Dodaj do ulubionych

niemodny prezent

12.05.13, 20:12
czytałam ostatnio o prezentach komunijnych ze niby dzisiejsze dzieciaki nie cieszą sie z medalików czy Biblii. Mój syn miał dziś komunię i szczerze ucieszył sie ze srebrnego medalika z łańcuszkiem, powiedział, że od dziś będzie go nosił już zawszesmile macie podobne obserwacje? wiadomo ,uśmiech na jego twarzy wywołały równiez elektroniczne gadżety, jak u każdego chłopaka, ale naprawde zrobiło mi sie miło na sercu , ze z taką radością zareagował na "niemodny prezent"
Obserwuj wątek
    • bei Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:16
      Jak to niemodny?....przeciez symbole wiary nosi bardzo duzo osob wierzących. Noszą schowane, więc nie zwracamy uwagi, ale sklepy z dewocjonaliami nie są zamykane, czyli towar im znika smile
      • doral2 Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:19
        bei, czy ośmioletnie dziecko to osoba o której można mówić że szczerze wierzy i rozumie tę wiarę?
        no wątpię...
        • drosetka Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:23
          a czemu nie? mnie sie właśnie wydaje ze bardziej szczera jest wiara dzieci, które nie dopatrują się jakiś niejasności, sprzeczności w Piśmie Swiętym, od niejednego dorosłego.
        • bei Re: niemodny prezent 12.05.13, 21:18
          doral2 napisała:

> bei, czy ośmioletnie dziecko to osoba o której można mówić że szczerze wierzy i
          > rozumie tę wiarę?
          > no wątpię...

Szczerze wierzy- tak, najbardziej w tym wieku, nie bez powodu wybrano ten wiek do pierwszej komunii- dzieci w tym wieku mają tez największe poczucie winy sad
          Na pewno nie rozumie...ale wierzy.
          Z okazji tego swięta dziecko powinno dostac prezenty , ktore będą jego pamiątką.
          Czy pamiątką moze byc aparat fotograficzny czy laptop?
          Z racji, ze nowinki techniczne są szybko wymieniane, nie będą to jakies trwale pamiątki.
          Jasne, ze dziecko ucieszy się ze wszystkiego, nie neguję zadnego prezentu ( prezent rzecz swięta smile- ale negowanie medalika, ze nie nadaje się na prezent komunijnynwydaje się mi dziwne.......
        • kosmopolis Re: niemodny prezent 12.05.13, 21:28
          Myślę, że u wielu osób to był właśnie jedyny moment, kiedy szczerze wierzyły i rozumiały wiarę. Nadal pamiętam, z jaką radością latałam na msze, jakim cudem była dla mnie komunia, jak żarliwie się modliłam co wieczór. Pamiętam też, jak mi to wszystko przeszło kilka lat później.
      • mamaemmy Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:21
        moja na pewno by sie ucieszyła smile
        za tydzien jedziemy do mojej chrzesnicy -a jej ulubionej kuzynki-i juz jej "zazdrosci" Biblii która dostanie ode mnie wink
        Oprócz Bibli dokładam się z mamą Wiktorii na tv z dvd do małej do pokoju,więc tez nie wyjdzie mi dużo kasy (max 600zł),ale moja chrzesnica jest bogatsza ode mnie big_grin i nie przywiązuje zupełnie wagi do prezentów-tak samo cieszy się z tableta,co z notesika z MH big_grin
        Medalik z Matka Boską ma od dawna i go nosi,kolczyki tez-więc u nas odpadają.
        • drosetka Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:27
          mój tez miał łańcuszki z medalikami, niestety ma taki zwyczaj wkładania do ust i gryzienia , więc w ten sposób zniszczył już 2 łańcuszki. Obiecuje ze tym razem bedzie inaczej
        • iin-ess Re: niemodny prezent 13.05.13, 11:31
          mamaemmy napisała:

> Oprócz Bibli dokładam się z mamą Wiktorii na tv z dvd do małej do pokoju,więc
          > tez nie wyjdzie mi dużo kasy (max 600zł)

600 zl to nie jest dużo?
    • przeciwcialo Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:28
      Syn dostanie zegarek, staromodnie bedzie smile
      • polka_sikoreczka Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:33
        chciałam kupić zegarek ale od mamy dziecka usłyszałam, że teraz się zegarków na komunię nie kupuje, zapytałam o łańcuszek to usłyszałam, że on nie będzie nosił łańcuszka bo nie lubi,
        i zasugerowano mi kupno najnowszego smartfona :]
        • przeciwcialo Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:37
          Ludziom się w tylkach przewraca. W takim wypadku kupilabym czekoldki i okolicznosciowa kartke. Zadnego smartfona.
        • drosetka Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:39
          no zartujesz chyba, to bezczelne!! a ty nie masz wcale obowiązku kupować takich drogich prezentów, przyznaję mój dostał dziś równiez laptopa, ale złozyło sie na niego kilku gości. Nigdy nie miałabym etupetu żeby zaproponowac kupno tak drogiego prezentu jednej osobie. Zresztą chrześni i babcie wiedzieli o marzeniu mojego syna, więc ja nie musiałam nic im podpowiadać.
          A na twoim miejscu nie przejmowałabym sie pazerną matką i kupiła prezent według własnego uznania.
          • marzeka1 Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:41
            Ale jak medalik może być niemodnym prezentem, gdy mowa o komunii? Moi synowie (teraz już nastolatki- 15 i prawie 19 lat) noszę swoje medaliki od komunii, kiedy je dostali.
            • przeciwcialo Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:47
              Malo nowoczesny taki medalik, pamieci nie ma , zadnych obrazkow na niego nie wgrasz, blutufa pewnie tez nie ma, badziew po prostu smile
            • drosetka Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:48
              napisałam niemodny prezent bo w czytanym przeze mnie artykule było napisane że prezenty typu biblie czy medaliki nie cieszą już dzieci. A ja myślę ze te prezenty w większym stopniu nie ciesza ich rodziców.
              • przeciwcialo Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:51
                Ten prezentowy targ proznosci zgotowali dorosli a nie dzieci.
              • marzeka1 Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:51
                Ale to wina rodziców, którzy z sakramentu cyrk robią- np. dlatego moja koleżanka swoje dziecko do komunii posłała w Wieki Czwartek (była taka możliwość)- i dziecko, i goście skupieni byli głownie na tym, czym ten sakrament jest.
                Nie znoszę zresztą tych około komunijnych tematów- takie bez sensu bicie piany.
                • doral2 Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:55
                  marzeka1 napisała:

> Ale to wina rodziców, którzy z sakramentu cyrk robią- np. dlatego moja koleżanka swoje dziecko do komunii posłała w Wieki Czwartek (była taka możliwość)- i dziecko, i goście skupieni byli głownie na tym, czym ten sakrament jest.
                  > Nie znoszę zresztą tych około komunijnych tematów- takie bez sensu bicie piany..."

dobrze, że choć jeden głos rozsądku...
                  ludziom się pierdzieli komunia z prezentami.
                  ludziom się pierdzieli wiara z przyjęciem i tabletami.
                  ludziom się pierdzieli sakrament z zawartością koperty
                  ludziom się pierdzieli komunia z fasonem kiecki dziecka, matki, siostry, kuzynki czy chrzestnej.
                  ludziom wiele rzeczy się pierdzieli, niestety uncertain
                  • iin-ess Re: niemodny prezent 13.05.13, 11:35
                    doral2 napisała:

>
                    > dobrze, że choć jeden głos rozsądku...
                    > ludziom się pierdzieli komunia z prezentami.
                    > ludziom się pierdzieli wiara z przyjęciem i tabletami.
                    > ludziom się pierdzieli sakrament z zawartością koperty
                    > ludziom się pierdzieli komunia z fasonem kiecki dziecka, matki, siostry, kuzynk
                    > i czy chrzestnej.
                    > ludziom wiele rzeczy się pierdzieli, niestety uncertain

Czemu się dziwić, skoro ksiądz karze przynieść do kościoła do poświęcenia prezenty typu: rowery, laptopy, tablety, komórki itd
                    • landora Re: niemodny prezent 13.05.13, 11:44
                      Gdzie tak jest???
                      • iin-ess Re: niemodny prezent 13.05.13, 15:41
                        w mojej parafii..
          • polka_sikoreczka Re: niemodny prezent 12.05.13, 20:51
            Zasugerowano, żeby się na smarta złożyć dogadując się z innymi gośćmi. Ale było mi trochę przykro, bo wymyśliłam sobie ten zegarek taki indywidualny ode mnie, a propozycja spotkała się z wyraźnym niesmakiem, jakbym z tyłu za murzynami została w stosunku do świata, bo "teraz się zegarków nie daje". :]
            • bi_scotti Re: niemodny prezent 12.05.13, 21:09
              polka_sikoreczka napisała:

> "teraz się zegarków nie daje". :]

Fascynujace big_grin Ja znam takich, ktorzy maja wrecz kolekcje zegarkow otrzymanych z roznych okazji i wciaz sie z nich ciesza. Sklepy z zegarkami tez sie chyba wciaz maja calkiem niezle wiec moze jednak i teraz zegarki tez sie daje na prezenty tongue_out
              Ja bym sie w ogole nie przejmowala tym, co uslyszalas of mamy dziecka idacego do komunii. Kupilabym ten zegarek i jeszcze znalazla grawera, ktory by na kopercie wypisal "Kochanemu Dziubdziusiowi od Cioci Polki Sikoreczki na pamiatke I Komunii Swietej 12 maja 2013 roku" i niech sobie matka dziecka lokiec lize ze zgryzoty, ze to nie smartphone!
              • polka_sikoreczka Re: niemodny prezent 13.05.13, 12:00
                Całkiem słuszna propozycja smile
            • oqoq74 Re: niemodny prezent 12.05.13, 22:16
              Zegarki jak najbardziej są fajnym prezentem na Komunię Św. Syn dostał od Chrzestnej, cieszył się z niego ogromnie.
              My kupowaliśmy sami łańcuszek i krzyżyk. Prosty, skromny, srebrny. Syn był przy zakupach, pomagał wybierać.
              Z prezentów dostał tez trampolinę, rolki, encyklopedię, pieniądze. I w sumie tylko pieniądze nie wzbudziły zainteresowania, wpłaciliśmy je na konto i czekają, aż młody dojrzeje do pomysłu na co je wydać.
    • mamusia1999 Re: niemodny prezent 12.05.13, 21:17
      moj Mlody mial komunie w polowie kwietnia, od parafii dostali drewniane krzyzyki na rzemykach. to juz prawie miesiac, a nosi ten krzyzyk.
      u nas gadzetow nie bylo, tylko mamona na wlasny saksofon, i tez sie nia bardzo cieszyl, liczyl tam i z powrotem.
      • bei Re: niemodny prezent 12.05.13, 21:31

• bei Sikoreczko 12.05.13, 21:38
          Dzieci cieszą się z zegarkow, niedawno kupilismy bratankowi na urodziny, nie zdejmowal go przez wiele dni, kapal się z nim, szybko nauczyl się z niego korzystac.

Myślę, ze problemy z prezentami występują tam, gdzie nie znamy upodoban dziecka.
          Na komunię zapraszamy najblizszych, nie powinno wiec byc zadnych klopotow z doborem prezentow....
          • polka_sikoreczka Re: Sikoreczko 13.05.13, 12:05
            Dziecko uwielbia wszelką elektronikę i książki. Sporty mniej. Myślę, że z zegarka z różnymi funkcjami (kompas itd) by się ucieszył. Jego matka jest innego zdania a ja nie znam go aż tak dobrze, bo z racji mieszkania w innych miejscowościach widujemy się rzadko.
        • drosetka Re: niemodny prezent 12.05.13, 21:49
          naprawdę ciekawy pomysł z tym portretem, może w przyszłości skorzystamwink
    • dziennik-niecodziennik Re: niemodny prezent 13.05.13, 09:24
      nasza "komunistka" dostała zegarek na rękę. najlepszy z prezentów.
      ale to nietypowe dziecko, właściwie nic nie chciało, z elektronicznych gadżetów zwłaszcza. dostała sporą sumkę i przebąkuje coś o rowerze...
    • chipsi Re: niemodny prezent 13.05.13, 11:39
      Fajnie że chłopak się ucieszył i widzę że ta radość jest spójna z Twoimi oczekiwaniami. Juz tłumaczę o co mi biega; moja córa do komunii idzie za rok lub dwa. matka jej koleżanki ostatnio wyjechała do mnie z tekstem że nie wie co jej córka mogłaby sobie zażyczyć na komunie bo laptop już ma, tablet ma i tak mi wymienia. Na moją odpowiedź że drażni mnie ta otoczka materialna, co kto dostanie usłyszałam oburzenie że jej córka JAKO JEDYNA wie i rozumie co to komunia, nie to co moja.... nosz... Odparłam żeby jej córka prosiła o nowe auto dla taty bo stare mu gnije. I tak oto dziecinnie się pokłóciłyśmy o prezenty komunijne smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka