Dodaj do ulubionych

Kociska leją na łóżko

18.11.13, 10:55
Potrzebuje porady doswiadczonych osob - do tej pory zawsze mialam psy i nie przewidywalam posiadania kota - ale przyszla kryska na matyska. W lipcu przygarnelismy kotke z 2 kociakami (facetami), wowczas okolo 3 - 4 tygodniowymi. Obecnie kotki maja okolo 5 miesiecy. I sikaja na moje lozko. Na poczatki zdarzalo sie to raz na kilka dni, obecnie - juz nawet 2 razy dziennie. Poczatkowo przylapalismy jednego, dzis wiemy, ze robia to oba. Zdarza im sie tez siknac w inne miejsca, ale to lanie na koldre jest najbardziej irytujace.
Obecnie kotki moga przechodzc stres, bo mama troche je odstawia od siebie, ale sikaly juz wczesniej, tylko z mmnniejsza czestotliwoscia. Dodam, ze jeden z kotkow jest troszke z dystansem, nie za bardzo lubi pieszczoty, za to drugi to straszny pieszczoch, jak tylko sie obudze gna do mnie i domaga sie glaskania z glosnym mruczeniem.

Co robic, drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • tanebo Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 10:59
      Pierwsze rozwiązanie - nie wpuszczać kotów do sypialni. Inne wyjście - koty nie lubią zapachu cytrusów. Wyprać więc pościel w płynie o takim zapachu.
      • bei Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 14:00
        tanebo napisał:

> Pierwsze rozwiązanie - nie wpuszczać kotów do sypialni. Inne wyjście - koty nie
        > lubią zapachu cytrusów. Wyprać więc pościel w płynie o takim zapachu.

Koty tranzytowe lubią wlazic na nasze parapety, brudzą elewacje przy wlazeniu na parapet, potrafią znaczyc tez sikaniem parapety jak i drzwi wejściowe.
        Parapety i posadzkę przed drzwiami smarowałam olejkami cytrusowym, efekt taki, ze utłuszcznymi lapami w olejku robią więcej sladow i mażą łapami po szybach bardziej niż przed cytrynowo pomarańczową zachętkąsmilesmile

Sprobuj odstaszaczy w aerozolach-sa takie na allegro, kladż na lozku koc spryskany taką mikstura, albo układaj go w progu sypialni.
        Zrob kotom przegląd u weterynarza, może mają chore drogi moczowe?

Zazdroszczę mimo wszystko tych kotow w domu ( my mamy alergię na kocią sierśćsad
        • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 14:19
          Wiesz, ja tez nie bralam pod uwage opcji posiadania kota, bo mam alergie i Pierwszy tez ma alergie. Chcoicaz dzieciaki zawsze bardo chcialy kota. No ale tak sie stalo, ze nie mialam wyjscia, chcociaz jak pognalam do alergologa do przyjeciu kotuchow pod dach, to mnie straszyla zaostrzeniem mojej astmy itp.

Teraz, po 4 miesiacach z nimi w domu jestem od 4 dni bez lekow i nie mam poki co zadnych objawow alergii.... odpukac. Podobno mozna sie odczulic na wlasne kotuchy. Puerwszy tez nie bierze lekow i tez katar i lzawienie oczu mu przeszly juz jakis czas temu, a przytula kociska namietnie.
    • aandzia43 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 10:59

> Co robic, drogie Bravo?

Wyciąć jajka. Jak tylko weterynarz da zezwolenie (nie pamiętam, od ilu miesięcy można ciachać kocurki). Kastracja niekoniecznie rozwiąże problem, ale szanse są duże.
      • niutaki Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:06
        1. zbadac kotki
        2. rozwazyc zwiekszenie ilosci kuwet
        3. rozwazyc zmiane zwirku
        4. zamknac sypialnie (jesli to mozliwe)
        5. poradzic sie dobrego weterynarza co do:
        a. kastracji
        b. srodkow na wyciszenie stresu (krople uspokajajace, feliway, karma uspokajajaca)
        Nie bic, nie karac - w ten sposob tworzy sie bledne kolo, mowie z mojego doswiadczenia, kocur histeryk zasikal mi pol domu ze stresu.
        • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:10
          Hmm, nie mam juz miejsca na trzecia kuwete. Sprztamy na biezaco. Zwirek byl zmieniamy kilka razy, leja niezaleznie, choc musze przyznac, ze przy obecnym silikonowym jakos czesciej.

Dzis zabieram lobuzy do weta.
          • niutaki tully 18.11.13, 11:27
            Rozumiem, w takim razie ciachaj jajka, ja tez myslalam ze nie mam miejsca na 3 kuwete, ale postawilam na spoczniku schodowwink
          • aandzia43 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:07
            Tully, czasem jest to kwestia nie ilości kuwet, ale ustawienia ich w domu. Ja mam od lat kuwetę w jednym z pokoi, bo inaczej moja nerwowa i humorzasta kocica leje na kanapę. Nie lubi chadzać razem z innymi kotami do kuwet zbiorczych w kiblu i musi mieć swoją osobistą smile Szczęśliwie nie przeszkadza jej, że inne koty też czasem leją do jej osobistej pokojowej. Ważne, że ma do niej blisko z dziupli, w których się ukrywa przed światem. Mam też kuwetę w kuchni pod stołem (wiem, dramat higieczno-estetyczny), ale moja siedemnastoletnia ślepa kocica w pewnej chwili to miejsce upodobała sobie na toaletę. I tak cieszę się, że najpierw w ogóle dała sobie podstawić kuwetę pod tyłek i nie leje na podłogę, a potem że dała się przestawić ze żwirku klasycznego na silikonowy. Dopóki staruszka życ będzie, tak być musi. A że cholera poza ślepotą zdrowa jest jak byk, to podejrzewam że mnie przeżyje i moim spadkobiercom będzie lać w kuchni wink
            Spróbuj pokombinować z ustawienie kuwet. To, że przez jakiś czas będą stały w miejscu dziwnym i kompletnie na toaletę według naszych standardów nie pasującym, nie znaczy, że tak zostać ma na zawsze. Kotom też się odmienia i trzeba robić próby i podchody - a nuż za którymś razem zaskoczy i będzie można z kuwetą wywędrować z powrotem w miejsce dla człowieka wygodne
            • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:26
              hmm, sprobuje ustawic kuwete w sypialni w takim razie. I zarcie na lozku, bo podobno nie beda lały tam, gdzie jedza. Faktycznie w kuchni i jadalni jeszcze nigdy nie nasikaly, ani w korytarzu, gdzie stoi psie zarcia, ktorym tez nie gardza.
          • yenna_m Re: Kociska leją na łóżko 19.11.13, 10:50
            wiele kotów nie akceptuje silikonu
            spróbuj ze zwyklym benkiem
            • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 19.11.13, 11:21
              Mielismy zwykly zwirek. tez laly, chociaz mniej, a dla nas sprzatanie bylo niezmiernie uciazliwe. Silikon po prostu spuszczam w kiblu.
            • gazeta_mi_placi Re: Kociska leją na łóżko 19.11.13, 11:25
              Mój akceptuje, gdyby nie akceptował został by wywieziony na jakieś wiejskie podwórko, dom to dom, a nie kotowa szczalnia.
              Do tego stopnia jest czysty, że jak niechcący zamknęłam go na cały dzień w pokoju bez kuwety (kuweta jest gdzie indziej) cały dzień "trzymał" i po wypuszczeniu od razu do kuwety.
              Nie rozumiem jak można akceptować kocie szczanie/sranie gdzie popadnie.
              Koty są generalnie czyste, a te którym odbija (ich właścicielom) proponuję wypuszczenie ich na wiejskie podwórko.
      • morgen_stern Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:06
        W Stanach ciachają kociaki i żyją, tylko u nas się tak trzęsą.
        • morgen_stern Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:07
          Doczytałam, że już mają 5 miesięcy! CIĄĆ! I nie wpuszczać do sypialni.
      • yenna_m Re: Kociska leją na łóżko 19.11.13, 10:48
        kastrować spokojnie możesz i 1,5-kilogramowe kocię

panów do kastracji
        pościel wyprac bardzo dobrze
        kupić urine off i używać
        doskonale oczyszcza też z zapachu woda utleniona
        zrobić kociakom badanie moczu i ogólne badanie krwi
        • yenna_m Re: Kociska leją na łóżko 19.11.13, 10:49
          acha, na jakiś czas teren ograniczyć do 1 pokoju, wstawić tam kuwetę
    • kocianna Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:01
      Najpierw chciałam oburzona napisać: jak śmiałaś je tak obrazić, że muszą się zniżać do takich sposobów!
      Ale po przeczytaniu posta: zamknij sypialnię, wymień narzutę, spryskaj czymś śmierdzącym typu olejek pomarańczowy, połóż skórki z cytryny, kota przyłapanego na gorącym uczynku skarć np. rozłożoną gazetą. Moooooże się uda.
    • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:07
      Zamkniecie sypialni byloby naprostrze, ale nie zawsze dziala - dziele sypialnie z 2 latkiem, ktory zesto sie tam bawi. W nocy staram sie zamykac, ale jak nie otworze okna, to robi sie bardzo duszno, a jak otworze, to zimno ( otwieram szerko na noc okna w jadalni i swiwrze powietrze plynie na caly dom.

Narzuty w ostatnich dniach biore codziennie ( zgadnijcie czemu, hehe) podobnie jak posciel. Nie probowalam w cytrusach, ale moze kupie jakis psikacz w tym zapachu. Generalnie jest mi bardoz przykro, bo swietnie mi sie spalo z cala kocia rodzinka, ktora lokowala sie u nas na stopach i grzala jak koc elektryczny, ale widze, ze musze zrezygnowac z tej przyjemnosci.

Wet kastracje proponuje jak skoncza 7 miesiecy, czyli musialabym jeszcze 2 czekac - nie wydole zmieniania poscieli 2 razy dziennie.
      • morgen_stern Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:08
        Nie słuchaj weta i tnij. W przypadku kocurków to prosty, szybki zabieg.
        • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:11
          Sama mam ciac????????????????? Nie dam rady wink Asystowalam przy kastracji psa i wiem, ze to jednak nie takie proste wink
          • morgen_stern Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:14
            Jednakowoż znacznie prostsze, niż sterylizacja kotki wink
            • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:17
              No to tez nas czeka, ale chyba najpier sie wezme za kocurki, bo kotka nie sika. W ogole straszna z niej niej dama, nie to co te male dranie.
              • seniorita_24 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:48
                Tully zrób im badania i szykuj się na kastrację jeśli wszystko wyjdzie ok.
              • nowel1 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:05
                Ja się poddałam. Poszukałam dla kotów innych domów, obu "wychodzących".
                Po kilku miesiącach rozpaczliwych prób opanowania sytuacji stwierdziłam, że zasikane szafy, łożko, dywaniki, kanapa to dla mnie za wiele.
                Kocur był wykastrowany, zdrowy, a problem stopniowo się nasilał.
                • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:24
                  No ja ma chetna na te 2 mlode kotki, moja ciotka az przebiera nozkami, zeby je zabrac do siebie, ale ja sie przywiazalam do tych malych skooorwysynkow. Do tego jak patrze ja razem spia we trojke, obejmujac sie lapkami, to po prostu nie mam sumienia ich zabrac od mamy.

Wiem, wiem, swira mam.
                  • nowel1 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:42
                    Ja Ci się wcale nie dziwię, do tej pory jest mi przykro, że tamte moje cuda wywiozłam... teraz przygarnęłam młodą kotkę która co prawda broi jak oszalała, ale (odpukać!!!) wie, do czego służy kuweta smile
                    • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:47
                      Te skubance na poczatku tez wiedzialy. jak do nas przyjechaly, to od poczatku robily do kuwety a mialy 4 - 5 tygodni, ledwo umialy chodzic. Fakt, kuwete wtedy mialy blisko poslania. No ale teraz lataja po calym domu jak szalone, nie o odleglosc im chodzi chyba. One zreszta do kuwety tez robia, tylko nie zawsze sad
                      • nowel1 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 14:18
                        No to chyba jednak hormony... okres dojrzewania i znaczenie terenu
                      • seniorita_24 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 15:05
                        Moje koty miały parę razy takie fazy podsikiwania - pralka chodziła na okrągło. Po zmianie diety, badaniach, kroplach bacha, Feliweyu i odstresowaniu się kotom mijało. Podejrzewam, że Twoje chłopaki szybciej dojrzały lub mają jakąś infekcje.
                        www.zwierzakowo.pl/artykul/choroby-pecherza-moczowego-kotow-cz-1.html
                        Od oddania kotów problem nie minie i od tego, że będą wychodzić bo i tak mogą znaczyć. Mogą pomóc - badania i leczenie (dobry wet) plus feromony (nie zaszkodzą) Doraźnie dla zabicia i zmycia zapachu polecam Vitopar.
    • drosetka Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:10
      nie noszę kotów.. Tesciowa ma dwa koty, nigdy nie wpuszczam ich do siebie, nie wiem jak można pozwolic wchodzić im do łózka czy nawet wylegiwać się na fotelu. Zwierzęta powinny znac swoje miejsce. Koty, owszem, ale niech sobie śpią na sianie w szopce i łapią myszy, do tego są stworzone. Kocur tesciowej też długo znaczył swój teren, sikał mi nawet do butów, skończyło sie jak został wykastrowany.
      • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:12
        Nie kazdy ma slomę w butach i siano na podorędziu.
      • morgen_stern Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:17
        Ale kogo to obchodzi?
      • niutaki drosetka pomoglas :D n/t 18.11.13, 11:23

• z_pokladu_idy Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:36
      Są różne podejścia do kastracji. Wiem, że są i hodowcy, i weterynarze, którzy namawiają do kastracji już 4-miesięczne kociaki, przez co nie tylko nie ma problemu z oznaczaniem terenu, ale też takie kociaki nie 'dorastają' i z zachowania mają być 'kociakowate' przez całe życie. Wadą jest możliwość niedojrzałości układu moczowego.

Tez mam problem z sikaniem na łóżko, tyle że z kotką i to wysterylizowaną. Podziwiam Twoją cierpliwość. U nas się to zdarza raz na parę miesięcy.
    • default Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 11:58
      A może kuweta stoi w niedobrym miejscu ? Ja się mało znam na kotach kuwetowych, bo mam koty wychodzące, ale jedna moja kotka z czasów gdy mieszkałam w bloku zaprzestała sikania na kanapę po przestawieniu kuwety w inne miejsce. Tamto jej nie pasowało i dawała temu wyraz lejąc na kanapę.
      • oteczka Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:09
        Kastracja według mojego weta po 6 m ,dobrze robi spryskanie octem u mnie na kocice pomagało ,a teraz jeden z kocurów leje koło kuwety i nic nie daje rady żaden zapach ,ocet ,pasta do podłogi wszystko przerobiłam,rozkładam ręczniki papierowe i sprzątam ileś razy dziennie i to obojętnie czy 1 kuweta czy 2, były 2 też lał obok ,ja cały czas myślę że to chwilowe mam go 4 tygodnie stary kocur ze schroniska i do tego bez oczu nawet nie mogę powiedzieć patrz coś narobił ,krzyknąć też nie za bardzo .
        • aandzia43 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:16
          Konkretny żwirek mu się nie podoba, kuweta za mała albo trudno mu się do niej wchodzi.
        • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:28
          Gdyby "tylko" siusialy obok kuwety, to bym juz naprawde byla szczesliwa sad
          • oteczka Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:34
            tully.makker napisała:

> Gdyby "tylko" siusialy obok kuwety, to bym juz naprawde byla szczesliwa sad
            Ja też w sumie jestem szczęśliwa że od razu po przyjeździe znalazł kuwetę ,bo miałam stresa że będzie lał po całym domu.
    • kosheen4 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:03
      coś mi się kołacze, że najlepiej byłoby wymienić całą pościel, łącznie z materacem, z drugiej strony - ciężko to zrobić gdy jest ryzyko ponownego zaszczania, można nie finansowo wyrobić na łóżka...
      wszystko co się da wyprałabym w możliwie wysokiej temperaturze, to na pewno.
    • beliska Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 12:17
      Sporo napisano n/t. Dodam, że miałam taki problem z młodziutką kotką, która po ogromnym stresie-wypadek zaczęła lac na moje łózko. Pomogła folia na łózku. Dobra jest bąbelkowa lub coś, co sie przykleja do kocich łap, bo one tego nienawidzą. Można uzyc tasmy dwustronnej, którą nakleja się na folię. Taka narzuta bardzo szybko oduczyła kotę siurania na łózko.
      U mnie na żadnego kota nie działały nigdy odstraszająco żadne zapachy w tym cytrusy i do dziś nie mogę sie nadziwić, że koty ich nie lubią. Kastracja na pewno zanim koty zaczna znaczyć, bo o ile sikanie da się obejść, to znaczenie czesto pozostaje jako nawyk nawet po kastracji. Ja zawsze czekam z kastracją do ok. 7go miesiąca, uważając, że jednak rozwój powinien w naturalny sposoób przebiagac tak długo, na ile się da. Szkoły rózne, u mnie sprawdza się taka, koty mam zdrowe na ciele i psychice mimo upływu lat.
    • mamaalana1 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 13:15
      Moja sikała jak miała struwity w moczu i w związku z tym zapalenie.
      Pozdrawiamsmile
    • nini6 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 13:28
      Taki spray: www.vitopar.pl/ neutralizuje zapach siurków. Dobrze tym spryskać pościel przed praniem, to rozkłada mocz, bo samo pranie nie neutralizuje zupełnie jego zapachu i koty mogą go wyczuwać, i dalej lać w to samo miejsce.
      Poza tym kastracja jak najbardziej.
      • lacitadelle Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 13:38
        Szukaj innego weta, który ma jakieś bardziej współczesne podejście do kastracji.

Ja mam kota z dobrej hodowli, przyjechał do mnie w wieku nieco ponad 3 miesięcy wykastrowany i wygojony. Orientowałam się trochę w temacie i dobrzy hodowcy sprzedają kociaki na kolana już po sterylizacji/kastracji. Myślę, że to o czymś świadczy, bo to są ludzie, którzy się znają na kociej tematyce i współpracują z dobrymi weterynarzami, interesują się też losem kotów po sprzedaży.
        • phantomka Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 13:52
          U nas znaczyła kocica, za cel obrała sobie deskę do krojenia chleba (na szczęście była już w nieużytku) i okoliczne gniazdko elektryczne. Sterylka i po problemie. Popytaj innych wetów, czy nie można (i dlaczego) kastrować tak młodych kotów.
    • motylka34 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 14:20
      Zdecydowanie kastracja. Ja swojego sikajacego pozbawilam jajek w wieku 5 miesiecy i nic mu nie jest. Przestal sikac i zrobil sie baaardzo przytulasny. Teraz te Twoje sikaja bo rywalizuja o terytorium. Feliway i neutralizator zapachow tez powinnas kupic, bo coc Ty tegozapewne nie czujesz to koci mocz czuc bardzo dlugo.
    • wielkafuria Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 15:01
      eeeeee..... a ty spisz dalej w tym łozku???????????
      wykastruj chłopakow, przestana lać.
    • gazeta_mi_placi Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 15:09
      Ale u Ciebie musi j... śmierdzieć w mieszkaniu, coś strasznego, mam nadzieję że chociaż gości nie zapraszasz do swojego smrodku.
    • przeciwcialo Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 15:19
      Łóżko to chyba tylko do wymiany.
      koty wyciachac i juz.
      • manekineko Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 19:46
        Zgadzam się. Koty ewidentnie znaczą Ci teren. Rada? Kastracja. Jeżeliby jednak sikanie nie skończyło się, to też warto zbadać mocz pod kątem chorób.
    • tully.makker Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 21:11
      Kastracja umowiona na za 2 tygodnie sad

Chlopa wyslalam po folie bąbelkowa, ale przywiozl tylko zwykla. Jutro wieczorem maja byc te feromony.

Trzymajcie kciuki.
      • dolores12 Re: Kociska leją na łóżko 18.11.13, 22:04
        Obawiam się, że jak już zasmakowały lania na łóżko, łatwo nie odpuszczą. Mi kocur sąsiada uwielbiał sikać na wycieraczkę(taką grubą, wsiąkliwą). Lałam tam hektolitrami jakieś odsmradzacze i odstraszacze, a kot dalej swoje. Pasowało mu najwidoczniej, że sik wsiąka w wycieraczkę, bo przestał jak tylko się poddałam i wymieniłam ją na gumową, ażurową. Szczerze mówiąc takie kotki jak u autorki wątku by u mnie nie pomieszkały, brzydzę się smrodu kociego moczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka