Dodaj do ulubionych

Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto.

14.11.13, 18:05
Jadalne dla dzieci lat 8-9, dalekie od kuchni kresowej (np. nie pierogi, nie kulebiak), i mało znane w świecie (nie sernik, nie szarlotka), do zrobienia z produktów, które można kupić nie tylko w Polsce (np. nie żurek, bo go nie ukiszę tak szybko, nie makowiec, bo tu trudno o mak - ale ogórki kiszone już OK).
Auć, dlaczego polska i rosyjska kuchnia są takie bliskie??

Młoda chce pomidorową - to OK, ale co na drugie i na deser?
Obserwuj wątek
    • alexa0000 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:13
      Mielony.
      • ichi51e Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:18
        Tluczone ziemniaki buraki surowka. Koniecznie podczas jedzenia namow dzieci zeby zrobily deptanko...
        Albo golabki...
        • mayaalex Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:20
          Golabki - dobry pomysl. Dzieci zazwyczaj je lubia.
        • wilowka Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:25
          Ziemniaki mielony mizeria lub marchewka tarta na sodko doprawiona.

ciasto- murzynek?
          • alexa0000 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:14
            Ojacie, murzynek, ciasto mojego dzieciństwa. Jako nastolatka potrafiłam je zrobic z zamkniętymi oczami, a dzis- klops. Nawet znalazłam przepis w necie, podobny do tego z przeszłosci ( masa w garnku, odlac pol szklanki itp) ale kurka, nie wychodzi, nie wiem dlaczego. I orzechy w murzynku, duzo ich, i taki na drugi czy trzeci dzien podany, wilgotny....
            • misterni Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:40
              Bo kiedyś było chyba inne masło. Ja tę polewę kiedyś robiłam z masła i wychodziła idealnie. Gdy po paru latach wróciłam do przepisu, polewa za każdym razem mi się rozwarstwiała i była do niczego. Teściowa poradziła mi, żebym użyła zwykłej margaryny (palma, mleczna) i to było to!
              Ja w zasadzie margaryny nie uznaję, ale murzynek jest jedynym ciastem w którym jej używam.
              • alexa0000 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:49
                Ja w takim razie robiłam z innego przepisu, bo w moim nie robiło sie polewy osobno, lecz z odlanej masy przed dodaniem maki i piany z białek. Topiło się w garnku masło, mleko, cukier i kakao, potem dodawało się żółtka, a na koniec pianę i mąkę.
                • misterni Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 20:42
                  No o tym właśnie mówię. Robię polewę czekoladową w garze, część odlewam do polania, a resztę mieszam z mąką, żółtkami i pianą.
                  • alexa0000 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 21:16
                    A to sorry, zrozumialam, że polewę robisz osobno i dodajesz do niej masło. Moze wykonam niedługo kolejne podejscie, bo jednak lubię masło w ciastach, a jesli nie wyjdzie, użyję margaryny.
                    • misterni Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 16.11.13, 01:26
                      No to radzę Ci, żebyś od razu użyła margaryny. smile
    • oqoq74 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:20
      Zupa ogórkowa, rosół, potrawka, zrazy z wołowiny, pieczony kurczak.

Z ciast - może jakieś drożdżowe, albo rogaliki z ciasta półfrancuskiego z owocami.
    • peggy_su Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:24
      Gołąbki, albo mielone, tłuczone ziemniaki i smazone buraczki.
      Na deser drożdzowe z posypką, może być w formie małych buleczek zamiast wielkiego ciasta.
    • lauren6 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:25
      Deser - murzynek, keks, babka, ptasie mleczko (ciasto z kolorowych galaretek, w sam raz dla dzieci), gofry z bitą śmietaną i owocami.

Danie główne - kotlety z kurczaka, mielone, gołąbki, pieczone udka kurczaka, klopsy w sosie pomidorowym (choć masz już pomidorową na pierwsze danie). Do tego tradycyjne ziemniaki, frytki lub pyzy.
    • heca7 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:28
      Ziemniaki, mielony, buraczki wink
      Albo Ziemniaki, schabowy, bigos.
      A na deser...mazurek big_grin
    • ichi51e Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:35
      Na deser galaretka z bita smietana i rodzynkami
      • heca7 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:42
        Albo deser sułtański jak w Dziewczynach do wzięcia!
        • nutka07 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 12.02.14, 22:02
          Ale ja nie lubie kremu...
    • q_fla Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:39
      Na Śląsku: rosół, na drugie - rolada, kluski z dziurką i modra (czerwona) kapusta. Do tego obowiązkowo kompot. Zaraz po obiedzie kawa i ciasto - najlepiej kołacz.
      • ichi51e Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:52
        Jak juz jestesmy na Slasku... A jak sie naywa taka czekoladowa pianka w pucharku i jak sie ja robi?
        • q_fla Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:58
          Szpajza?

Tu masz przepis:
          ugotuj.to/ugotuj/63027548/szpajza++deser+slaski/p/
          smile
          • ichi51e Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:03
            Tak!!! Wielkie dzieki!
            • q_fla Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:05
              Mojemu mężowi dziękuj, ja mam pochodzenie bieszczadzko - świętokrzyskie. wink
    • gaga-sie polecam ciasto 14.11.13, 18:47
      ciasto
      • gaga-sie Re: polecam ciasto 14.11.13, 18:49
        A na drugie może placki ziemniaczane? Można podać z jogurtem lub jakimś sosem ( np.pieczarkowym). Z reguły dzieci lubią.
        • ada16 Re: polecam ciasto 14.11.13, 18:55
          Bigos?
      • ilenia Re: polecam ciasto 12.02.14, 20:28
        Ja też polecam smile To jedno z naszych ulubionych.
    • baltycki Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 18:55
      golonka
      • ledzeppelin3 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:00
        Flaki i setka wódki
    • szafranna Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:11
      Pieczona kaczka, kopytka lub inne kluski tego typu, buraczki (nie zasmażane!).

Przepisy na polskie dania z fajnego bloga
    • alexa0000 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:16
      Heloł, przypominam, dla dzieci! Golonka czy kaczka to tak jakby chyba nie bałdzo u osmiolatków, ale moge sie przeciez mylićsmile
      • szafranna Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:31
        A czemuż to 8 latki kaczki nie zjedzą - takiej rozpływającej się w ustach, której gryźć nie trzeba? smile

Do golonki to się zgodzę - jako 8 czy też 28 latka bym nie tknęła.
        • annakate Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:39
          leniwe!
          • katse Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 19:44
            wielu dorosłych kaczki nie lubi....
            • volta2 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 20:25
              Moj 8 latek lubi i to bardzo.
    • volta2 Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 20:28
      Janw takich sytuacjach obstawialam rosol z makaronem, mielone i buraczki.
      Ze wzgledu na dzieci zrobilabym schabowe, oni to znaja jako kijowskie o ile sie nie myle?

Jakmza blisko, to pieczony schab z sosikiem, buraczki tez pasuja, ale- nikt ich nie zjada poza naszymi. Buraczki na slodko, nie te z chrzanem
      • lubie_miauczec Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 20:35
        Zrazy + buraczki + ziemniaki. Na deser drożdżówka albo racuchy(?).
    • filoruska Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 20:35
      Jeśli robisz w Moskwie, to żadnych mielonych i gołąbków, bo to dobrze znają i uznają za swoje. Tak samo wszystkie smażone placki. Chyba upiekłabym schab lub szynkę i podała w plastrach. Z ziemniakami z wody i buraczkami zasmażanymi albo mizerią - co dzieci bardziej zjedzą. Nie spotykałam się z pieczonymi w dużych kawałkach mięsami w Rosji, choć ja znam raczej inne rejony. Nie spotkałam się też z ziemniaczanymi knedlami z mięsem, ale z tym to już dużo roboty. Ewentualnie delikatniej kurczak w potrawce z ryżem i gotowanymi warzywami.
      Na deser piernik, jeśli nie znają. Albo kruche babeczki z owocami (jagodami po rosyjsku). Mazurki też dobry pomysł.
      • kocianna Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 21:34
        OOOOO, dzięki, masz rację, oni tu nie jedzą pieczonych mięs w kawałku smile Kluchów śląskich też nie jadłam, ani buraczków na ciepło, ani nawet mizerii smile DZIĘKI!

I murzynek jest bardzo bardzo OK, domowej roboty - mniam!
    • moofka Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 21:15
      babka ziemniaczana ze smietaną
      ciasto jesli ma byc dla dzieci to karpatka smile
    • anorektycznazdzira Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 21:22
      Yyyy... masz wymaganiawink
      Może jakaś pieczeń w tradycyjnych składnikach, typu jałowiec?
      Albo któraś popularna w Polsce ryba?

Żurek to akurat i tak bym odradzała po tym, jak posłuchałam co o nim myśleli obcokrajowcy poczęstowani tym rarytasemwink
    • blablanie Re: Typowo polskie danie obiadowe. I ciasto. 14.11.13, 21:53
      Zupy i II dania już masz big_grin co do deseru to murzynek jest smaczny,ale może pleśniak? Świetne ciasto-słodkie,kwaśne,z pianką...mniam, uwielbiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka