Dodaj do ulubionych

A ja naprawde lubię nasze morze

24.06.13, 14:47
Co chwilę ktoś pyta mnie o plany wakacyjne i jak odpowiadam, że jedziemy nad Bałtyk to nadziwić się nie może- że woda zimna, pogoda niepewna, że drożyzna i , że nie ma to jak wczasy zagraniczne. A ja naprawdę lubię nasze morze i może tanio nie jest, ale jednak taniej niż zagranicą.
I jeszcze uwielbiam argument, że będę się tłukła 6 godzin samochodem a tam 2,5 godzinki samolotem i jestem na miejscu- tyle, że na lotnisku muszę być wcześniej, w samolocie czuje sią jak w puszce sardynek i stresuję jak dzieci zniosą podróż, potem oczekiwanie na walizki, pakowanie się do autokaru, godzinka jazdy i już jesteśmy na miejscu.
Może jak dzieci podrosną, albo już nie będą chciały z nami jeździć docenię uroki takich wojaży, ale póki co wybieram wypoczynek krajowy.
Obserwuj wątek
    • kietka Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 14:58
      ja tez uwielbiam polskie morze, ale to juz chyba kwestia przywiazania, oczywiscie, ze wybrałabym sie nad ocean, ale tylko do hotelu super hi level, a, ze mnie nie stac, to sobie marze smile
      nawet za dopłata nie pojechałabym do zadnego z krajów arabskich, jestem uprzedzona, to dla mnie zaden wypoczynek.
    • przeciwcialo Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 14:58
      Uwielbiam Bałtyk i conajmniej tydzień w roku musze tam spędzic. Niekoniecznie latem.
    • jagabaga92 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:27
      takich plaż jak nad Bałtykiem to NIGDZIE nie ma. I mało gdzie tak wiejesmile)) A my latawce mamy...wink TYLKO BAŁTYK!!!!
      • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:33
        > takich plaż jak nad Bałtykiem to NIGDZIE nie ma. I mało gdzie tak wieje:-

jak by to ujac
        w dupie bylas i gowno widzialas
        • 5kocur Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 11:16
          jamesonwhiskey napisał:

> > takich plaż jak nad Bałtykiem to NIGDZIE nie ma. I mało gdzie tak wieje:-
          >
          > jak by to ujac
          > w dupie bylas i gowno widzialas

big_grin big_grin światowiec się znalazł big_grin
          Ty chyba do teraz masz gó... przed oczami tongue_out
      • bi_scotti Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 20:46
        jagabaga92 napisała:

> takich plaż jak nad Bałtykiem to NIGDZIE nie ma.

Zgadzam sie w zupelnosci. Zjechalam pol swiata a pewnie ponad pol. Plaz odwiedzilam dziesiatki? setki? God knows ... Plaze nad Baltykiem sa amazing, po prostu amazing. No i ja lubie zimne morza smile Ostatni raz kapalam sie w Baltyku w listopadzie 2 lata temu i az mruze oczy z rozmarzenia gdy sobie wspomne ...
        • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 21:09
          Marek Kaminski powiedział kiedys, że piekniejsze plaże są tylko w ...Zanzibarze smile
    • dorotakatarzyna Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:29
      Jako że do morza mam raptem sto kilometrów, czyli niecałą godzinkę, to bywam tam często. Ale myślę o nim wciąż to samo - zimne, szare, brudne, śmierdzi, palca bym nie zanurzyła. No i pogoda paskudna. Np. u nas 28 stopni - zajeżdżam nad morze, a tam aż 18. Bez parawanu nie usiedzisz.
      Od kiedy zobaczyłam Morze Czerwone, nic mnie nie przekona do Bałtyku. Tamto jest po prostu cudne - czyste! I ten kolor, a raczej dziesiątki jego odcieni... i temperatura - wchodzi się z przyjemnością... I te rybki, krabiki, wężogłowy, i setki innych żyjątek, które można obserwować, bo woda jest krystalicznie czysta, ach, żałujcie, wielbicielki Bałtyku wink
      • lauren6 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:33
        dorotakatarzyna napisała:

> I te rybki, krabiki, wężogłowy, i
        > setki innych żyjątek, które można obserwować, bo woda jest krystalicznie czysta
        > , ach, żałujcie, wielbicielki Bałtyku wink

I te meduzy, które mogą się wkręcić we włosy w trakcie pływania i poparzyć pół ciała. Dziękuję za cudowne żyjątka z odległych mórz, jednak wybiorę Bałtyk z jego przewidywalną fauną.
      • tola_i_tolek Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:52
        Wiadomo, że są morza cieplejsze a i fajne plaże się znajdą, ale dla mnie póki co taka wyprawa z dzieciakami to jednak za dużo zachodu.
      • 0ldjoanna Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:08
        > Od kiedy zobaczyłam Morze Czerwone, nic mnie nie przekona do Bałtyku. Tamto jes
        > t po prostu cudne - czyste! I ten kolor, a raczej dziesiątki jego odcieni... i
        > temperatura - wchodzi się z przyjemnością... I te rybki, krabiki, wężogłowy, i
        > setki innych żyjątek, które można obserwować, bo woda jest krystalicznie czysta
        > , ach, żałujcie, wielbicielki Bałtyku wink

Ja tam niczego nie żałuję smile, Owszem, Morze Czerwone też mi się podoba, ale Bałtyk wolę bardziej, mimo braku krabików etc.
    • gretchen184 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:37
      mam podobnie-kocham Bałtyk i kiedyś na pewno będę nad nim mieszkać.
      nie ciągnie mnie w tropiki czy te wszystkie Tunezje,Turcje i Grecje. to nie moja bajka.
    • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:38
      Ja też. Uwielbiam, zwłaszcza we wrześniusmile

Lubię też inne morza i plaże, nie mówiąc już o miastach, ale tydzień na Bałtykiem raz w roku to konieczność i przyjemnośc. Ale ja nie znoszę upałów, to może dlatego.

• mayaalex Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:42
      Ja tez lubie, ale lubie tez w morzu sie kapac i plywac a do tego Baltyk nie zawsze sie nadaje smile wg mnie jest piekny na wrzesniowy tydzien dodatkowych wakacji. Ale mysle, ze choc raz bede chciala synka zabrac rowniez na wakacje nad Baltykiem (choc mamy powazna konkurencje, tesciowie mieszkaja nad morzem Egejskim smile
    • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 15:46
      Lubię, poza sezonem.
    • zuwka Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 17:40

Lubię i w tym roku też jadę. I gdzieś mam co se ludzie myślą. Jestem praktycznie co roku. I jakby dżejmsonłiski chciał napisać, że w dupie byłam i gó... widziałam to od razu uprzedzam, że widziałam inne miejsca. Bałtyk ma swój urok ale to nie każdy zrozumie. I dobrze, bo mniej takich ludzi nad Bałtykiem, a więcej miejsca dla ludzi, którzy kumają tę czaczę
      ------------------------------------------------------------
      "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
      ------
      • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 17:52
        > iejsca dla ludzi, którzy kumają tę czaczę

a co to niby za czcza
        zimno,deszcz , wiatr ,zimna woda czy troche cieplej i sinice , zasmiecone plaze ,syf ,jeden wielki jarmark , ceny z dupy jakosc zadna
        • noname2002 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:20
          zasmiecone plaze

Chyba dawno nie byłeś nad Bałtykiem.
        • przeciwcialo Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:25
          Hmmm...nie wiem w jakich miejscach nad Bałtykiem byłeś ale...od pewnie 4 czy 5 lat jexdzimy do tej samej miejscowosci, pogodę mamy zawsze, woda ok. 18 stopni, plaża czysta z toaletami, ratownicy na miejscu i mało ludzi . Cudnie.
          • elizabeth-ela Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 11:00
            Napisz do jakiej miejscowości jeżdzisz
            • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 14:23
              Już napisze i potem połowa Polski będzie się tam tłoczyć.
              Nie mów lub daj znać tylko zaufanym forumowiczkom.
              • kropkacom Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:12
                Tia, wszyscy się rzucą. wink Gdzie ta gwarantowana pogoda nad Bałtykiem? No gdzie?
                • kropkacom Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:12
                  Ładna pogoda znaczy...
                • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:31
                  Zawsze, jak mówiła nasza geograficzka - pogoda jest zawsze wink
                  • kropkacom Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 20:25
                    Czytać nie umiesz? wink Poprawiłam się chyba natychmiast.
              • 5kocur Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 11:19
                gazeta_mi_placi napisała:

> Już napisze i potem połowa Polski będzie się tam tłoczyć.
                > Nie mów lub daj znać tylko zaufanym forumowiczkom.

Jedno jest pewne: "dżejmsa łiskacza" nie będzie tongue_out
    • kasia_piet Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 17:51
      Zapach i dźwięk (łomot falsmile) jest niepowtarzalny - i to uwielbiamsmile
      Jeżdżę nad Bałtyk zawsze pod koniec sierpnia, jak jest już chłodniej i mniej ludzi - jakby nie ograniczał mnie rok szkolny najchętniej jeździłabym we wrześniu/październikusmile nie znoszę upałów, lubię chłód i wiatr nad morzem i zimną wodęsmile
      • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:02
        nie znoszę upałów, lubię chłód i wiatr nad morzem i zimną wodę:
        > )

to mam dla ciebie miejse idealne czerwic lipiec wrzesien grudzien bez znaczenia pizga tak samo

TRAWMORE STRAND, Achill, Mayo
        CURRACLOE, Wexford
        INCH STRAND, Kerry
        CORAL BEACH, Carraroe, Galway
        • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:07
          A ja wolę Bałtyk wink

Powiedz lepiej jak daleko/długo możesz spacerować w tych miejscachwink
          • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:24
            nie bardzo rozumiem pytanie
            ale jak na moje oko to dlugo
            www.discoverireland.com/us/ireland-things-to-see-and-do/listings/product/?fid=FI_46233
            • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:30
              Wzdłuż Bałtyku można iść piaszczystą plażą kilkadziesiąt kilometrów.smile
              • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 10:28

> Wzdłuż Bałtyku można iść piaszczystą plażą kilkadziesiąt kilometrów.smile

no i ?
                • 5kocur Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 12:27
                  jamesonwhiskey napisał:

>
                  > > Wzdłuż Bałtyku można iść piaszczystą plażą kilkadziesiąt kilometrów.smile
                  >
                  >
                  > no i ?

ożenił się i łoi...
            • misiowamama-2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 12:26
              jamesonwhiskey napisał:

> nie bardzo rozumiem pytanie
              > ale jak na moje oko to dlugo...<

dobrze, że możesz podpierać się internetem, bo przyznaj, że na dobrą sprawę to nosa nie wychyliłeś poza granice Polski, mieszkasz na jakiejś zapyziałej wsi gdzie wrony zawracają i się wymądrzasz tongue_out
              • 5kocur Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 12:28
                misiowamama-2 napisała:

> dobrze, że możesz podpierać się internetem, bo przyznaj, że na dobrą sprawę to
                > nosa nie wychyliłeś poza granice Polski, mieszkasz na jakiejś zapyziałej wsi gd
                > zie wrony zawracają i się wymądrzasz tongue_out

big_grin wszystko na to wskazuje...
                >
                >
                >
        • kasia_piet Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:11
          Dziękuję, z przyjemnościąsmile
          Moze też mżyćsmile
          taka angielska pogoda: zimno, wieje, wilgotna mgła i pada jest rajem dla mniesmile nie wiem, dlaczego tak lubię, może jakieś znaczenie ma tosmile - że jak miałam dwa tygodnie, rodzicielka wystawiła mnie w wózku na balkon w grudniu i zmęczona moim rykiem zasnęła na całą noc. Przypomniała sobie o mnie ranosmile Nie darłam się w nocy, widocznie było mi dobrzesmile
          Pewnie mam przesadne krążenie, bo zawsze mi w stopy ciepło....smile
        • gretchen184 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:19
          jamesonwhiskey napisał:

> to mam dla ciebie miejse idealne czerwic lipiec wrzesien grudzien bez znaczenia
          > pizga tak samo
          >

naprawdę tak ci ciężko zrozumieć,że nie każdy zachwyca się zagranicą?
          zresztą nie łudzę się,że zrozumiesz cokolwiek tongue_out
          • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:24
            > naprawdę tak ci ciężko zrozumieć,że nie każdy zachwyca się zagranicą?
            > zresztą nie łudzę się,że zrozumiesz cokolwiek tongue_out

ja tez si enei ludze bo postawa lepsze gowno w polu niz fiolki w neapolu jest tu bardzo silna
            • gretchen184 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:28
              poszerz horyzonty-na dobre ci to wyjdzie dżejmsie
              • karola1008 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 12:08
                Gretchen, uwielbiam Twoją sygnaturkę smile
                • gretchen184 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 16:49
                  karola1008 napisała:

> Gretchen, uwielbiam Twoją sygnaturkę smile

big_grin big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 18:51
            Można też zachwycać się zagranicą, ale w danym konkretnym przypadku woleć np. polskie morze.
            Co w tym dziwnego?
    • for_dummies Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 19:56
      Kocham Bałtyk. Najbardziej zimą. Jesienią też jest ładny. Latem... niekoniecznie. Chyba, że odludna plaża, wtedy jak najbardziej - tyle że do takiej plaży czasami trzeba dojść ładny kawałek. Z małymi dziećmi to też niezbyt dobre wyjście.
    • edelstein Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 20:19

Lubie,5dni,koniec sierpnia poczatek wrzesnia lub kwiecien/maj.Na urlop jednak morze.
    • solaris31 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 20:30
      ja też lubię polskie wybrzeże i Bałtyk. kilka innych plaż udało mi się zwiedzić, byłam w Bułgarii, we Włoszech / i Adriatyk, i Morze Tyrreńskie/, zwiedzałam tez Adriatyk od strony Chorwacji. widziałam więc całkiem sporo, i jak dla mnie, Bałtyk jest super. mimo, że drogo, czasem zimno - ale ja nie lubię się wylegiwać na plaży całymi godzinami i prażyć jak skwarek.

w tym roku także wybraliśmy Bałtyk, i na pewno nie będę żałowac - ale ja się nigdzie nie nudzę wink nawet w deszcz wink latawce też już czekają wink
    • olena.s Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 20:49
      Ja w ogole nie jestem specjalnie plazowa.
      ALe do kapieli najchetniej wybralabym ocean z wielkimi falami.
    • loola_kr Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 22:16
      ja lubię upały więc Bałtyk nawet z cudownymi plażami nie bardzo mnie interesuje...
      • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 23:00
        ja lubię upały

U mnie cała rodzina wręcz przeciwnie - letnia ucieczka pod pod koło podbiegunowe też zaliczona smile

• magata.d Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 22:20
      JA też uwielbiam Bałtyk. Od lat jeździmy w maju i we wrześniu i zawsze jest piękna pogoda. W tym roku w maju w Juracie, tylko jedno popołudnie było deszczowe, poza tym piękna słoneczna (w większości plażowa) pogoda. A w całym kraju lało non stop. Fakt, że jakąś zagorzałą fanką kąpieli nie jestem, plażowania też, wolę spacery, a dziecko biega po wodzie jak nie na boso to w kaloszach wink
      Nie znosze pakowania się do samolotu, upychania, ciągnięcia tego bagażu z samolotu do autokaru, potem do hotelu itp.,wyczekiwania na lotniskach, i w ogóle tych grupowych zagranicznych wczasów z biur podróży, zwyczajów hotelowych itp. Dzikich upałów również nie lubię.
      My po prostu wrzucamy torby do samochodu, rowery, hulajnogę i co tam jeszcze chcemy i jedziemy nad morze wtedy gdy nie ma tłumów.
    • eilian Re: A ja naprawde lubię nasze morze 24.06.13, 22:34
      Właśnie wróciliśmy - zawsze jeździmy przed sezonem. Było cudnie, pogoda kryształ (pod koniec aż za gorąco, nie lubię upałów), mało ludzi, super wypoczynek.
    • gaskama Ja kocham Bałtyk! 25.06.13, 11:08
      Jestem uzależniona, jeżdżę raz w roku odkąd pamiętam. Muszę jednak przyznać, że latem robimy od lat dwa urlopy. Jeden zagraniczny, typu Włochy, Hiszpania i jeden nad Bałtykiem (niekoniecznie w Polsce). Uwielbiam szum morza, jego zapach, fale. Lubię skakać przez fale nawet jak jest chłodno. Mój syn kąpie się w morzu nawet przy drobnym deszczu i 20 stopniach temperatury powietrza (mimo że jest chorowity). Chociaż muszę przyznać, że my nie byczymy się na plaży. Raczej są to wycieczki rowerowe z dala od tłumów.
    • lafiorka2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 11:41
      hm?lubić,lubię...fakt,że drogo,nie zawsze czystko(niestety wiele zależy od polaków),drożyzna na rybach,drożyzna na kwaterach...
      Od małego co roku nad morzem...kupę lat.Potem przestałam jeździć.Pojechałam znowu z 3lata temu i ...się zakochałam.To nic,że pogoda zmienna,że nie poleżałam na plaży porządnie,ale po prostu było super.Kawke piłam na tarasie zrobionym na wydmie,miałam 15m z kwatery do morza...
      W zeszłym roku byłam ze znajomymi dwa razy.Niestety wybrane oba miejsca były tak zatłoczone,że z lekka mnie to drażniło,ale...pogoda dopisała za jednym i drugim pobytem.
      Szkoda tylko,że polakowi zależy tylko na zarobku i wszyyystko kosztuje koszmarnie duże pieniądze.
      Za granicą podobnie w sumie...Też mnóstwo ludzi,z tym że ładnie(inaczej)ciepło a co do cen?
      Gdzie takie rybki jak nad Bałtykiem się zje? wink
      • lauren6 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:01
        > Szkoda tylko,że polakowi zależy tylko na zarobku i wszyyystko kosztuje koszmarn
        > ie duże pieniądze.
        > Za granicą podobnie w sumie...T

Ano właśnie. Wszyscy narzekają na drożyznę nad Bałtykiem, ale przecież w kurortach zagranicznych jest dokładnie to samo, a nawet jeszcze drożej, bo ceny w euro. Taki lajf, zawsze można zostać w domu przed tv i nie narzekać na drożyznę.

Też od kilku lat jeżdżę nad polskie morze i ani razu nie trafił mi się urlop bez plażowania. Był rok, że bite 2 tygodnie było ponad 30-stopni. Były lata, że pogoda w kratkę, ale ja to wolę, bo trochę poleżeliśmy na plaży, trochę pozwiedzaliśmy okolicę, pospacerowaliśmy itd. Na urlopie lubię mieć temperaturę 20-pare stopni, więc wakacje w ciepłych krajach z temperaturą w cieniu 40 stopni były dla mnie po prostu zbyt męczące. Tym bardziej dziecka nie będę ciągnąć w takie warunki. Stać nas na wakacje za granicą, ale ja wybieram Bałtyk.
        • lafiorka2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:01
          lauren6 napisała:

> > Szkoda tylko,że polakowi zależy tylko na zarobku i wszyyystko kosztuje ko
          > szmarn
          > > ie duże pieniądze.
          > > Za granicą podobnie w sumie...T
          >
          > Ano właśnie. Wszyscy narzekają na drożyznę nad Bałtykiem, ale przecież w kurort
          > ach zagranicznych jest dokładnie to samo, a nawet jeszcze drożej, bo ceny w eur
          > o. Taki lajf, zawsze można zostać w domu przed tv i nie narzekać na drożyznę.

no narzekam delikatnie... smile
          Prawda jest taka,że wolę jechac i zapłacić niż siedzieć przed tv w czasie urlopu.
          Ale prawdą jest,że niestety gdzieniegdzie drogo jest.
          Ale to nie oznacza,że za granicą jest taniej,.Pewnie, że nie i ta wszechobecna chińszczyznawink
          >
    • misiowamama-2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 11:59
      Ja również uwielbiam nasze polskie morze smile Pewnie mam szczęście ale na ogół trafiam na piękną pogodę smile
      Nie przeszkadza mi ani mojej rodzinie prawie 10-ciogodzinna jazda samochodem. Podróż też może być przyjemna wink
      Drożyzna? A niby ,że w naszym Krakowie tanio? Takie same ceny... Taniej niż za granicą tongue_out
      • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:22
        Nie te same, w porównaniu do Sopotu w szczycie sezonu Kraków jest tani.
        Pamiętam jeszcze ile zapłaciłam za ohydną w smaku zupę z torebki w knajpie (bardzo średniej renomy), a pod względem zup nie jestem wymagająca ani kapryśna.
        Za mniejszą o prawie połowę cenę miałam barszcz z krokietem w dość dobrej restauracji w centrum Krakowa, z obsługą kelnerską (w Sopocie to był rodzaj taniego baru), w fajnym otoczeniu, na obrusie i w normalnych naczyniach i sztućcach (nie jednorazowych).
        • misiowamama-2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:40
          w zeszłym roku na przełomie lipca/sierpnia byłam z rodzina w Świnoujściu. Nie zauważyłam żadnych cen mocno odbiegających od naszych krakowskich... smile Obiad też można było zjeść niedrogo w jadłodajniach, jakich w Krakowie wiele. Cały obiad za 10-12zł. A inne przyjemności? Podobnie.
          Być może Sopot "ma inaczej", nie wiem...
          • lilly_about Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:59
            Obiad za dychę nad morzem? Pomidorówka z torebki?
            • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:04
              raczej zupa ze starej szmaty ktora wczesniej odswierzano stare ryby
              • misiowamama-2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:08
                jamesonwhiskey napisał:

> raczej zupa ze starej szmaty ktora wczesniej odswierzano stare ryby <

Oj żal mi ciebie. Musiałeś /łaś kiedyś trafić na taką tongue_out
            • misiowamama-2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:07
              lilly_about napisała:

> Obiad za dychę nad morzem? Pomidorówka z torebki?<

nie wiem jak z pomidorówką z torebki ( nie jadam takowych), ale obiad smaczny i świeży można było zjeść za 10-12zł. Co cię tak dziwi?
              • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:25
                www.gastronauci.pl/pl/28007-jadlodajnia-fregata-swinoujscie

no nie wiem tu w jakims najtanszym dps ze zrujnowana lazienka 15za obiad
                chociaz opinia czlowieka ktory widzi steki za 15 zeta nie do konca moze miec jakikolwiek sens
              • lilly_about Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:30
                Dziwi mnie obiad smaczny i świeży za dyche nad Bałtykiem smile Chyba sama nie wierzysz w to, co piszesz, zresztą po twoich wypowiedziach wnioskuję, że wyjazd nad morze to dla was tak, jakbyście pana boga za nogi chwycili
                • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:37
                  To jeszcze zależy co kto uważa za obiad.

Wierzę, że za 10-12 zl mozna kupić porcję dobrych pierogów czy nalesników.

Ale jeżeli do tego zamówimy zupę i cos do picia, albo zamiast nalesników zamówimy rybę i surówkę to wątpię, zeby to się udało, ale jezeli jest to jakaś wioska nadmorska to kto wie?

• lauren6 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:58
                    Pizza za 24 zł i masz obiad na 2 osoby big_grin

W czasach studenckich pojechaliśmy nad morze do gospodarstwa agroturystycznego w małej wsi i tam gospodyni raczyła nas świeżymi, pysznymi, tradycyjnymi polskimi obiadami (zupa + drugie + jakiś kompot) właśnie za 10 zł od osoby. Więc takie cuda też się zdarzają wink

Taka normalna cena nad morzem za 2 daniowy obiad, czasami z deserem, to ok. 25 zł od osoby. Dla mnie cena do przyjęcia.
                    • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 14:06
                      Ja jadłam przepyszny domowy obiad w Nałęczowie za chyba 15 zl.

Ale nad morzem w sezonie ceny są jednak trochę wyższe.

Z drugiej strony różnice w cenach np w Krynicy Morskiej i pobliskich Piaskach są ogromne.
                      • lafiorka2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:18
                        www.udargoscha.pl/karczma/menu.php
                        może nie nad saaamym morzem,ale za 2 daniowy obiad zapłąciłam 42zł,tak więc wychodzi po 10zł na jedno danie na 1os.
                        Więc może się da? smile
                        • jamesonwhiskey Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:23
                          ciekawe, pisza ze Ceny już od 12 zł/os.

i to zapewne za delikatesy tego typu
                          jajko sadzone, ziemniaki, mizeria
                          pierogi
                          naleśniki
                          • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:33
                            Dla mnie nie byłoby problemu, uwielbiam mączne.
                          • lafiorka2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 16:13
                            jamesonwhiskey napisał:

> ciekawe, pisza ze Ceny już od 12 zł/os.

>
                            mam ci wysłać rachunek?Bo mam jeszcze.
                            A zresztą przecież ty zawsze uważasz się za mądrzejszego,to niech ci będziebig_grin
                          • misiowamama-2 jamesonwhiskey.. 26.06.13, 11:06
                            jamesonwhiskey napisał:

> ciekawe, pisza ze Ceny już od 12 zł/os.
                            >
                            > i to zapewne za delikatesy tego typu
                            > jajko sadzone, ziemniaki, mizeria
                            > pierogi
                            > naleśniki

Skoro piszę, że jadłam obiady smaczne i świeże za 10-12zł. nad morzem to nie masz żadnych podstaw żeby temu zaprzeczać. Tak jak ja nie mam powodów żeby kłamać.
                            Widocznie na twojej drodze,biedaku, były same obleśne bary , w których podawali jajko sadzone ziemniaki i mizerię na zmianę z pierogami i naleśnikami, wszystko dłuuugim terminem ważności wink Więc masz prawo się denerwować i zazdrościć innym. Ja nie mam ku temu powodu, gdyż jadałam przez 3 tygodnie smacznie i zdrowo wink Oczywiście nie były to owoce morza i inne wymyślne dania ale mnie i mojej rodzinie smakowało i nie mieliśmy ani sraki ani nikt nie rzygał.
                            I generalnie mam w dupie czy wierzysz czy nie tongue_out
                • lafiorka2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:06
                  lilly_about napisała:

> Dziwi mnie obiad smaczny i świeży za dyche nad Bałtykiem smile Chyba sama nie wier
                  > zysz w to, co piszesz, zresztą po twoich wypowiedziach wnioskuję, że wyjazd nad
                  > morze to dla was tak, jakbyście pana boga za nogi chwycili

hm?ale po co od razu tak?
                  no wiadomo,że wczasy nad polskim morzem tanie nie są i choć pojawiają się tu i ówdzie przekonywania,że 2tyg wczasów nad Bałtykiem to cenowo porównywalnie tydzien za granicą to i tak dla niektórych te kilka dni nad Bałtykiem to całoroczne oszczędności.
                  Ale tak...zapomniałam,że żadna szanująca się jematka nie zarabia tych 1500zł na rękę,tylko 5x więcej .
                • przeciwcialo Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 16:04
                  W pansjonatach można pewnie obiad za tyle zjeść, co dziwnego. Nas całodzienne wyżywienie kosztuje 30 zł, ilości nie do przejedzenia.
                  • przeciwcialo Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 16:04
                    38 od osoby, źle mi się napisało.
                • misiowamama-2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 11:10
                  lilly_about napisała:

> Dziwi mnie obiad smaczny i świeży za dyche nad Bałtykiem smile Chyba sama nie wier
                  > zysz w to, co piszesz, zresztą po twoich wypowiedziach wnioskuję, że wyjazd nad
                  > morze to dla was tak, jakbyście pana boga za nogi chwycili<

Długo nad tym myślałaś ? tongue_out
            • gazeta_mi_placi Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 14:22
              Lily, a wiesz, że dokładnie tak było? To była ohydna w smaku (na 100% torebka i to taka chyba z tych tańszych) pomidorowa w najzwyklejszej obskurnej knajpie bez obsługi kelnerskiej.
              I dokładnie tyle kosztowała (10 zł), a było to dobre z 8 lat temu. I jeszcze w kolejce trzeba było się ustawić jak w barze mlecznym (gdyby chociaż było smacznie jak w barze mlecznym).
              W tym samym roku zamawiałam zupę w restauracji z obsługą kelnerską i pamiętam że zapłaciłam 6-8 zł za ową zupę.
              A przynajmniej był czyściutki obrus, a nie wytytłana cerata, normalne sztućce i talerze (a nie jednorazowe i plastikowe), obsługa kelnerska i ładne otoczenie (nie duszna knajpa bez okien).
              Inny razem w sklepie w jednym z górskich turystycznych miejscowości cena batonów czy soków i innych drobnych przekąsek była dokładnie dwa razy wyższa niż w Krakowie (np. tej samej marki baton czy sok w kartoniku).
              Niestety nad morzem i w górach zdzierają i to za kiepską jakość często. Co innego Kraków.
              W sklepach masz te same ceny co wszędzie indziej, w restauracjach zjesz tanio i smacznie i w czystym otoczeniu. Masz duży wybór.
              • lilly_about Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 14:36
                No niestety dlatego ja nie wierze w takie cuda, jak smaczny obiad za 10 zł. Jest mi to bardziej podejrzane niż ociekająca tłuszczem ryba za 40.
                • tola_i_tolek Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 14:45
                  Mnie też się takie cudo nie trafiło, zwykle za obiad nad morzem płacimy ok. 30 za osobę. Tanio nie jest ale w innych miejscach- np.moim rodzinnym mieście wydajemy tyle samo za obiad w knajpie ( chyba, że idziemy na kebaba albo do Maca).
              • lauren6 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 16:00
                gazeta_mi_placi napisała:

> Niestety nad morzem i w górach zdzierają i to za kiepską jakość często. Co inne
                > go Kraków.
                > W sklepach masz te same ceny co wszędzie indziej, w restauracjach zjesz tanio i
                > smacznie i w czystym otoczeniu. Masz duży wybór.

No tak, Kraków to polski Wersal, z którego inne mieściny powinny brać przykład. Szczególnie takie zabite dechami dziury jak Kołobrzeg, Ustka, Łeba, Sopot - jedna knajpa na krzyż, same ceratowe obrusy i biedny turysta wyboru nie ma crying
      • lafiorka2 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 15:02
        misiowamama-2 napisała:

> Nie przeszkadza mi ani mojej rodzinie prawie 10-ciogodzinna jazda samochodem. P
        > odróż też może być przyjemna wink

ach no ta podróż to dla mnie najlepsze...Uwielbiam wstać skoro świt i wyjeżdżać z samiuśkiego rana.Czy to nad morze czy w góry smile
        >
        >
        • default Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 14:53
          lafiorka2 napisała:
          >
          > ach no ta podróż to dla mnie najlepsze...Uwielbiam wstać skoro świt i wyjeżdżać
          > z samiuśkiego rana.Czy to nad morze czy w góry smile
          > >

Ja też uwielbiam. Pod warunkiem, że to nie ja prowadzę smile
          • heca7 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 18:31
            No właśnie my też to lubimy wink Szczególnie , że do Cro wyjeżdżamy o 4 nad ranem. I ja jeszcze uwielbiam gapić się przez okno na mijany krajobraz.
    • lilly_about Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:03
      Ja też, jak jest pogoda, co nie przeszkadza mi w podróżowaniu po świecie, a nie ograniczaniu sie do jednego kraju.
      • joa66 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:47
        Ja tez lubię podróżować, lubie inne morza, ale nie jestem od nich uzależniona. Częśc wakacji mogę spędzić i na południu Francji i w Bretanii , na wyspach lub gdzie indziej. Na plaży albo w wielkim mieście. Za każdym razem może byc cos innego.

Ale Baltyk to stały punkt programu smile
      • przeciwcialo Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 16:10
        Wow.
        Ja inne kraje lubie niekoniecznie w lipcu i sierpniu.
        • lilly_about Re: A ja naprawde lubię nasze morze 26.06.13, 11:19
          Ja też niekoniecznie, ale wybrzydzać nie będę.
    • rosapulchra-0 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:26
      Wolę Krym i okolice Morza Czarnego. I polecam.
      • teliszon Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 12:51
        Lubie wszystkie morza,jeziora i wszelkie inne akweny wodne.
        Bylam nad niejednym,ale rzeczywiscie taki piasek jak baltycki rzadko sie zdarza.
        Zawiezlismy kiedys Kubanczyka z Hawany do Juraty,zachwycal sie tamtejsza plaza,temperatura wody jakby mniejsmile
        Nad nasze morze mam bardzo blisko,uwielbiam je w czasie poza sezonami.
        Jade na 5 nocy we wrzesniu do Ustki,jade tam,bo znalazlam w necie takie cos-
        www.booking.com/searchresults.html?src=index&nflt=&error_url=http%3A%2F%2Fwww.booking.com%2Findex.pl.html%3Faid%3D303948%3Blabel%3Dbookings-naam-3jHr6EsDyn1Uq9ttdGmKKwS21593524221%253Apl%253Ata%253Ap1%253Ap2300%252C000%253Aac%253Aap1t1%253Aneg%3Bsid%3D156788472686235f26b069a59f73d062%3Bdcid%3D1%3B&aid=303948&dcid=1&label=bookings-naam-3jHr6EsDyn1Uq9ttdGmKKwS21593524221%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2300%2C000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg&sid=156788472686235f26b069a59f73d062&si=ai%2Cco%2Cci%2Cre%2Cdi&ss=Ustka%2C+Polska&checkin_monthday=9&checkin_year_month=2013-9&checkout_monthday=10&checkout_year_month=2013-9&interval_of_time=weekend&flex_checkin_year_month=2013-06&org_nr_rooms=1&org_nr_adults=2&org_nr_children=0&group_adults=2&group_children=0&dest_type=city&dest_id=-534125&ac_pageview_id=16cb4af878cc005d
        Nie jestem wlascicielka,ani rodzina.
        Moze ktos skorzysta z tej oferty,kto chcialby pojechac,a finanse mu nie pozwalaja.
        Chyba jest taki tylko jeden pokoj,cena od wrzesnia,ja zajelam 31.08-5.09
        Opinie wiecej niz dobre.
    • jowita771 Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 13:42
      Ja Bałtyk lubię, lubię silny wiatr, ale o kąpieli nawet nie myślę, bo zimno. Długo nie lubiłam morza w ogóle, a potem pojechałam do Chorwacji i pokochałam. I nadal Adriatyk lubię najbardziej, ale już i Bałtyk mi się podoba.
    • majowa_kotka Re: A ja naprawde lubię nasze morze 25.06.13, 14:13
      Ja też lubię Bałtyk, pod warunkiem, że trafi się dobra pogoda.

Ale nie ma co ukrywać, marzą mi się takie wczasy na złocistej plaży przy błękitnym morzu, pod palemką, z drinkiem z parasolką w ręku i słomkowym kapeluszu na głowie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka