Dodaj do ulubionych

maszyna do szycia jaka kupic?

03.05.13, 09:16
nie jestem krawcowa, nie znam sie na teorii itp. pozyczałam maszyne od tesciowej i szylam tak jak mi sie wydawalo ze jest dobrze. zauwazylam ze szyje coraz wiecej wiec bede chciala sobie kupic wlasna maszyne. czy mozecie cos polecic?

maszyna bedzie mi potrzebna min do szycia obrusow, zaslon, poscieli, narzut( tu przydalaby sie stopka kroczaca lub z transpotem, sama nie wiem czym sie roznia a moze to to samo...?) moze czasem cos uszyje corce jakas spodnice czy sukiencke jak bede miala wene. coraz wiecej sie ucze i coraz wiecej wiem wiec chcialabym aby to byla maszyna ktora duzo umie i ma sporo przydatnych funkcji. jedyna firma jaka znam to łuczik. ale jaki model?
Obserwuj wątek
    • mvszka Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 09:30
      husqvarna, brother albo juki
      • moofka Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 09:40
        ja czasem szyje na pozyczonym od mamy singerze
        i fajnie - pewnie tez bym przez senstyment siegnela po singera gdybym kupowala teraz
        ale widzialam ostatnio u pani gadzet maszyne szyjaco haftujaca brother
        jeja jakie to cudo
        no ale i cena ponad 3000
    • myszmusia Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 09:50
      ja mam toyote - bardzo sobie chwale, moge uszyc wszystko i grube patchworki i dzins i cieniutkie firanki

www.toyota-szycie.pl/produkty.html
    • kawka74 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 10:10
      Brother, Bernina, Juki, Elna.
      Nowych Łuczników i nowych Singerów lepiej unikać.
      Najlepsze są maszyny najprostsze, mechaniczne, bez pierdyliarda ozdobnych ściegów, ale takich jest coraz mniej.
      Do czego Ci stopka krocząca z transportem przy narzutach - nie mam pojęcia, chyba że planujesz szyć wielowarstwowe patchworki, ale i tak bym się wstrzymała.
    • princessa.of.persia Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 15:41
      Przegladam te maszyny firm zaproponowanych przez Was. Najbardziej spodobal mi sie
      Brother NV-350SE ale kosztuje 2400 sad
      Tyle podobnych funkcji posiada Łucznik Helena 2060 i kosztuje ok 1700 ale wszyscy odradzaja jak czytam forum. czy naprawde jest az tak zle???
      Husquarna ma drogie te maszyny z takika iloscia opcji.ew Emerald 183 ale kosztuje ok 2600zł.

Jak juz mam wydac np 1500 zł to wole cos lepszego kupic co ma wiecej opcji, wiecej stopek w zestawie itp.
      Nie potrafie sie zdecydowac...
      • charna_78 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 16:07
        Ja mam Brothera SE-400. To jest to samo co SE-350. Jest to fajna maszyna dla poczatkujacych, bardzo prosta w obsludze i ma duzy przeswit czyli mozesz szyc calkiem spore rzeczy. Ja na tej maszynie sama uszylam i pikowalam kape 150cm x 220 cm.
        Jest to maszyna elektroniczna czyli odchodzi ci zabawa z kreceniem kolkami i recznym ustawianiem napiecia nici - kazdy scieg ma standardowe ustawienei napiecia ktore ty mozesz modyfikowac. Poza tym nie musisz uzywac pedalu - wystarczy ustawic sobie predkosc, nacisnac przycisk i maszyna szyje w stalym tempie. Dla mnie jest to nie do wykonania jak uzywam pedalu (oczywiscie jest on zalaczony wiec mozesz z niego korzystac).
        • charna_78 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 16:17
          Odnosnie stopek to moj Brother ma na wyposarzeniu wszystkie podstawowe stopki oprocz stopki chodzacej... Musialam ja dokupic. Jesli bedziesz takowa kupowac to polecam z takim poprzecznym wskaznikiem (nie wszystkie to maja). Sluzy to do pikowania tak aby linie byly rownolegle i w takich samych odstepach.
    • memphis90 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 16:14
      Ja szyję na łuczniku, ma chyba z 30 lat smile Niestety, nie ma żadnych bajerów (poza obrzucaniem dziurek i przyszywaniem guzików), a przydałby się overlock i stopka do wszywania suwaków. Gdybym kupowała, to pewnie łucznika z podstawowymi przydatnymi funkcjami, bez tysiąca ściegów i bajerów.
    • princessa.of.persia Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 17:40
      tak sie zastanawiam czy lepsza bedzie brother za 2400 czy porownywalna z łucznika(tu wiecej stopek w zestawie i wiecej sciegow) za 1700?
      • headvig Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 18:00
        po co ci maszyna za 2,5 tyś do wszywania tasiemek? prawda jest taka, że jeśli nie jesteś wprawną krawcową, to nawet nie wykorzystasz 30 procent możliwości takiej maszyny.
        raczej się skup na tym by nie miała pełnej elektroniki i nie wyszywała sama wzorów, tylko by miała solidne metalowe części, wolne ramię (ale to mają prawie wszystkie), chwytacz rotacyjny, regulację stopek, standardowe mocowania stopek i igieł (tak byś bez problemu mogła dokupić części), samosmarowanie, pseudo-overlockowy ścieg do obszywania + stopki do tego, ja mam taką: www.husqvarna-viking.pl/static/show/id=156
        szyłam na niej firany, obrusy, skracałam spodnie, przeszywa kilkukrotnie złożony jeans. do domowych robótek aż za nadto, zapłaciłam za nią z wysyłką ok 1100zł, serwis husqvarny mam pod nosem - co dla mnie było bardzo ważne. generalnie maszyna stoi, co kilka miesięcy coś skracam lub przerabiam. dziurek nią nie obszywam, choć ma specjalny automat, ściegów używam dwóch + wsteczny, obsługa intuicyjna. pakowanie 2,5 tyś w coś co głównie stoi, to dla mnie byłaby strata pieniędzy. ja na twoim miejscu celowałabym właśnie w półkę cenową ok 1000-1300 zł. nawet za 800zł możesz już kupić wypasione modele, które mają więcej metalu niż plastiku.
        • headvig Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 18:03
          dodam, że maszyna ma jakieś stopki do patchworków, ale ja nie używam. też myślałam, że będę szyła sobie ubrania, ale na myśleniu się skończyło smile nie mam po prostu czasu.
        • princessa.of.persia Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 18:13
          No własnie bo tak jak sie kupuje pierwszy raz to sie wydaje ze wszystko bedzie mi potrzebne. Juz mam zamiar szyc patchwork wiec stopka potrzebna, koniecznie tez bede wyszywac imie dziecka na recznikach itp do przedszkola. juz potrzebna mi stopka chodzaca do narzuty itp.....
          ciekawe czy sie na planach skonczy przy dwojce malaych dzieci....
          • a.va Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 19:19
            Imię dziecka możesz napisać niezmywalnym mazakiem, nie potrzebujesz z tego powodu kupować droższej maszyny wink.
          • headvig Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 19:25
            jeśli maszyna nie ma chodzącej stopki, to możesz ją dokupić za 50-80zł luzem, zamiast płacić 1000zł ekstra, żeby mieć w komplecie smile ja też ambitnie podeszłam do sprawy, nakupowałam książek o szyciu i z wykrojami, a zakończyło się na skracaniu nogawek i wszywaniu tasiemek smile
      • kawka74 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 21:15
        Łucznika odpuść sobie od razu, chyba że masz na myśli takiego, co ma ze trzydzieści lat i jest po fachowej renowacji. Nowe Łuczniki to zupełnie inna sprawa.
        IMO do tego, co planujesz szyć, wystarczy prosta, solidna maszyna plus ewentualnie dodatkowe stopki z zatrzaskowym mocowaniem (Łucznik takie robi, kosztują kilkanaście złotych).
        I na co Ci prawie trzysta ściegów?
        • charna_78 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 22:40
          Bo przewaznie z 300 wybierasz kole 10 ktorych uzywasz najczesciej. Ale trzeba miec z czego wybierac. Ja w tej chwili mam 1200+ sciegow a uzywam ok 20. W poprzedniej maszynie mialam 70 i byl to dla mnie zbyt maly wybor.
          Czytalam opis jednego z lucznikow i on mial max rozstaw igly na 5 mm. To zbyt malo, standardem jest 7mm.
          • wilowka Re: maszyna do szycia jaka kupic? 03.05.13, 23:05
            Janome możesz rozważyć poważnie smile
          • headvig Re: maszyna do szycia jaka kupic? 04.05.13, 06:59
            ja mam 60 kombinacji ściegowych - korzystam z czterech. szerokość - 5mm mi w zupełności wystarczy. 7mm to standard wypasów za kilka tysięcy a nie maszyn z średniej półki.
          • kawka74 Re: maszyna do szycia jaka kupic? 04.05.13, 07:09
            Bo przewaznie z 300 wybierasz kole 10 ktorych uzywasz najczesciej. Ale trzeba m
            > iec z czego wybierac. Ja w tej chwili mam 1200+ sciegow a uzywam ok 20. W poprz
            > edniej maszynie mialam 70 i byl to dla mnie zbyt maly wybor.

Szyję od ładnych paru lat właściwie wszystko: patchworki, pościel, ubrania, pieluchy, torby - i po pierwszym zachłyśnięciu się kilkoma ściegami ozdobnymi, kiedy przesiadłam się z Łucznika 486 na Juki, wykorzystuję i tak tylko dwa podstawowe plus overlock. Słowo - wolałabym mechaniczną maszynę-czołg, która będzie miała solidne części i jak najmniej elektroniki, niż pierdyliard ozdobnych ściegów potrzebnych chyba do podbijania ceny.
            Na miejscu kogoś początkującego wybrałabym raczej coś solidnego, prostego, za niewysoką cenę, a po paru latach zastanowiła się, czy gazylion bajerów jest mi absolutnie potrzebny.
            Ale autorka wątku i tak zrobi, co zechce.
    • princessa.of.persia wybrałam :))) 04.05.13, 12:22
      Janome dx603 smile prezent na urodziny od meza. juz sie nie moge doczekac.
      • wilowka Re: wybrałam :))) 04.05.13, 13:42
        NO i pięknie smile Jak zakosztujesz automatycznego ryglowania to już jej nikomu nie oddasz big_grin

Proszę - blog z tutkami dla szyjących smile
        • wilowka Re: wybrałam :))) 04.05.13, 13:45
          A i jeszcze kupowałaś w ETI? (to chyba najpopularniejszy sklep, a niepotrzebnie) jeśli tak, to sprawdź co dają jako gratis i zweryfikuj w innych sklepach, forach, czy np nie jest to coś co maszyna ma w standardzie. Tak robili z Janome TXL 607 . Pisali, że dają stolik poszerzający pole pracy gratis, a on jest w zestawie i się należy jak psu zupa. Tak jakby ktoś sprzedając auto zachwalał, że gratis kierownicę dorzuci, albo pedał gazu.
      • kawka74 Re: wybrałam :))) 04.05.13, 13:47
        Janome to też dobry wybór.
        Też bym się nie mogła doczekać, uwielbiam szyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka