Dodaj do ulubionych

Poznanianki pomóżcie raz jeszcze

10.07.13, 20:41
Pomysł z odwiedzeniem poznańskiego zoo na razie padł ale ciągle będziemy się przesiadać w Poznaniu i chętnie zrobiłabym sobie z młodym(niespełna 5 lat) przerwę w podróży zamiast od razu wskakiwać do kolejnego pociągu. Szukam jednak czegoś bliżej dworca i zajmującego mniej czasu niż zwiedzanie zoo. Na mapie widzę, że stosunkowo niedaleko jest Palmiarnia. Dotrzemy tam na piechotę i warto w ogóle? Może coś innego w okolicy wartego uwagi jest?
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 20:50
      stare zoo!
      • slonko1335 Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 20:55
        chyba bliżej nawet niż Palmiarnia, hmmm...osiołkowi w żłoby dano....
      • lafiorka2 Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 23:01
        b.bujak napisała:

> stare zoo!

tak,tak...zwłaszcza,że można tam półmetrowe szczury zoabaczyćbig_grin
        5 latek powinien być zadowolonywink
        • landora Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 23:25
          Urban legend z tymi szczurami.

Może Stare Zoo i lody na Kościelnej?
          • kk345 Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 23:28
            Pieciolatek może nie wytrzymać w tej kolejce po lodybig_grin
    • bombastycznie Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 20:50
      tak, palmiarnia jest niedaleko dworca i spokojnie można się tam przejść pieszo, najprościej zejść z mostu dworcowego w lewo, a potem głogowską znów w lewo i dojść do parku wilsona, obejść go i po jego drugiej stronie jest palmiarnia maps.google.pl/maps?hl=pl , dawno nie byłam w palmiarni, ale podobno są tam też jakieś małe zwierzęta (papugi bodajże i rybki), dla dzieci jest zniżka ale mimo wszystko bilet nie jest drogi
      • bombastycznie Re: link 10.07.13, 20:51
        jeszcze raz link bo widzę że nie wyszło maps.google.pl/maps?saddr=Pozna%C5%84+G%C5%82%C3%B3wny,+Dworcowa,+Pozna%C5%84&daddr=52.398399,16.9035179+to:52.3985956,16.9007901+totongue_outalmiarnia,+Matejki+18,+Pozna%C5%84&hl=pl&ie=UTF8&sll=52.399971,16.904161&sspn=0.007921,0.013797&geocode=FUmXHwMdFgoCASl76ksUMlsERzGsXymDwNz3Xw%3BFT-JHwMdXe0BASmDAqrXLFsERzHcPg65s-lhNQ%3BFQOKHwMdtuIBASn3G0Q600QERzEFxGcMPAQAXQ%3BFXiWHwMdiN8BASlRuRZ60kQERzGt_IBMp1CKlA&oq=Dw&t=h&dirflg=w&mra=dpe&mrsp=2&sz=16&via=1,2&z=16
        • slonko1335 Re: link 10.07.13, 20:57
          trasę sprawdziłam sobie na mapie tylko wyświetla mi się ostrzeżenie, że może nie być chodników ani ścieżek dla pieszych i zwątpiłam czy jakąś szosą nie trzeba iść z dworca a to już słaby spacer...
          • bombastycznie Re: link 10.07.13, 21:00
            akurat trasa którą podlinkowałam ma chodniki, ale w niektórych momentach są wąskie i może google myśli że ich tam nie ma, ale jest to jak najbardziej bezpieczna trasa, a na przejściach są światła, to jedna z głównych ulic, po drodze są hale targów poznańskich więc ruch pieszych tam spory, nie mogłoby nie być chodnikówwink
            • slonko1335 Re: link 10.07.13, 21:13
              Dzięki bo chyba jednak wygra Palmiarnia-zamierzamy w tym samym tygodniu zaliczyć wrocławskie zoo więc chyba sensowniej po drodze Palmiarnię...Ile czasu mniej więcej na Palmiarnię przeznaczyć należy?
              • kk345 Re: link 10.07.13, 22:50
                To są połaczone oranżerie, pustynia, dżungla itp- możesz siedzieć kilka godzin, mozesz przebiec w pól godziny, sama sobie tempo narzucasz. Obok jest fajny park i plac zabaw dla dzieci też sie znajdzie.
            • kk345 Re: link 10.07.13, 22:48
              > akurat trasa którą podlinkowałam ma chodniki, ale w niektórych momentach są wąs
              > kie i może google myśli że ich tam nie ma
              Gdzie na Dworcowym i Głogowskiej są wąskie chodniki???
              • bombastycznie Re: link 11.07.13, 00:48
                wąskie to nie od razu pół metra albo mniej, po prostu porównując je np do kawałka przy targach albo parku wilsona to reszta jest węższa
    • little_fish Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 20:58
      ja też proponuję stare ZOO jak będzie ładna pogoda - jak brzydko to palmiarnia. Wstęp do zoo jest bezpłatny: plac zabaw, jakieś lody, kozy, osły i owce do oglądania, Płatny wstęp do waranów i pawilonu gadów i do płazów (5 i 3 złote). Ja ostatnio spędziłam dwie godziny z dziewięciolatkiem i nie narzekał na nudę.
      • kk345 Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 22:49
        Tylko przy obecnych remontach piesza droga do ZOO nie zachęca, park Wilsona jest przyjemniejszy
    • mondovi Re: Poznanianki pomóżcie raz jeszcze 10.07.13, 21:11
      Palmiarnia jest fajna - "stawik" z karpiami, które można karmić i które biorą pokarm z ręki - hit dla dziecka. Bliżej jest stare zoo, również można fajnie spędzić czas - wejście jest za darmo, do gadów trzeba tylko bilet wykupić i czasem zahaczyć o dystrybutor z pokarmem. Jeśli się zdecydujesz na stare zoo, z serca radzę - jeśli Twoje dziecko będzie jechało na karuzeli (chyba 5 zł), poproś pana obsługującego, aby nagrodą/pamiątką była skakanka. W przeciwnym razie dostaniecie super gwizdek. W starym zoo jest też plac zabaw.
      linki do starego i palmiarni:
      www.zoo.poznan.pl/page/65-Galeria
      www.palmiarnia.poznan.pl/pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka