misterni Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:09 W 27. Głównie Europa i kawałeczek Afryki Marzy mi się dużo, dużo więcej. Standard różny - od namiotów, kamperów przez domki kempingowe, pensjonaty po hotele pięciogwiazdkowe W kilku krajach mieszkałam też u przyjaciół i rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:26 No to w sumie masz porównanie, porzez kempig do hotelu. A Afryka, jeśli mogę zapytać, to gdzie byłaś?, bo ja myslałam o Maroku, cena w miare ok, a już namiastka egzotyki jest. Na początek może być. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:40 No i też fajnie, słońce, plaża, drinki, czego chcieć więcej ?? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:07 Dla mnie przede wszystkim piękne miejsce do zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:22 No to coś nowego, ja słyszałam, że Egipt to tylo hotel i plaża i ewentualnie piramidy, ale nie byłam to tylko zasłyszane mówię. Wyrwałaś się na indywidualne zwiedzanie? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 18:50 Oj nie tylko piramidy Miasto Duchów na pustyni Arabskiej, safari ze zwiedzaniem beduińskich wiosek, Kair, zwłaszcza Khan El Khalili (oczywiście nie teraz, kiedy są zamieszki), Delta Nilu, gdzie jest mnóstwo pozostałości po kulturze faraonów. Dużo by wymieniać, zresztą sama mam poczucie, że zwiedziłam tylko namiastkę i planuję wrócić po więcej Egipt to także raj dla nurków, sama niestety nie nurkuję, może kiedyś spróbuję? Oczywiście plaże przyhotelowe są cudowne, ale na dłuższą metę bym nie wytrzymała Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:22 Czechy, Słowacja, Litwa, Wielka Brytania (tylko Anglia), Portugalia, Hiszpania, Francja, Belgia, Luksemburg, Liechtenstein, Niemcy, Austria, Szwajcaria (przejazdem), Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Słowenia, Grecja, Turcja, Włochy, San Marino, Watykan. Większość jeszcze jako nastolatka, z rodzicami, część już samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:23 O, jeszcze Holandię zgubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:23 Podróże standard, raz ze często tak wole, dwa ze inaczej nie byliby mnie stać. A kraje (nie licząc przejazdowych/lotniskowych): Niemcy Francja Hiszpania Portugalia Włochy Grecja Dania Turcja Luksemburg Węgry Slowenia Czechy Słowacja Chorwacja Austria Szwajcaria USA Belize Gwatemala Peru Honduras Nikaragua Meksyk Kambodża Tajlandia Indie Tak w 1/3 byłam sama. W tym roku może Texas bo wschodnie i zachodnie wybrzeża USA tak w miarę zaliczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:32 Widzę dużo krajów " egzotycznych" , ale byłaś na wycieczkach z biurem? A może jesteś odważna i sama tam się wybrałaś? Jak dobierałaś cel podróży? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:00 W 18, w niektórych wielokrotnie. Z tym, że Watykan i Włochy/ Anglię, Szkocję, Walię itp. liczę jako 1 Polskę zjeździłam wzdłuż i wszerz. Najbardziej lubię nasze morze, ale z czasów, kiedy jak się oglądało zachód słońca na plaży, w zasięgu wzroku było tylko kilka osób Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:18 W 19: Niemcy, Francja, Czechy, Słowacja, Węgry, Szwajcaria, Liechtenstein, Holandia, Włochy, Hiszpania, UK, Irlandia, Ukraina, Tunezja, Egipt, Meksyk, Wenezuela, Dubaj, Sri Lanka. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:19 Głównie Europa. Nawet fajne pytanie żeby sobie odświeżyć. Słowacja, Czechy, Węgry, Rumunia, Austria, Niemcy, Francja, Włochy, Hiszpania, Norwegia, Turcja. W niektórych kilka razy. W tym roku pierwszy raz Azja i już się nie mogę doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:23 Haha, i jeszcze Watykan, jak przypomniała mi jedna z forumek powyżej Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:42 no pokaźna lista, a planujesz coś egzotycznego? tak a Uganga np? Jak Ty to widzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:04 Anielka, nigdy nie byłam z biurem podróży a sama w tych dalszych wlasnie - da sie jesli sie człowiek najpierw "otrzaska" na wspólnych wyjazdach gdzieś bliżej. Egzotyka to rzecz względna, przeszłam z Am. Łac. na Azję bo już mi zupełnie znajomi było i widziałam czego kulturowo oczekiwać. A halibut jak mi "szczęka opada" Jak wybieram? Dopasowuje 3 elementy - okazyjne bilety lotnicze, afternoon urlopu, i sezon w kraju docelowym zeby sie nie wpakować w jakąś zimę lub monsuny. I tak od wielu lat. A ze młoda nie jestem - nabieralo sie. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:24 No to szacun dziewczyno, ale ja taka gramotna nie jestem. Dla mnie barierą jest angielski. Powdzenia życze, trzym się! Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 05:08 A dziękuje. Angielski faktycznie znam, ale czasem to nawet alfabet jest z innej bajki ) Odpowiedz Link Zgłoś
k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:06 Zamiast HALIBUT miało być "a lubię" ) Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_od_wuja_zdzicha Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:07 Chiny Rosja Bułgaria Egipt Grecja Dominikana USA Szwecja Norwegia Belgia Niemcy Austria Włochy Czechy Słowacja Chorwacja Słowenia Węgry Francja Belgia Meksyk Holandia Wielka Brytania Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:21 Bułgaria, Słowacja, Chorwacja, Węgry, Litwa, Serbia, Bośnia i Hercegowina, Francja, Niemcy, Hiszpania, Holandia, Szwajcaria, Włochy, Stany, Bahrajn, Białoruś (wtedy jeszcze ZSRR), Belgia i Słowenia w przelocie, no i jeszcze San Marino i Monako. Spora część z tego służbowo, w Niemczech byłam kilkadziesiąt razy, w Bułgarii kilkanaście. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 00:11 Chyba niewiele. Europa prawie cała ale to Europa. Afryka wyłącznie północna. Tej części mam już dość. Na południową zabrakło energii. Azja, czyli trochę Rosja, Indie, Nepal, Tajlandia. Tu wrócę. I tyle. Tegoroczne wakacje organizowane samemu. Nigdy więcej biur podróży W Ameryce noga moja nie postała. Robiliśmy przymiarki do wyjazdu w przyszłym roku ale ceny nas dobiły. Wyjeżdżalibyśmy w czwórkę (cztery osoby dorosłe). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 01:05 W sumie w 14 (poza PL, wszystkie w Europie). Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 02:58 No i jak tam anielka5 oceniasz ematki? Ładna anielka Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1970 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 07:45 W żadnym najlepiej czuję się we własnym domu Odpowiedz Link Zgłoś
peilin Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 08:40 Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Irlandia, Belgia, Francja, Hiszpania, Włochy, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Węgry, Austria, Bułgaria, Grecja, Turcja, Ukraina, Czechy, Słowacja, Białoruś, Estonia, Finlandia, Gruzja, Egipt, Maroko, Izrael, Liban, Jordania, Chiny, Hongkong, Makao, Wietnam, Kuba, USA. Oprócz Egiptu wszystkie na własną rękę i wszystkie objazdowo, w różnym standardzie, ale raczej wyższym niż niższym - dobre hotele + wypożyczony samochód. Duża część z dziećmi w wieku przedszkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 08:59 To Ty kasiasta jesteś Pokaźna lista! Odpowiedz Link Zgłoś
peilin Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 17:42 Z obłędem wyjazdowym przede wszystkim . Jak muszę dłuzej posiedzieć w domu, to wpadam w depresję. Na szczęście mąż też lubi podróże, a dzieci innego życia nie znają . Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 10:53 > W żadnym najlepiej czuję się we własnym domu nawet w enerde ? Odpowiedz Link Zgłoś
xxe-lka Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 09:18 Dla mnie podróże to konieczność . Spory kawał świata już widziałam i najlepsze, że mogę mieć nadzieję na jeszcze spory kawał przede mną. Nie prowadzę zapisków liczbowych więc nie wiem w ilu krajach byłam Odpowiedz Link Zgłoś
noemi123 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 09:22 Ufff Wenezuela Meksyk Szwecja Niemcy Włochy Litwa Austria Słowacja Słowenia Turcja Egipt Grecja Czechy Chorwacja Czarnogóra Rosja Portugalia Kuba Tunezja Wszędzie bardzo dobre hotele, w Chorwacji apartamenty i hotele. I wszędzie wróciłabym raz jeszcze, hm, po za Tunezją Odpowiedz Link Zgłoś
i_jeszcze_jeden Fajny wątek 16.08.13, 11:26 Fajny wątek, anielko, założyłaś Jak czytam o cudzych podróżach, to też apetyt rośnie. No ale w tym roku już dla mnie po wakacjach, niestety. Poza marzeniami, które już wymieniałam, jeszcze do Gruzji bym chciała kiedyś pojechać. Mój mąż był, ja, niestety, nie... Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: Fajny wątek 16.08.13, 12:23 Dzięki. Taki wakacyjny temat. Ja też lubię jeździć, a jak nie mogę gdzieś pojechać to chociaż poczytać lubię. Np. fajne jest tu na gazecie forum turystyka. Odpowiedz Link Zgłoś
arista80 Re: Fajny wątek 16.08.13, 13:14 Z krajów pozaeuropejskich to byłam jedynie w USA (do tego jak byłam mała więc aż tak dużo nie pamiętam), natomiast z krajów europejskich odwiedziłam następujące: Włochy (w sumie teraz się nie liczy bo tu mieszkam) Francja Hiszpania Niemcy Austria Słowacja Węgry Czechy Słowenia - przejazdem więc mało zobaczyłam w sumie mało wychodzi. Bardzo chciałabym zobaczyć jeszcze Anglię oraz kraje skandynawskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamurzyca Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 13:08 Czechoslowacja, Czechy, Slowacja, Niemcy, Anglia, Hiszpania, Portugalia, Wlochy, Watykan Austria, Turcja Francja Szwajcaria sama Europa widze, ale wkrotce byc moze afryka poludniowa standard rozny, od hotelu 5* po wynajmowane mieszkania, ale nie namioty all inclusive szczerze nie znosze, bo ograniczaja mozliwosci poznania kultury I dobrych restauracji miejscowych- niekoniecznie najdrozdzych. w sumie ze 2 wycieczki zorganizowane a reszta wlasnie takie hotel sami, przejazd sami, i pociag i auto wlasne, i samolot... na pewno Chiny, usa i troche afryki w planach i reszta europy Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 18:28 Malutko, ale w Austrii, Włoszech i na Cyprze po kilka razy. I niestety jestem zakochana w Italii i za rok znowu planuję tam wakacje. Włochy Cypr Austria Czechy Słowacja Słowenia Litwa Odpowiedz Link Zgłoś
naturalna59 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 21:13 Az jestem ciekawa ile mi wyjdzie, zaczne od polnocy, Finladnia, Islandia, Litwa, Niemcy (NRD I RFN tez) Belgia, Holandia, Francja, Hiszpania, Wlochy, Austria, Czechy, Slowacja ( Czechoslowacja tez) Ukraina, ZSRR, Węgry, Rumunia Bulgaria, Turcja, Chorwacja ( a takze Serbia ale w formie Jugoslawii) Wlochy, malutkie jednodniowe wycieczki bo i panstwa nieduze Monaco i San Marino, a takze Andora. Z wyliczanki wynika, ze tylko i wylacznie Europa ( jedynie Turcja w czesci azjatyckiej) pobyty zawodowe i wycieczkowe trawjace od tygodnia do dwoch miesiecy, rozne byly i dobre hotele byly, wynajete mieszkania i apartamenty byly, byl tez namiot. Marzy mi sie kiedys wyjazd camperem, ale moj obecny maz choc ma wiele zalet, ma jedna wielka wade, jest domatorem, wiec camper pewnie pozostanie w strefie marzen, chociaz kto wie echh rozmarzylam sie, a w tym roku juz jestem po urlopie niestety Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 21:39 Ciebie "ogranicza" mąż domator a mnie poza finansami ograniczają też temperatury, nie cierpię gorąca! Toteż Afryka mnie kusi ale i zniechęca jednocześnie. Sama nie wiem co z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 22:03 W 13 no OK w 12 nie licząc Finlandii na lotnisku Niemcy x 6 Chechy x 3 + przejazdem kilka razy Słowacja Austria x 2 Luksemburg Włochy x Francja - 3 x Malta USA Dania - mieszkałam tam Monako Finlandia - na lotnisku Węgry Odpowiedz Link Zgłoś