Dodaj do ulubionych

Co wpisać w temacie maila?

03.10.13, 10:44
Mamy macie jakiś pomysł co można wpisać w temacie maila jak wysyłam CV do jakiejś firmy w sprawie pracy jeśli oni nie prowadzą rekrutacji. Samo szukam pracy - jakoś do mnie nie przemawia. Oferta pracy - to chyba odwrotnie, jak pracodawca szuka pracownika.
Macie jakieś wskazówki?
Obserwuj wątek
    • ira_07 Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 10:51
      Ja wpisuję "Pytanie o współpracę" lub coś w tym stylu.
      • matokk Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 10:56
        ira_07 napisała:

> Ja wpisuję "Pytanie o współpracę" lub coś w tym stylu.

Samo "Pytanie o współpracę" jest ryzykowne, gdyż dostaję setki maili z takim tytułem. Zgodnie z ustawą jakąś tam firmy nie mogą ot tak wysyłać oferty handlowej, więc najpierw wysyłają maila z zapytaniem o współpracę, jeżeli wyrażę taką chęć, to dopiero wtedy przysyłają ofertę.
      • annajustyna Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 19:20
        Pytanie o prace/stanowisko/etat, przeciez jako firma do nich nie piszesz...
    • matokk Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 10:51
      sally30 napisała:

> Macie jakieś wskazówki?

Do mnie przysyłają maile zatytułowane:
      Jan Kowalski -CV
      Jan Kowalski - Aplikacja
      Aplikacja o pracę
      Aplikacja Inżynier Budowy
      Aplikacja na stanowisko Inżynier Budowy

Dla mnie taki tytuł jest wystarczający, żebym otworzyła tego maila. Dodam, że to są tytuły na stanowiska, na które nie prowadzimy rekrutację.

PS. Powodzenia w szukaniu pracy!
    • ciastko_z_kota Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 10:55
      Propozycja współpracy?
    • igajos Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 10:56
      stary wątek - jest kilka sensownych odpowiedzi
      forum.gazeta.pl/forum/w,23,51291164,,Jaki_temat_maila_do_firmy_ktora_nie_dala_oglosz_ze.html?v=2
      i kilka porad ogólnych z googla
      wymiarykarier.pl/zdobycie-pracy/szukanie-pracy-jak-zdobyc-prace/etykieta-aplikowania/
    • sally30 Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 11:02
      Dzięki za pomoc wydaje mi się, że propozycja współpracy - CV będzie ok, bo ileż można wysyłać cv w odpowiedzi na ogłoszenia - moje jakieś imponujące nie jest więc ginie w tłumie, więc postanowiłam, że wyjdę przed szereg.
      • burina Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 11:16
        Na serio po lekturze tego wątku wszło Ci, że najlepiej zatytułować 'propozycja współpracy'? (Pomijając to, że ktoś, kto chce się zatrudnić, to jednak nie 'współpracuje'...)
        • sally30 Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 11:19
          A masz jakiś lepszy pomysł?
          • burina Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 11:25
            Uwzględnić porady matokk, zacząć od tej:
            "Samo "Pytanie o współpracę" jest ryzykowne, gdyż dostaję setki maili z takim tytułem. Zgodnie z ustawą jakąś tam firmy nie mogą ot tak wysyłać oferty handlowej, więc najpierw wysyłają maila z zapytaniem o współpracę, jeżeli wyrażę taką chęć, to dopiero wtedy przysyłają ofertę."
          • jematkajakichmalo Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 18:23
            Poszlabym tropem matokk i napisala "aplikacja o prace", podanie o prace itp.
            Na pewno nie napisalabym propozycja wspolpracy czy zapytanie o wspolprace...
            Jako osoba otrzymujaca takiego meila (nawet od osoby prywatnej) skojarzylabym to z jakas oferta handlowa, ewentualnie propozycja kogos typu tlumacz, kto luzno pyta, a noz cos tam dla niego bedzie.
            • jak_matrioszka Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 18:30
              Napisalabym albo nazwe stanowiska o jakie sie staram (a w firmie realnie istnieje lub mogloby zaistniec z pozytkiem dla firmy), albo swoj tytul/wyksztalcenie.
            • zlota.jagoda Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 18:41
              Jezu, nie aplikacja o pracę a na stanowisko
              • jematkajakichmalo Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 18:53
                Jak juz Ci sie tak bardzo nie podoba (choc z tego co wiem jest poprawne) to napisac cale zdanie: aplikacja o prace na stanowisko...

sjp.pwn.pl/slownik/2550496/aplikacja
                • annajustyna Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 19:21
                  stanowiskU.
      • kobieta306306 Re: Co wpisać w temacie maila? 04.10.13, 10:15
        sally30 napisała:

> Dzięki za pomoc wydaje mi się, że propozycja współpracy - CV będzie ok, bo ileż
        > można wysyłać cv w odpowiedzi na ogłoszenia - moje jakieś imponujące nie jest
        > więc ginie w tłumie, więc postanowiłam, że wyjdę przed szereg.

big_grin big_grin big_grin dobre.
        Dostajesz gotową odpowiedź od Matokk. Tymczasem wybierasz inną wersję. Napisz proszę jak doszłaś do tej opcji i co skłoniło Ciebie do wybrania akurat tej najmniej pasującej.

• kota_marcowa Re: Co wpisać w temacie maila? 03.10.13, 19:09
      Ja bym wpisała "podanie o pracę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka