Dodaj do ulubionych

Zasmierdniete pranie

09.06.13, 15:06
sprawa jest dla mnie kluczowa. pranie jest dla mnie bardzo wazne smile
mam kilka rzeczy, ktore po praniu i wysuszeniu po prostu smierdza scierka.
dokonalam takich czynnosci: puscilam pranie ze specyfikiem odkamieniajacym, wyczyscilismy filtr, nie dolewam plynow do plukania poki co (moze kiepsko sie wyplukuja?) ale dzis znowu to samo, dwie bluzki smierdza, reszta ok.
co robic? co robic????
Obserwuj wątek
    • podkocem Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:10
      Ale one tak smierdza same z siebie czy to pralka smierdzi? A moze schna bardzo dlugo albo po praniu za dlugo trzymasz w pralce ubrania?

P.S. codziennie na noc zostawiam otwarta pralke i szuflade by byly suche.
      • maggi9 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:12
        Ja w ogóle nie zamykam pralki. W jeden dzień te wszystkie zakamarki nie wyschną przeciez. Kiedyś zamknęłam pralkę suszącą się kilka dni. Wydawało mi się, że jest już sucha. Niestety po 1 dniu jak ją otworzyłam smierdziało bo jednak nie wyschła. A pralka była nowiutka.
        • baltycki Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 19:47
          maggi9 napisała:

> Ja w ogóle nie zamykam pralki.

Ja mojej nie uruchomie jesli nie zamkne okna pralki
          • maggi9 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 20:34
            Dziwne. Moja doskonale sobie radzi z praniem przy otwartych drzwiczkach. Jakąś wybrakowaną masz.
      • misterni Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:14
        To nie jest wina pralki - u mnie pralka po każdym praniu zostaje otwarta, poza tym regularni jest puszczane puste pranie. Pralka NIE ŚMIERDZI.
        Śmierdzą konkretnie dwie bluzki, a ich koleżanki, które się z nimi piorą nie śmierdzą. smile
        Wszystko 100% bawełna.
    • misterni Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:11
      Nie mam pojęcia - mam to samo, a jestem bardzo wrażliwa na zapachy i ten zapaszek wyklucza te rzeczy z noszenia ich. Co ciekawe, że wszystkie inne ciuchy z tego samego prania pięknie pachną, a dwie bluzki (u mnie też big_grin)) capią.
    • mruwa9 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:11
      zapusc pusta pralke na gotowanie/pranie w 90 stopniach.
      • misterni Koleżanki nie zrozumiały widać ;) 09.06.13, 15:16
        Jeszcze raz - pralka odkamieniona, czysta, wietrzona non stop.
        W jednym praniu 8 bluzek.
        Bo wysuszeniu 2 capią, 6 nie.
        Jakieś pomysły?
        • dziennik-niecodziennik Re: Koleżanki nie zrozumiały widać ;) 09.06.13, 15:29
          wywalić. materiał jest "zakażony", moze jakąs pleśnią, moze innym grzybem. nie odratujesz tego bez silnej chemii, nie wiem czy warto.
          • ardzuna Re: Koleżanki nie zrozumiały widać ;) 09.06.13, 21:04
            Pranie jest zapleśniałe. Wypierz je w 90, potem będzie pachnieć normalnie. Za kształt nie ręczę.
    • kosmopolis Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:18
      Też mam takie.
      Wczorajsze pranie - wszystkie rzeczy wyschły i pachną, a jedna bluzka śmierdzi tak, że nie byłam w niej stanie chodzić. Wywaliłam w cholerę, bo im w końcu obrzydła przez to.
      • pesteczka5 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:27
        Namoczyć bluzki z płynem do odplamiania - jeśli kolorowe, to do kolorowych - i wyprać w 90st. No i suszyć w przewiewnym miejscu. Gdy jest parno, pomieszczenie do suszenia zamknięte /nie wietrzone - pranie łapie zapaszek. Szczególnie starsze sztuki z bawełny.
        Ostatnio uratowałam tak ukochany sportowy podkoszulek syna.

To chyba sprawa jakichś grzybów. Największe predyspozycje mają długo już użytkowane ręczniki, grube rzeczy z bawełny, ścierki kuchenne itp. Te wówczas po prostu wyrzucam i zastępuję nowymi.
        • aagnes Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:32
          Wlasnie - kiedys ktorys recznik dostal smrodu.
      • aagnes Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 15:29
        Dokonalam analizy struktury materialu tych bluzek, one sa pomiedzy bluzka bawelniana a bluza dresową (takie grubsze) i wg mnie jakies sztuczne dodatki tez tam sa. moja matka orzekla ze w materiale skumulowal sie plyn do prania i plukania i jest niewyplukiwalny. nic, dam im ostatnia szanse, plucze na maksa i wieszam na tydzien na dworzu. i albo odsmiardna albo do smietnika i rozwod (M jest szalenie przywiazany do tych bluzek).
        dziwne, ze nawet scierka po upraniu nie smierdzi
        • eliszka25 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 16:55
          z tego, co zrozumialam, to nie sa nowe bluzki tak? w takim razie ja bym stawiala na to, ze sa niedoprane. nie, zebym ci zarzucala, zes fleja wink. po prostu moze byc tak, ze material, to nie czysta bawelna, tylko wlasnie jest tam w nim cos, co bardzo przyjmuje pot i to sie nie wypiera calkowicie. jesli mozesz, to sprobuj wyprac w wyzszej temperaturze, chocby na 60 stopni, co powinno wybic przynajmniej czesc bakterii i pomoc na zapach. sprobuj tez jakis antybakteryjny proszek czy ten vanish na bakterie (nie pamietam jak sie nazywa). ja bym namoczyla np. na noc w tym vanishu, wyprala na 60 stopni w jakims antybakteryjnym proszku, zrobila dodatkowe plukanie i wywiesila na dwor. jak to nie pomoze, to juz nie mam pomyslow.
          • aagnes Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 17:08
            dobry pomysl z tym vanishem, moze rzeczywiscie tam sie cos zaleglo i smierdzi?(bleeee)
        • katiko Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 17:01
          Hej, sa jakies materialy, z ktorymi obojetnie czego nie sprobujesz - nie dziala.
          Ja sama mialam taki swetr, po praniu pachnial ok ale po wlozeniu zaczynal capic.
          Maz tez mial bluzy i koszulki, ktore tak capily. Pranie, wietrzenie, namaczanie w przeroznych plynach - nic nie dzialalo.
          W koncu wyrzucilismy na smietnik.

Dlatego - mimo, ze nie wyglada to normalnie w mjescach publicznych - wacham ubrania (najczesciej w przebieralni, oczywiscie) przed kupnem. Jak pachnie w dziwny sposob to nie kupuje bo boje sie powtorzenia sytuacji. To samo sie tyczy butow.
          Zly zapach nigdy nie przechodzi.
    • d.o.s.i.a Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 17:38
      Zmocz, wloz do mikrofali na 2 minuty i wytlucz zarazy ktore sie tam namnozyly.
      • oteczka Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 17:43
        Włóż w woreczku do zamrażarki i zapomnij na jakiś czas ,ja tak parę rzeczy uratowałam,zapaszek straciły.
    • kropkacom Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 17:46
      Poczekać na lepsza pogodę?
    • wyjatkowo_wyjatkowa Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 18:01
      Czesto przyczyna jest płyn do plukania/zmiekczania. Kiedys zasmierdly mi dwa duze ręczniki plazowe, pomoglo wlozenie ich na tydzien do zamrazarki.
    • agni71 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 18:59
      Te same dwie bluzki po kolejnym praniu smierdzą? chyba bym je wywaliła. Ja miałam dwa razy taki problem, ze mi cos (częśc prania) po praniu śmierdziała, ale po kolejnym praniu juz bylo OK. I przy poprzednich praniach tez bylo Ok, więc nie mam pojęcia co zawiniło - niestety nie pomogę.
    • anika772 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 20:06
      Przeczytałam "Zaśmierdnięte panie" big_grin
      Wyrzucić chyba te bluzki?
      • xyxzza Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 08:37
        anika772 napisała:

> Przeczytałam "Zaśmierdnięte panie" big_grin

a ja "zaśmierdnięte piranie" - i tak czytam za każdym razem, kiedy widzę tytuł wątku (mimo to, że już wiem o czym jest) big_grin big_grin
    • wegatka Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 20:30
      Tak się dzieje, gdy nie można wysuszyć prania w ciepłym i przewiewnym miejscu. Klęłam 3 dni temu, bo trzy prania musiałam wyprać jeszcze raz, ponieważ w chałupie było zimno i wilgotno (kilka dni lało). Pranie wyschnąć nie zamierzało i w dodatku zaczęło śmierdzieć ścierą. Wyprałam wszystko jeszcze raz w 60 stopniach i wywiesiłam na balkonie gdy przestało lać (mam balkon zasłonięty, prania nie widać z ulicy tongue_out ). Pomogło.
      Kiedyś nie mogłam również pozbyć się smrodu z córki legginsów - dość grubych, bawełnianych. Smród ulokował sie w okolicach ściągacza w pasie. Kilkukrotne pranie nie pomagało, dopiero gdy wyprałam w wyższej temperaturze i wysuszyłam na grzejniku, zapaszek zniknął.

Wydaje mi się, że powodem nie jest żadna domieszka sztucznych włókien, tylko zwyczajnie zbyt długo schnące pranie w którym namnażają się jakieś mikrożyjątka. A im grubsza i bardziej zbita bawełna, tym dłużej schnie.
      • aga_sama Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 20:35
        Wątek na czasie
        Męża koszulki śmierdzą, dzisiejsze pranie wywieszone w domu śmierdzi.
        Jutro piorę jeszcze raz, suszę w pralce i potem dosuszę jeszcze w lazience - tam mam ogrzewanie podłogowe smile

A jeszcze nie rozumiem jak mojej siostrze pranie w irlandii się nie kisi...
        • morekac Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 23:14
          Może ma suszarkę?
        • wegatka Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 08:27
          Mnie niestety podłogowe ogrzewanie w łazience nie pomogło, może dlatego, że brak w niej okna. Pranie po dwóch dniach było czuć uncertain
    • drosetka Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 20:42
      miałam podobny problem z ręcznikami, co pranie to cuchnęły tak ze nie mogłam się do nich wycierać, ostatnio zmieniałam pralkę( poprzednia sie zepsuła) , płyn do płukania równiez i problem zniknął. Tak więc u mnie to mogła byc wina pralki
    • kerri31 Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 20:52
      Wygotować jeśli to możliwe albo suszyć na dworze na słońcu- jeśli to możliwe.
    • minor.revisions Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 21:44
      Wyprac z zamiast proszku (zakladam, że są czyste tak poza tym, bo wyprane) i - w miare możliwości - wysuszyc na słońcu. ALe sam ocet powinien dac radę.
      • minor.revisions z OCTEM miało być 09.06.13, 21:45
        urwało mi najważniejsze słowo tongue_out
    • joanna.pio Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 21:51
      Powodem tego, że coś zaśmierdnie jest to, że za długo się suszy. Nic się nie stanie lekkim czy sztucznym materiałom, wolno schną swetry, bluzy, jeansy. Ja takie rzeczy wieszam albo na dworze w pogodny dzień, albo gdzieś z dala od rzędów suszących się mokrych ubrań.
      • bei Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 22:03
        A mozesz te fetorujące ciuszki wyprac na 60 stopni ( do syntetykow tez jest program na 60 )
        U mnie to pomaga, i dobrze, gdy mozna je szybko wysuszyc. ( miejsce przewiewne )
    • buuenos Re: Zasmierdniete pranie 09.06.13, 22:55
      Wcisnij guzik na dodatkowe plukanie,albo wyczysc pralke puszczajac program na oczyszczenie.wrzuc tam albo ocet albo odp.srodek.
    • rozalia.olaboga Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 09:21
      Kiedyś na Wystarcząjąco Dobrej Pani Domu był taki wątek. Podobno najczęściej śmierdzą czarne rzeczy - czy Twoje są czarne?
      Radzono wymoczenie ubrań w wodzie z rozpuszczonymi tabletkami septolete (na gardło, do ssania), które likwidują grzyby, może spróbuj smile
    • mae24 Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 09:25
      dodac do prania lyzeczke sody, a pranie wysuszyc na dworze.
      • aga_sama Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 10:10
        Rady z pewnością dobre, jednak moje pranie będzie śmierdzieć jeszcze kilka dni - dopóki nie zrobi się sucho na dworze.
        Najbardziej capią koszulki męża z grubej bawełny, przy ściągaczach oraz takie z dużymi nadrukami
    • aagnes Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 11:01
      Na razie zarzucam pranie, dopoki nie zrobi sie ze 40 stopni w cieniu i rzeczy nie beda wysychaly w pol godziny. to ma taki plus, ze uruchomimy wreszcie nieuzywane latami ciuchy.
      kupie vanish i wloze do zamrazalnika jedna z zasmierdnietych bluzek celem wykonania eksperymentu. taki mam plan.
      • minor.revisions Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 15:23
        jełśi pranie ci śmierdzi przez maluskie grzyby, co prawdopodobne, to 40 stopni ich nie zabije, najwyżej się pozbedziesz zapachu do nastepnego prania.
      • d.o.s.i.a Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 15:29
        Sprobuj mikrofale, albo piekarnik.
        40C to za malo zeby wybic mikroby.
        • iwoniaw Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 16:17
          Przecież ona nie chce wybijać mikrobów przy suszeniu, tylko przy praniu - suszenie w upale ma zapobiegać wylęganiu następnych.
          U mnie też prania z ubiegłego tygodnia w połowie do ponownego potraktowania pralką (druga połowa na tyle cienka i szybkoschnąca, że się uchowała). Obrzydliwość.
          • d.o.s.i.a Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 21:33
            Z tego co zrozumialam nie chodzi o cale niedosuszone pranie, tylko dwie konkretne bluzki ktore waniaja. Oznacza to ze namnozyly sie w nich mikroby i beda smierdziec bez wzgledu na to jak czesto beda prane i jak dlugo suszone. Bluzki znaczy. Na takie rzeczy pomaga mikrofala bo zwykle pranie nawet 90 na ten syf nie pomaga. Podobnie jak na wszelkie stare smierdzace sciery, gabki czy myjki, ktore taka kuracje mikrofalowa powinny regularnie przechodzic.
    • memphis90 Re: Zasmierdniete pranie 10.06.13, 19:01
      Nie wiem, z czego to wynika, ale miałam tak z dwoma swetrami. Prałam normalnie, wszystko wyjeżdżało z pralki pachnące, a te dwa- śmierdziały. Prałam do skutku, w końcu się doprało i odśmierdziało. Ale dlaczego tak się stało- nie mam pojęcia.
      • greca Re: Zasmierdniete pranie 12.06.13, 21:08
        To jest wina materiałów z których są zrobione ciuchy np. chińskie plastiki z domieszką bawełny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka