Dodaj do ulubionych

Muszę się wygadać !

06.09.13, 20:00
Zdenerwowałam się , wiem - dla większości zabrzmi śmiesznie .

Dziewczynki 6 l. 5 l. i moja 4 (plus 3-4 miesiące każda ) . To przyjaciółki mojej małej .
My mamy miejsce do zabawy w ogródku tam się zbierają . Często przychodzą do nas do domu jak im się znudzi lub zgłodnieją . Ok wszystko fajnie , bo jeśli moja uśmiechnięta od ucha do ucha to i ja szczęśliwa. Ale odkąd wszyscy powracali z wakacji i znów napady się zaczęły słyszę teksty w stylu
- Ty nie możesz do nas przyjść bo babci kryształy pobijeszbig_grin
(jeśli to dziecko wymyśliło , to nie ma problemu , jeśli tak jej każą mówić , to już DUŻY)
-Nie przynoszę moich zabawek bo zgubię !
(Odpuściłam za pierwszym razem)
-Schowałam swoje bo mi popsujecie!
(ciekawam czy to dziecka słowa ,czy matki)
-X idziemy do ciebie do domu !
(wiadomo nowe zabawki , lodówka )

No ale dziś miarka się przebrała , mąż w pracy do nocy , wróciłyśmy z marketu , przyszła jedna z nich ok niech się bawią . Siedzę sobie na forum i wciąż słyszę , daj mi rower , daj mi lalkę Córka -NIE , na to ona , że ładniejszą ma w domu ale nie przyniesie bo ,zgubi lub zniszczy?! I zaczynają się szarpać i nie oddaje lalki mojej córki (a dodam , że taka cwana była bo jej kuzyn 10 l. był z nią ) zaczęła przezywać moją i drwić z niej .Najbardziej się wkurzyłam , jak zaczęła ją straszyć "spoliczkowaniem ". Zeszłam -zaczęłam uspokajać córkę i mówię , koniec na dzisiaj (mamuśka z ciotkami zebrała się na balkonie na przeciwko ) a ja specjalnie mówię do córki , następnym razem nie zniesiesz żadnej zabawki , niech inni się postarają .
Kuźwa goszczę , pilnuję , sprzątam po nich a tu proszę .
Najgorsze jest to ,że moja uwielbia swoje przyjaciółki , jestem pewne , że gdyby rodzice inaczej reagowali to i problemów byłoby mniej , a tu wyjdę na czarną owcę .

Codziennie takimi akcjami żyję , i mam dosyć , nie wiem jak reagować ?

Teraz myślę wysłać , nie wysłać ...niech to!

Obserwuj wątek
    • sanrio Re: Muszę się wygadać ! 06.09.13, 20:20
      no ale w sumie o co chodzi? Dzieci się sprzeczają, ty zawsze żyłaś i bawiłaś się z koleżankami w pełnej harmonii i sielance? Ja się z moimi biłam i kochałam na przemian. Dzieci to dzieci, zawsze silniejsze w jakiejś kwestii będzie dominowało nad młodszym, zwłaszcza że twoja ma dopiero 4 lata, to jeszcze bejbi.
    • anorektycznazdzira Re: Muszę się wygadać ! 06.09.13, 20:23
      Dzieci 5-6 lat takie teksty jak te co cytujesz wynoszą z domu (!!!).
      Masz dokładny przegląd, co słyszą we własnej chacie. U Ciebie powtarzają, nikt ich nie musiał prosić, żeby tak mówiły.
      Lepiej poszukaj innego towarzystwa dla córki, bo jak trafiłaś na bezczelną i chamowatą rodzinkę, to zawsze będą bezczelni i chamowaci...
      • yenna_m Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 18:46
        uważam dokładnie tak samo
    • green-monkey Re: Muszę się wygadać ! 06.09.13, 20:49
      ja też jak moje dzieci były młodsze starałam się, żeby miały towarzystwo, żeby wizyty były miłe i częste. Ale jak w którymś momencie odpuściłam jakoś wielkiej straty nie było. Porządek i spokój w domu i ogrodzie. Ja miałam na głowie tylko SWOJE dzieci. I jakoś nie zauważyłam aby moje odczuły jakiś brak. Towarzysko w szkole się wyżywały. A teraz już same sobie wybierają znajomych, umawiają się również same czy na rowery czy w domach u kogoś lub u siebie.
      Z tego co piszesz wynika, że wszystkim jest wygodnie, oprócz Was, dzieci u Ciebie mają zajęcie, w brzuszkach nie burczy i jeszcze zabawki i opiekę zapewnioną. Pogoniłabym towarzystwo.
      • marzeka1 Re: Muszę się wygadać ! 06.09.13, 21:06
        Nie chciałabym takiego towarzystwa dla moich dzieci- tu nawet nie chodzi o to,że dzieci się pokłócą, bo to normalne, ale jakaś taka chamówa ogólna- ty masz dawać wszystko, tamci nic.
    • kkalipso Re: Muszę się wygadać ! 06.09.13, 23:05
      Jestem taka zła ,że już mam gotowe wiązanki , zdziwią się mamuśki od poniedziałki (bo na szczęście do siostry jedziemy na weekend ) . Wystarczy tego dobrego !
      • coca-cola100 Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 07:05
        To się tak łatwo mówi pogoń,ale tu trzeba się liczyć przede wszystkim z własnym dzieckiem,które jak autorka pisze uwielbia swoje koleżanki.To,że czyjeś dzieci nie odczuły takiej straty nie znaczy,że tutaj będzie tak samo.
        Wszystko zależy od stopnia przywiązania,potrzeby kontaktu i wrażliwości dziecka.
        Chcąc sobie ułatwić życie można niechcący skrzywdzić własne dziecko.
        Zazwyczaj nikt nie pozbywa się przyjaciela bo on nie odpowiada np.współmałżonkowi, takie zachowanie wobec dziecka to wykorzystywanie swojej silniejszej pozycji.
        Trzeba porozmawiać z dzieckiem,zbadać jak ono odbiera zachowanie tych dzieci itd.
        Zapytać jak widzi ewentualne rozluznienie kontaktów.
        Pomimo,że to czterolatka to czuje i umie mówić.
        Traktujmy nasze dzieci godnie a nie jak zabawki w naszych rękach którym można coś odebrać,kazać,zabronić bez rozmowy z nimi.
        • teliszon Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 18:43
          coca-cola100 napisał(a):

> To się tak łatwo mówi pogoń,ale tu trzeba się liczyć przede wszystkim z własnym
          > dzieckiem,które jak autorka pisze uwielbia swoje koleżanki.To,że czyjeś dzieci
          > nie odczuły takiej straty nie znaczy,że tutaj będzie tak samo.
          > Wszystko zależy od stopnia przywiązania,potrzeby kontaktu i wrażliwości dziecka
          > .
          > Chcąc sobie ułatwić życie można niechcący skrzywdzić własne dziecko.

> Zazwyczaj nikt nie pozbywa się przyjaciela bo on nie odpowiada np.współmałżonko
          > wi, takie zachowanie wobec dziecka to wykorzystywanie swojej silniejszej pozycj
          > i.
          > Trzeba porozmawiać z dzieckiem,zbadać jak ono odbiera zachowanie tych dzieci it
          > d.
          > Zapytać jak widzi ewentualne rozluznienie kontaktów.
          > Pomimo,że to czterolatka to czuje i umie mówić.
          > Traktujmy nasze dzieci godnie a nie jak zabawki w naszych rękach którym można c
          > oś odebrać,kazać,zabronić bez rozmowy z nimi.
          Otoz to-godne traktowanie
          Dziewczynki nie traktuja tak malej.
          Kaza,odbieraja,zabraniaja.
          Ustawiaja ja w roli ofiary,po co w dziecku ugruntowywac,ze taka jej rola?
          Zeby potem cale zycie podswiadomie sie tak miejscawiala w kontaktach miedzyludzkich?
          I jeszcze cwaniactwa ucza.Paskudne wzorce.
          Pogonic.

• zurekgirl Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 18:20
      Ja sie wtracam w zabawe, jak slysze jakies nieladne teksty, niechec do dzielenia itd. Jak nie chca zrozumiec lub sie poprzepraszac, to jest koniec zabawy i towarzystwo musi sie rozejsc. Jesli powodyrka jest moja corka, to ma potem przemowe od mamusi dodatkowo. Mowie tez rodzicom dzieciakow, jaki mialam problem wychowawczy, ale szczesliwie oni w wiekszosci sienzgadzaja z moimi metodami.
      • yenna_m Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 18:47
        a jesli sie nie zgadzają?
    • rosapulchra-0 Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 18:53
      Wyzeruj te kontakty.
      Szkoda twojej córki i twoich nerwów.
      Ja bym tak zrobiła.
      • yenna_m Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 19:31
        te kontakty są strasznie toksyczne, nie?
        • rosapulchra-0 Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 19:57
          Tak, dlatego na miejscu kkalipso chroniłabym swoją córkę.
    • dzoaann Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 19:03
      Oj, znam to... U nas na ulicy jest 4 ka dziewczynek w tym samym wieku, 5 lat, w tym moja corka. Bawia sie super, czasem o cos spieraja. Bywaja u siebie nawzjem i ok. Czasem dolaczaja do nich ( pewnie z nudow) dwie siostry 7 i 9 latka. I sie zaczyna jazda- manipulacja, podpuszczanie, klotnie, brzydkie slowa itp. Ech... Jakos z chlopakami mialam latwiej, a moze mniej cierpliwa jestem...
    • jagodka_mare Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 19:51
      Z chlopakiem jest latwiej. Przynajmniej jak nie ma za duzego kontaktu z dzwiewczynkami w swoim wieku. 6-7latki to juz sie robia cwane. Dzisiaj slyszalam rozmowe 5-latek: Jezu kobieto ogarnij sie! Zejdz na ziemie! Dziewczynki robia sie szybciej dojrzalsze, pokazuja humorki i pazurki. A chlopcy w tym wieku to jeszcze dzieci. Im jeszcze daleko to tych babskich gierek. Takie mam podworkowe obserwacje.
      • figrut Re: Muszę się wygadać ! 07.09.13, 20:12
        > Z chlopakiem jest latwiej.
        Nie jest. Chłopcy zamiast sępić na zabawkach, tworzą się w grupy nastawione przeciwko sobie i są już w wieku 6-7 lat o wiele bardziej agresywni niż dziewczynki w podobnym wieku. Dziewczynki to często takie sępy, co nie chcą się niczym podzielić i każda swój ogonek chwali. Chłopcy biorą się za gry wojenne (nie koniecznie z karabinami) i ganiają za upatrzonymi chłopcami aby pokazać swoją siłę. Biją kijami, zabierają rowery, wykopują piłki na ulicę itp. .
        Na miejscu autorki wątku zakończyłabym kontakty córki z nieodpowiednimi koleżankami.
    • kkalipso Re: Muszę się wygadać ! 09.09.13, 19:45
      Chyba któraś z ematek mnie podczytuje bo ...
      Wczoraj wróciliśmy późno do domu "wykończeni" weekendem z rodziną ale przeszczęśliwi . Sobie myślę , po akcji w piątek nawet nie zajrzą , a tu po południu puk puk do drzwi i dwie księżniczka z torebkami pytają czy mała zejdzie , moja szpagaty robi ze szczęścia. Zeszły - chciały namiot , rozłożyłam , poszłam do domu , pobawiły się trochę i puka najstarsza do drzwi mówiąc .-Proszę się nie martwić X jest u nas .Bawią się tam do tej pory , no patrz !

Jednak warto być cierpliwym człowiekiem i nie oceniać tak szybko .

Pamiętam jak byłam mała i gdziekolwiek się nie poszło to jeść się dostało i rodzice nigdy nie pogonili (wręcz przeciwnie -nakarmili) , a teraz kiedy mamy i pieniądze i żarcia w bród nagle żal nam głupiego "soku" . Na refleksje mnie wzięło...chyba ze wstydubig_grin
      • mamaemmy Re: Muszę się wygadać ! 09.09.13, 21:24
        Takie toksyczne kolezanki tez sama mialam,ale potem znajomości/przyjaznie-do dziś przetrwały z tymi FAJNYMI,normalnymi ..
        Emma tez ma taka kolezankę,która jest masakryczna,ale ona sama się od niej zaczyna izolować,więc nie interweniuje,czasami tylko z męzem nabijamy się z niej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka