menodo Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 10:30 Jakichś takich wynalazków - ze sproszkowanych półproduktów; czasami jestem częstowana czymś takim - ostatnio koleżanka na spotkaniu koleżanek z podstawówki uraczyła mnie "kopcem kreta" (?). Koszmar. Niedługo jadę odwiedzić grób dziadków, więc pewnie znów się spotkamy i już się boję Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 10:43 Zjem każde Ale nie przepadam za tiramisu, napoleonką, stefanką, ciastami przekładanymi kremem na bazie margaryny/masła oraz ciastami z proszkiem do pieczenia. Tzn. ja nawet sama piekę czasem takie ciasta, ale proszku używam minimalną ilość, a niestety większość sypie go bez opamiętania. Nie lubię też lodów. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:13 Zazdroszczę tego nielubienia lodów Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 10:52 jabłecznika nie lubię (ale szarlotkę już tak) oraz wszelakich ciast z masami tłuszczowymi Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:10 Na ogół nie znoszę ciast z owocami. Są wyjątki typu jasbłecznik mojej mamy czy biszkopt z truskawkami i galaretką. Ale te można na palcach policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:15 Wszystkich, w których występują rodzynki i wiśnie. Z wiśni najlepsza jest wiśniówka, a z winogron - wino. Tego trzyma się od lat. Pozostałe bakalie są ok Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:20 Beza- numer jeden na liście nielubianych. Całego amerykańskiego scierwa które imituje ciasta typu te ich pie, zakalec brownie , tarty .. W-Z, Bajaderka ( jedną kiedys lubiłem ) , i cytrynowe wszelkie. Serniki odpadają w kazdej postaci za wyjatkiem tiramisu. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:20 Wszelkich piaskowych i kruchych. Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:22 A z najbardziej tradycyjnych to odpadają polskie mazurki... Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:28 Nie lubię tortów. Nie lubię większości ciast z cukierni - zazwyczaj są o wiele za słodkie. Nie lubię lukrów na ciastach, zawsze je ściągam z wierzchu. Nie lubię kremów, ewentualnie zjem budyniowy. Za to uwielbiam makowce (ale domowe) i wszelkie kwaskowe ciasta (z rabarbarem, śliwkami itp.). Swoją drogą, wiele osób tutaj deklaruje swoją niechęć do tortów, ciekawe dlaczego nadal są obowiązkową pozycją na tylu imprezach? Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:33 Uwielbiam torty pod warunkiem ze nie sa z tradycyjnym kremem na bazie masła. Z bitą smietana wciągnę kazdą ilość byle nie cytrynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:35 wszystkie lubię nie ma ciasta,którego bym nie zjadła choć najmniej lubię suche ciasta typu babka piaskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 12:40 generalnie nei lubię ciast, ale to czego do ust nie wezmę na pewno to cokolwiek z makiem. w skrajnych przypadkach toleruje: - biszkopt - najczęsciej w tortach, bo nie wypada chociaz nie dziubnąć; - torty jako takie zresztą - tak naprawde w calym życiu smakował mi jeden - nie, bynajmniej nie mój ślubny - beza - tolerowalna tylko w postaci cieniutkej warstwy pokrywającej; - bita śmietana - w 3Bicie zniosę, w innych deserach i ciastach nie; - keks - odpadają wszystkie z kandyzowanymi owocami, a tych niestety jest większosc; całą resztę ciast zjem, owszem, ale w małych ilościach i bez specjalnej przyjemnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:37 No to ja mam podobnie - taki tradycyjny sernik i jeszcze bardziej tradycyjny makowiec ciężko przechodzą mi przez przełyk. Chociaż... jak mnie przypili na słodkie, to nawet sernik wejdzie bez mydła. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:45 Fakt, ostatnio byłam na stypie i miałam okropną ochotę na słodkości, rąbałam wszystkie ciasta jak leciało nie patrząc co to. Ale wybrać dla smaku, przyjemności to nigdy ich nie wybiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:41 Nie lubię sernika, tiramisu, w-ztek, kremówek itp Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:47 Z ciast to ja zasadniczo lubię wszystko ... oprócz ciasta. Tak mam od dziecka. Znaczy się z szarlotki wyżeram jabłka, z wz-etki bitą śmietanę. Ciasta w cieście ma być tyle, co nic Nieporozumieniem jest dla mnie ciasto typu babka: suchy wiór, jakbym słodki chleb jadła, w dodatku sypki, błee. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:47 No i wyłącznie domowe musza być. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:47 Nie lubię sernika z rodzynkami i polewą czekoladową, innych ciast z rodzynkami, ciężkich tortów, nasączanych alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:53 Ja lubie wszytskie dobrze zrobione. Co nie znaczy, że je zjadam Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 torty z lat 80-90 22.10.13, 14:53 makowców, keksów, drożdzówek , babek komunistycznych tortów - z mdłym kremem i tłustym , niesmacznym biszkoptem i lukrowymi różyczkami, pamiętam jako dziecko jak się mordowałam na komuniach, urodzinach z tym ohydztwem teraz są pyszne torty, ze świezymi owocami, świeżutką śmietaną mniam Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 14:55 Ja też się męczyłam z tortami, rosło mi to ohydztwo w ustach, a wszyscy naokoło "coo, nie smakuje ci torciiiik??" no nie, k..., nie smakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 14:58 morgen_stern napisała: > Ja też się męczyłam z tortami, rosło mi to ohydztwo w ustach, a wszyscy naokoło > "coo, nie smakuje ci torciiiik??" no nie, k..., nie smakuje... > Okropne były te torty. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 15:11 Nienawidzę ciast czekoladowych, z polewami czekoladowymi itp. Ciężkich mas na maśle, ale nie wszystkie to zależy od ciasta ilości masy, i czy są owoce czy nie A i ciast z RODZYNKAMI. Fuj , najcześciej bułki i ciasta ,nawet naleśniki kupuje to z rodzynkami poszaleli normalnie, dlatego lubie sernik z rosa. Nie lubie tez ciast z posypanie duperelkami cukierkami gwiazdkami, a i angielskich tortów urodzinowych , marna imitacja ciasta. A i smarowanych dżemem zamiast owoców. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 23:47 O tak, niby pierwszy widelczyk był spoko, ale potem każdy kolejny coraz ciężej się przełykało... słodko-mdlące, tłuste jak nieszczęście Odpowiedz Link Zgłoś
misterni A np Dobosza nigdy nie jadłyście? 23.10.13, 00:05 Albo klasycznego tortu orzechowego lub kawowego? Wiadomo, ze jest to cięższy wariant od powszechnych dzisiaj tortów z masami na bazie bitej śmietany i mascarpone, ale dobrze zrobiony, może być naprawdę pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_plazy Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 16:15 Numer jeden: Pleśniak - suchy kafel, któremu nawet beza nie pomoże. Ciasta z galaretkami, żelatyną, sztucznymi barwnikami - to co oferuje większość cukierni. Ciasta z paczki i półproduktów np. Sernik na spodzie z ciastek zmiksowanych z masłem czy masa z mleka skondensowanego. Cupcakes - gnioty z maślanym kremem. Torty tzw. Artystyczne z masą cukrową - rzadko artysta ma na myśli coś innego jak czekoladowy blok zaklajstrowany masą maślaną. Fuj ! Lubię drożdżowe, kruche tarty z owocami, tartę tropezienne, torty z owocami, bitą śmietaną i mascarpone. Sernik tylko własnej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 16:41 Nie lubię takich z budyniem lub z tłustym maślanym kremem, poza tym ciasta francuskiego, i sernika na zimno. No i wiele osób naprawdę nie potrafi piec, wbrew temu co im się wydaje. Potrafią zepsuć najprostszą szarlotke i wszelkie ciasta w ich wykonaniu są wstrętne. Często też nie smakują mi kupne. Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:18 Makowca, tortów z kremami na margarynie czy maśle (w zasadzie z masą, nie z kremami), wydziwianych: biszkopt, masa, owoce z puszki, galaretka, posypka, czekolada i co się tylko da. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:58 ira_07 napisała: wydziwianych: biszkopt, masa, owoce z puszki, galaretka, posypka, czekol > ada i co się tylko da. Tez nie lubie takich. Nie lubie z zawartoscia duzej ilosci ciemnej czekolady gdy czuc gorycz, nie lubie polaczenia czekolady i owocow a najbardziej wisni lub czekolady-owocow-alkoholu. Nie lubie mas typu maslo-cukier-barwnik. Nie lubie zbyt slodkich ciast. Odpowiedz Link Zgłoś
ida771 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:22 kremówek itp. większości tortów zawierających masy z surowym jajem wszystkich "kupczych" kiedyś kupiłam drożdżówkę jagodziankę - tak twierdziła sprzedająca. Jagód tam nie było tylko trochę czegoś jak peerelowska marmolada... itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:29 Tanich tortów na bazie z kremem z taniej margaryny, przesłodzonych itd. Ble. Ciasta marchewkowego, dla mnie to nie ciasto. Poza tym mam dużą tolerancję na słodkości. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Szarlotki pieczonej z "czy podleci" 22.10.13, 18:21 Jabłka do szarlotki to antonówka, reneta, boskop i tylko z takimi mi smakuje. Ciasta z margaryną odpadają. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 18:59 Sernika-czy puszysty, czy zbity z rodzynkami, brzoskwiniami serniko-makowiec, czy z czekoladą, no nie lubię i tyle.Bezy ,tort bezowy-jw.i taką galaretowatą glajdę z owocami ,bez spodu -nie wiem jak to się nazywa-blee ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś