Dodaj do ulubionych

Wszyscy chcą miec córki

02.08.13, 22:10
Widzicie takie zjawisko w swoim otoczeniu? Bo ja bardzo. Znaczna większość moich koleżanek i znajomych będąc w ciąży chciała mieć córkę. Te które miały już córkę i planowały następne dziecko były podzielone - połowa chciała drugą córkę, druga połowa synka. Żadna z tych które miały pierwszego synka nie chciały drugiego, tylko właśnie córkę. Na forach też głównie przepisy "jak zrobić dziewczynkę", wiele dziewczyn planuje trzecią ciąże bo brakuje tej córy...nie pamiętam wątku mamy dwóch córek, która by koniecznie chciała trzeciego synka
Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:13
      Równowaga dla drugiej połowy świata, w której nikt ich nie chce
    • zurekgirl Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:15
      Bo krazy opinia, ze corka zostaje przy matce, ze urodzi wnuka babci, ze sie zajmie na starosc, ze mozna ja stroic i jest grzeczniejsza...a synek pojdzie za zona i tyle go matka miala. Ale to chyba od matki zalezy bardziej niz od corki.
    • broceliande Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:16
      Nie mam takiego wrażenia.
      Mam raczej wrażenie, że każda matka chce syna i jeśli nie wyjdzie za pierwszym razem, probują dalej.
      Mam pierwszego synka i kiedy jeszcze myślałam, że może będę miała dwoje dzieci, myślałam o drugim synku.
      Obserwuję jednak, że rodzice córek poprzestają (tak jak my na synku), może chodzi bardziej o posiadanie tylko jednego dziecka, nie na płci?
    • beverly1985 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:21
      Tak, wszystkie moje kolezanki będąc w ciązy chciały miec córkę. Ja tez chcialam. Oczywiście to się potem zmienia i kocha się każde dziecko.
    • myszy80 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:21
      Hehe ja zawsze chciałam mieć dwóch synów i tak się złożyło, że mam co chciałam. Moja przyjaciółka też. Pamiętam, jak w drugiej ciąży przyjaciółka dowiedziała się, że znowu chłopak, to wtedy sobie pomyślałam, że skoro im się udało, to nam pewnie nie. A jednak smile
    • majenkir Re: 02.08.13, 22:22
      Bo corki sa fajniejsze!
    • beataj1 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:25
      Chciałam mieć córkę. Zanim jeszcze myślałam o ciąży wiedziałam że chce córkę.
      Zanim dowiedziałam się kogo noszę w brzuchu wymyslaliśmy imiona. Miała 4 wybrane żeńskie i ani jednego męskiego. Do tej pory nie mam męskiego imienia które chciałabym nadać ewentualnemu synkowi.
      Jeśli miałabym mieć drugie dziecko też chciałabym córkę.

Dlaczego? Z wielu powodów. Raczej nie dlatego że córka przy matce itd. Teraz już tak nie ma. Jak ma dziecko zostać zostanie bez względu na pleć. Ja po prostu uwielbiam naszą płeć. Naszą złożoność, zmienność i ciekawość. Uważam że kobiety en masse są fajniejsze od facetów.

Uważam ponadto że trudniej jest wychować fajnego faceta niż fajną babkę. Nie jest to niemożliwe bo przecież jest mnóstwo fajnych facetów. Ale jednak mniej niż fajnych kobiet. A ja nie dowierzam swoim umiejętnościom wychowawczym na tyle by być pewną że dam radę wychować fajnego faceta. Z babkami jednak jest łatwiej smile

No i cały ten fajny kram ze strojeniem małej księżniczki. Nie czarujmy się jest z tym naprawdę dużo zabawy i przyjemności.
      • olewka100procent Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:31
        też chciałabym mieć choć jedną córkę, a tak będe tą złą teściową, która nie ważne co powie i co zrobi, zawsze będzie źle i będe obdgadywana na forum smile Jak wychować fajnego faceta ? myśle, że nie dawać taryfy ulgowej jak to często bywało w naszych rodzinnych domach, np. syn siedzi przed tv ,córka obiera ziemniaki - bo to przecież baba i niech się uczy od małego na gospodarną żone . .
      • pfegele Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:32
        O tak, mam dokladnie tak samo.
        Poza tym... Matriarchat, wiedzmowatosc, indianskosc... Z chlopczykiem nie stworzy sie takiego klimatu, takiej relacji. Oczywiscie mozna stworzyc gleboka wiez, ale chlopiec nigdy nie zostanie dzika kobieta, wiedzma czy mala boginka tongue_out
        • moofka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 07:22
          pfegele napisała:

> O tak, mam dokladnie tak samo.
          > Poza tym... Matriarchat, wiedzmowatosc, indianskosc... Z chlopczykiem nie stwor
          > zy sie takiego klimatu, takiej relacji. Oczywiscie mozna stworzyc gleboka wiez,
          > ale chlopiec nigdy nie zostanie dzika kobieta, wiedzma czy mala boginka tongue_out

sto argumentow slyszalam
          ale ten o bigince bije wszystkie na glowe
          big_grinbig_grinbig_grin
          znam wokol mase nudnych bab i swietnych dziewczyn, boginki zadnej
          chlopak moze zostac pilkarzem za to big_grin
          • przeciwcialo Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:56
            Liga kobieca ma się dobrze wink
      • broceliande Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:36
        no, ale nie wiesz, czy z dziewczynami jest łatwiej, bo masz jedną córę.
        Mnie się wydaje, że z facetami łatwiej.
        O wiele łatwiej. nie ma dylematów, które miałabym z córką.
        Jak wychować szczęśliwą kobietę sukcesu?
        Jak jej powiedzieć, że złapanie faceta nie jest receptą na życie - skoro sama tak poniekąt zrobiłam? Jak jej przekazać, że ma się sobie podobać, wygląd to nie wszystko, skoro sama w to nie wierzę?
        Facet bezproblemowy jednak.
        • beataj1 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:52
          Ja mam znowu odwrotnie smile

Jak zbudowac w mężczyźnie odpowiednie połącznie wrażliwości i twardości. Jak nauczyć go bycie prawdziwym facetem to nie honor odmieniany przez wszystkie przypadki a odpowiedzialność i wrażliwość ale nie mazgajowatość. Że ambicja jest ważna ale nie za wszelką cenę.

Tak dużo poznaje facetów którzy są przekonani że jak sa honorowi i twardzi to już wszystko załatwia że nie chciałabym by mój ewentualny potencjalny syn taki był. Ale z drugiej strony nie chciałabym by był miękkim pantoflarzem. I równowaga pomiędzy tymi twardymi a miękkimi cechami jest moim zdaniem najtrudniejsza do osiągnięcia. Nie wiem czy my jako rodzice dalibyśmy radę osiągnąć taki efekt.
          • broceliande Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:02
            No, ale co oznacza "miękki pantoflarz"? dla jednych facet bez własnego zdania, dla innych facet, który czasem zmywa.
            Twarde i miękkie cechy powinna mieć także kobieta.

Ma być zapewne kobietą sukcesu, czyli twardą, ale też nie miękką - jak sobie wyobrażam, oznacza to, że nie wskakuje do każdego łóżka. Świat jest trudny dla kobiet usiłujących żyć w świecie urządzonym przez mężczyzn. A ty ją masz w ten świat wprowadzić. To trudne.
            Ja mam za zadanie wychować gościa w czasach, kiedy już nie można być macho, ale nie należy też oddawać władzy.
            W głębi duszy wydaje mi się, że facet nadal jest mniej tłamszony i cieszę się, że nie mam dylematu, jak nie tłamsić córki.
        • voxave Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 01:07
          Syn bezproblemowy?
          A płacz za jego porzuconymi dziewczynami--ile razy polubiłam jego dziewczynę a tu buch rozstanie z jego winy.
          A brak tematów do rozmowy?
          • broceliande Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 19:19
            Ale naprawdę brak tematów?
            Nie strasz. Człowiek się stara, żeby pokazać synowi, co się lubi, żeby też lubił, żeby własnie mieć wspólne tematy w zanadrzu.
            Na dziewczyny nic się nie poradzi chyba? Znaczy polubiłaś, a potem już jej jakby nie ma. Smutne.
    • monika3411 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:36
      Kiedyś dawno temu pewna kobieta, dużo ode mnie starsza powiedziała mi, że jak będę w ciąży, to będę chciała córkę, a potem jak będę drugi raz w ciąży, to będę chciała też córkę smile Mam dwie córki, gdybym miała mieć trzecie dziecko, to córkę oczywiście smile Znam trzy kobiety, każda ma dwóch synów i każda mówi "gdybym miała gwarancję, że będzie dziewczynka, to bym się zdecydowała". Jedna z nich zaryzykowała - trzeci syn.... A jak ją kiedyś spotkałam (parę tygodni po porodzie), to powiedziała "może za czwartym razem...." big_grin
      • jematkajakichmalo Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:39
        wlasnie mialam o tym napisac. Mam dwie kolezanki, ktore maja po 2 synow i jak imsie pyta czy chcialyby 3 dziecko to mowia, ze tak, ale jakby byly na 1000000% pewne, ze bedzie dziewczynka.
        ja tez myslalam tylko o dziewczynce i na szczescie sie spelnilo wink Jakbym miala miec kolejne dziecko to tez chcialabym dziewczynke.
    • cielecinka Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 22:41
      W takim razie muszę być wyjątkiem potwierdzającym regułę. Mam syna i następne dziecko też ma być płci męskiej.
    • virtual_moth Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:04
      Myślę, ze tak naprawdę nie ma takiej tendencji. Owszem, wiele kobiet woli córki, ale tez synów łatwiej wychować wbrew pozorom. Ja takze wolałam córke, ciezko mi było w ogóle ogarnąć temat, ze mogłabym miec syna. Wiadomo, fajnie byłoby, gdyby moje dziecko było do mnie podobne, a płeć jest dość waznym kryteriumtongue_out
      Ciekawa jestem, dlateczego duzo kobiet woli synów - ja tego kompletnie nie ogarniam po prostu. To jest inny gatunektongue_out
      • nadia1902 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:18
        Ja zawsze chciałam mieć syna, córkę i syna. Stalo się tak, że pierwszych dwóch mam synów to poczyniłam starania o trzecie dziecko - córkę. Okazało się, że trzeci też będzie syn (a myślałam, ze za trzecim razem będzie dziewczynka). Jednak ja mimo, ze to trzeci chłopczyk to jestem bardzo szczęśliwa, bo dziecko to dziecko i nie ważna jest tak na prawdę płeć tylko zdrowie. Jestem pewna że każda z tych kobiet które się tu wypowiadają i piszą o tym, że marzyły o córce to rodząc syna byłyby równie szczęśliwe. Synek zawsze jest za mamusią, a córeczka to bardziej dla tatusia smile Moje chłopaki to świata poza mną nie widzą, a ja poza nimi smile Nie zamieniłabym ich na dziewczynki. A trzeci synek który ma się niebawem urodzić - mam nadzieje ze urodzi się zgodnie z zapewnieniem lekarza - chłopcem (choć zanim jeszcze poznałam płeć liczyłam że będzie dziewczynką). Teraz nawet jego bym nie zamieniła na dziewczynkę smile
        • claudel6 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 01:20
          Synek zawsze jest za mamusią, a córeczka to b
          > ardziej dla tatusia smile

e tam, bzdura. dla mojej córki ja jestem centrum świata. wszystko mama i mama. z ojcem spędza więcej czasu, ja jestem ta wyczekiwana mamusia (pracuje poza domem, on w domu)
      • yuka12 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:26
        Nie bylabym taka pewna, ze syna latwiej wychowac. Mnie jest latwiej z corka, bo ja rozumiem, wiem mniej wiecej co czuje i szybciej sie z nia dogaduje. Syn-ponoc bardzo do mnie podobny-to dla mnie zupelnie inna planeta. Ja naleze do frakcji porozumienie i wspoldzialanie, nie bawi mnie proba sil w jakiejkolwiek formie, co bardzo lubi moj syn. Poza tym wymaga zdecydowanie wiecej uwagi i dyscypliny niz starsza i gdybym byla jeszcze kiedykolwiek w ciazy, wolalabym urodzic kolejna corke. Aczkolwiek syna kocham nad zycie i wiem, ze ma wspaniale serce.
    • 18lipcowa3 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:06
      Coś Ty, tak tylko gadają żeby im głupio nie było bo marzą o synu.

A tak serio- tak nie dziwię się. Chciałam córki i mam córki. Chciałam pierwszą, a o drugą to już się prawie modliłam. Chciałam by rodzeństwo było jednopłciowe ,chciałam by były to siostry.
      Lubię dziewczyński świat, kucyki, wróżki, warkoczyki i sukienki. Lubię moje dziewuchy stroić, czesać itp. Łatwo mi się z nimi dogadać, wiem że potem też nie będzie kłopotu bo lubię dziewczynki- mam na myśli jako dzieci- w każdym wieku i z każdą świetnie się dogaduję. To tak w kwestii technicznej, że tak powiem.

To takie passe na ematce bo ematka tylko z chłopami się czuje dobrze i nienawidzi bawić sie lalkami za to kocha samochodziki i pociągi.
      • broceliande Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:10
        He he he, ja nie kocham samochodów i pociągów... jednak coś w tym jest.
        Co jakiś czas ktoś mówi: jakbyś miała córkę, to byś wiedziała. Na przykład o hallo kitty.
        Za to całkiem nieźle strzelam z łuku i walczę na drewniane miecze.
        Moje życie idzie innym torem...
        • agni71 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 12:57
          broceliande napisała:

> He he he, ja nie kocham samochodów i pociągów... jednak coś w tym jest.
          > Co jakiś czas ktoś mówi: jakbyś miała córkę, to byś wiedziała. Na przykład o ha
          > llo kitty.
          > Za to całkiem nieźle strzelam z łuku i walczę na drewniane miecze.
          > Moje życie idzie innym torem...

A wiesz, jaką pamiątkę moje 3 córki przywiozły sobie z wakacji? Każda po łuku smile Miecz drewniany tez mamy.... Więc jesli chodzi o zabawki i zabawy, to z dziewczynkami można sie bawic wszystkim i we wszystko, z chlopcami, mam wrażenie, jest bardziej monotematycznie...

Jak miałam urodzić piwerwsze dziecko, to popłakałam się ze szczęścia, jak dowiedziałam się, ze będzie dziewczynka. A mogło to byc moje jedyne dziecko, dlatego tym bardziej zależało mi na dziewczynce. Drugie dziecko tez bardzo chciałam dziewczynkę. Przy trzecim pojawiła się myśl, że fajnie byłoby miec teraz "dla odmiany" chłopca, ale jak się okazalo, ze jest dziewczynka to jednak pewną ulgę poczułam. Dlaczego? Chodzi o te wymienianą wcześniej więź, porozumienie, lepsze zrozumienie, co się tam w głowie dzieciaka dzieje. Chłopcy dla mnie to trochę taki inny gatunek, choc podobno sa mniej skomplikowani, więc moze jakos dałabym radę wink
          • broceliande Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 19:25
            no tak, to jest to. Dziewczynce wypada bawić się lalkami i łazić po drzewach.
            Chłopak tylko łazi po drzewach - a wierz mi, jak chciał się bawić wozkiem z lalką, nikt mu nie mówił, że nie można, albo chciał chodzić z torebką i chodził, czemu nie - jednak grawituje ku takim "męskim" zajęciom...
            Czyli postrzelasz sobie z łuku z córką, jak nie zaplotę synowi warkoczy...
            Cieszę się tylko, że mnie słucha - i o babskich sprawach i jest tego ciekawy.
            Myślę, że jakbym się zamknęła na jego pytania, on by nie pytał dziewczyny...
      • heca7 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:14
        Jak byłam nastolatką to na jakiejś imprezie rodzinnej usłyszałam tekst, że mężczyzna najpierw chce syna aby zaspokoić dumę a potem chce córkę żeby zaspokoić próżność. Jakoś to zapamiętałam wink Ale cały czas się zastanawiam czy to prawda?
        • gusstavka Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:21
          A ja przez całą ciążę modliłam się o syna (nie chciałam znać płci przed porodem) Modlitwy zostały wysłuchane. Mnie nie bawią te wszystkie dziewczyńskie sprawy - laleczki, spineczki, różowości, malowanie paznokci już niemowlętom. No i dziewczynki są, zwłaszcza w obecnych czasach, zdecydowanie bardziej agresywne i hałaśliwe od chłopców.
          • 18lipcowa3 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:26

No i dz
            > iewczynki są, zwłaszcza w obecnych czasach, zdecydowanie bardziej agresywne i h
            > ałaśliwe od chłopców.

No bo matki chowają je już tak że nie muszą być wiecznie grzeczne i posłuszne jak kiedyś. I całe szczęście.
            • przeciwcialo Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:24
              Cóz, ja inaczej zapatruje sie na takie niegrzeczne i nieposłuszne nastolatki które potrafia zabic dla funu. W szkolach czesto to dziewczyny sa problemem a nie chłocy.
              • 18lipcowa3 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 09:22
                przeciwcialo napisała:

> Cóz, ja inaczej zapatruje sie na takie niegrzeczne i nieposłuszne nastolatki kt
                > óre potrafia zabic dla funu.

ło matko,nie histeryzuj
                • przeciwcialo Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 09:24
                  No to stłuc dla fanu, takie rzeczy wcale rzadkie nie były w osiedlowym gimnazjum. Sam policjant mówił że z chłopakami nie ma takich problemow jak z dziewczynami i ze to problem wiekszy niz osiedlowy.
                  • 18lipcowa3 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 12:37
                    Sam policjant mówił że z chłopakami nie ma takich problemow jak z dziewczyna
                    > mi i ze to problem wiekszy niz osiedlowy.

straszne
          • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:33
            No i dz
            > iewczynki są, zwłaszcza w obecnych czasach, zdecydowanie bardziej agresywne i h
            > ałaśliwe od chłopców.

Tia...
            To moze statystyki by sie troche przydalo.W agresji dominuje meska plec i nic sie w tej kwestii nie zmienilo.
            Dziewczynki sa fajne, mozna z nimi pogadac na babskie tematy.To nasz swiat- nas kobiet.
            Chcialam miec druga córkę,mam syna i ucze sie go kazdego dnia.Jest przekochany i słodki, bo jest bobasem,ale co bedzie pozniej, to nie mam pojecia.
            A- i dla malych dziewczynek jest duzo wiecej fajnych ciuszkow, dla chlopakow slaby wybór.
            • gretchen184 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 07:40
              lola211 napisała:

>
              >
              > Tia...
              > To moze statystyki by sie troche przydalo.W agresji dominuje meska plec i nic s
              > ie w tej kwestii nie zmienilo.

nie do końca masz rację
              ostatnio było głośno o 2 nastolatkach (14- i 19-latce),które będąc pijanymi napadły i
              dotkliwie pobiły parę na ulicy.obie miały już wcześniej konflikty z prawem.
              przy tej okazji wypowiadał się jakiś socjolog czy psycholog-nie pamiętam już-i twierdził,że statystyki są twarde i nieubłagane-agresja wśród dziewcząt wzrasta lawinowo a poza tym dziewczyny są bardziej bezwzględne,brutalne i trudniej je wyciągnąć z patologicznego środowiska. i tak naprawdę trudno określić z czego to wynika..
              • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:02
                Tak, wiem, ze agresja wsrod dziewczat rosnie.Co nie zmienia faktu,ze jest domena mezczyzn i ze to oni w glownej mierze sa odpowiedzialni za przemoc.Udzial plci zenskiej jest duzo, duzo mniejszy.
                • przeciwcialo Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:26
                  Poczekaj parę lat jak ci jakas lala spierze syna to sie przekonasz. W gimnazjach dziewczyny króluja w agresji.
                  • kropkacom Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 09:47
                    Wszystkie dziewczyny? Czy nagle okazało się, że dziewczyna też potrafi?
                  • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 10:00
                    Mam corke w gimnazjum, wiec doskonale wiem jak jest.
                • gretchen184 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 09:27
                  lola211 napisała:

> Tak, wiem, ze agresja wsrod dziewczat rosnie.Co nie zmienia faktu,ze jest domen
                  > a mezczyzn i ze to oni w glownej mierze sa odpowiedzialni za przemoc.Udzial plc
                  > i zenskiej jest duzo, duzo mniejszy.

ja to wszystko wiem-ale ty piszesz,że cyt."W agresji dominuje meska plec i nic sie w tej kwestii nie zmienilo" i wyprowadzam cię z błędu,że owszem,zmieniło się i to drastycznie.
                  • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 10:00
                    "W agresji dominuje meska plec i nic
                    > sie w tej kwestii nie zmienilo"

Jak najbardziej podtrzymuje to co napisalam- od zarania dziejow w agresji DOMINUJE plec męska.I to sie nie zmienilo do dzis. Tak nalezy odczytac to co napisalam.
                    • nadia1902 Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 19:16
                      lola211 napisała:

> "W agresji dominuje meska plec i nic
                      > > sie w tej kwestii nie zmienilo"
                      >
                      > Jak najbardziej podtrzymuje to co napisalam- od zarania dziejow w agresji DOMIN
                      > UJE plec męska.I to sie nie zmienilo do dziś

To się na razie nie zmieniło. Ale się zmienia.
              • nenia1 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 12:34
                gretchen184 napisała:

> nie do końca masz rację
                > ostatnio było głośno o 2 nastolatkach (14- i 19-latce),które będąc pijanymi nap
                > adły i

No właśnie, było głośno, bo dwóch pijanych agresywnych nastolatków płci męskiej nikogo aż tak nie dziwi, są częstszym zjawiskiem od dziewczyn.
            • moofka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 07:53
              lola211 napisała:

> Chcialam miec druga córkę,mam syna i ucze sie go kazdego dnia.Jest przekochany
              > i słodki, bo jest bobasem,ale co bedzie pozniej, to nie mam pojecia.
              > A- i dla malych dziewczynek jest duzo wiecej fajnych ciuszkow, dla chlopakow sl
              > aby wybór.

bo chlopakom mam wrazenie 'ciuszki' nie sa do niczego potrzebne
              chlopakom ma byc wygodnie
              a i tak sa z siebie zadowoleni a panienki sikaja
              moje dopiero zakonczylo wczesna podstawowke, a namolnosc 'adoratorek' mnie powala czasem
              chociaz dziecko biega w szortach i crocsach big_grin
              przysiegam, miotla bede ze schodow zganiac, jak sie bedzie zjawisko nasilac tongue_out
              co przewiduje niestety bo moi chlopcy sa ladniejsi od niejednej dziewczynki

zauwazylam, ze dziewczynki sa preferowane kiedy sa malutkie - bo niunie mozna na rozowo ubrac
              bo w 1 klasie sa spokojniejsze
              w okolicach gimnazjum trend sie odwraca
              i przy wyjsciu na rynek pracy to juz mezczyzni sa preferowani zawsze i wszedzie
              a i praktyczniej, bo chlopak to szafe dzwignie i wystarczy mu kupic porzadne adidasy raz na pol roku - dziewczynka nauczona ze ma miec ladne ciuszki, to worek bez dna big_grin
              inna sprawa ze kobiecie trudniej byc matka dla dziewczynki, taka madra wspierajaca i nietoksyczna, corki maja z matkami bardzo trudna relacje
              z kolei wychowujac chlopaka trzeba miec naprawde madrego i silnego mezczyzne u boku - moze dlatego wiele kobiet boi sie tego wyzwania
              albo te relacje uklada jakos nie takos - vide watek o malych mezczyznach mamusi itd
              • franczii Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:06
                moofka napisała:

> a i tak sa z siebie zadowoleni a panienki sikaja
                > moje dopiero zakonczylo wczesna podstawowke, a namolnosc 'adoratorek' mnie powa
                > la czasem
                > chociaz dziecko biega w szortach i crocsach big_grin

Moj dopiero jest po 1 klasie a tez mnie uderzylo to zjawisko, ze juz go zaczepiaja i kokietuja te male ksiezniczki, nie tylko zreszta jego.

> inna sprawa ze kobiecie trudniej byc matka dla dziewczynki, taka madra wspieraj
                > aca i nietoksyczna, corki maja z matkami bardzo trudna relacje
                > z kolei wychowujac chlopaka trzeba miec naprawde madrego i silnego mezczyzne u
                > boku - moze dlatego wiele kobiet boi sie tego wyzwania

Otoz to Moofka. Widze to po mnie i po mojej mamie, a takze po mojej mamie i jej wlasnej matce. Nie wiem czy ja nie majac prawidlowego wzorca relacji z wlasna matka potrafilabym stworzyc zdrowa wiez z ewentualna corka.
                • edelstein Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 09:58

W 1klasie.Haha moj jest lepszy,wchodzi do przedszkola,a tam dziewczynki chorem,Luca,Luca jest tutaj.Rysunki milosne,zdarzaja sie notorycznie,oczywiscie podpisane odwroconymi literami,nawet calowali sie juz w laziencebig_grin

GazetaMiPlaci: dziadek jeszcze dycha i moze zmienic zapis na swoja corke jak dowie sie,ze wnuczka chce wyrzucic matke z mieszkania.
                  mytka82:Nie ma takiej opcji,dziadek w stanie agonalnym.
                  GazetaMiPlaci:No to chwala Bogubig_grin
                  Wniosek:Z rodzina najlepiej wychodzi sie na zdjeciach!
                  • franczii Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 10:44
                    Ze w przedszkolu gonily i zaczepialy to jeszcze jakos zadnych podejrzen nie wzbudzalo we mnie.
                    Teraz to nawet do mnie podchodza kolezanki z klasy i wypytuja.
                • nadia1902 Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 18:59
                  franczii napisała:

> Otoz to Moofka. Widze to po mnie i po mojej mamie, a takze po mojej mamie i jej
                  > wlasnej matce. Nie wiem czy ja nie majac prawidlowego wzorca relacji z wlasna
                  > matka potrafilabym stworzyc zdrowa wiez z ewentualna corka.

U mnie to samo, zerowe relacje z matką, wspaniałe z ojcem. Mój ojciec super relacje z matką, podobnie jak jego bracia, mąż także super dogaduje się z matką. Siostra męża natomiast mało oczu mojej teściowej nie wydrapie takie kłótnie są miedzy nimi. I tak sobie myślę, że jak ja bym miała mieć takie relacje z własną córką to chyba dobrze że spodziewam się trzeciego syna (choć nie przeczę ze planowałam córkę smile
              • princy-mincy Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 10:38
                Bzdura z tym wzorcem.
                Ja z mama mam super więź, taka wlasnie nietoksyczna i wspierająca.
                Sama mam córkę i moja mama jest dla mnie wzorem matki, tez bede moja córkę wspierać itp.
                Synowie kuzynki i ich myślenie jest mi obce. Rozumowanie mojej córki- rozumiem bardzo dobrze.
                • 18lipcowa3 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 12:38
                  princy-mincy napisała:

> Bzdura z tym wzorcem.
                  > Ja z mama mam super więź, taka wlasnie nietoksyczna i wspierająca.

ja tez tak mysle
                  jak matka toksyczna to dla syna czy corki taki sam problem
                  • franczii Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 22:00
                    No nie wiem. Jednak problemy mojej mamy najbardziej odbily sie na mnie niz na moich braciach.
              • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 13:12
                Moja kolezanka ma syna- rowiesnika mojej córki.15 lat ich obserwuje.To on,a nie moja córka przyklada nadmierna wage do tego co zalozy.To on,a nie ona, od 5 lat farbuje sobie wlosy (nosi długie).Problem wizerunku dla mojej córki stał sie wazny gdzies tak od roku, u niego to widze od dobrych kilku lat.
              • misterni Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 17:01
                moofka napisała:

przysiegam, miotla bede ze schodow zganiac, jak sie bedzie zjawisko nasilac tongue_out
                co przewiduje niestety bo moi chlopcy sa ladniejsi od niejednej dziewczynki

Jak to dobrze, że moja ma chłopaków głęboko w rzyci, bo jak pomyślę że jakaś zazdrosna mamuśka miałaby ją miotłą przeganiać, to.... big_grin

• moofka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 18:38
                  > Jak to dobrze, że moja ma chłopaków głęboko w rzyci, bo jak pomyślę że jakaś za
                  > zdrosna mamuśka miałaby ją miotłą przeganiać, to.... big_grin
                  >

dobrze dobrze
                  majac corke tez bym ja uczyla pewnej powsciagliwosci w kontaktach z chlopaczurami
                  czasem mi sie wlos na glowie jezy i przysiegam pojecia nie mam czego oczekuje dziesiecioletnia panna ktora wypisuje do chlopaka np czy bedziesz ze mna chodzil, kochanie
                  a to i tak jest lajcik big_grin
                  • misterni Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 18:50
                    Starsza zaczęła się gdzieś w okolicach dopiero interesować chłopakami, ale tych z klasy to miała szczerze mówiąc za głupków wink
                    Młodsza w ogóle jeszcze nie weszła w ten etap.
                    • moofka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 18:54
                      > Młodsza w ogóle jeszcze nie weszła w ten etap.

no jak pamietam siebie to do konca podstawowki (wtedy osmioklasowej) to ja wolalam w gume grac
                      dlatego jeste w niejakim szoku - kiedy widze JAK zalecaja sie obecnie male przeciez jeszcze dziewczynki
                      normalnie jakby kosmo do podszuki czytaly big_grin
            • nadia1902 Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 19:03
              lola211 napisała:

> Tia...
              > To moze statystyki by sie troche przydalo.W agresji dominuje meska plec i nic s
              > ie w tej kwestii nie zmienilo.

Może tu chodzi o to, że mimo że statystycznie więcej przestępstw popełniają mężczyźni jednak jeśli chodzi o agresywność przestępstw to już kobiety tu dominują, są bardziej mściwe i nie odpuszczą.
      • przeciwcialo Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:21
        Ja stawiam na towarzystwo mieszane wink Po babskim domu mal.i chlopcy to było jak ósmy cud swiata. jednak w pierwszej ciązy nie dopuszczałam mysli o chlopcu bo przeciez o malych chlopcach nic nie wiedziałam wink Urodziła się corka ku naszej wspolnej radości.
      • varna771 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 21:53
        ja chce mieć chłopca!
    • dag_dag Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:16
      No ja się przyznaję: marzyłam o córkach od zawsze i wymodliłam sobie trzy cudowne dziewczynki. W trzeciej ciąży, gdy każdy życzył nam w końcu syna, to wręcz zaciskaliśmy kciuki: żeby tylko dziewczynka, żeby tylko córka... Nigdy nawet nie mieliśmy wybranego imienia dla chłopca, a dla stada córek jeszcze na długo przed planowaniem pierwszej ciąży. I rzeczywiście, chyba wszystkie ostatnie ciąże to były marzenia o dziewczynach. Teraz moja bratowa planuje ciążę i już pytała ekspertów, jak się robi takie fajne dziewczynki wink
    • wronka30 Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:33
      Mam dwie corki i sa spelnieniem moich marzen. Teraz jestem w trzeciej ciazy i mialam nadzieje na synka zeby zobaczyc jak to jest byc mama chlopaka i oczywiscie dla meza, ktory po cichu marzyl o towarzyszu do ogladania meczy smile Nasze marzenie spelnilo sie i na USG ukazal sie siusiak. Mam uczucie, ze jak urodzi sie nasz synio rodzinka bedzie w komplecie. smile
      • mama_zona Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:54
        Pierwsza ciąża,marzenie o córce-urodziłam synka.Druga ciąża,marzenie o synku-spełniło się smile Tak mi dobrze w męskim gronie,że nastepne dziecko,jesli sie pojawi to tez bedzie chłopczyk (mam nadzieję) imię juz wybrane wink Moje dzieci są wyjątkowe,czułe,troskliwe i b.uczuciowe...big_grin
    • edelstein Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:39

Nie,wrecz przeciwnie,chcialam syna i moje znajome rowniez.Nie bylo dla mnie innej opcji,gdyby syn urodzil sie corka to bylabym rozczarowana.W szkole rodzenia wszystkie byly w ciazy z dziewczynkami i mi zazdroscily.
      Tak ogolnie to chcialam dwoch chlopakow blizniakow.

GazetaMiPlaci: dziadek jeszcze dycha i moze zmienic zapis na swoja corke jak dowie sie,ze wnuczka chce wyrzucic matke z mieszkania.
      • bbuziaczekk Re: Wszyscy chcą miec córki 02.08.13, 23:55
        Tak spotkalam sie z tym ze bardziej dziewczynki sa oblegane.

Ja mam parke. Starszego chlopaka a mlodsza dziewczyne.
        Pierwsza chcialam dziewczyne ale jest chlopak.
        Wiec za drugm razem udalo sie trafic w dziewczyne. Teraz jestem 100% zadowolona. I bez znaczenia teraz jest kolejnosc.
        Ale gdybym miala byc po raz trzeci w ciazy to zdecydowanie chcialabym dziewczynke. Poprostu bardziej mi pasuje, bardziej mi sie podobaja dziewczynki.
        Nie chcialabym znowu chlopaka.
        • bbuziaczekk Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 00:02
          A dziewczynki sa dlatego fajne bo mozna zapuszczac wlosy, robic rozne fryzury, wpinac gumki, spinki, bransoletki, pierscionki itd.
          Dziewczynki nie paskudza tak bardzo jak chlopcy.
          Dzewczynki mozna pieknie ubierac i to w rozne kombinacje ubraniowe. Dla dziewczynek sa piekne kolory ubran, rozne udziwnienia. Do tego spodniczki, getry, rajstopki, spodnie, sukienki itd itd.
          Ubranek dla corki nie mam problemu z kupieniem a wrecz ma ich za duzo bo ciagle gdzies cos ladnego widzie.
          A dla chlopaka nie ma takiego wyboru. Wszystko szare bure i ponure. Ciagle jakies brzydkie ciemne kolory, wybory brak. No chyba ze w firmowkach. Dla chlopaka nigdy nic fajnego nie moge znaleźć np w uzywkach.
          • cielecinka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 00:15
            szaro , buro serio?
            Mam 5,5 latka co pomyka w zielonym, niebieskim , żółtym i czerwonym głównie. No dobra ma trochę czarnych koszulek z czaszkami, bo lubi, ale na pewno nie jest bury.
            POza tym nie przesadzajmy, wiekszość znanych mi dziewczynek w jego wieku to naburmuszone księżniczki , bawiące się w dom i mężów. Nie dałabym rady znieść tego nadmiaru różowego koloru, wiem ,że to faza, ale przeraża mnie to.
            Chłopców też można pięknie ubierać, ale moje dziecko nie jest moją małpą co to mam stroić , wpinać gumki , spinki i inne pierdoły. Z każdym dzieckiem można robić fajne rzeczy, każde ''paskudzi'' tak samo. Lubię factów, lubię chłopców, dziewczynki i kobiety lubię podobnie.
            Nieważne jaka płeć (choć preferuję siusiaki) , ważne by zdrowe było.
            • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:16
              Przeraza cie faza rozu?
              Nie kazda dziewczynka go przechodzi,nie kazda bawi sie barbie.
              Ubrania dla chlopców sa takie sobie, dla dziewczynek jest duzo wiekszy wybor fajnych ciuszkow i nie ma co udowadniac, ze jest inaczej.Co do małp, to tak wlasnie postrzegam wiekszosc chlopakow- drą sie, biegaja,bija, stado pawianów.
              • franczii Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:24
                A dziewczynki intryguja i manipuluja juz w przedszkolu.
                • lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 13:08
                  A niech sobie manipuluja.Nie stanowia tym takiego zagrozenia jak popychajacy innych rozbiegane chlopaczyska.
                  • lily-evans01 Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 23:32
                    Zapewniam, że ze 2 małe intrygantki mogą wyrządzić odnośnie socjodynamiki klasy co najmniej tyle szkód, co to stado pawianów razem wzięte wink.
          • edelstein Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 09:32

Dla chlopaka ponure?vingino,benneton,th,mexx,nike maja mnostwo kolorowych rzeczy.Syn na w szafie roz,niebieski,pomarancz,neon zielony,zolty,do tego neon zolte buty.Moj absolutny hit na to lato,koszulka polo w nasyconym kolorze,najlepiej z cyfra na plecach,do tego dzinsowe spodenki do polowy kolana i sportowe buty albo kolorowa koszulka np w zolto zielono niebieskie paski so tego spodnie rurki w soczystym ciemnym niebieskim i zolte trampki lub koszulka szara so tego bermudy z wzorem z Hawaii plus kolorowe japonki.

• bbuziaczekk Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 12:48
              No zgadza sie ze tylko firmowki maja kolorowe ubrania dla chlopcow. Nie chce mi sie wracac do mojego postu ale chyba to napisalam ze zeby ubrac chlopca w zywe kolorki to trzeba szukac w firmowkach.
              A nie kazdego na firmowki stac jak sie ma wiecej dzieci wink
              Dlatego ja dla mlodego szukam glownei w uzywanych ciuchach firmowek zeby mogl nosic zywe kolory
              • edelstein Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 15:05

W c&a,h&m,next,kik tez sa kolorowe.

• lola211 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 15:09
                  Sa kolorowe, ale w porownaniu z tym,co sie oferuje dziewczynkom, wybór jest marny.
                  • edelstein Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 18:57

Akurat te sklepy,ktore ja lubie Maja lepsza oferte dla chlopcow niz dla dziewczat.
                  • franczii Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 22:05
                    A to akurat prawda. Dla malych chlopcow ciezko jest kupic fajne ciuchy. Wszystko na jedno kopyto, wielkie beznadziejne napisy na plecach. Jeszcze dla takich do 3 lat jest ok ale potem bida.
                    • agni71 Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 11:24
                      Ja, co prawda, za bardzo nie oglądam w sklepach ubrań dla chłopców, ale spędziłam ostatnio 2 tygodnie wakacji z bardzo ładnie i kolorowo ubranym dużym 5-latkiem, więc i dla ciut starszych tez się da. Choć rzeczywiście chłopcy w wieku 8-10 lat sprawiają trochę wrażenie burych. Ale to tez w zalezy w duzym stopniu od tego co preferują ich rodzice, bo znam i dziewczynki zawsze szaro i buro ubrane. Mam wrażenie, ze po prostu albo rodzicom jest wszystko jedno, co dziecko nosi (a może ma byc praktycznie, zeby nie było wiodać brudu; może te szare ciuchy i buty sa tańsze od kolorowych?) albo sami ubierają się w bure i bezbarwne ubrania, a dzieci raz, ze noszą co im rodzice kupią, a dwa - naśladują styl rodziców.
          • murwa.kac Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 15:49
            bbuziaczekk napisała:

CytatA dla chlopaka nie ma takiego wyboru. Wszystko szare bure i ponure. Ciagle jakies brzydkie ciemne kolory, wybory brak

a w zyciu.
            mam syna i nie biega w szaro burych rzeczach, a w kolorowych.
            jedyna szara rzecz jaka ma to bluze z kapturem.
            i wlasnie w uzywkach najwiecej kolorowych ubran mu nakupowalam.

przesadzasz.
          • nadia1902 Re: Wszyscy chcą miec córki 04.08.13, 19:06
            bbuziaczekk napisała:

> A dziewczynki sa dlatego fajne bo mozna zapuszczac wlosy, robic rozne fryzury,
            > wpinac gumki, spinki, bransoletki, pierscionki itd.
            > Dziewczynki nie paskudza tak bardzo jak chlopcy.
            > Dzewczynki mozna pieknie ubierac i to w rozne kombinacje ubraniowe. Dla dziewc
            > zynek sa piekne kolory ubran, rozne udziwnienia. Do tego spodniczki, getry, raj
            > stopki, spodnie, sukienki itd itd.
            > Ubranek dla corki nie mam problemu z kupieniem a wrecz ma ich za duzo bo ciagle
            > gdzies cos ladnego widzie.
            > A dla chlopaka nie ma takiego wyboru. Wszystko szare bure i ponure.

To chyba nie za dobrze dla twojego portfela smile mała dziewczynka małe wydatki, zobaczymy jak zacznie się później stroić. Ja uważam, że to akurat jest plusem dla chłopca, nie ma takiego wyboru to i stroić się tak nie będzie no i trochę pieniążków na inne przyjemności zostanie smile
    • semida Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 00:06
      Pierwszą chciałam mieć córkę.Spełniło sięsmile
      Drugą też chciałam corkę-nie spełniło się.Przez drugą część ciąży zastanawialam się jak to będzie,myślalam ze syna nie pokocham tak jak córki itp.
      Po porodzie stała się rzecz bardzo dziwna-pokochałam synka miłością równie wielką jak córkę.Jak to możliwe?Nie wiem...
      Cały czas odkrywam nowe uroki macierzyństwa(córka nie jeździła po całym mieszkaniu malutkim samochodzikiem i nie warczałą przy tym:"brruuuummm,bruuuuuuum",chociaż samochodziki posiadała,itp,etc.).
    • arkanna Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 00:10
      pierwszy byl syn , nie marzylam po cichy ani o dziewczynce ani o synu. Mialo byc co mialo sie urodzic. A w drugiej ciazy marzylam o corce ( zawsze chcialam miec parke) o tak slicznej jak mamusia. Syn jest wyjatkowo urodziwy, wszystko co mogl najlepszego to odziedziczyl po rodzicach a mysl jak wygladalaby nasza corka -oh -tylko moge pomarzyc. Coz skromnosc podobno u mnie w rodzinie jest dziedzicznasmile ps. mam drugiego syna
    • giokonda.it Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 00:13
      Ja marzyłam o synach i mam dwóchsmile świat dziewczynek zupełnie mnie nie pociąga, choc znam ze dwie fajne. U wielu niestety juz w pkolu widzę tendencje do manipulowania i taką kobietkowatosc. W grupie syna 2 dziewczynki umyly trzecia wodą z kibla. Centrum wielkiego miasta, rodzice po studiach. Bylam w szoku, chłopaki co najwyzej dadza sobie po razie i koniec.
      • czar_bajry Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 00:30
        zawsze chciałam parkę smile
        Mam troszkę więcej czyli 2+1.
    • claudel6 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 01:15
      no i dobrze. w najbardziej ludnych krajach świata - Indie, Pakistan, Chiny - wszyscy chcą mieć synów. dziewczynki są masowo abortowane i proporcja facetów do kobiet jest w coraz większej nierównowadze.
      • claudel6 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 01:28
        osobiscie jak już dopadł mnie dopust bozy ciązy to chciałam dziewczynkę. chłopaka chciałam mieć jak byłam glupia i młoda i miałam zerowy kontakt ze swoją płciową tożsamością. ale z tego dorosłe kobiety wyrastają. teraz jest mi cudownie z tym, ze mam córkę. ale wiadomo - jak by był chłopak - myślałabym inaczej.
    • misterni Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 01:25
      Zawsze chciałam co najmniej dwie córki i spełniło się. Do tego stopnia byłam nastawiona na córki, że za każdym razem, zanim wiedziałam jaka będzie płeć, miałam już wybrane imiona, oczywiście żeńskie wink
      I obie moje dziewczyny są zupełnie inne - starsza delikatniejsza, bardziej wrażliwa i dziewczęca, młodsza pragmatyczna i twarda.
    • mytka82 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 03:52
      Zgadzam się z Tobą. Przy pierwszej ciąży słyszałam oczywiście "nieważne co, byle zdrowe" - urodził się chłopak. Druga ciąża - "no teraz to pewnie chcesz dziewczynkę" - nie chciałam, urodził się chłopiec. Trzecia ciąża - "no teraz musi być dziewczynka" - szlag mnie trafiał, bo słyszałam to milion razy na dzień. Bo: dziewczynkę łatwiej wychować (???), bo chłopcy pójdą w świat, a córa zostanie przy mnie, bo na starość mi okna umyje i ugotuje (????????), bo z chłopcami to same kłopoty, wrrrrr. Fakt, że przy trzeciej ciąży po cichu marzyliśmy z mężem o córce, ale z racji tego, by poznać jak to jest. By poznać ten "dziewczyński świat". Mam dwóch chłopaków i córkę i poczucie spełnienia. Ps. Bratowa w ciąży i moja i jej matka jojczą od początku: "oby była córeczka, bo się Kasia tak nie napracuje przy niej jak przy chłopcu", wrrrrrrrr.
    • guderianka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 07:42
      Chciałam mieć trzecią córkę-z lenistwa. Bo znam już zasady obsługi tej płci, łatwiejsza byłaby logistyka - ubranka po dziewczynach, ulokowanie w pokoju itp.
      Tymczasem wszyscy wmawiali mi że to największe szczęście, że będę miała syna, że pewnie tak chciałam, że wszyscy w domu, że cudownie, że fajnie itp.
      No super, synek jest niesamowity. Tyle, że teraz powinien mieć jeszcze brata -żeby każdy był zadowolony wink
    • gretchen184 Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 07:46
      za pierwszym razem byłam tak szczęśliwa,że udało mi się zajść w ciążę,że było mi wszystko jedno czy będzie córa czy syn (choć bardzo po cichutku chciałam córkę). urodził się syn i okazało się,że jestem idealną matką chłopaka big_grin
      za drugim razem chciałam już syna i kiedy okazało się,że będzie córa to odczułam leciutkie rozczarowanie ale trwało to tylko chwilę i później już było szczęście.
      z perspektywy czasu uważam,że jestem lepszą matką dla syna niż dla córki-choć oboje kocham jednakowo. ale świat spinek,kucyków i lalek jest mi zupełnie obcy.
      całe życie lepiej dogaduję się z facetami i w domu jest tak samo.
    • franczii Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 07:48
      Nie widze. Widze, ze wiekszosc planuje 2 dzieci i marzy zeby byl i chlopak i dziewczynka. Ja tez zreszta tak chcialam. Nie zeby "parke", takie glupie gadanie tylko zeby zobaczyc jak to jest, zeby poznac i jeden i drugi swiat. Ale mam 2 chlopcow i tez jest dobrze choc mysle o 3 dziecku i znowu skrycie marzy mi sie corka.
      Jesli chodzi o to kogo trudniej wychowac to wedlug mnie dla nas matek wiekszym wyzwaniem jest corka bo to my jestesmy dla niej wzorcami. Mysle ze gdybym miala corke to czulabym, ze na mnie spoczywa wieksza odpowiedzialnosc za przekazanie jej wzorca. I nie mam pojecia czy bym potrafila. Ja sama mialam sporo problemow bo moja mama wielu rzeczy mnie nie nauczyla, chodzilam na terapie, nie relacja z mama byla glownym przedmiotem ale zapadly mi slowa psycholozki, ze moja mama nie nauczyla (nie potrafila) mnie jak byc kobieta. I dlatego nie wiem, czy ja potrafilabym corke tego nauczyc.
    • moofka Re: Wszyscy chcą miec córki 03.08.13, 08:02
      ja tez bardzo chcialam miec corke, bo tak mi sie wydawalo prosciej
      bo mnie sie ten chlopacki swiat nie necil nigdy
      sama bylam 'prawdziwa' dziewczynka taka co czesala laleczki lubila buciki z kokardka a star wars nigdy nie dalam rady do konca obejrzec
      chlopakow generalnie mialam w glebokiej pogardzie i uwazalam za troglodytow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka