Dodaj do ulubionych

czy to angina?

10.11.13, 16:24
bolące gardło przy przełykaniu, białe czopy na migdałkach, temperatura normalna.

Angina kojarzyła mi się z wysoką temperaturą...
Obserwuj wątek
    • pulcino3 Re: czy to angina? 10.11.13, 16:29
      spróbuj pędzlować jodyną, proste i pomaga
      • adwarp Re: czy to angina? 10.11.13, 16:45
        pędzlować? w sensie włożyć sobie "coś" tam głęboko w usta, póki co niewyobrażalne, ale jak ma pomóc, to spróbuję...
        • najma78 Re: czy to angina? 10.11.13, 16:55
          Nie musi byc goraczki wogole, wirus. Woda z sokiem z cytryny, sok z pomaranczy i czas.
          • pulcino3 Re: czy to angina? 10.11.13, 16:59
            ale jodyna zadziała miejscowo " odkazi" migdałki smile, stan zapalny powinien troche przygasnąć. Dobra też jest nalewka a z szałwii, w aptece kosztuje jakieś 8-9 zł , rozcięczasz z letnią wodą i płuczesz 3 razy dziennie.
          • gretchen184 Re: czy to angina? 11.11.13, 13:32
            najma78 napisała:

> Nie musi byc goraczki wogole, wirus. Woda z sokiem z cytryny, sok z pomaranczy
            > i czas.

czy jesteś lekarzem,że diagnozujesz na forum?
            • marcela16 Re: czy to angina? 11.11.13, 17:34
              to na 100% angina, moje dziecko to samo ma.
    • helufpi Re: czy to angina? 10.11.13, 18:23
      To może być angina. Jeśli będzie rzeczywiście - nie radzę odpuszczać antybiotyku, jak to niektórzy mają w zwyczaju, bo po anginie powikłania bywają naprawdę paskudne.
    • dorek3 Re: czy to angina? 10.11.13, 21:18
      Paciorkowce od jodyny raczej się nie wyleczą więc jeśli po 3 dniach nie zobaczysz poprawy to pokazałabym się lekarzowi. Z drugiej strony paciorkowcowe anginy rzadko kiedy są bezgorączkowe, ale z uwagi na niefajne powikłania nie lekceważyłabym zbytnio. Mnie gardło przy anginie bakteryjnej bolało tak jak nigdy w życiu, nie umywa się do zwykłej wirusówki i trudno pomylić.
    • thegimel Re: czy to angina? 10.11.13, 22:03
      Lepiej sobie zrobić test na paciorkowce. Przy anginie zazwyczaj ma się gorączkę i paciorkowce 'lubią' lato, ale lepiej sprawdzić. Ojciec kiedyś przechodził anginę tuż przed Bożym Narodzeniem. Wyhodował sobie ropień na migdale, skończyło się tygodniem w szpitalu. uncertain
      • mala-wiedzma Re: czy to angina? 11.11.13, 14:41
        na ropień szpital i to aż tydzień? to u mnie nie kładą do szpitala z ropieniami. chociaż może i słusznie. a dostawał tam też jakieś porządne środki p/bólowe?
        • memphis90 Re: czy to angina? 11.11.13, 14:56
          Ropień okołomigdałowy dość realnie grozi przeniesieniem się infekcji do mózgu, więc nie jest to sprawa błaha. Zaręczam Ci, że wszędzie takie ropnie leczy się szpitalnie, a nie w domu.
          • mala-wiedzma Re: czy to angina? 11.11.13, 16:04
            no nie do końca. ropienie miałam 2 razy i ani razu nie kładli mnie z tego tytułu do szpitala. raz kazali w piątek poczekać do poniedziałku, w poniedziałek przebili w gabinecie, bodajże potem przebijali jeszcze 2 razy w krótkich odstępach czasowych, bo nie chciał skubaniec odpuścić. drugi raz miałam przebijany dwa razy, raz na ostrym dyżurze, poprawka dzień czy dwa później w gabinecie. dlatego się dziwię, że szpital bo mnie nie kładli. aczkolwiek nie twierdzę, że to jakieś dziwy i fanaberie, po prostu się zdziwiłam.
    • wielkafuria Re: czy to angina? 11.11.13, 11:19
      a nie mozesz zapytac lekarza????? myslisz ze na forum tez wypisza ci recepte? big_grinbig_grin
      • adwarp Re: czy to angina? 11.11.13, 15:43
        mogę, ale dopiero we wtorek.
    • solaris31 Re: czy to angina? 11.11.13, 11:24
      ropna angina raczej pojawia się z fatalnym samopoczuciem i gorączką. biały nalot to niekoniecznie angina ropna, przyczyn może być więcej. dla pewności pokazałabym się lekarzowi, nie wiadomo, co się z tego rozwinie, a angina to poważna choroba wbrew temu, co się powszechnie uważa.
    • mala-wiedzma Re: czy to angina? 11.11.13, 14:42
      przy anginie nie trzeba mieć gorączki, ja mam dość często anginę i rzadko z gorączką. dla mnie charakterystyczne przy anginie bakteryjnej jest ból bardzo utrudniający picie i jedzenie. jeśli masz problem z przełykaniem to raczej bym się "na już" pokazała lekarzowi.
      • d.o.s.i.a Re: czy to angina? 11.11.13, 19:01
        Stawiam dolary przeciw orzechom ze ta Twoja czesta angina bezgoraczkowa utrudniajaca jedzenie to zwykla wirusowka. Przy anginie bol gardla jest taki ze uniemozliwia przelykanie. Ostatnia angine mialam 13 lat temu i wciaz ja pamietam. Natomiast wirusowki utrudniajace jedzenie to zupelnie inna para kaloszy.
        • slonko1335 Re: czy to angina? 11.11.13, 19:08
          Stawiam dolary przeciw orzechom ze ta Twoja czesta angina bezgoraczkowa utrudni
          > ajaca jedzenie to zwykla wirusowka. Przy anginie bol gardla jest taki ze uniemo
          > zliwia przelykanie.

Oj przegrałabyś te dolary bo miałam przy ostatniej bezgorączkowej anginie zrobiony wymaz. Wyhodowano bardzo licznego paciorkowca a mnie gardło nawet przestało boleć w międzyczasie...za to pamiętam dużo bardziej anginę wirusową która zwaliła mnie z nóg i uniemożliwiła jedzenie, picie i łykanie śliny-przeszła sama po 3 dniach...
        • mala-wiedzma Re: czy to angina? 11.11.13, 19:39
          tak sie sklada, ze miewam czesto anginy bakteryjne, bez goraczki, za to z tragicznym samopoczuciem i duzymi problemami z przelykaniem. Nie uniemozliwia przelykania do konca, nie przesadzajmy, w koncu da sie lykac. Chocby antybiotyk i pol szklanki wody do popicia. Boli tragicznie, lzy w oczach, ale nie UNIEMOZLIWIA. Zreszta przy ropieniu jest gorzej, duzo gorzej, a tez leki trzeba lykac.
      • d.o.s.i.a Re: czy to angina? 11.11.13, 20:03
        Stawiam dolary przeciw orzechom ze ta Twoja czesta angina bezgoraczkowa utrudniajaca jedzenie to zwykla wirusowka. Przy anginie bol gardla jest taki ze uniemozliwia przelykanie. Ostatnia angine mialam 13 lat temu i wciaz ja pamietam. Natomiast wirusowki utrudniajace jedzenie to zupelnie inna para kaloszy.
    • redheadfreaq Re: czy to angina? 11.11.13, 16:49
      Przy anginie z reguły jest gorączka - to może być mononukleoza zakaźna (choroba wirusowa, wywoływana przez wirus Epsteina-Barra). Nie leczy się jej antybiotykami, trzeba wyleżeć. Idź do lekarza, powinien zlecić badanie krwi, zanim zapisze antybiotyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka