Dodaj do ulubionych

pralko-suszarka

19.07.13, 17:41
Moja 9-letnia pralka Indesit właśnie zionie ducha. Zacina się i nie kończy prania.
Chcę pralko-suszarkę, chociaż nasłuchałam się, że to gniot. Ale chcę i już.
Nie proponujcie mi osobnej suszarki, bo nie mam na nią miejsca.
Jakie polecacie a jakie firmy omijać z daleka?
Dzięki!
Obserwuj wątek
    • opium74 Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:03
      Miałam przez długi czas elektroluxa. Jak wyzionela ducha kupiłam
    • aurinko Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:10
      Podepnę się. Planuję odstawić pralkę Boscha zanim się zepsuje (jest mocno eksploatowana, ma coś koło 8 lat i nie jest moja), z początku myślałam o innej pralce, energo/wodooszczędnej ale jak pomyślę, że znów mam w okresie przejściowym (wiosna jak już nie grzeję w domu i jesień zanim włączę ogrzewanie) męczyć się z suszeniem to mam dość uncertain
      Chciałabym pralko-suszarkę, a nic o większych gabarytach niż dotychczasowa pralka mi nie wejdzie. Wolałabym też nie wydawać 5tys.wink Może coś dobrego, w miarę taniego się znajdzie... I trochę obawiam się, że rachunki za prąd sporo podskoczą. Niestety u mnie leci musowo 5 pralek tygodniowo (takich po 6kg). Czy do pralko-suszarki potrzebna jest jakaś specjalna instalacja odprowadzająca wodę?
      • opium74 Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:19
        wcieło mi większośc posta.
        Zatem powtórze. Jak nie miałam miejsca na 2 osobne urzadzenia ani miejsca żeby wysuszyć zwłaszcza duże rzeczy to miałam elektroluxa 2w1
        Był SUPER!
        Teraz ich nie ma w sprzedazy ale widzę że sa nowe modele np. na 9kg prania.
        minus jest taki że suszy się połowe wsadu pralki czyli 9kg na raz nie wysuszysz.
        Nie trzeba mieć żadnego dodatkowego odpływu.
        Teraz mam więcej miejsca i po tym jak 2w1 wyzioneła ducha kupiłam osobne urządzenia.
        Oczywiście suszarka osobna ma wiecej zalet ale jak nie ma miejsca to i taka 2w1 jest dobrym pomysłem
        • babowa Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:27
          grejw, u mnie suszarka stoi na pralce
          • grave_digger Re: pralko-suszarka 19.07.13, 21:23
            babowa, co to za suszarka???
        • aurinko Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:38
          A zauważyłaś różnicę w rachunkach za prąd? Czy to są na tyle drobne kwoty że znikną "w tłumie"?
          • mary_lu Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:45
            Suszarka klasy B, oddzielna, kondensacyjna, srednio jedno suszenie kosztuje u mnie 2 złote. Podobno większość pralko-suszarek jest bardziej wodo- i prądożerna niż oddzielne urządzenia.

Większość urządzeń ma podane w instrukcjach zużycie prądu w różnych cyklach.
          • totorotot Re: pralko-suszarka 19.07.13, 22:29
            U mnie suszenie to koszt ok.1,4zł, zanim kupiłam, dokładnie sprawdziłam zużycie pradu na cykl, a duże tylko w tańszych godzinach. Wprowadziłam też żelazna dyscyplinę włączania pralki i zmywarki w tańszych godzinach, rachunki mi wzrosły ok.20 - 30zł miesięcznie a suszę ok. 20 razy w miesiącu po 7 kg prania.
            • aurinko Re: pralko-suszarka 19.07.13, 22:31
              totorotot napisała:

> U mnie suszenie to koszt ok.1,4zł, zanim kupiłam, dokładnie sprawdziłam zużycie
              > pradu na cykl, a duże tylko w tańszych godzinach. Wprowadziłam też żelazna dys
              > cyplinę włączania pralki i zmywarki w tańszych godzinach, rachunki mi wzrosły o
              > k.20 - 30zł miesięcznie a suszę ok. 20 razy w miesiącu po 7 kg prania.

O, i to jest konkretna i bardzo przydatna informacja.
    • yaga7 Re: pralko-suszarka 19.07.13, 18:56
      Ja mam takiego Samsunga.
      Na osobną suszarkę też nie mam miejsca, bo nad pralką mam grzejnik i półki.
      Pralka ma chyba z 2 lata, teraz pewnie już nie jest produkowana, bo są jakieś nowe modele.
    • iziula1 Re: pralko-suszarka 19.07.13, 19:36
      Ariston Hot Point. Duży bęben, cicha, możliwość indywidualnego programowania i prania i suszenia.
      Dodatkowe funkcje
      - blokada p/dzieciom
      - program do wełny.
      Kilka programów suszenia od "suche na wiór" do delikatnie podsuszone akurat do prasowania.

Ja ją kocham bezgranicznie, jak zmywarkę smile

Też miałam Indesit, padła po 7 latach.
      Programator.
      • grave_digger Re: pralko-suszarka 19.07.13, 21:25
        Właśnie coś jest z programatorem.
        A możesz dać linka dokładnie jaką masz pralkę?
        • iziula1 Re: pralko-suszarka 19.07.13, 21:39
          grave_digger napisała:

> Właśnie coś jest z programatorem.
          > A możesz dać linka dokładnie jaką masz pralkę?

A proszę Cię bardzo:
          www.saturn.pl/pralko-suszarka-hotpoint-ariston-armxxd-1290-eu-,id-190441?utm_source=porownywarki&utm_medium=ceneo&utm_term=ceneo&utm_campaign=xml
          • grave_digger Re: pralko-suszarka 19.07.13, 21:45
            ja, i zmieści mi się na głębokość. dzięki. będę miała nad czym myśleć wink
    • rosapulchra-0 Re: pralko-suszarka 19.07.13, 21:32
      Miałam pralko-suszarkę indesita właśnie. Pięknie działała pralka. Suszarka gorzej. Jeśli naprawdę się upierasz przy suszarce, to radzę osobną.
    • totorotot Re: pralko-suszarka 19.07.13, 22:21
      Suszarkę stawia się na pralkę. Na allegro suszarki chodzą po 700 zł używane, taniej po 400-500 też ale to już pewnie jakiś złom.
      Pralki np. bosh są po tysiąc nówka, do tego suszarka z tej samej firmy, o tej samej pojemności co pralka, zęby pasowały do siebie i zęby jedno mogło stać na drugim.
      Pralkosuszarka to ch...nia z grzybnia.
      Jeśli chcesz, to Ci mogę na prv wysłać nicka z alle, co mi wysłał dobra suszarkę.
      • aurinko Re: pralko-suszarka 19.07.13, 22:27
        Nie każdy ma możliwość wstawienia oddzielnej suszarki.
      • grave_digger Re: pralko-suszarka 20.07.13, 11:30
        wyślij mi toto, dzięki. poza tym, nie wiedziałam, że można stawiać suszarkę na pralce.
    • lofmitender Re: pralko-suszarka 19.07.13, 22:24
      a czy slyszal ktos o waskich pralko-suszarkach ladowanych od góry/?
      • ida_listopadowa Re: pralko-suszarka 19.07.13, 22:50
        Mialam taka pralko-suszarke ladowana od gory. Obilo mi soe o uszy, ze juz nie sa produkowane w ogole (zaden producent). Masz szanse tylko na uzywana, i to chyba 10-letnia.
        Generalnie pralko-suszarka to zly pomysl. Po prostu suszarka "samodzielna" suszy zdecydowanie inaczej, lepiej. Pralko-suszarka to trwonienie pieniedzy. Zaloze sie, ze nie bedziesz uzywac funkcji suszarki, poniewaz to jest mega upierdliwe: pol wsadu, 3h suszenia, rozgrzanie calej pralki do czerwonosci, rzeczy wyjete z pralko-suszarki sa twarde itp atrakcje. Mialam takie dwie, w rodzinie jeszcze siostra ma pralko-suszarke. Zadna z nas nie korzysta z funkcji suszarki. Ja mam indesit, siostra whirpoola.
        Natomiast sama suszarka to bylo cos super. Dlatego sie tak uparlam, ze jakos to bede miala.
        • bei Re: pralko-suszarka 19.07.13, 23:27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka