Dodaj do ulubionych

Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki

02.11.13, 12:55
po dzieciach i nie tylko (także inne rzeczy używane) na Allegro (ale nie z własną DG na Allegro).
Jak długo sprzedajecie, mniej więcej z jaką częstotliwością (ilością aukcji) na miesiąc i czy któraś z Was była sprawdzana z tego tytułu przez US?
Podobno Allegro ma jakiś program szpiegujący i namierzający osoby bez DG (DG - działalność gospodarcza, inaczej firma), które sprzedają dużo? Wiecie może od jakiego dochodu z aukcji namierzają i czy to w ogóle prawda z tym programem bowiem czytałam o jakimś facecie sprzedającym bez DG, który dostał wysoką karę za nieodprowadzanie podatków, ale urzędnicy zgodzili się zmniejszyć mu karę pod warunkiem wskazania innych jego kont (miał kilka).
Stąd moja refleksja czy ten program faktycznie działa czy to straszak bo jakby działał to urzędnicy by wiedzieli bez jego "łaski" ile ma nicków na Allegro i jakich.
Co myślicie? Była któraś sprawdzana przez mendy z US i jak się wykaraskała?
Obserwuj wątek
    • 3fanta Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 13:04
      Do 1000 można sprzedawać bez podatku(info nie potwierdzone koleżanka tak mi mówiła).
      • annajustyna Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 13:18
        Ale chyba w roku?
      • 3fanta Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 13:27
        Chyba tak nie jestem pewna.Ona też nie wie jak to czasowo było.Mnie się wydaje,że na miesiąc to już by było za dużo.
        • baltycki Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 14:10
          Kiedy zatem musimy rozliczyć się z fiskusem z racji tego, że prowadzimy sprzedaż w sieci? Sytuacja zgodnie z polskim prawem jest dość jasna, a raczej jest tak opisana.

Sprzedaż indywidualna

w Internecie
          osoby, które nabyły dany przedmiot, powinny rozliczyć się z fiskusem, jeśli sprzedały go w okresie do sześciu miesięcy od czasu jego zakupu; dochód z takiej sprzedaży należy wpisać do formularza podatkowego w rubryce pod nazwą „inne dochody” - obliguje to do zapłacenia podatku;

> Przykład -jeśli ktoś zakupił książkę, przeczytał ją, a po pięciu miesiącach chce ją sprzedać - wtedy przepisy go obejmują;

Podatek-osoba sprzedająca dany przedmiot w okresie do sześciu miesięcy, od kiedy go nabyła, powinna zapłacić podatek dochodowy 18% lub 32%;

po szóstym miesiącu od dnia zakupu; nie musimy się martwić o rozliczenie;

Przykład-gdy książkę sprzedamy po szóstym miesiącu od dnia zakupu – przepisy o podatku dochodowym nie obejmują;

-kupujemy za kwotę przewyżej 1000 zł;

musimy (jako kupujący) zapłacić podatek PCC.

edeklaracje.epity.pl/edeklaracje-a-rozliczenie-dochodow-z-aukcji-internetowych.html

• gazeta_mi_placi Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 15:51
            Teorię znam, chodzi mi o realne życie.
      • baltycki Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 14:13
        Popełniasz identyczny błąd wynikający z niewiadomo jakich przesłanek zasłyszanych przez większość tzw. "niedzielnych allegrowiczów" i mylisz podatek od czynności cywilnoprawnych (PCC) z podatkiem dochodowym (PIT).

Tylko podatku PCC nie płaci się jeżeli jednostkowa kwota transakcji nie przekracza 1000 PLN.

Podatek dochodowy natomiast należy zapłacić od każdego dochodu (z wyjątkiem dochodów zwolnionych z opodatkowania).
        W przypadku sprzedaży rzeczy ruchomych stanowiących własność podatnika zwolnione z opodatkowania podatkiem PIT są dochody ze sprzedaży o ile sprzedaż rzeczy nastąpiła po upływie 6 miesięcy od daty zakupu.

Jeżeli nie upłynęło 6 miesięcy istnieje obowiązek wykazania dochodu (o ile taki dochód nastąpił) w zeznaniu rocznym PIT w rubryce "Dochody inne" - dochodem do opodatkowania będzie różnica pomiędzy ceną zakupu a ceną sprzedaży.
        Jeżeli sprzedaż rzeczy nastąpiła przy zastosowaniu ceny niższej niż cena zakupu, to oczywiście dochód nie wystąpi.
        • gazeta_mi_placi Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 15:53
          Ja to wiem, chodzi mi o to jak często namierzają tych nie płacących i na ogół na kim się skupiają (ile trzeba sprzedawać żeby faktycznie zwrócić ich uwagę), teoria teorią, a w praktyce wiadomo, że rozlicza się może co 10 Allegrowicz albo jeszcze rzadziej, pytam jakie jest ryzyko namierzenia.
        • oteczka Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 16:04
          Ja byłam sprawdzana ,odwiedziły mnie 2 Panie dostarczyły wezwanie ,miałam 3 dni na przygotowanie się do kontroli ,na wstępie dowiedziałam się że zostałam podkablowana no ok ,co przedstawiłam zdjęcia wnuków ,obstrykałam cały pokój wnuczki ,zabrałam aparat i kabel,Panie przerzuciły zdjęcia na komputer obejrzały ,wysłuchały wyjaśniłam że wnuczka mieszkała ze mną 9 lat ,a córka zabrała ją za granicę w jednych ciuchach na grzbiecie, podyktowały tekst w stylu że jestem w posiadaniu tych rzeczy więcej niż 6 miesięcy,wizyta była miła choć długa,wiem też co przeważyło o dalszej rozmowie i łagodnym potraktowaniu, kurtka którą miałam na sobie ale że przytyłam wystawiłam ją na allegro ,właśnie była wystawiona i pokazałam Paniom że nie mogę się dopiąć to chyba przeważyło,właśnie znowu jakaś franca mnie straszy US ale ostatnio jak byłam w UK obfotografowałam dzieci i ciuchy wszystko mam w telefonie córka się śmieje co w każdym nowym ciuchu ci robić zdjęcia mówię tak,chociaż bardzo rzadko dodaję do aukcji i to tak że twarzy nie widać ,ale mam na w razie W i mam spokój,tylko to są rady dla tych co swoje czy dzieci ciuchy sprzedają raczej handlarzowi nic to nie pomoże.
          • gazeta_mi_placi Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 16:09
            Współczuję, mam pytanie (jak wolisz to napisz na priv), jak dużo miesięcznie aukcji wystawiałaś?
            Ile ogółem miałaś sprzedanych rzeczy na jednym koncie?
            I czy Panie żądały rachunków i paragonów za te rzeczy lub innych dowodów czy wystarczyło Twoje ustne oświadczenie?
            • oteczka Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 16:29
              Dużo ciuchów i zabawek ,teraz mam małe wnuczę to szybko rośnie a jeszcze po tej najstarszej cały czas coś tam w domu zostało , nie chciały paragonów wystarczyło ustne wytłumaczenie ,ile tego było np jak byłam na wiosnę pół szafy spakowałam w pudło takie że zięć nie był w stanie paczki ze schodów staszczyć ,pytał co ja tam nawkładałam to wystawiłam od razu tak z 60 aukcji mam 2 tys punktów ale konto od lat ,sprzedaję sporo ale w domu mam też nastolatka który po każdym pobycie w UK wywala całą szafę i daje na sprzedaż ,córka swoje ciuchy też mi daje to czasem założę ale większość nie na moje lata to leci na allegro ,a dodam jeszcze że nie ma co się za bardzo spoufalać na forum ,ja raczej pewna jestem kto podkablował ,jedna znajoma córki jeszcze z jej pobytu w Polsce .
              • gazeta_mi_placi Re: Pytanie do e-mam sprzedających ciuszki 02.11.13, 16:33
                Ok, dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka