Dodaj do ulubionych

co robicie z odlozonymi

03.10.13, 09:51
pieniedzmi?
mam zagwozdke.
od jakiegos czasu mam calkiem fajne nadwyzki finansowe, ktore chcialabym jakos dobrze i rozsadnie spozytkowac, odlozyc na "czarna godzine". do tej pory leza pieknie na moim zwyklym koncie i zdarza mi sie, ze zupelnie niechcacy cos z tych nadwyzek uszczkne...i zastanawialam sie...jak sie finansowo/ bankowo zorganizowac?
warto otwierac sobie konto oszczednosciowe? jakies lokaty? pod materac?
mam taki problem, ze siostra ze szwagrem mieszkali przez prawie 20 lat na Cyprze- i niestety mieszkali tam w momencie, kiedy pieniadze zwyklych smiertelnikow byly zablokowane przez jakis czas..po tym zdarzeniu jakos trudno mi wierzyc bankom, boje sie ze cos stanie takiego, ze nagle banki stana sie niewyplacalne...
jak sobie radzicie z ew. oszczednosciami?
kiedys kumpel mi proponowal zakup zlota- ale tez nie widze w tym sensu:
1) gdzie mialabym to zloto trzymac? w domu? w banku to na jedno wyjdzie...
2) w jakiej formie mialoby byc to zloto? sztabki? lancuszki??
tak, wiem glupi problem, ale cos trzeba w koncu zdecydowac...
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 09:56
      zalezy ile tych zaskórniaków, bo tzw. poduszkę pienieżną, np równowartość 3-6pensji odłożyłabym na lokatę przy koncie oszczędnościowym, ale na takiej lokacie, którą można w dowolnym momencie zlikwidować.
      a jak więcej, no to nie wiem.
      • burina Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:05
        No ale zgodzimy się co do tego, że jednak nie łańcuszki? (Bo optymistycznie zakładam, że w razie jakiejś wojny, to nas po prostu znukują i nie trzeba będzie nikogo przekupywać futrami i pierścionkami.)

Te, no, obligacje polecam smile
        I kreowanie długów wdzięczności smile
        • mx3_sp Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:09
          zależy właśnie od kwoty. Lokaty są słabe teraz i ich zakładanie zależy od kwoty. Jeśli masz więcej niż 10 tys to już kłopot jest. Jednak w dalszym ciągu chyba są najlepszym wyjściem, ale takie na max 3 miesiące. Obligacje bez dyskusji nie biorę pod uwagę. Inflacja zje zysk.
          • beatulek Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:17
            mx3_sp napisała:

> . Jeśli masz więcej niż 10 tys to już kłopot jest.

Ja też chcę mieć kłopoty. Najlepiej kilka takich kłopotów.
            • gonabe Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:23
              Ja kupuję diamenty inwestycyjne i trzymam w sejfie w domu smile W system bankowy nie wierzę, wystarczy spojrzeć na Cypr. Diamenty są dosyć stabilną lokatą kapitału no i zawsze jak przyjdzie jakaś wojna czy coś, zabierasz diamenty do kieszeni i możesz uciekać... lokaty to nie wyjmiesz smile
              • burina Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:28
                A co, jeśli można zapytać, robisz ze świadomością tego, w jaki sposób te diamenty są wydobywane?
                • gonabe Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 19:24
                  To samo co robię jedząc mięso smile Czy pisząc posta na iphonie zrobionym w chinach smile Czuję się bezpiecznie, diamenty kupuję w Antwerpii. Zresztą lokując pieniądze na lokacie w banku, bank Twoje pieniądze przeznacza na kredyt a jeśli zakładasz konto oszczędnościowo inwestycyjne to ten Twój bank tez może inwestować w diamenty smile chociaż nawet o tym nie wiesz.
          • burina Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:23
            Zależy, gdzie się mieszka i co się dzieje. W Niemczech ostatnio chyba tak było, że strata na obligacjach była i tak mniejsza, a przynajmniej bardziej przewidywalna, niż wszelkie inne ryzyka.
          • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:53
            mx3_sp napisała:

> zależy właśnie od kwoty. Lokaty są słabe teraz i ich zakładanie zależy od kwoty
            > . Jeśli masz więcej niż 10 tys to już kłopot jest. Jednak w dalszym ciągu chyba
            > są najlepszym wyjściem, ale takie na max 3 miesiące. Obligacje bez dyskusji ni
            > e biorę pod uwagę. Inflacja zje zysk.

a jaki to kłopot powyżej 10 tys?
            • mx3_sp Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:56
              możesz założyć tylko jedną lokatę do max 10 tys. Jeśli masz ich więcej to bujasz się po bankach.
              • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:57
                mx3_sp napisała:

> możesz założyć tylko jedną lokatę do max 10 tys. Jeśli masz ich więcej to bujas
                > z się po bankach.
                jasne, moze w twoim banku
                • mx3_sp Re: 03.10.13, 10:59
                  chętnie dowiem się więc w jakim, tak na 50 tys maks 3 miesiące bez konieczności posiadania konta. Dawaj nazwę, a podziękuję
                  • kotekmilus Re: 03.10.13, 10:59
                    mx3_sp napisała:

> chętnie dowiem się więc w jakim, tak na 50 tys maks 3 miesiące bez konieczności
                    > posiadania konta. Dawaj nazwę, a podziękuję
                    millenium, bzwbk, ale 50 tys to nie ponegocjujesz raczej bo to za mało, ale wg cennika tak
                    • mx3_sp Re: 03.10.13, 11:05
                      też mi okazja na 2,5% w skali roku i - 19% belki. A jak bym miała 10 tys to w idea jest na 5%, ale tylko jedną można założyć. O to mi chodzi.
                      • kotekmilus Re: 03.10.13, 11:18
                        mx3_sp napisała:

> też mi okazja na 2,5% w skali roku i - 19% belki. A jak bym miała 10 tys to w i
                        > dea jest na 5%, ale tylko jedną można założyć. O to mi chodzi.

ale nigdzie nie uzyskasz więcej. Ja negocjowałam ale nie taka kwotę bo z ta kwota nikt nie chce rozmawiać, chociaż osatnio wynegocjowałam ponad 3%
                        • mx3_sp Re: 03.10.13, 11:22
                          negocjacje zaczynają się , w zależności od banku, od 100 tys. Wówczas dają więcej, ale na dłuższy okres.
                          • kotekmilus Re: 03.10.13, 11:49
                            mx3_sp napisała:

> negocjacje zaczynają się , w zależności od banku, od 100 tys. Wówczas dają więc
                            > ej, ale na dłuższy okres.
                            nie prawda.nieraz tak jest
      • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:52
        solejrolia napisała:

> zalezy ile tych zaskórniaków, bo tzw. poduszkę pienieżną, np równowartość 3-6pe
        > nsji odłożyłabym na lokatę przy koncie oszczędnościowym, ale na takiej lokacie,
        > którą można w dowolnym momencie zlikwidować.
        > a jak więcej, no to nie wiem.

3-6 pensji na lokate? oszalałas?
        2,3 % na rok?
        przecież to wyjdzie moze 100 zł.
        Jak wieksza gotówka to tak, ale 50 tyś czy mneij to szkoda zawracania dupp...
    • en_t Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:40
      Polecam skorzystanie z usług profesjonalnego doradztwa finansowego.
      • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:54
        en_t napisał(a):

> Polecam skorzystanie z usług profesjonalnego doradztwa finansowego.
        przy takiej kwocie? daruj sobie
        • mx3_sp Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:57
          przy każdej to są ściemniacze. Zawsze jako najlepszą okazję wskażą tą, z której mają największy profit.
          • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:00
            mx3_sp napisała:

> przy każdej to są ściemniacze. Zawsze jako najlepszą okazję wskażą tą, z której
            > mają największy profit.
            moze byłas tylko w idea banku bo tam jest na 10 tyś. W innych niekoniecznie
            • mx3_sp Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:06
              chętnie się dowiem jaki bank da mi więcej niż 3% bez konieczności posiadania konta u nich.
              • swiecaca Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:15
                wpisz w google porównywarka lokat. w tej chwili np Alior daje 3,5% przy dowolnej kwocie.
                • mx3_sp Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:25
                  tak, ale na 180 dni.
                  • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:51
                    mx3_sp napisała:

> tak, ale na 180 dni.
                    może nie negocjowana. Mąz wynegocjował na dłużej. Mi sie nie chce chodzic do tego banku ze względu na strasznie długi czas oczekwiania, pomimo zapisania isę na dana godzinę.
                • misterpolak Re: co robicie z odlozonymi 04.10.13, 15:42
                  w Aliorze jest 3,6%, to jedna z najlepszych obecnie lokat na rynku. A sam szukałem i przebiłem się przez chyba wszystkie oferty na rynku. Ta jest najrozsadniejsza.
              • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:20
                mx3_sp napisała:

> chętnie się dowiem jaki bank da mi więcej niż 3% bez konieczności posiadania ko
                > nta u nich.
                negocjuj w idea banku, powinnas telefonicznie cos wynegocjowac
                • mx3_sp Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:25
                  nie, trzeba osobiście, a ja nie jestem z Warszawy. Poza tym, koleś miał sam przyjechać, ale nie dojechał. Dlatego mam średnie do nich zaufanie (konta mam)
                  • kotekmilus Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:50
                    mx3_sp napisała:

> nie, trzeba osobiście, a ja nie jestem z Warszawy. Poza tym, koleś miał sam prz
                    > yjechać, ale nie dojechał. Dlatego mam średnie do nich zaufanie (konta mam)
                    ja do idea banku nie mam też 100% zaufania, wole inny bank
              • best_bej Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 11:57
                Getin?
    • swiecaca Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 10:45
      dzielę - część w fundusze, część w akcje, część na lokaty ale jeśli kwota jest większa to w różnych bankach. jakbym miała pewność że pieniądze nie będą mi dłuższy czas potrzebne, to nieruchomości - działka lub mieszkanie do wynajęcia.
    • mamkaantka Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 18:34
      Ulokowałam w BGŻ Optima - dają na start duży procent! Część pieniędzy ulokowałam w niby bezpiecznym funduszu i wtopiłam, bo jestem na lekkim minusie, mimo że rokowania miał bardzo pomyślne!
      W złoto też inwestuje. Grunt to inwestować w różnych formach, bo tylko wtedy można spać spokojne.
      A propos, ciekawe jak śpią ci z długami....
    • anorektycznazdzira Re: co robicie z odlozonymi 03.10.13, 20:51
      To zależy od kwoty.
      Mniejsze kwoty na wypadek problemów w życiu mam na lokacie.
      Drugie mniejsze kwoty na wypadek nagłego wydatku i braku do pierwszego mam na otwartym koncie oszcędnosciowym, z którego zawsze mogę wyjąć (używam jak debetu, tylko to jest na plusie).
      Większa kwotę zainwestowaliśmy w zakup mieszkania, które wynajmujemy i w ten sposób zarabiamy (mądrali od analiz czy mi się to opłaca awansem odsyłam na drzewo: tak, opłaca się bardzo, ale nie zamierzam upubliczniać szczegółów).
      Gdybym miała kolejne nadwyżki, to zainwestowałabym w czasach hossy w fundusze akcyjne, a w czasach bessy w złoto.
      • elizka20 Re: co robicie z odlozonymi 22.10.13, 15:49
        ja korzystam z Aukcji Lokat w Millennium, świetna zabawa i możliwość otrzymania wyższego oprocentowania niż oferuje standardowa lokata, bardzo fajny produkt, chyba tylko ten bank to oferuje,
        • best_bej Re: co robicie z odlozonymi 22.10.13, 16:00
          elizka20 ile płacą za komentowanie i jak się załapać?
          • elizka20 Re: co robicie z odlozonymi 24.10.13, 13:29
            nakręć swój filmik albo zapytaj tych co już coś wrzucili na youtube, na stronie millennium bank jest info i na youtube tez
    • mamusia1999 Re: co robicie z odlozonymi 22.10.13, 16:23
      klopot to sie zaczyna powyzej 100 000€ na klienta. tyle wynosi u mnie akt. prawne zabezpieczenie wszelkich lokat. bank moze przejsciowo nie wyplacac, ale tyle musi miec zlozone depozytu w banku centralnym.
      ze sztabkami zlota nie problem, wkladasz do sejfu bankowego i niewyplacalnosc banku cie nie interesi, bo bank tym zlotem nie obraca i nie zainwestuje=zaryzykuje go. lezy sobie za oplata.

my nasze nadwyzki lokujemy, troche w funduszach powierniczych, troche na lokatach terminowych, troche w zlocie
    • marianna1970 Re: co robicie z odlozonymi 24.10.13, 14:41
      Ostatno za moje 200000zł kupiłam samochód i mieszkanie plus kredyt
    • neffi79 Re: co robicie z odlozonymi 24.10.13, 14:45
      złotko w banku, sztabki
      lokata z negocjowanym oprocetnowaniem, zaleznym od długości trwania i środków
    • elizka20 Re: co robicie z odlozonymi 30.10.13, 17:15
      opcja Happy Hours w Millennium jest obecnie jedną z lepszych form oszczędzania, bardzo atrakcyjna oferta musze przyznać
      • bloopsar Re: co robicie z odlozonymi 30.10.13, 17:59
        Podnieś wątek jeszcze ze 3 razy z reklamą Millennium banku, a co tam!
        Cholera, gdzie są modki??
    • paul_ina Re: co robicie z odlozonymi 30.10.13, 17:38
      obligacjeskarbowe.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka