Dodaj do ulubionych

Przebierańcy (?)

31.07.13, 12:07
Idąc rano do sklepu zobaczyłam coś/kogoś-co wywołało uśmiech. Zobaczyłam punka. Siedział na plecaku, obok śpiwór. Miał dużego zielonego irokeza, okularki (lenonki) arafatkę, kurtkę moro, spodnie 3/4, glany. Fajnie. Ale jakiś taki dokładny był, ugrzeczniony, chusta ładnie zawiązana, buty nówki. Z drugim kolegą trochę mniej punkowym-jechali chyba na Woodstock, czekali na przystanku na autobus. Wyglądali dziwnie, ludzie się patrzyli, dziwowali w sumie i dla mnie-bylej punkówy-było to zjawisko. Za moich czasów (hehe tongue_out) punków było dużo, niemal na każdym kroku, trzymaliśmy się grupami, chodziliśmy na koncerty i imprezy tematyczne, "walczyliśmy' ze skinami. Heh. A teraz ten jeden samotny samiuśki-przebrał się czy co ? I jeszcze jedno-to mnie zabolało. Kurtka moro miała flagę polską na ramieniu-a koleś otwierał browara. Dla mnie niedopuszczalne- "za moich" czasów jednak był szacunek do symboli narodowych, ja-część znajomych-poważnie do tego podchodziliśmy, byłam też członkiem organizacji paramilitarnej o tle historycznym, flaga bialo -czerwona już wtedy mimo że byłam gó...ara-miała dla mnie znaczenie.
Puenta-widujecie u siebie przedstawicieli subkultur ?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:10
      nie
    • mona_mayfair Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:10
      Jechali napewno na woodstock;p Ja jade jutro, wrzuce fotki na magla jak wrócę, będziesz mogła popodziwiac tysiące tego typu sympatycznych ludzi smile
      • mona_mayfair Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:13
        a, dodam jeszcze, że teraz głównie mozna zobaczyć tzw. ładnych punków;p czysciutkich, pachnacych itp;p U mnie w mieście jest ich sporo, toteż nijak mnie taki widok nie dziwi ;p
        • guderianka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:15
          No, kiedyś na punków wołało się "brudasy"-teraz nie da rady wink
      • panidemonka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:17
        Syn właśnie dzwonił, że dotarł jakiś czas temu. Mówił, że po raz pierwszy miał tak paskudną jazdę, jechał ze stała ekipą. Pociąg opanowany przez skinów którzy cały czas się nawalali, na szczęście między sobą.
        Nawet o Pijanym Komomboju nikt nie miał ochoty śpiewaćwink
        • mona_mayfair Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:21
          łee, to współczujęwink Ja zawsze bardzo dobrze wspominam podróż pociągiem ;p Teraz chyba nie bedę miala takiej miłej podróży, bo wiekszość ludzi albo już tam jest, albo właśnie jedzie. Ja moge dopiero jutro, to pociąg pewnie będzie pustysad
          • panidemonka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:26
            Dawno temu czyli... za moich czasówwink te późniejsze pociągi były najbardziej zapchane.
            Pusto na pewno nie będzie chociaż to nowsze czasywink
            • mona_mayfair Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:28
              Pusty, znaczy nie taki pełny jak zwykle big_grin samotna tam napewno nie będę, choć jadę sama, bo moja ekipa juz pojechała;p
              • panidemonka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:35
                No to poznasz nowych i też będzie wesołosmile
                Baw się dobrze!
                • mona_mayfair Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:39
                  Dzieki, będę napewno! smile
    • gazeta_mi_placi Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:11
      Teraz nie, ale jak mieszkałam na Hucie to co krok widywałam przedstawicieli sublultury dresu z czterema paseczkami z Tomeksu.
      Pozdro dla Tęczowej Szmaty.
    • totorotot Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:11
      Najczęściej tu członkinie gangu staruszek oraz, rzadziej, wózkowe z potomstwem
    • sumire Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:13
      widuję. specyfika Krakowa, tutaj mamy dużo kuriozów na ulicach.
      aczkolwiek punków to już niewiele, hipsterska fala zalała wszelkie subkultury.
      • montechristo4 Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:16
        mój starszy syn jest subkulturą. "Metaliczną" big_grin
        • guderianka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:22
          jak ja uwielbiałam 'metali' ! wink
          • szmytka1 Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:26
            Ha, ja za jednego wyszłam za mąż!
          • panidemonka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:30
            Ja teżsmile
            Teraz moja młodzież czasem się tylko 'przebiera".
            • guderianka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:43
              Ja nie wink Oj nie-w moim przypadku na szczęcie akurat wink
    • triss_merigold6 Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:21
      Widuję punków i metali, wyglądają jak teleportowani z lat 80-tych i początku 90-tych. Widuję dziewczynki wystylizowane na wczesną Madonnę.
      • lily-evans01 Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 17:25
        He he, wczoraj raniutko widziałam panią, na oko po 60-ce, wystylizowaną na wczesną Madonnę (burza blond włosów, siatkowe rajstopy, szpile, dżinsowe szorciki i katanka, czarna bluzeczka z dekoltem i sporo biżuterii na szyi, rękach, nogach...). I tak się zastanawiałam, czy ona z jakiejś swoistej pracy wraca wink - czy po prostu ma taki styl i jest to jej sposób na walkę z nadchodzącą starością.
        A tak poza tym, to mało subkultur widuję, młodzież jakaś taka "wylizana", wyczesana, raczej sexy look niż bunt.
        Podoba mi się, jak bywam w Berlinie, zawsze widzę jakieś ciekawie i twórczo ubrane młode osoby
    • chipsi Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:26
      > I jeszcze jedno-to mnie zabolało. Kurtka moro miała flagę polską na
      > ramieniu-a koleś otwierał browara.

Jak otwierał to z szacunkiem, gorzej jakby rozwalał flaszki po browcach o ścianę z flagą. A że piwo otwierał? Zamkniętego się nie da pic smile

Ostatnio mijaliśmy grupkę "metalowców". Kumpel skomentował nieprzychylnie, ja wysłuchałam i przypomniałam głąbowi że ja tez inaczej się nie nosiłam big_grin
      • ceide.fields Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:38
        W latach 80-tych za polską kurtkę moro można było dostać łomot od "służb". przepisowo kurtka musiała być oddana przy wyjściu do cywila.

Najpopularniejsze były te przysyłane z paczkach z Niemiec z demobilu Bundeswehry, miały niemieckie flagi na rękawie smile
        • guderianka Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:45
          Moje czasy (tongue_out kurde muszę stawiać tego emotka bo zarzekałam się że nie NIGDY nie będę tak mówić tongue_out) -mundur był już dostępny-nie powszechnie ale można było kupić, zarówno moro jak i stary "deszczy", strażackie. Bardzo podobają mi się niemieckie mundury wojskowe.
        • atoness Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:47
          Teraz widuję rzadko, ale dzieciństwo spędziłam w tym sławnym mieście na J. Było fantastycznie, kolorowo, sympatycznie. Jako mała dziewczynka stałam co rano w kolejce po bułki w tłumie przeróżnych oryginałów, ale wtedy mi się wydawało, że to normalne. Zawsze się rozrzewniam, jak kogoś takiego zobaczę.
          • ceide.fields Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 12:57
            Prawdziwych punków już nie ma wink Teraz stylizacja to kwestia kasy. Kiedyś załatwialo się kurtki i znaczki, zwężało spodnie na rurki domowym sposobem, glany przysyłała ciocia z USA, a irokeza stawiało na cukier i białko.

Do tego jeszcze cudem zdobywane płyty z Zachodu i n-razy przegrywane kasety z lokalnych koncertów wink
            • guderianka wiecie co ja zrobiłam.. 31.07.13, 13:00
              ale csii
              byliśmy z rodzicami w Bieszczadach, miałam jakieś 11lat
              poranna toaleta, rodzice spali, jakiś rolnik przyjechał koniem i pozwolił głaskać a potem dosiąść
              kobieta-ok 20 lat- z innego namiotu poszła się myć w strumieniu, miała wygoloną na łyso głowę i jeden warkoczyk. Patrzyłam patrzyłam. Aż powiedziałam.
              Coś Ty dziewczyno ze sobą zrobiła!?

Autentyk. Wstyd mi. Jeśli ta dziewczyna jst emamą to przepraszam za to bardzo (5lat później zgoliłam łeb na łyso cóż człowiek się zmienia) Mea culpa
    • pfegele Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 13:04
      Oj widuje, widuje.. wink
      Punki sa super, brudstock tez.
      Ale i tak howa sie to do Castle Party i gotow smile
      • pfegele Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 13:04
        Chowa oczywiscie, literka mi uciekla.
    • hellulah Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 13:09
      Widujemy, współpracujemy, powiedzmy nawet, że sami tworzymy tongue_out w wersji zaadaptowanej do funkcji społecznych smile
    • edelstein Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 15:01

Widujemy,punki koczuja w centrum mego miasta,zrobili sobie pole namiotowe i walcza o ch...wie co.W kazdym razie powinno sie ich stamtad usunac.
      Widze sporo w strojach gotyckich,z reguly kobiety stylizujace sie na wczesna Nine Hagen.
    • aurinko Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 16:19
      heh co za czasy ;D
      Punk z iphonem w garści to dopiero widok smile
    • oldrena1 Re: Przebierańcy (?) 31.07.13, 17:04
      Widziałam w którąś niedzielę podczas koncertu w Ogrodzie Saskim (nie lubelskim smile)
      Jednym z muzyków grających fragmenty oper Mozarta był rasowy (acz czyściutki) punk z pomarańczowym irokezem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka