Dodaj do ulubionych

jaką herbate pijecie?

23.06.13, 00:09

bo ja nie jestem smakoszem w/w napoju. i wszystko mi do tej pory było jedno ,czy mam sage czy liptona.
wazne zeby nie owocowa.
ale odkryłam dzis tetley earl grey i jest przepyszna!
pije wlasnie 3-ci kubek, co u mnie jest dziwne bo rzadko kiedy pije herbatę-ta jest przepyszna!
a może znacie i polecacie jakieś jeszcze? takie o cudownym aromacie, ale powtarzam nie owocowe.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 00:20
      lubię pu-erha, ze względu własnie na ten "dymny" aromat.
      poszukaj białej herbaty z trawą cytrynową, jesli takie lubisz. Bio-Active taką ma. bardzo sympatyczna o ile nie preferuje się mocnych napojów.
      owocowych klasycznie nie znoszę, hibiskus mnie odrzuca.
      • mearuless Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 00:25
        białej nigdy nie piłam.
        zobaczę, spróbuje. dzieki.
        • ven-ge Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 00:51
          A słodzicie te herbaty?? Bo ja wszystkie herbaty (najbardziej lubię zielone) piję niesłodzone. Dla mnie dodawanie cukru do herbaty to zbrodnia.
          • dziennik-niecodziennik Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 00:58
            jestem zbrodniarką zatem, bo wszystkie słodzę. nie wypije herbaty i kawy bez bodaj odrobiny cukru.
            • ven-ge Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 01:05
              Kawy też nie wypiję bez odrobiny cukru, ale herbaty nie słodzę,bo wtedy najzwyczajniej w świecie nie czuję ich prawdziwego smaku.
              • mearuless Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:21
                ja odwrotnie.
                kawa tylko z mlekiem ale do herbaty lyzeczka cukru.
                ale kaw wypijam dziennie z 5 a herbaty albo jedna, albo wcale albo łyka od męża.
                no ale od tego tetleya dostalam szłau herbacianego.
        • kebabbathehutt Re: jaką herbate pijecie? 26.06.20, 11:23
          Biala herbata jest pyszna! Ja z reguły tylko taka pije. Albo herbate z jaśminu, ale najlepiej znaleźć taka, ktora jest po prostu kwiatami z jaśminu a nie proszkiem.
    • orissa Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 00:34
      Czarną z dodatkami - preferuję pieprz, chili, kardamon, jabłko, cynamon, lukrecję (w dowolnej kombinacji), pu-erh z bergamotką lub trawą cytrynową i owocami, rooibos z pigwą. A jak nie mam czasu to z torebki zielona+mandarynka, zielona+granat.
    • mama_kotula Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 01:25
      Klasykę piję, earl grey z mlekiem. Mnią.

I Twinnings Lady Grey, bez mleka najczęściej, choć nie wykluczam wink
      • kropkacom Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 08:42
        Lady Grey big_grin Szkoda, że taka droga tylko...
    • kondolyza Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 02:46
      ja generalnie to wodę, ale...
      dobre herbaty robi twiinngs czy jakos tak no i dilmah wg mnie jest super, zwłaszcza czarne tzn. zielone (pudełka)smile
      ja osobiscie lubię herbaty w kulach które pięknie się w wodzie rozwijają, jak lilie wodne i pięknie się eksponują, zrobisz taką jak masz gości-czarowne.
      lubię też jaśminową.
      i polecam.do sushi zwłaszcza")
    • mama-tyma Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 08:35
      polecam jaśminową
      • margo.la87 Re: jaką herbate pijecie? 13.10.14, 07:30
        bifix.pl/herbaciarnia/herbaty-zielone/seria-bi-fix-premium-herbaty-zielone/ ta z opuncją figową - pyyyyszna! smile
    • kropkacom Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 08:40
      Earl greya nie powinno się za dużo pić. Dzień zaczynam zwykłą śniadaniową herbatą, ale dobrej marki. Potem różnie: czarne smakowe, zielone. Do kolacji rzeczony earl grey.
      • ardzuna Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 12:34
        kropkacom napisała:

> Earl greya nie powinno się za dużo pić.

Dlaczego?
        • gazeta_mi_placi Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 16:10
          Mi po więcej niż jednym Earl Greyu jest zwyczajnie niedobrze, serio.
          • ardzuna Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 18:56
            Mnie nie. Jakieś jeszcze argumenty za niepiciem przeze mnie earl greya? wink
        • kropkacom Re: jaką herbate pijecie? 26.06.13, 06:25
          Czytałam kiedyś, że jej aromat może powodować bóle głowy.
    • zebra12 Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 08:52
      Herbata to mój ulubiony napój. Piję ją codziennie w dużych ilościach. I jest to puerh. Dodaję do niej okapinkę soku malinowego. Pychotka!
      Najgorszą herbatą jaką piłam była herbata biała..... Wstrętna o smaku gorzkiej wody. Nawet sok czy cukier nie zabijał tego smaku. Wyrzuciłam 3/4 opakowania do kosza.
      Nie wiem ile masz lat, że nie piłaś wcześniej earl grey'a, ale fakt, że smaczny jest, choć pity na dłuższą metę nudzi swoim wyrazistym aromatem.
      Z czarnych herbat sagę lubią moje dzieci, bo nie jest zbyt mocna. Lipton smaczna, ale mocna jak cholera i wychodzą mi z niej 3 kubki smile
      Zielona z lekką goryczką przypomina trochę białą, ale jestem w stanie znieść z cytryną. Są mieszkanki herbaty czerwono-zielonej, smaczne.
      Herbat owocowych nie lubię, a jak już to tylko Lipton piramidki. Spróbuj herbaty z toffi smile
      • mvszka Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:20
        > Zielona z lekką goryczką przypomina trochę białą

jeśli zalewasz wodą 100-90 st to inaczej smakować nie będzie, zabijasz tą herbatę po prostu
      • totorotot Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:44
        >Nie wiem ile masz lat,

Mea ma zdaje się pod sześćdziesiątke o ile mnie pamięć nie myli.
      • majenkir Re: 30.12.14, 02:30
        zebra12 napisała:
        > Najgorszą herbatą jaką piłam była herbata biała.....

Wlasnie jedna z moich ulubionych to biala tongue_out Lipton brzoskwinia+mango.

Nie wiem czy jest w PL w sprzedazy Bigelow (polecam czarna waniliowo-karmelowa),
        no I moj numer jeden - Teavana kwiat pomaranczy smile
      • kebabbathehutt Re: jaką herbate pijecie? 26.06.20, 11:25
        Moze za długo parzyłaś biała herbate. Jak ja czasem za długo parze to tez właśnie tak smakuje i tego nie lubie. Jak parze w miarę krotko jest pyszna.
    • gagunia Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 09:06
      Piję mało herbaty. A jeśli już to klasycznego liptona z cukrem i cytryną. Herbaty bez cytryny nie wypiję. Wmuszę 2 łyki i zostawiam.
    • mayaalex Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 09:06
      Earl greya tez bardzo lubie. Do tego zielone herbaty z trawa cytrynowa, wszelkie herbaty z dodatkiem przeroznych cytrusow (najlepsze zawsze beda oczywiscie te lisciaste, sypane, a nie przemial w torebkach - ale np. Dilmah ma w torebkach herbate czarna mandarynkowa, ktora jest genialna!!!). Lubie tez jasminowa, przepieknie wyglada taka z plywajacymi kwiatkami jesli zaparzysz ja w szklanym a nie ceramicznym dzbanku. Na zime wszelkie mieszanki z cynamonem i imbirem, na lato orzezwiajace cytrusowe.
    • mvszka Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 09:47
      nie znoszę tego osławionego liptona - sto razy smaczniejsza jest minutka albo saga - te słodzę stewią
      a zielonej i białej nie słodzę nigdy, zalewam 80st wodą i po chwili wyjmuję torebkę - są wtedy bardzo orzeźwiające
      miętę zalewam w wielkim słoju, studzę i wstawiam do lodówki- super napój na upał, też tego nie słodzę i nawet dziecku smakuje
    • intuicja77 Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 09:51
      uwielbiam czarną herbatę.
      Ta jest rewelacyjna :
      www.abis.pl/index.php?marka=&kod1=07007904&kodkat=z&kodkat2=z1wgg&kodkat3=
    • grave_digger Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:10
      W ogóle nie piję herbaty wink
    • pinkdot Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:23
      Najpyszniejsza wg mnie jest Green Chai Yogi Tea.
    • czekolada_kokosowa Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:43
      Ahmad w różnych konfiguracjach, a z czarnych jeszcze liptona (zaparzam na dwa razy). Rano lubię pic liściastą madras, na łagodny rozruch żołądka. Zielona smakuje mi latem, kiedy jest lekko ciepła a z czerwonych lubię tą afrykańską wersję z dodatkami smakowymi. Ogólnie pijam dużo herbaty.
    • noname2002 Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 10:45
      Tetley Earl Grey smile
    • bea-luz Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 11:10
      wypróbuj białą ale clippera, swietna na upały jak tylko przestygnie.
      a z earl greya dla mnie do tej pory najsmaczniejsza i najaromatyczniejsza (jest w ogóle takie słowo?smile ) jest twinnings. tej to nie słodzę bo jak ktos wspomniał - jest to zbrodnia. czarną natomiast owszem.
      • ardzuna Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 12:38
        Najlepszy earl grey z torebkowych to moim zdaniem Dilmah Elegant Earl Grey. Piję głównie tę herbatę na zmianę z Dilmah Italian Almond Tea, ale też niektóre dilmahy smakowe, np. malinowy, karmelowy.
      • kebabbathehutt Re: jaką herbate pijecie? 26.06.20, 11:27
        Ja kupuje wlasnie clippera, bo nie wybiejala torebek no i nie używają w nich plastiku, a takze herbary liściaste jesli chce mi sie z nimi bawić.
    • rosapulchra-0 Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 11:19
      Lady Grey się napij, nieprzeciętny dla mnie smak.
      A od kilku tygodni piję naprzemiennie czerwoną z owocową właśnie.
    • lola211 Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 11:26
      Earl Gray Twinings.
    • redheadfreaq Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 12:14
      Rzadko piję herbatę, ale uwielbiam Earl Greya. Czasem popijam owocowe herbatki, ostatnio katuję rumianek.
    • elle_hivernale Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 12:55
      Moją kocimiętką jest zielona z prażonym ryżem i zielona z pigwą. A przy upałach robię sobie mrożoną z matchy (zielona w proszku), miodu i limonek. Z matchy robię też lody i dodaję do deserów. Jestem maniaczką zielonej w każdej postaci.
      • bbuziaczekk Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 13:23
        Tez pije Earl grey ale nie koniecznie z Tetley bo z innych firm tez.

Oprocz niej pijam jeszcze zielona z cytryna albo z pomarancza z Teekanne (moje male dzieci tez ja pija)
        I kupujemy jeszcze Roiboosa ale ja pija tylko dzieci bo nam ona nie smakuje.
        • bbuziaczekk Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 13:25
          Herbaty cukruję. Kiedys 2 lyzeczki cukru a teraz juz od roku chyba daje 1 lyzeczke plaska.
          Gorzkiej herbaty nie wypije bo od razu mi niedobrze. Musi byc ta 1 lyzeczka.
          Kawy nie pijam. Jedynie Cappucino ktorej nie cukruje wogole.
      • mearuless Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 13:41
        a mozesz mi podac proporcje?
        moje dziewczyny by sie ucieszyly z takiego napoju.
        a mięte pewnie tez mozna dodac?
        • elle_hivernale Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 22:00
          Na oko smile Na kubek biorę przeważnie 2 łyżeczki i zalewam wodą w temp. 70-80 stopni (b.ważne). To najprostszy i najszybszy sposób, tradycyjnie używa się czarek, miotełek itp. Na 2 litrowy dzbanek biorę ok.5-6 łyżeczek, zalewam przestudzoną, gorącą wodą, mieszam energicznie - jak woda przestygnie za bardzo można mieszać trzepaczką kuchenną - i odstawiam do wystygnięcia. Potem doprawiam do smaku. Miętą można jak najbardziej, ale raczej listkami niż mieszać z naparem, bo wychodzi dziwnie. Potem do lodówki, przed podaniem dwie garści lodu do dzbanka i voilà.
    • loola_kr Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 13:43
      ja piję tak słabą herbate, że wszsyto jedno jaka wink
      Ale lubię Dilmah.
      • mearuless Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 13:46
        no ja wlasnie tez.
        ale wczoraj tak sie podniecilam tym smakiem.
        i tak teraz czytam i mysle sobie-ale obciach! stara baba i tyle ją ominęło wink
        • loola_kr Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 13:54
          ja wczoraj szłam sobie i zapachniał mi jaśmin, przypomiała mi się herbata jaśminowa z dzieciństwa (to chyba były jakies dostawy z CHin Ludowych wpogajace PRL), którą piłam do zarzygania i dzisiaj nie jestem w stanie nawet zapachem kwiatów jasminu sie zachwycić smile
          Próbowałam pic pu-erh, białą, zieloną i jakoś nie mogę się przekonać. Zielona jedynie z opuncją albo cytryną.
          Miałam też japońskie hernbaty prosto z Japonii i żadna z nich mi nie smakowała...
    • podkocem Re: jaką herbate pijecie? 23.06.13, 22:03
      zieloną liściastą kupowaną w porządnej herbaciarni. Nie lubię torebkowych.
      • roks30 Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 00:34
        Tylko liściaste, yunan i zieloną oraz czerwoną.
    • m_incubo Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 00:11
      Nie piję herbaty.
    • default Re: jaką herbate pijecie? 24.06.13, 09:35
      Earl Grey ma dla mnie za mocny, za wyrazisty smak. Jak perfumowany smile
      Z czarnych herbat lubię Ahmad i Irving.
      Ale od czasu, gdy się odchudzałam, pozostał mi zwyczaj picia herbatek ziołowych, a najlepiej smakuje mi biedronkowa Herbarium - kompozycja 7 ziół.
      • kozakquest Re: jaką herbate pijecie? 30.12.14, 02:10
        Wszystko uzależnione jest od upodobań, osobiście nie lubię mocnych i bardzo aromatycznych herbat. Bardziej przemawiają za mną herbatki owocowe.. Edycja limitowana zimowa bifix.pl/nasze-produkty/bi-fix-herbatki-owocowe/herbaty-specjalne/ jest po prostu przepyszna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka