Dodaj do ulubionych

No a jakich ciast NIE lubicie?

• menodo Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 10:30
      Jakichś takich wynalazków - ze sproszkowanych półproduktów; czasami jestem częstowana czymś takim - ostatnio koleżanka na spotkaniu koleżanek z podstawówki uraczyła mnie "kopcem kreta" (?). Koszmar.
      Niedługo jadę odwiedzić grób dziadków, więc pewnie znów się spotkamy i już się boję big_grin
    • default Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 10:43
      Zjem każde big_grin Ale nie przepadam za tiramisu, napoleonką, stefanką, ciastami przekładanymi kremem na bazie margaryny/masła oraz ciastami z proszkiem do pieczenia. Tzn. ja nawet sama piekę czasem takie ciasta, ale proszku używam minimalną ilość, a niestety większość sypie go bez opamiętania.
      Nie lubię też lodów.
      • gryzelda71 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:13
        Zazdroszczę tego nielubienia lodówbig_grin
    • joana.mz Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 10:52
      jabłecznika nie lubię (ale szarlotkę już tak) oraz wszelakich ciast z masami tłuszczowymi
    • premeda Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:10
      Na ogół nie znoszę ciast z owocami. Są wyjątki typu jasbłecznik mojej mamy czy biszkopt z truskawkami i galaretką. Ale te można na palcach policzyć.
    • gulcia77 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:15
      Wszystkich, w których występują rodzynki i wiśnie. Z wiśni najlepsza jest wiśniówka, a z winogron - wino. Tego trzyma się od lat. Pozostałe bakalie są ok wink
    • adellante12 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:20
      Beza- numer jeden na liście nielubianych.
      Całego amerykańskiego scierwa które imituje ciasta typu te ich pie, zakalec brownie , tarty ..
      W-Z, Bajaderka ( jedną kiedys lubiłem wink ) , i cytrynowe wszelkie. Serniki odpadają w kazdej postaci za wyjatkiem tiramisu.
    • kozica111 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:20
      Wszelkich piaskowych i kruchych.
    • adellante12 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:22
      A z najbardziej tradycyjnych to odpadają polskie mazurki...
    • landora Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:28
      Nie lubię tortów.
      Nie lubię większości ciast z cukierni - zazwyczaj są o wiele za słodkie.
      Nie lubię lukrów na ciastach, zawsze je ściągam z wierzchu. Nie lubię kremów, ewentualnie zjem budyniowy.
      Za to uwielbiam makowce (ale domowe) i wszelkie kwaskowe ciasta (z rabarbarem, śliwkami itp.).

Swoją drogą, wiele osób tutaj deklaruje swoją niechęć do tortów, ciekawe dlaczego nadal są obowiązkową pozycją na tylu imprezach? sad
      • adellante12 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:33
        Uwielbiam torty pod warunkiem ze nie sa z tradycyjnym kremem na bazie masła.
        Z bitą smietana wciągnę kazdą ilość byle nie cytrynowe.
    • gretchen184 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 11:35
      wszystkie lubię big_grin nie ma ciasta,którego bym nie zjadła choć najmniej lubię suche ciasta typu babka piaskowa.
    • dziennik-niecodziennik Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 12:40
      generalnie nei lubię ciast, ale to czego do ust nie wezmę na pewno to cokolwiek z makiem.

w skrajnych przypadkach toleruje:
      - biszkopt - najczęsciej w tortach, bo nie wypada chociaz nie dziubnąć;
      - torty jako takie zresztą - tak naprawde w calym życiu smakował mi jeden - nie, bynajmniej nie mój ślubny smile
      - beza - tolerowalna tylko w postaci cieniutkej warstwy pokrywającej;
      - bita śmietana - w 3Bicie zniosę, w innych deserach i ciastach nie;
      - keks - odpadają wszystkie z kandyzowanymi owocami, a tych niestety jest większosc;

całą resztę ciast zjem, owszem, ale w małych ilościach i bez specjalnej przyjemnosci.
    • suazi1 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:37
      No to ja mam podobnie - taki tradycyjny sernik i jeszcze bardziej tradycyjny makowiec ciężko przechodzą mi przez przełyk. Chociaż... jak mnie przypili na słodkie, to nawet sernik wejdzie bez mydła.
      • morgen_stern Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:45
        Fakt, ostatnio byłam na stypie i miałam okropną ochotę na słodkości, rąbałam wszystkie ciasta jak leciało nie patrząc co to. Ale wybrać dla smaku, przyjemności to nigdy ich nie wybiorę.
    • melancho_lia Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:41
      Nie lubię sernika, tiramisu, w-ztek, kremówek itp
    • vilez Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:47
      Z ciast to ja zasadniczo lubię wszystko ... oprócz ciasta. Tak mam od dziecka. Znaczy się z szarlotki wyżeram jabłka, z wz-etki bitą śmietanę. Ciasta w cieście ma być tyle, co nic wink
      Nieporozumieniem jest dla mnie ciasto typu babka: suchy wiór, jakbym słodki chleb jadła, w dodatku sypki, błee.
      • vilez Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:47
        No i wyłącznie domowe musza być.
    • seniorita_24 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:47
      Nie lubię sernika z rodzynkami i polewą czekoladową, innych ciast z rodzynkami, ciężkich tortów, nasączanych alkoholem.
    • mid.week Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 14:53
      Ja lubie wszytskie dobrze zrobione.
      Co nie znaczy, że je zjadam wink
    • 18lipcowa3 torty z lat 80-90 22.10.13, 14:53
      makowców, keksów, drożdzówek , babek

komunistycznych tortów - z mdłym kremem i tłustym , niesmacznym biszkoptem
      i lukrowymi różyczkami,
      pamiętam jako dziecko jak się mordowałam na komuniach, urodzinach z tym ohydztwem

teraz są pyszne torty, ze świezymi owocami, świeżutką śmietaną mniam
      • morgen_stern Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 14:55
        Ja też się męczyłam z tortami, rosło mi to ohydztwo w ustach, a wszyscy naokoło "coo, nie smakuje ci torciiiik??" no nie, k..., nie smakuje...
        • 18lipcowa3 Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 14:58
          morgen_stern napisała:

> Ja też się męczyłam z tortami, rosło mi to ohydztwo w ustach, a wszyscy naokoło
          > "coo, nie smakuje ci torciiiik??" no nie, k..., nie smakuje...
          >

Okropne były te torty.
          • 3-mamuska Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 15:11
            Nienawidzę ciast czekoladowych, z polewami czekoladowymi itp.
            Ciężkich mas na maśle, ale nie wszystkie to zależy od ciasta ilości masy, i czy są owoce czy nie
            A i ciast z RODZYNKAMI. Fuj , najcześciej bułki i ciasta ,nawet naleśniki kupuje to z rodzynkami poszaleli normalnie, dlatego lubie sernik z rosa.
            Nie lubie tez ciast z posypanie duperelkami cukierkami gwiazdkami, a i angielskich tortów urodzinowych , marna imitacja ciasta.
            A i smarowanych dżemem zamiast owoców.
        • redheadfreaq Re: torty z lat 80-90 22.10.13, 23:47
          O tak, niby pierwszy widelczyk był spoko, ale potem każdy kolejny coraz ciężej się przełykało... słodko-mdlące, tłuste jak nieszczęście sad
          • misterni A np Dobosza nigdy nie jadłyście? 23.10.13, 00:05
            Albo klasycznego tortu orzechowego lub kawowego?
            Wiadomo, ze jest to cięższy wariant od powszechnych dzisiaj tortów z masami na bazie bitej śmietany i mascarpone, ale dobrze zrobiony, może być naprawdę pyszny. smile
    • nanuk24 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 15:21
      szarlotki
    • dziewczyna_z_plazy Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 16:15
      Numer jeden: Pleśniak - suchy kafel, któremu nawet beza nie pomoże.
      Ciasta z galaretkami, żelatyną, sztucznymi barwnikami - to co oferuje większość cukierni.
      Ciasta z paczki i półproduktów np. Sernik na spodzie z ciastek zmiksowanych z masłem czy masa z mleka skondensowanego.
      Cupcakes - gnioty z maślanym kremem.
      Torty tzw. Artystyczne z masą cukrową - rzadko artysta ma na myśli coś innego jak czekoladowy blok zaklajstrowany masą maślaną. Fuj !
      Lubię drożdżowe, kruche tarty z owocami, tartę tropezienne, torty z owocami, bitą śmietaną i mascarpone. Sernik tylko własnej roboty.
    • peggy_su Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 16:41
      Nie lubię takich z budyniem lub z tłustym maślanym kremem, poza tym ciasta francuskiego, i sernika na zimno.
      No i wiele osób naprawdę nie potrafi piec, wbrew temu co im się wydaje. Potrafią zepsuć najprostszą szarlotke i wszelkie ciasta w ich wykonaniu są wstrętne. Często też nie smakują mi kupne.
    • ira_07 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:18
      Makowca, tortów z kremami na margarynie czy maśle (w zasadzie z masą, nie z kremami), wydziwianych: biszkopt, masa, owoce z puszki, galaretka, posypka, czekolada i co się tylko da.
      • najma78 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:58
        ira_07 napisała:

wydziwianych: biszkopt, masa, owoce z puszki, galaretka, posypka, czekol
        > ada i co się tylko da.

Tez nie lubie takich. Nie lubie z zawartoscia duzej ilosci ciemnej czekolady gdy czuc gorycz, nie lubie polaczenia czekolady i owocow a najbardziej wisni lub czekolady-owocow-alkoholu. Nie lubie mas typu maslo-cukier-barwnik. Nie lubie zbyt slodkich ciast.
    • ida771 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:22
      kremówek itp.
      większości tortów
      zawierających masy z surowym jajem
      wszystkich "kupczych"
      kiedyś kupiłam drożdżówkę jagodziankę - tak twierdziła sprzedająca. Jagód tam nie było tylko trochę czegoś jak peerelowska marmolada... itp itd.
    • lauren6 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 17:29
      Tanich tortów na bazie z kremem z taniej margaryny, przesłodzonych itd. Ble.
      Ciasta marchewkowego, dla mnie to nie ciasto.
      Poza tym mam dużą tolerancję na słodkości.
    • misterni Szarlotki pieczonej z "czy podleci" 22.10.13, 18:21
      Jabłka do szarlotki to antonówka, reneta, boskop i tylko z takimi mi smakuje.
      Ciasta z margaryną odpadają.
    • scarlett74 Re: No a jakich ciast NIE lubicie? 22.10.13, 18:59
      Sernika-czy puszysty, czy zbity z rodzynkami, brzoskwiniami serniko-makowiec, czy z czekoladą, no nie lubię i tyle.Bezy ,tort bezowy-jw.i taką galaretowatą glajdę z owocami ,bez spodu -nie wiem jak to się nazywa-blee ;-/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka