Dodaj do ulubionych

O co chodzi?

18.11.13, 21:35

m.kultura.gazeta.pl/kultura/1,116107,14971218,Soundgarden_pierwszy_raz_w_Polsce__I_wpadka_na_Facebooku_.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=kultura
Po Niemiecku Oswiecim to Auschwitz,to nazwa miasta.Tak jak Stettin to Szczecin,a Wroclaw to Breslau.
Rozumiem,ze Niemcy maja byc oburzeni,jakby jakas grupa napisze na fb,bedziemy grac Konzert w Dachau.
Nie zakrawa to juz na przewrazliwienie?
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: O co chodzi? 18.11.13, 21:49
      Ja mysle, ze zdecydowana wiekszosc ludzi kojarzy Auschwitz z samym obozem a nie z miastem stad to poruszenie.
      • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:38
        No to ja zaczne kojarzyc,ze ten oboz byl na terenie pl,a wiec to polski oboz zaglady.
        • suazi1 Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:01
          Trochę szacunku do historii, niedouczona ignorantko. Niemiaszki tak Ci mózgownicę wyprali czy jak???
          • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:59
            W przyszlosci bedziesz swietna obronczynia krzyza.Co za duch walki,co za poczucie misji.
            Poczekaj,pojde po stolek.Jak zaczniesz teatr to chce siedziec w pierwszym rzedziebig_grin

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
            • suazi1 Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:05
              Ciebie naprawdę odmóżdżyło...
              • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:08

Postaraj sie bardziej.3+,ten + to na zachete.
    • goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 21:56
      edelstein napisała:

> Po Niemiecku Oswiecim to Auschwitz,to nazwa miasta.

Z tym, że komunikat na Facebook jest po angielsku, a w tym języku nazwa miasta Oświęcim to "Oswiecim". Auschwitz to po angielsku właśnie nazwa nazistowskiego obozu śmierci.
    • srubokretka Re: O co chodzi? 18.11.13, 21:59
      Moja pierwsza reakcja to : O fak! Bo uwielbam tez zespol. A po przemysleniu: chlopaki wiedza, jak wzudzic rozglos.
      • srubokretka Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:03
        cornella matka byla Zydowka, wiec pewnie i stad Auschwitz.
    • kk345 Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:21
      Jako Niemka powinnaś wiedzieć, ze miasto nazywa się Oświęcim, a Auschwitz to nazwa niemieckiego obozu zagłady...
      • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:36

Taa serio?
        de.m.wikipedia.org/wiki/O%C5%9Bwi%C4%99cim
        Nazwa Auschwitz pochodzi z 1315 roku,nie wiedzialam,ze wtedy byly obozy zaglady.
        A Dachau to dla ciebie oboz czy miasto?
        Nazwy obozow sa od miejsc w ktorych powstaly.
        • kk345 Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:40
          To może prościej- był sobie Oświęcim, potem wleźli do niego Niemcy i zbudowali obóz śmierci w Auschwitz...widzisz związek czasowy?
          • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:53

A Jak mowisz np na Köln?München?Wien?
            Czy tak trudno pojac,ze nazwy miast maja swoje odpowiedniki w kazdym jezyku,ba na slasku niektore miejsca maja podwojne nazwy.W Dachau tez byl oboz smierci,nikt sie nie pieni o to.
            To bedzie dla ciebie nie do przezycia,na znakach przy drogach tez jest napisane Warschau,Breslau,tragedia no.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
            • kk345 Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:55
              No cóż, jak widać jednak Niemka nie da rady zrozumieć polskich subtelności... nie ta kultura, nie to wychowanie...
              • annajustyna Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:00
                Niemeickie subtelnosci w przypadku tej miejscowosci sa identyczne.
                • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:18
                  Mow za siebiebig_grin
                  • annajustyna Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:09
                    Nie za siebie, tylko to reguluje ustawa.
            • goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:13
              edelstein napisała:

> A Jak mowisz np na Köln?München?Wien?

O 21:56 napisałam Ci, że po angielsku (a w tym języku jest post na Facebook) nazwa miasta, gdzie grają koncert to Oswiecim. Jeszcze nie dotarło?

Zresztą, Soundgarden poprawili już swój błąd i OK.
              • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:17

Mogli uzyc niemieckiej nazwy,jakis obowiazek jest uzywania mowiac tylko jednego jezyka?bi scotti powinna miec bana.
                • goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:21
                  edelstein napisała:

> Mogli uzyc niemieckiej nazwy,jakis obowiazek jest uzywania mowiac tylko jednego jezyka?

A po chusteczkę amerykańska grupa muzyczna, pisząca po angielsku o koncercie w polskim mieście, miałaby używać niemieckiej (sprzed 60 lat) nazwy tegoż miasta? Bo współczesna niemiecka nazwa tegoż miasta to Oswiecim, NIE Auschwitz.

Popełnili błąd, proste. Szybko zresztą go skorygowali, a Ty jeszcze rozkminiasz.
                  • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:26

A czemu nie?jest jakos zabronione?
                    Nie rozkminiam,smieszy mnie to przewrazliwienie na tym punkcie.
                    • goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:29
                      edelstein napisała:

> A czemu nie?jest jakos zabronione?

W sumie masz rację, każdy oddaje się takiej rozrywce, jaką lubi.

> Nie rozkminiam,smieszy mnie to przewrazliwienie na tym punkcie.

To nie jest przewrażliwienie, tylko zwyczajne sprostowanie.
                      • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:30

Przewrazliwienie,w Niemczech jest Dachau i nikt nie urzadza cyrkow jakby im tam co najmniej matke zabili.
                        Co zu jakas nadprodukcja Zydow czy co?
                        • goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:35
                          edelstein napisała:

> Przewrazliwienie,w Niemczech jest Dachau i nikt nie urzadza cyrkow jakby im tam co najmniej matke zabili.

Bo Dachau to nadal Dachau, nikt nazwy miasta nie zmienił.

> Co zu jakas nadprodukcja Zydow czy co?

W Auschwitz nie tylko żydów mordowano.
                • aniorek Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:30
                  edelstein napisała:

> Mogli uzyc niemieckiej nazwy,jakis obowiazek jest uzywania mowiac tylko jednego
                  > jezyka?bi scotti powinna miec bana.

cyrylica powinni byli napisac, albo po arabsku.

*facepalm*
                  • nanuk24 Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:33
                    No wlasnie, czemu po arabsku nie napisali, albo przynajmniej po chinsku? To jest zagadka, ale moze Edelstein wyjasniwink
                    • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 00:05

Bo Auschwitz to najbardziej popularna nazwa.
                      • guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:22
                        ..zgadza się, najbardziej popularna
                        zgadnij dlaczego ?
                        • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:31

Bo w Polsce z namietnoscia uprawia sie martyrologie.Gdansk - Westerplatte,Warszawa - powstanie Warszawskie.Oswiecim-oboz zaglady.

• guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:40
                            To prawda
                            Ale TA nazwa znana jest na całym świecie -i kojarzona z jednym
                            Cały świat uprawia martyrologię ? Ok, niech uprawia, Ty tego nie rozumiesz- nie chcesz zrozumieć-więc po co rozkminiać ?
                            • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:45

Na calym swiecie?nie rozpedzaj sie.Turki nawet nie wiedza co jest stolica panstwa w ktorym mieszkaja.Mi Oswiecim kojarzy sie z kiepska restauracja,kotlet byl mega obrzydliwy.

• guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:48
                                Tak, na całym świecie
                                Oczywiście wśród ludzi interesujących się światem, często wykształconych
                                Mi Oświęcim kojarzy się podobnie
                                Ale Auschwitz już nie
                                Dla Ciebie Auschwitz to też obrzydliwy kotlet ?
                                • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:05
                                  Dla mnie Oboz zaglady to oboz zaglady,a Oswiecim/Auschwitz to miejsce.
                                  Tak Jak oboz w Sobiborze czy Dachau.
                                  Podejrzewam,ze sporej ilosci zagramanicznikow nazwa Oswiecim nic nie powie.
                                  • guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:07
                                    Nie rozumiesz nadal
                                    Oświęcim -to nazwa miasta
                                    Auschwitz-to nazwa nazistowskiego miejsca zagłady -znana na świecie
                                    • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:09

Czyli Jak powiesz,jade so Oswiecimia to duzo osob nie skojarzy,ze tam byl oboz.
                              • goodnightmoon Re: O co chodzi? 19.11.13, 11:55
                                edelstein napisała:

> Mi Oswiecim kojarzy sie z kiepska restauracja,kotlet byl mega obrzydliwy.

Ale na świecie są również wykształceni ludzie, którym Oświęcim kojarzy się z czym trzeba.
                                • neffi79 Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:15
                                  goodnightmoon napisała:

> edelstein napisała:
                                  >
                                  > > Mi Oswiecim kojarzy sie z kiepska restauracja,kotlet byl mega obrzydliwy.
                                  >
                                  > Ale na świecie są również wykształceni ludzie, którym Oświęcim kojarzy się z cz
                                  > ym trzeba.

Nie widzisz, że laska trolluje? amatorska prowokacja + poczucie rzekomej wyższości (oczywiście kompleksy tuszuje tą że pozą) - ja tam ją lubie , trzeba przyznać umie zrobić gó.wnoburzę z niczegowink
                                  • goodnightmoon Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:36
                                    neffi79 napisał(a):

> ja tam ją lubie , trzeba przyznać umie zrobić gó.wnoburzę z niczegowink

Ja też, ja też!!! http://emots.yetihehe.com/1/buzki.gif
                                  • antyideal Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:48
                                    Taki trolling to byle gimbus jest w stanie przeprowadzic,
                                    nie wiem czym tu sie zachwycac, przewidywalna do bólu
                                    • neffi79 Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:58
                                      nie obrażaj gimbusów
                                      tu mamy do czynienia z ewidentną "słomą z butów"
                                      • antyideal Re: O co chodzi? 19.11.13, 13:03
                                        A, no tak, przepraszam gimbusy..
                                        zwlaszcza, ze im jeszcze z racji wieku wiele mozna wybaczyc
            • riki_i Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:13
              Nazwa Auschwitz ma w Polsce bezdyskusyjne i jednoznaczne odniesienie do obozu zagłady.

Więc jak napisali, że zagrają w Auschwitz, to zostało to odebrane, że zagrają nie w mieście Auschwitz vel Oświęcim , ale na terenie obozu. A to, przyznasz chyba, jest dość kontrowersyjnym pomysłem.

Twoje pieklenie się o to, że rzekomo chodzi tu o samo użycie niemieckiej nazwy miasta jest bezdennie głupie. Użycie określeń Warschau czy Breslau nie robi w Polsce na nikim wrażenia (no chyba że ktoś myli miasta, jak np. 'będąca pod wpływem' artystka Sandra, która swój koncert w mieście Łodzi rozpoczęła ostatnio od wybełkotania "Hallo Warschau" big_grin Tak, to faktycznie zostało dostrzeżone... tongue_out)
              • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:16

Taa,bo sa tak glupi by nie pojac,ze to odniesienie do miasta,nie obozu.
      • gazeta_mi_placi Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:07
        Taka z niej Niemka jak ze mnie dama.
    • annajustyna Re: O co chodzi? 18.11.13, 22:59
      Nie, akurat Oswiecim po niem. to Oswiecim, a Auschwitz zarowno po polsku jak i po niemiecku to Auschwitz. Tylko wymowa ciut inna (po niem. mniej wiecej Auschwy:c; nie przez i).
      • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:14

Wiki twierdzi co innego.

• goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:16
          edelstein napisała:

> Wiki twierdzi co innego.

Patrz, a translator Google zgadza się z Annajustyna smile
          translate.google.com/#pl/de/O%C5%9Bwi%C4%99cim
          • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:20

No nie mozliwe,ze Jak wpiszesz Warschau to w--translatorze wyswietli,sie Warszawa,no cuda panie,cuda.

• goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:23
              edelstein napisała:

> No nie mozliwe,ze Jak wpiszesz Warschau to w--translatorze wyswietli,sie Warszawa,no cuda panie,cuda.

A teraz włącz translator polsko-niemiecki i po "polskiej" stronie wpisz "Oświęcim".
              • edelstein Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:29

Pewnie zablokowali,by paru z Polski nie dostalo zawalu.Wiadomo,ze tam sie wojna zyje,ktora skonczyla sie ponad 70lat temu.Drugi temat,Katyn.
                • goodnightmoon Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:33
                  edelstein napisała:

> Pewnie zablokowali,by paru z Polski nie dostalo zawalu.Wiadomo,ze tam sie wojna zyje, ktora skonczyla sie ponad 70lat temu. Drugi temat,Katyn.

Zarówno Auschwitz jak i Katyń są wielką narodową tragedią, zresztą w Niemczech też nikt nie dowcipkuje na temat nazizmu.

Helloooo, to Ty się urodziłaś w Polsce a nie ja, powinnaś jakoś bardziej bronić Ojczyzny tongue_out
                  • riki_i Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:38
                    goodnightmoon napisała:

> Helloooo, to Ty się urodziłaś w Polsce a nie ja, powinnaś jakoś bardziej bronić
                    > Ojczyzny tongue_out

Przecie ona już nie z TEJ ojczyzny, nawet dzieci nauczyła tylko po niemiecku
                    • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 00:10

Jakie dzieci znow?zmien dilera chlopie.Nie dziwie sie,ze zadna cie nie chce.

• riki_i Re: O co chodzi? 19.11.13, 00:22
                        Dziecko. Twoje. Nie mówi po polsku.

Coś przeoczyłem?
                        • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 08:49

Duzo przeoczylesbig_grin
                  • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 00:09

Jestes pewna z tym dowcipkowaniem?
                    bo ja znam Pare kawalow.
                    Co bylo,a nie jest,nie liczy sie w rejestr.
                    • mona_mayfair Re: O co chodzi? 19.11.13, 01:48
                      edelstein napisała:

> Co bylo,a nie jest,nie liczy sie w rejestr.
                      Już mnie nie dziwi, żeś taka zbulwersowana oczywistą sprawą... Ktoś, kto wali wierszykami z przedszkola nie moze pojąć problemu...
                      • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 08:52
                        Powiedziala za ci mowi glany mimo 30na karku.
                        Zacznij sie ubierac Jak czlowiek,nie Jak zaburzony gimbus.
                        • antyideal Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:08
                          Powiedziala ta, co nosi "biker boots i ripped jeans" wink)

forum.gazeta.pl/forum/w,567,145453358,145455852,Re_Co_ubieracie_.html
                          • suazi1 Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:19
                            A te "dzons" to co to w ogóle jest? big_grin Nie wiem co ta pani pali, że tak ją odmóżdżyło...
                            • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:47

Nastepna podniecajaca sie slownikiem T9.
                              • suazi1 Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:03
                                Moja krótka rada: albo pisz po polsku, albo wcale.
                                • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:11

Bo co?zabronisz mi?dostawac palmy na punkcie nazwy,ot zagadka.

• edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:32

Tylko,ze ja sie ubieram odpowiednio so mojego wieku,a so 30mi daleko,tak wiec,nie trafilas.
                            • suazi1 Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:46
                              Gdybyś jeszcze wysławiała się odpowiednio do swojego wieku, byłoby idealnie. A tak mam wrażenie, że intelektualnie i mentalnie zatrzymałaś się na etapie dziewczynki w przykrótkiej spódniczce... big_grin
                              • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:48

Niunia my nie rozprawiamy tu o twoim poziomie.Poszukaj sobie innej piaskownicy,tylko nie ubrudz tej sukienki.

• suazi1 Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:01
                                  Dla ciebie Pani, gó...aro.
                                  • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:12

Na pania trzeba zasluzyc niunia,za wiek szacunku nie przyznaja.
                        • mona_mayfair Re: O co chodzi? 19.11.13, 13:08
                          Nie mam 30 na karku, skąd takie wiadomości?wink
                    • goodnightmoon Re: O co chodzi? 19.11.13, 11:48
                      edelstein napisała:

> Jestes pewna z tym dowcipkowaniem? bo ja znam Pare kawalow.

Tak, jestem pewna. I nie chodzi mi o kawały, opowiadane sobie przy piwie (bo np. w telewizji takich nie słyszałam).

Ale spróbuj np. przywitać policjanta zadziornym stuknięciem obcasów, wyciągniętą prawą ręką i gromkim "sieg heil". Odważyłabyś się?

Albo przejdź się ulicą dużego miasta w koszulce ze swastyką. Chętnie się dowiem, czy niemiecka policja przyjęła ze zrozumieniem argument, że dla ciebie to symbol szczęścia i powodzenia.
                      • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 12:59

Nazwa Auschwitz jest zabroniona Jak swastyka,88?wow,coraz bardziej interesujaco.
                        • goodnightmoon Re: O co chodzi? 19.11.13, 13:13
                          edelstein napisała:

> Nazwa Auschwitz jest zabroniona Jak swastyka,88?wow,coraz bardziej interesujaco.

Nie rozmawialiśmy o nazwie Auschwitz, tylko o dowcipkowaniu na temat nazizmu, na co podałam przykłady.
          • srubokretka Re: O co chodzi? 18.11.13, 23:21
            Tylko trzeba filtr niemiecko-zydowski najpierw wylaczyc wink
    • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 00:05

Uuu od kiedy znajomosc angielskiego to znanie nazw wlasnych wszystkich miast swiata?

• morgen_stern Re: O co chodzi? 19.11.13, 08:55
      Edel, zlituj się i przestań kompromitować...
    • havana28 Re: O co chodzi? 19.11.13, 08:56
      Większość ludzi w Polsce kojarzy Auschwitz z nazistowskim obozem zagłady, a nie miastem Oświęcim wiec pierwsza myśl jak się pojawia to że ktoś chce zagrać koncert na terenie obozu.

Nie obchodzi mnie z czym się kojarzy Auschwitz w Niemczech bo my w Niemczech nie jesteśmy.
      • morgen_stern Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:00
        W Niemczech kojarzy się dokładnie tak samo, ale oczywiście nie dla edel, która zawsze stara się być bardziej niemiecka od samych Niemców smile
        • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:19

Uu ty wiesz najlepiej Jak kojarzy sie Auschwitz 80milionowemu spoleczenstwu.
    • guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:16
      W Polsce-mówimy po polsku
      W Niemczech-po niemiecku (aczkolwiek Niemcy przyjeżdzający do Polski nie potrafią mowić po polsku i wymagają by ich obsługiwano po niemiecku-taki paradoks)
      w krajach gdzie jest angielski-po angielsku
      Jeżeli grupa anglojęzyczna w kraju polskim użyła języka niemieckiego, w dodatku na określenie miejsca holocaustu-bo taka nazwa funkcjonuje do dzisiaj-Auschwitz to określenie miejsca zagłady, a nie miasta. Funkcjonuje to w kodzie językowym na całym świecie podobnie jak używane przez nas np. określenia "multi-kulti" "bunga bunga"itd
      Myślę, że to celowa "wtopa"- ale niesmaczna
      • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:27

Jeszcze wiekszym paradoksem sa turki mieszkajacy w Niemczech lat 20i dluzej,ktorzy dwa slowa na krzyz znaja.
        Watpie czy oni wogole wiedza,ze istnialy obozy.
        Dla mnie to bicie piany.
        To tak Jak z tym dowcipem:
        Teraz Polacy tez Maja slynne lotnisko,do Las Vegas,Las Palmas dolaczyl Las Smolenski.
        albo z tym:
        Na kominie w Oswiecimiu jest napisane:powrocimy z deszczem.
        Oczywiscie zaraz bedzie bulwers.

Dla mnie to zwyczajne,niepotrzebne bicie piany
        • guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:31
          Dla Ciebie bicie piany
          Dla mnie nie
          Tak samo jak niektórych udział w marszu 11 listopada był "fajną zabawą" a dla innych ważnym patriotycznym wydarzeniem

Wiesz, pewnych rzeczy można nie czuć, ale trzeba wiedzieć kiedy po prostu siedzieć cicho, żeby nie urazić innych, dla których jest to ważne (w sprawach intymnych, religijnych i in.). Kawały tego typu śmieszyły mnie w LO, tudzież jeszcze teraz gdy są wypowiadane w jakieś konwencji typu czarny humor-humor sytuacyjny. Mówione luźno ot tak sobie przez osobę uważającą się za bardziej Niemkę niż Polkę (chyba się nie mylę)-po prostu mnie smucą uncertain
          • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:41

To trzeba sie wogole nie odzywac albo skonczyc na formulkach,bo zawsze znajdzie sie jakis urazony.Teraz postawienie choinki na wystawie w Kreuzbergu powiduje urazenie uczuc muzulmanow,szkoda,ze Jak wyplacaja im Weihnachtsgeld to urazeni nie sa.
            Co nie zrobisz to bedzie kupa niezadowolonych.
            Pewnie ci so tego koncertu bedzie jeszcze milion,als...bo czemu tam?a tego dnia jest rocznica,piecdziesiatnica rozwalenia sie samolotu tudziez jakiejs tam Matki Boskiej,albo Adwent,albo Ramadan,albo jeszcze cos innego.
            "Trudno,nie zadowolisz wszystkich,wiesz to zadanie dla agencji towarzyskich,a nie twoje"
            • guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:45
              Tak to jest w społeczeństwie właśnie
              wink
              • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 09:56

Czyli co,od dzis sie nie odzywasz?tongue_out
                Na serio,Jak nie jest sie przewrazliwionym i nie dopatruje sie w kazdym slowie i czynie zamachu na narod,wolnosc itd. to zyje sie latwiej.
                Moj swiat sie nie zawalil,bo chlopcy napisali Auschwitz.

• guderianka Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:06
                  mój też nie, co nie znaczy że mi się to podoba
                  • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:16

Tobie.Sulazi sie nie podoba,ze nie pisze do niej per pani.Jakos musi z tym zycwink
                    Mi tam obojetne co napisali,opinia jest Jak doopa,kazdy ma swoja.
                    Panow nawet nie znam,tym bardziej mi to powiewa,wielkie halo o nic.
                    To jest moja opinia.

• topo-lina Kończ waść, wstydu oszczędź! n/t 19.11.13, 12:55
    • ichi51e Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:13
      Ktos w komentarzachx napisal "jako rodowity Oświęcimianin mogę tylko stwierdzić, że nic się nie stało. Większość Polaków myśli, że Oświęcim to tylko obóz, więc skąd ludzie z zagranicy mają wiedzieć" i to jest swieta prawda...
      • edelstein Re: O co chodzi? 19.11.13, 11:26

W tym watku widac,ze tak mysla.
    • neffi79 Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:54
      nie, no nie wierzę własnym oczom
      ty na serio nie widzisz gdzie strzeliłaś faux pas? suspicious big_grin
      • neffi79 Re: O co chodzi? 19.11.13, 10:56
        pytanie (najlepiej retoryczne) oczywiście do szanownej autorki wątkutongue_out
    • morgen_stern Re: O co chodzi? 19.11.13, 11:15
      Ok, edel ogólnie mnie wk..., ale tu muszę uczciwie przyznać jej rację. Podpytałam znajomą Niemkę - Niemcy mówią Ausschwitz.

ALE Amerykanie nie powinni tej nazwy używać, z ich językiem i kulturą nic ta nazwa nie ma wspólnego i w przypadku Soundgarden to była wtopa. Czyli racja połowiczna smile
    • goodnightmoon Specially for you 19.11.13, 11:52
      Zrobiłam dziś małe badanie. Zapytałam 5-ciu znajomych Niemców: "Co to jest Auschwitz".
      Każda osoba powiedziała, że jest to nazistowski obóz śmierci, obecnie znajduje się tam muzeum, leży w polskim mieście Oświęcim.

Przy okazji miałam niezły ubaw, słuchając jak łamią sobie język big_grin

I widzisz, dziwna sprawa - dla Niemców z dziada pradziada jest jasne, co jest obozem śmierci a co nazwą miasta. A dla polskiej Niemki nie, ot cuda.
      • neffi79 Re: Specially for you 19.11.13, 11:59
        goodnightmoon napisała:

> I widzisz, dziwna sprawa - dla Niemców z dziada pradziada jest jasne, co jest o
        > bozem śmierci a co nazwą miasta. A dla polskiej Niemki nie, ot cuda.

Bo co innego prawdziwy Niemiec a co innego zgermanizowany Polak - o ich mentalności wybacz że sie nie wypowiemtongue_out... ci drudzy nie mają czasami krzty szacunku do korzeni, niestety spotkałam się z tym nie raz; a z Niemcami mamy stały kontakt + siostra mieszkająca tam z męzem od 11 lat, więc mam pełen zarys tej materii.
      • morgen_stern Re: Specially for you 19.11.13, 12:05
        Ale ja też rozmawiałam z rodowitą Niemką, i to nie z jakąś małolatą, tylko z dorosłą kobietą. Dla niej to po prostu niemiecka wersja nazwy miasta, jak "Breslau", niemniej zdaje sobie sprawę, że to też nazwa obozu.
        Spójrz choćby na nagłówek tego artykułu:
        www.welt.de/kultur/article117447160/Leben-im-Schatten-des-Konzentrationslagers.html
        • guderianka Re: Specially for you 19.11.13, 12:23
          Ale dlaczego mówicie o Niemcach
          Skoro edel podała przykład AMERYKANINA który używa niemieckiej nazwy w polskim kraju
          • morgen_stern Re: Specially for you 19.11.13, 12:43
            Ale ja wyżej się także do tego doniosłam.
            • guderianka Re: Specially for you 19.11.13, 12:48
              Czytałam i się zgadzam-i na tym trzeba się skupić a nie na tym, który Niemiec wie a który nie wie. Znani artyści przyjeżdżają do takiego właśnie kraju,wypadałoby poznać jego historie i posługiwać się polskimi nazwami a nie tłumaczeniami. Będą w Niemczech nie zapytam : Wo ist Monachium tylko Wo is Muenchen ? Jakaś konsekwencja językowa obowiązuje-chyba ze chce się wzbudzić dyskusję i celowo się używa takiej a nie innej nazwy -co rozumiem-aczkolwiek tę celową gafę uważam za nietrafioną
        • goodnightmoon Re: Specially for you 19.11.13, 12:40
          morgen_stern napisała:

> Ale ja też rozmawiałam z rodowitą Niemką, i to nie z jakąś małolatą, tylko z dorosłą kobietą. Dla niej to po prostu niemiecka wersja nazwy miasta, jak "Breslau", niemniej zdaje sobie sprawę, że to też nazwa obozu.

He he he, "moi" Niemcy są lepsi tongue_out wink
          • morgen_stern Re: Specially for you 19.11.13, 12:42
            Jak sobie wolisz.
            • goodnightmoon Re: Specially for you 19.11.13, 12:46
              Mam nadzieję, że wiesz, że żartuję suspicious Bo już więcej emotikon dawać nie chciałam.
              • morgen_stern Re: Specially for you 19.11.13, 12:55
                Teraz juz tak smile
    • topo-lina Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 12:46
      ze az mi sie nie chce odnosic do twojego postu, zreszta inni zrobili to za mnie przytaczajac wiele slusznych argumentow.
      Ale chcialam po prostu ulzyc sobie, choc wiem, ze nie na wiele sie to zda, bo twoja ignorancja siega zenitu, co widac w prawie kazdej twojej wypowiedzi. Nie wiem, czy ty swoje posty piszesz, bo chcesz wzbudzic dyskusje (jesli tak, to udaje ci sie to za kazdym razem w 100%) czy naprawde jestes tak beznadziejnie durna. W kazdym razie udaje ci sie zawsze dosyc skutecznie podniesc mi cisnienie, bo nic nie dziala mi na nerwy tak, jak ignoranci uwazajacy sie za alfe i omege.
      Twoje argumenty w tym watku sa zupelnie od czapy, ale brniesz i brniesz w to dalej, nie dajac sobie niczego wytlumaczyc.
      Naprawde mam nadzieje, ze to tylko twoja kreacja forumowa, bo nie chce mi sie wierzyc, ze ktos moze byc az tak sprawny intelektualnie inaczej...
      • goodnightmoon Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 12:49
        topo-lina napisała:

> Twoje argumenty w tym watku sa zupelnie od czapy, ale brniesz i brniesz w to dalej, nie dajac sobie niczego wytlumaczyc.

Eeeeee tam, the show must go on http://emots.yetihehe.com/2/peace.gif
        • bachir Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 12:57
          o ja nie moge, Edelstein do Warsaw Shore! ona ma OPINIE!!!
      • edelstein Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 12:56

Wiesz Jak mnie to Walibig_grin
        A najbardziej rozczulil mnie tekst o 5niemcach,ktorzy lamali sobie jezyk na Oswiecimiu.Niunka zapomniala sie jeszcze podeprzec autorytetem jakim jest mazbig_grin
        No dawaj good ci ten tez twoj monz powiedzialbig_grin bedzie bardziej wiarygodnie<lapie sie za boki ze smiechu>

• neffi79 Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 13:04
          przemówiłabig_grin
          Kontunuuj, kontunuuj, ciekawie mówisz i wszyscy cie słuchają
          • anulka.p Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 13:06
            > Kontunuuj, kontunuuj, ciekawie mówisz i wszyscy cie słuchają
            >

big_grinD
          • goodnightmoon Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 13:10
            neffi79 napisał(a):

> przemówiła big_grin Kontunuuj, kontunuuj, ciekawie mówisz i wszyscy cie słuchają

No BA! Ja nawet notatki robię smile
            • neffi79 Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 13:11
              notatki, notatki
              ja rodzinie pokazuję!
              smile
        • goodnightmoon Re: Edelstein - jestes tak bezdennie glupia, 19.11.13, 13:08
          edelstein napisała:

> No dawaj good ci ten tez twoj monz powiedzial big_grin

Według życzenia - ostatnie słowa przed wyjściem: "Kocham Cię".
          O forumowych wynurzeniach z nim nie rozmawiam.
          FYI mój mąż jest Polakiem i nie ma problemów z wymową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka