Dodaj do ulubionych

W ilu krajach byłyście?

• misterni Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:09
      W 27. Głównie Europa i kawałeczek Afryki smile
      Marzy mi się dużo, dużo więcej.
      Standard różny - od namiotów, kamperów przez domki kempingowe, pensjonaty po hotele pięciogwiazdkowe smile
      W kilku krajach mieszkałam też u przyjaciół i rodziny smile
      • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:26
        No to w sumie masz porównanie, porzez kempig do hotelu. A Afryka, jeśli mogę zapytać, to gdzie byłaś?, bo ja myslałam o Maroku, cena w miare ok, a już namiastka egzotyki jest. Na początek może być.
        • misterni Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:37
          Osławiony Egipt big_grin
          • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:40
            No i też fajnie, słońce, plaża, drinki, czego chcieć więcej ??
            • misterni Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:07
              Dla mnie przede wszystkim piękne miejsce do zwiedzania. smile
              • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:22
                No to coś nowego, ja słyszałam, że Egipt to tylo hotel i plaża i ewentualnie piramidy, ale nie byłam to tylko zasłyszane mówię. Wyrwałaś się na indywidualne zwiedzanie?
                • misterni Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 18:50
                  Oj nie tylko piramidy smile
                  Miasto Duchów na pustyni Arabskiej, safari ze zwiedzaniem beduińskich wiosek, Kair, zwłaszcza Khan El Khalili (oczywiście nie teraz, kiedy są zamieszki), Delta Nilu, gdzie jest mnóstwo pozostałości po kulturze faraonów. Dużo by wymieniać, zresztą sama mam poczucie, że zwiedziłam tylko namiastkę i planuję wrócić po więcej smile
                  Egipt to także raj dla nurków, sama niestety nie nurkuję, może kiedyś spróbuję? wink
                  Oczywiście plaże przyhotelowe są cudowne, ale na dłuższą metę bym nie wytrzymała smile
    • mindtriper Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:15
      W wielu.
    • redheadfreaq Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:22
      Czechy, Słowacja, Litwa, Wielka Brytania (tylko Anglia), Portugalia, Hiszpania, Francja, Belgia, Luksemburg, Liechtenstein, Niemcy, Austria, Szwajcaria (przejazdem), Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Słowenia, Grecja, Turcja, Włochy, San Marino, Watykan.

Większość jeszcze jako nastolatka, z rodzicami, część już samodzielnie.
      • redheadfreaq Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:23
        O, jeszcze Holandię zgubiłam.
    • k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:23
      Podróże standard, raz ze często tak wole, dwa ze inaczej nie byliby mnie stać. A kraje (nie licząc przejazdowych/lotniskowych):
      Niemcy
      Francja
      Hiszpania
      Portugalia
      Włochy
      Grecja
      Dania
      Turcja
      Luksemburg
      Węgry
      Slowenia
      Czechy
      Słowacja
      Chorwacja
      Austria
      Szwajcaria
      USA
      Belize
      Gwatemala
      Peru
      Honduras
      Nikaragua
      Meksyk
      Kambodża
      Tajlandia
      Indie

Tak w 1/3 byłam sama. W tym roku może Texas bo wschodnie i zachodnie wybrzeża USA tak w miarę zaliczylam.
      • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 21:32
        Widzę dużo krajów " egzotycznych" , ale byłaś na wycieczkach z biurem? A może jesteś odważna i sama tam się wybrałaś? Jak dobierałaś cel podróży?
    • kota_marcowa Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:00
      W 18, w niektórych wielokrotnie. Z tym, że Watykan i Włochy/ Anglię, Szkocję, Walię itp. liczę jako 1smile
      Polskę zjeździłam wzdłuż i wszerz.
      Najbardziej lubię nasze morze, ale z czasów, kiedy jak się oglądało zachód słońca na plaży, w zasięgu wzroku było tylko kilka osóbsmile
    • ashraf Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:18
      W 19: Niemcy, Francja, Czechy, Słowacja, Węgry, Szwajcaria, Liechtenstein, Holandia, Włochy, Hiszpania, UK, Irlandia, Ukraina, Tunezja, Egipt, Meksyk, Wenezuela, Dubaj, Sri Lanka.
    • ciastko_z_kota Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:19
      Głównie Europa. Nawet fajne pytanie żeby sobie odświeżyć.
      Słowacja,
      Czechy,
      Węgry,
      Rumunia,
      Austria,
      Niemcy,
      Francja,
      Włochy,
      Hiszpania,
      Norwegia,
      Turcja.

W niektórych kilka razy.

W tym roku pierwszy raz Azja i już się nie mogę doczekać smile
      • ciastko_z_kota Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:21
        A, jeszcze Holandia.
        • ciastko_z_kota Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:23
          Haha, i jeszcze Watykan, jak przypomniała mi jedna z forumek powyżej wink
      • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 22:42
        no pokaźna lista, a planujesz coś egzotycznego? tak a Uganga np? Jak Ty to widzisz?
        • ciastko_z_kota Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 09:18
          W tym roku Tajlandia smile
    • k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:04
      Anielka, nigdy nie byłam z biurem podróży a sama w tych dalszych wlasnie - da sie jesli sie człowiek najpierw "otrzaska" na wspólnych wyjazdach gdzieś bliżej.

Egzotyka to rzecz względna, przeszłam z Am. Łac. na Azję bo już mi zupełnie znajomi było i widziałam czego kulturowo oczekiwać. A halibut jak mi "szczęka opada" wink

Jak wybieram? Dopasowuje 3 elementy - okazyjne bilety lotnicze, afternoon urlopu, i sezon w kraju docelowym zeby sie nie wpakować w jakąś zimę lub monsuny. I tak od wielu lat. A ze młoda nie jestem - nabieralo sie.
      • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:24
        No to szacun dziewczyno, ale ja taka gramotna nie jestem. Dla mnie barierą jest angielski. Powdzenia życze, trzym się!
        • k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 05:08
          A dziękuje. Angielski faktycznie znam, ale czasem to nawet alfabet jest z innej bajki smile)
    • k1k2 Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:06
      Zamiast HALIBUT miało być "a lubię" smile)
    • ciotka_od_wuja_zdzicha Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:07
      Chiny
      Rosja
      Bułgaria
      Egipt
      Grecja
      Dominikana
      USA
      Szwecja
      Norwegia
      Belgia
      Niemcy
      Austria
      Włochy
      Czechy
      Słowacja
      Chorwacja
      Słowenia
      Węgry
      Francja
      Belgia
      Meksyk
      Holandia
      Wielka Brytania
    • skarolina Re: W ilu krajach byłyście? 15.08.13, 23:21
      Bułgaria, Słowacja, Chorwacja, Węgry, Litwa, Serbia, Bośnia i Hercegowina, Francja, Niemcy, Hiszpania, Holandia, Szwajcaria, Włochy, Stany, Bahrajn, Białoruś (wtedy jeszcze ZSRR), Belgia i Słowenia w przelocie, no i jeszcze San Marino i Monako.

Spora część z tego służbowo, w Niemczech byłam kilkadziesiąt razy, w Bułgarii kilkanaście.
    • pitahaya1 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 00:11
      Chyba niewiele.
      Europa prawie cała ale to Europa.
      Afryka wyłącznie północna. Tej części mam już dość. Na południową zabrakło energii.
      Azja, czyli trochę Rosja, Indie, Nepal, Tajlandia. Tu wrócę.

I tyle. Tegoroczne wakacje organizowane samemu. Nigdy więcej biur podróżywink

W Ameryce noga moja nie postała. Robiliśmy przymiarki do wyjazdu w przyszłym roku ale ceny nas dobiły. Wyjeżdżalibyśmy w czwórkę (cztery osoby dorosłe).
    • annajustyna Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 01:05
      W sumie w 14 (poza PL, wszystkie w Europie).
    • minerallna Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 02:58
      No i jak tam anielka5 oceniasz ematki?
      big_grinbig_grinbig_grin

Ładna anielka wink

https://supergify.pl/images/stories/impreza/tany/ballo011.gif
      • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 08:33
        No jak, światowe babki!
    • marianna1970 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 07:45
      W żadnym najlepiej czuję się we własnym domu
      • peilin Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 08:40
        Niemcy, Holandia, Wielka Brytania, Irlandia, Belgia, Francja, Hiszpania, Włochy, Bośnia i Hercegowina, Chorwacja, Węgry, Austria, Bułgaria, Grecja, Turcja, Ukraina, Czechy, Słowacja, Białoruś, Estonia, Finlandia, Gruzja, Egipt, Maroko, Izrael, Liban, Jordania, Chiny, Hongkong, Makao, Wietnam, Kuba, USA. Oprócz Egiptu wszystkie na własną rękę i wszystkie objazdowo, w różnym standardzie, ale raczej wyższym niż niższym - dobre hotele + wypożyczony samochód. Duża część z dziećmi w wieku przedszkolnym.
        • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 08:59
          To Ty kasiasta jesteś wink Pokaźna lista!
          • peilin Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 17:42
            Z obłędem wyjazdowym przede wszystkim smile. Jak muszę dłuzej posiedzieć w domu, to wpadam w depresję. Na szczęście mąż też lubi podróże, a dzieci innego życia nie znają smile.
      • jamesonwhiskey Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 10:53

> W żadnym najlepiej czuję się we własnym domu

nawet w enerde ?
    • xxe-lka Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 09:18
      Dla mnie podróże to konieczność . Spory kawał świata już widziałam i najlepsze, że mogę mieć nadzieję na jeszcze spory kawał przede mną. Nie prowadzę zapisków liczbowych więc nie wiem w ilu krajach byłam
    • noemi123 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 09:22
      Ufff

Wenezuela
      Meksyk
      Szwecja
      Niemcy
      Włochy
      Litwa
      Austria
      Słowacja
      Słowenia
      Turcja
      Egipt
      Grecja
      Czechy
      Chorwacja
      Czarnogóra
      Rosja
      Portugalia
      Kuba
      Tunezja

Wszędzie bardzo dobre hotele, w Chorwacji apartamenty i hotele.
      I wszędzie wróciłabym raz jeszcze, hm, po za Tunezją smile
      • noemi123 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 09:25
        I jeszcze Watykan, UK. smile
    • i_jeszcze_jeden Fajny wątek 16.08.13, 11:26
      Fajny wątek, anielko, założyłaś smile
      Jak czytam o cudzych podróżach, to też apetyt rośnie. No ale w tym roku już dla mnie po wakacjach, niestety.
      Poza marzeniami, które już wymieniałam, jeszcze do Gruzji bym chciała kiedyś pojechać. Mój mąż był, ja, niestety, nie...
      • anielka5 Re: Fajny wątek 16.08.13, 12:23
        Dzięki. Taki wakacyjny temat. Ja też lubię jeździć, a jak nie mogę gdzieś pojechać to chociaż poczytać lubię. Np. fajne jest tu na gazecie forum turystyka.
        • arista80 Re: Fajny wątek 16.08.13, 13:14
          Z krajów pozaeuropejskich to byłam jedynie w USA (do tego jak byłam mała więc aż tak dużo nie pamiętam), natomiast z krajów europejskich odwiedziłam następujące:
          Włochy (w sumie teraz się nie liczy bo tu mieszkam)
          Francja
          Hiszpania
          Niemcy
          Austria
          Słowacja
          Węgry
          Czechy
          Słowenia - przejazdem więc mało zobaczyłam

w sumie mało wychodzi. Bardzo chciałabym zobaczyć jeszcze Anglię oraz kraje skandynawskie.
    • mamurzyca Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 13:08
      Czechoslowacja,
      Czechy,
      Slowacja,
      Niemcy,
      Anglia,
      Hiszpania,
      Portugalia,
      Wlochy,
      Watykan
      Austria,
      Turcja
      Francja
      Szwajcaria

sama Europa widze, ale wkrotce byc moze afryka poludniowa
      standard rozny, od hotelu 5* po wynajmowane mieszkania, ale nie namioty big_grin all inclusive szczerze nie znosze, bo ograniczaja mozliwosci poznania kultury I dobrych restauracji miejscowych- niekoniecznie najdrozdzych. w sumie ze 2 wycieczki zorganizowane a reszta wlasnie takie hotel sami, przejazd sami, i pociag i auto wlasne, i samolot...
      na pewno Chiny, usa i troche afryki w planach i reszta europy big_grin
    • klubgogo Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 18:28
      Malutko, ale w Austrii, Włoszech i na Cyprze po kilka razy. I niestety jestem zakochana w Italii i za rok znowu planuję tam wakacje.

Włochy
      Cypr
      Austria
      Czechy
      Słowacja
      Słowenia
      Litwa

• naturalna59 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 21:13
      Az jestem ciekawa ile mi wyjdzie, zaczne od polnocy, Finladnia, Islandia, Litwa, Niemcy (NRD I RFN tez) Belgia, Holandia, Francja, Hiszpania, Wlochy, Austria, Czechy, Slowacja ( Czechoslowacja tez) Ukraina, ZSRR, Węgry, Rumunia Bulgaria, Turcja, Chorwacja ( a takze Serbia ale w formie Jugoslawii) Wlochy, malutkie jednodniowe wycieczki bo i panstwa nieduzesmile Monaco i San Marino, a takze Andora. Z wyliczanki wynika, ze tylko i wylacznie Europa ( jedynie Turcja w czesci azjatyckiej) pobyty zawodowe i wycieczkowe trawjace od tygodnia do dwoch miesiecy, rozne byly i dobre hotele byly, wynajete mieszkania i apartamenty byly, byl tez namiot.
      Marzy mi sie kiedys wyjazd camperem, ale moj obecny maz choc ma wiele zalet, ma jedna wielka wade, jest domatorem, wiec camper pewnie pozostanie w strefie marzen, chociaz kto wiesmile echh rozmarzylam sie, a w tym roku juz jestem po urlopie niestetysad
      • anielka5 Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 21:39
        Ciebie "ogranicza" mąż domator a mnie poza finansami ograniczają też temperatury, nie cierpię gorąca! Toteż Afryka mnie kusi ale i zniechęca jednocześnie. Sama nie wiem co z tym zrobić.
        • wioskowy_glupek Re: W ilu krajach byłyście? 16.08.13, 22:03
          W 13 no OK w 12 nie licząc Finlandii na lotnisku wink

Niemcy x 6
          Chechy x 3 + przejazdem kilka razy
          Słowacja
          Austria x 2
          Luksemburg
          Włochy x
          Francja - 3 x
          Malta
          USA
          Dania - mieszkałam tam