Dodaj do ulubionych

ceny podręczników

29.05.13, 00:01
Że są ogromne, to każdy wie, ale nich ktoś mądry wytłumaczy mi jak to możliwe, ze komplet do klasy II w wydawnictwie "didasko" kosztuje 250 zł., a w księgarniach waha się od 203 do 220. Kurcze przecież i hurtownie i księgarnie muszą zarobić.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: ceny podręczników 29.05.13, 07:34
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to opcja, że wydawnictwo nie jest zainteresowane szczególnie sprzedażą detaliczną i bezpośrednią. A hurtownicy kupują jak sama nazwa mówi w hurcie i być może płacą wydawnictwu np 150 pln za komplet?
    • ewa_mama_jasia Re: ceny podręczników 29.05.13, 09:30
      Myśmy klasowo zakupili z wydawnictwa bodajże po 230 z jakimiś dodatkowymi materiałami. Rzuciłam teraz okiem na e-księgarnie. W jednej drożej, w innej taniej - średnia podobna smile
      Też sie dziwiłam przed rokiem, w jaki sposób w sklepach firmowych towary są droższe niż w innych. smile
      • swiecaca Re: ceny podręczników 29.05.13, 10:57
        a dla naszej klasy oferta z wydawnictwa bezposrednio o 30zł drozśza niż z księgarni internetowej. nie mam pojęcia jak to możliwe.
        • kroofka84 Re: ceny podręczników 29.05.13, 11:05
          Normalnie - cena detaliczna znacząco różni się od hurtowej. A wydawca nie sprzedaje po kosztach, lecz też chce jak najwięcej zarobić i wystawia za normalną rynkową cenę. Nie bez znaczenia jest też to, czy pisząc o księgarniach, nie masz aby na myśli gigantów w branży - oni mogą wynegocjować (nie zawsze fair) znacznie lepsze warunki zakupu u wydawcy niż pozostali.
    • bbkk Re: ceny podręczników 29.05.13, 11:09
      A ja właśnie co skorzystałam z oferty -35%. U giganta oczywiście. Nie wnikam czemu on może a wydawnictwo nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka