jako miły nieznajomy dla osoby, która wpadnie i nie będzie miała kasy, lub jej zabraknie, lub po prostu lubi odwieszać kawy i też będzie miał fajny dzień. Wczoraj spacerując po pracy natknęłam się koło domu na kawiarenkę, która przystąpiła do akcji. Akcja nawiązuje do włoskiej tradycji cafe suspenso a w Polsce wystartowała Warszawa i Kraków, teraz dołączył Wrocław w 11 punktach. Miałam fajne popołudnie. Chciałabym, że ten kto odwiesił moja kawkę tez tak wspaniale się czuł jak ja. Jutro pójdę do następnej kafejki, bliżej Rynku, zobaczę jak to tam wygląda.

Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: zawieszona kawa 23.04.13, 08:20
      Osobnik to moze bedzie mial fajny dzien, osoba bedzie miala.
      Jako sponsor kawy sie sprawdzasz, jako ktos do towarzystwa w wypiciu tej kawy to juz mniej wink
    • scher Re: zawieszona kawa 23.04.13, 08:33
      Kryptoreklama - po pierwsze.
      Akcja dla typowych lemingów - po drugie.
    • gazeta_mi_placi Re: zawieszona kawa 23.04.13, 08:34
      Dla mnie ta akcja to nieszkodliwe dziwactwo, poza tym (dla mnie - Gazetki) dla mnie kawa bez towarzystwa nie smakuje, zatem musiałabyś zawiesić dwie kawy (jeżeli chodzi o mnie- Gazetkę).
      • kroliczyca80 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:37
        Ejże, ty jesteś jakimś nowym gazetą... Marnyś.
    • adellante12 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 08:42
      Pożyteczni idioci....
      • wtopek pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 08:48
        zawieszać scotcha i burbona

przyklasnę takiej akcji big_grin
        • arwena_11 Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 08:59
          w belgii są zawieszone frytki. Jedna osoba kupuje dla siebie i płaci za dodatkową porcje. Dostaje kupon i daje go biednemu. Ta forma jest lepsza, bo zapewniasz ciepły posiłek komuś kto tego potrzebuje. ostatnio było o tym w tv
          • gryzelda71 Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 09:05
            Już było,ze to nie akcja harytatywna,tylko miły gest.
            Lubujemy się w przenszeniu zwyczajów z innych krajów,nie zastanawiając się czy to ma jakikolwiek sens u nas.
          • gazeta_mi_placi Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 09:07
            Dlaczego frytki? Biednemu bardziej się przyda pełnowartościowy obiad.
            • jamesonwhiskey Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 10:23
              bo w belgii lubia frytki wsioku
              to jak dla ciebie kawal kielbasy
              • gazeta_mi_placi Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 10:25
                Zero składników odżywczych, nie lepiej ubogiemu kupić pełnowartościowy obiad z mięsem, surówką?
                Chyba, że stać ich tylko na frytki.
                • irima2 Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 10:29
                  Ale tu nie chodzi o to, żeby ubogi się najadł tylko o to, zeby bogaty się lepiej poczuł.
                  • jamesonwhiskey Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 10:46
                    bogaty bo postawi komus frytki za 2 euro ?
                  • misiowamama-2 Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 15:41
                    irima2 napisała:

> Ale tu nie chodzi o to, żeby ubogi się najadł tylko o to, zeby bogaty się lepie
                    > j poczuł.<

no faktycznie, trzeba być przebogatym żeby postawić komuś kawę czy frytki. No to ja tez jestem bogata!!! smile
                • majenkir Re: 23.04.13, 13:38
                  gazeta_mi_placi napisała:
                  > Zero składników odżywczych
                  ,

Jak to zero? Frytki to weglowodany, tluszcz i proteiny. Wszystko, czego potrzebujemy smile.

nie lepiej ubogiemu kupić pełnowartościowy obiad z mięsem, surówką?
                  A jak ubogi jest wege??
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
                  Charty
                  • gazeta_mi_placi Re: 23.04.13, 14:12
                    To wersja z kotletem sojowym i surówką, do tego napój.
                • fifiriffi Re: pretensjonal;nym paniusiom proponuję 23.04.13, 16:24
                  gazeta_mi_placi napisała:

> Zero składników odżywczych, nie lepiej ubogiemu kupić pełnowartościowy obiad z
                  > mięsem, surówką?
                  > Chyba, że stać ich tylko na frytki.

gazeta przestań błagambig_grin
                  Niech sobie ten bezdomny,biedny zje te frytki.Codziennie jeść ich nie będzie i nie do końca zycia...bo kiedyś akcja sama z siebie się"zawiesi".

www.youtube.com/watch?v=4zDHkh6-AxY&feature=related

[*]
    • irima2 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 08:52
      To może następnym razem kup dzieciom obiadek:
      ufnosc.pl/
    • kerri31 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 10:35
      Twoją zawieszoną kawkę wypił pracownik tego lokalu...
      • wioskowy_glupek Re: zawieszona kawa 23.04.13, 11:36
        Ot taka akcja żeby nadziane hipsterskie dzieciaki ze Starbucks'a lepiej się poczuły wink Nie ma nic w tym złego, szczególnie chwalebnego też nie. Jak ktoś ma te 12 zł na zbyciu, czemu nie ?
      • gazeta_mi_placi Re: zawieszona kawa 23.04.13, 12:34
        Pracownik też człowiek.
      • misiowamama-2 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 15:36
        kerri31 napisała:

> Twoją zawieszoną kawkę wypił pracownik tego lokalu...<

No właśnie, jaka mam gwarancję, że ta "zawieszona" kawa trafi do potrzebującego a nie do kasy lokalu jako "czysty zysk", np...
    • d.o.s.i.a Re: zawieszona kawa 23.04.13, 13:08
      > Wypiłam kawkę, zapłaciłam jako miły nieznajomy dla osoby, która wpadnie i nie b
      > ędzie miała kasy, lub jej zabraknie, lub po prostu lubi odwieszać kawy i też bę
      > dzie miał fajny dzień.

??? Po jakiemu to jest??!!
      • kroliczyca80 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:40
        Narzecze hipsterskie.
        • kerri31 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 17:37
          kroliczyca80 napisała:

> Narzecze hipsterskie.

Z doliny Baryczy....
    • anek130 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 13:19
      a to teraz pewnie jest trendy kupowac takie zawieszone kawy hahha i w dodatku się tym chwalic, bo z jakiego innego powodu się tym chwalisz na forum? to takie typowo polskie- wszystko z zachodu jest "cacy", a dlaczego? bo z zachodu, bezmyślnie kserujemy takie zachowaia. I bardzo dobrze tu ktoś powiedział : to jest dla bogatych, zeby sie lepiej poczuli zbywa ci 10 zl? to wpłacć na chore dzieciaki- ale Tobie pewnie lepiej być "kimś" i w knajpie powiedzieć Poprosze jedną kawę i jedną zawieszoną (trochę głośniej, zeby inni słyszeli).
      Aia
      • nenia1 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 13:23
        Typowo polska to jest raczej krytyka wszystkiego i wszystkich - świetnie się w nią wpisujesz.
        • anek130 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 14:05
          znasz mnie? coś jeszcze krytykuję?
          • morgen_stern Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:42
            No ja akurat bardzo dobrze cię kojarzę i miłych skojarzeń nie mam big_grin
            • anek130 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 21:23
              nie odzywam sie w kazdym wątku, tylko tam gdzie mnie cos interesuje i gdzie mam coś do powiedzenia- ni etak jak inne , które musza byc widoczen w każdym najbardziej głupim wątku.
              Ania
    • mama_duzych_dzieci jeszcze raz tego dnia 23.04.13, 13:33
      weszłam sobie , żeby zobaczyć jak jad się sączy . Jedna mówi o chwaleniu ? a czym się chwalić, że komuś mogło się spodobać zawieszanie kawy ? i chce podać dalej że coś takiego można zrobić już w kolejnym mieście? i nikt się nie darł zamawiającą taka usługę( to tak na marginesie) Któraś pisze o reklamie - a gdzie ją widać? w którym miejscu? bo jakoś nie widzę tego w moim pierwszym wpisie. A jak już mowa o osobniku to osoba moja może być nieznajomym ( tym osobnikiem ) a znam sporo osób które lubią wypić same, nie muszą mieć do każdej czynności towarzystwa.
      • anek130 Re: jeszcze raz tego dnia 23.04.13, 14:07
        raczej, nie chwalimy się swoimi dobrymi postępkami, jakoś nie wypada :-0
        • misiowamama-2 Re: jeszcze raz tego dnia 23.04.13, 15:40
          łojezusicku, a komuś ubyło że się dziewczyna pochwaliła? Dziś wybrała taka formę, jutro wpłaci na chore dzieci (ja myślę wink ) . więc o co chodzi?
          • anek130 Re: jeszcze raz tego dnia 23.04.13, 15:53
            trafiło na autorkę wątku, a chciałam tylko dac upust swojemu niezadowoleniu jak to łykamy wszystko, co jest modne na zachodzie. Czy nie moglibyśmy wymyslec czegoś fajnego sami?

Ania
        • mama_duzych_dzieci Re: jeszcze raz tego dnia 23.04.13, 18:27
          k,,,,,,,,,,,,,,wa , chybamnie poniosłac mi ciśnienie ( dzięki za to bo mam za niskie a za chwilę będzie padać ) czy Ty to nazywasz dobrym postępkiem? żałosne
          • anek130 Re: jeszcze raz tego dnia 23.04.13, 21:16
            chyba nie zrozumiałas mojej ironii, wg autorki postu to był dobry postępek
        • croyance Re: jeszcze raz tego dnia 24.04.13, 04:51
          Wlasnie bardzo wypada, daje sie dobry przyklad innym.
    • jamesonwhiskey Re: zawieszona kawa 23.04.13, 15:21
      mam techniczne pytanie
      co to znaczy ta cala zawieszona kawa
      jak to wyglada , gdzie wisi
      • bloopsar Re: zawieszona kawa 23.04.13, 15:55
        > jak to wyglada , gdzie wisi

Na wallu na fejsie big_grin
    • amy.28 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:00
      nie no wymiękam.

zawieszona kawa w kraju z chytrą babą z radomia?

tylko czekać na tabuny chętnych na darmową kawę i sępów którzy będą się chcieli opić za czyjeś aż w końcu kawiarenki przestaną to honorować. Sorry, nie u nas takie numery. Albo kasę zgarniać będą kawiarenki i nie wydawać tej kawy - albo będą się opędzać od sępów.
      nie wierzę w powodzenie tej jakże sympatycznej akcji.

u nas ludzie potrafią garściami wyżerać cukierki z kuli na recepcji, brać 10 cukrów na stacji, na zapas częstować się plastikowymi sztućcami i brać małe mydełka z hotelu a przy okazji promocji rzucać sie na agd, pączki, karpie w listopadzie czy co tam rzucą na ladę a wy wierzycie w takie cuda!
      • misiowamama-2 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:19
        amy.28 napisała:

> u nas ludzie potrafią garściami wyżerać cukierki z kuli na recepcji,<

hahaha big_grin
        >brać 10 cukrów na stacji, na zapas częstować się plastikowymi sztućcami i brać małe mydeł
        > ka z hotelu a przy okazji promocji rzucać sie na agd, pączki, karpie w listopad
        > zie czy co tam rzucą na ladę a wy wierzycie w takie cuda!<

Polska big_grin big_grinbig_grin
      • jamesonwhiskey Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:22
        i brać małe mydełka z hotelu

a dlaczego mam nie brac ?
        • amy.28 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:29
          bo mydełko hotelowe jest stworzone z myślą użycia go w hotelu zupełnie jak papier toaletowy w publicznym kiblu i fakt że wisi i można używać nie oznacza, ze masz go brać do domu? mniej więcej dlatego.

• gryzelda71 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 16:43
            Nie żartuj z tym mydełkiem.To nie element wystroju.
          • jamesonwhiskey Re: zawieszona kawa 23.04.13, 17:04
            nie , nie zupelnie jak w publicznym kiblu bo za pokoj hotelowy i za to mydlo jak i zele szampony szczoteczke paste zaplacilem
            zreszta co robisz z takim otwartym i dwa razy uzytym mydlem
            przepakowujeswz, opychasz na allegro , do domu sobie zabierasz
            • amy.28 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 21:15
              > nie , nie zupelnie jak w publicznym kiblu bo za pokoj hotelowy i za to mydlo ja
              > k i zele szampony szczoteczke paste zaplacilem

> zreszta co robisz z takim otwartym i dwa razy uzytym mydlem
              [b]> przepakowujeswz, opychasz na allegro , do domu sobie zabierasz
              [/b]

no właśnie - po co je bierzesz? co z nim robisz?

matko kochana, co za koronny argument - zapłaciłem!

tak samo mówią pewnie ci wszyscy którzy szpitalne workobuty z kulki biorą do domu zamiast to po prostu wywalić. w końcu zete zapłacili, to ich. a jak do kawy dostali cukry a piją bez to też biorą do domu. nie widzisz polskich zachowań które gryzą się z szeroko rozumianą etykietą?

• anek130 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 21:21
                ja tez zabieram z hotelu otwarte i cześciwo użyte przeze mnie żele i szampony, no cyba nie dadza tgo komus innemu? nie rozumiem oburzenia akurat w tej sprawei, mogłabym wziąć wszystko, bo za to zapłaciłem- tak zapłaciłem i to jest mój koronny argument- jak ni ezjesz pizzy to ci ją pakują - bez pytania nawet i co?
                Ania
                • arwena_11 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 21:35
                  Z tymi mydełkami to różnie bywa. Kiedyś byłam na weekend w Krakowie. W Sheratonie, nawiedziła nas menadżerka z ankietą, czy codziennie dostawaliśmy nowe szampony, mydełka itd.
                  Na pytanie jaki cel ankiety, powiedziała, że sprawdzają, czy obsługa niższego szczebla ( czyli sprzątaczki ) nie kradną. Podobno mają takie standardy, że nawet jak klient nie zużywa, to serwis musi zostawić. Pod koniec pobytu miałam kilka mydełek, szamponów itd, bo miałam swoje. Przy wyjeździe zabrałam wszystko - przydało się na zieloną szkolę dla dzieci. Zajmowało zdecydowanie mniej miejsca niż normalne.
              • croyance Re: zawieszona kawa 24.04.13, 04:53
                Bardzo ekologicznie zaiste 'po prostu wywalic' - zamiast nie marnowac.
                • ceide.fields żele i mydła hotelowe 24.04.13, 07:46
                  Z upodobaniem kolekcjonuję w czasie wyjazdów służbowych, zwłaszcza z tych "lepszejszych" hoteli - Azzaro, Hermes itp.

Wykorzystujemy to zwykle potem w czasie wyjazdów wakacyjnych smile
              • jamesonwhiskey Re: zawieszona kawa 24.04.13, 10:16
                > dostali cukry a piją bez to też biorą do domu. nie widzisz polskich zachowań kt
                > óre gryzą się z szeroko rozumianą etykietą?

jakie polskie zachowania , jaka etykieta
                to chyba jednak tobie brak obycia i otrzaskana w swiecie mydelek i szmaponow po stronie klienta
          • agni71 Re: mydełka hotelowe 24.04.13, 11:17
            Akurat w hotelach każdy kolejny klient dostaje nowe, zapakowane mydełko. jesli ja uzywałam swojego przez weekend, to nie jest wymydlone nawet w 50% (uzywam tylko do rąk), więc te pozostałe mydla albo wywalają, albo biora sobie pracownicy (ale ci juz pewnie mają tych mydełek powyżej....), więc biorę je i zuzywam do końca w domu, bo nie lubie marnotrawstwa. Oczywiście mydełek zapakowanych, zapasowych nie zabieram, moze o tych piszesz?
      • anek130 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 21:18
        własnie, nie wszystko sprawdza się w polskich realiach, w polskim społeczeństwie, a my w ciemno i ślepo wszystko "kupujemy" z zachodu, gdzie to jest normalne i nie trzeba tego nagłasniac ani się tym chwalic - ot inna kultura.

Ania
    • marghe_72 Re: zawieszona kawa 23.04.13, 22:25
      Jeśli już to caffe' sospeso.
      Poza tym zawieszona kawa może mieć sens we Włoszech, u nas przydałaby się zawieszona kanapka tudzież zupa
      • gazeta_mi_placi Re: zawieszona kawa 24.04.13, 08:29
        Czemu we Włoszech? Tam przez większość część roku jest gorąco, bardziej by się tam przydał zawieszony napój chłodzący.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka