Dodaj do ulubionych

Kindle a wada wzroku

19.10.13, 12:22
Chcę kupić siostrze Kindla ale ma dużą wadę wzroku-niestety nie wiem jaką konkretnie i przed zakupem nie mam jak się dowiedzieć....Czy słyszałyście o tym aby jakieś wady wzroku uniemożliwiały korzystanie z czytnika?
Obserwuj wątek
    • madamewu Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 12:30
      Osobie z wadą wzroku będzie łatwiej czytać na kindlu niż książkę - będzie np. mogła sobie powiększyć czcionkę, a jeśli kupisz wersję podświetlaną (Paperwhite) - co gorąco polecam - to także ustawiać odpowiednią dla siebie jasność ekranu.
      • slonko1335 Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 13:25
        Paperwhite wychodzi zbyt mocno ponad przeznaczony na prezent budżet. Też mi się zdaje, że na czytniku może być jej nawet łatwiej niż na w książce. Jak zoabcyzłam ją znowu targającą walizkę książek na kilkumiesięczny wyjazd do pracy to pomyślałam o Kindlu ale zwątpiłam z uwagi na tą wadę wzroku . Paperwhite chcę zamówić dla siebie chyba, że trafię na jakaś dobrą promocję przed Świętami to rzeczywiście kupię dwa...
    • marzeka1 Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 13:23
      A co ma wada wzroku do czytania? Jak ma wadę wzroku, to nosi przecież korygujące okulary czy soczewki, pomijam, że w czytnikach można sobie ustawić wielkość czcionki, co ułatwia czytanie.
      • slonko1335 Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 13:26

> A co ma wada wzroku do czytania?
        nie mam pojęcia bo nie mam żadnej wady wzroku dlatego wolę się upewnić...
      • zielona.limonka Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 13:35
        Nie no, jest mnóstwo wad wzroku, które są tylko częściowo korygowalne szkłami, bardzo często człowiek z wadą nie widzi tak jak zdrowy, nawet w okularach.
        Ale czytniki rzeczywiście są lepsze niż książki pod tym względem, bo można powiększyć. Z tym że przy wadzie wzroku ja bym była za paperwhite, bo kiedy się słabiej widzi, oświetlenie ma kluczowe znaczenie.
        • slonko1335 Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 13:41
          Rzeczywiście siostra nawet w okularach nie widzi super. Z oświetleniem(sztucznym w okresie jesienno-zimowym) w czasie czytania siostra nie ma problemu ale jeżeli mimo to rzeczywiście lepiej by jej służył paperwhite to przemyślę i przekalkuluję ponownie taki zakup. Ja potrzebuje paperwhite ze względu na to, że często potrzebuję go używać w miejscach gdzie nie ma oświetlenia lub jest ono słabe.
    • wuika Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 13:34
      Czyta się, jak z książki, tylko wygodniej wink łatwiej dostosować wielkość liter do preferowanej.
    • kocianna Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 15:06
      Ja mam lampeczkę do kindla, ledową na klipsie, oświetla tylko ekran, i paperwhite mi niepotrzebne..
    • m_incubo Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 15:24
      Też mam wadę wzroku, nie dużą tylko średnią, -3,5 ale niczym nie koryguję wink
      Korzystam z kindle keyboard i uwielbiam go.
      Nie ma w zasadzie różnicy czy czytasz zwykłą książkę czy książkę na kindlu, tyle że na czytniku możesz powiększyć czcionkę i to się czasem przydaje. Gdyby siostra czytała np. na tablecie, który ma całkiem inny ekran albo na kompie, wtedy miałoby to znaczenie dla wady wzroku.
      Jeśli sporo czyta np w pociągach, autobusach, nawet pod chmurką, zdecydowanie lepszy byłby paperwhite. Jeśli korzystałaby głównie w domu, to wystarczy tańszy kindle, bez podświetlenia, na Amazonie kosztuje chyba 89 $,można je również kupić w Polsce w miarę rozsądnej cenie.
      • verdana Re: Kindle a wada wzroku 19.10.13, 15:39
        Mój syn ma -9. Bardzo dobrze mu się czyta. Mój ojciec, który bardzo źle widzi na jedno oko i nie mógł praktycznie już czytać papierowych książek, z radością stwierdził, ze korzystając z ibooka znowu może czytać
        --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka