Dodaj do ulubionych

Ile może trwać gorączka?

23.11.13, 16:12
Moja córka gorączkuje od zeszłego wtorku (ponad 39). Lekarz stwierdził infekcję wirusową, kazał leczyć objawowo. W czwartek po południu byliśmy u lekarza znowu, bo gorączka nadal trwała (po podaniu leku p-gorączkowego spadała na kilka godzin, potem znowu rosła do 39). Tym razem przepisano nam antybiotyk, po którym córka poczuła się trochę lepiej, dostała więcej energii, ale gorączka wieczorem skakała do 38. Przed chwilą znowu poczuła się gorzej - zmierzyłam, 38,7. Lekarz mówi, że taka reakcja jest możliwa, ale już sama nie wiem, to już piąty dzień wysokiej gorączki, córka wzięła 4 dawki antybiotyku. Poza gorączką ma jedynie suchy kaszel, który powoduje podrażnienie gardła, i żadnych innych objawów, żadnej wysypki, nic.
Mąż mówi, żeby nie panikować i czekać do poniedziałku, a co Wy byście zrobiły? Może wezwać pediatrę prywatnie? Jechać na izbę przyjęć?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:14
      Pojechałabym do szpitala.
    • princy-mincy Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:17
      A jak się córka czuje? Leci przez ręce? Czy czuje się w miarę ok?
      Dużo pije?
      • rozamund Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:30
        Czuje się w miarę dobrze, czyta sobie i gra z bratem w warcaby, po czy magle zaczyna narzekać, że jej zimno, i w ciągu 15 minut robi się te ponad 38 stopni. Potem dostaje lekarstwo i po godzinie znowu funkcjonuje normalnie. Pije dużo na szczęście, co chwila latamy z herbatkami. Dodam, że ma 11 lat, więc nie jest to już małe dziecko.
    • jematkajakichmalo Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:23
      Corka miala niedawno temp. przez prawie caly tydzien. U niej bylo to takie dziwne, ze od rana do popoludnia byla energiczna i swietnie sie czula, nagle wieczorem dostawala 39-39,8. Rano kolejnego dnia 36,3 i zdrowa jak ryba a wieczorem znow. Po 2 dniach poszlismy do lekarza, porobili wszystkie mozliwe badania (chociaz ni bylo innych objawow), badali krew, mocz, nerki, brzuch i nic. Corka na wszelki wypadek dostala antybiotyk (zeby sie nic nie rozwinelo z tego) i bylo lepiej, ale dopiero po kolejnych 4 dniach.
      Do dzis nie wiemy co to, przeszlo i sie nie pojawilo wiecej.
      Ja bym osobiscie poczekala do poniedzialku przy braku jakichkolwiek innych objawow, ale jak masz sie zamartwiac to wezwij lekarza szybciej.
      • rozamund Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:32
        No właśnie u nas tak jest. Te pierwsze dwa dni miała temperaturę w nocy i od rana, po antybiotyku do popołudnia jest lepiej, rano ma tak ok. 37 stopni. Po południu (tak po 15) temperatura rośnie.
        • morekac Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 19:37
          Miałam podobny przebieg temperaturowy kilka lat temu - zrobiło mi się nieco lepiej 6 dnia od wystąpienia objawów i 3 od podania antybiotyku. Poczekałabym do jutra.
    • kropkacom Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:38
      Czyli od czwartku antybiotyk, tak? Miała jakieś badania robione? U nas zawsze było już widać zdecydowaną poprawę na 3-4 dzień antybiotyku.
      • rozamund Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:45
        W czwartek wieczorem wzięła pierwszą dawkę. Żadnych badań nie zlecono.
        • kropkacom Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:53
          Szkoda, przydałoby się chyba chociaż CRP. Może jutro będzie już widać reakcję. Obserwuj. I koniecznie do kontroli.
          • kropkacom Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:54
            Pamiętaj, że my nie jesteśmy twoim lekarzem. To tak na marginesie...
            • rozamund Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 16:58
              wiem smile tak się tylko "głośno" zastanawiam
              • kropkacom Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 17:05
                No ja wiem smile Napisz później czy się dzieciakowi polepszyło.
    • b.bujak Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 17:18
      moj syn juz kilka razy miał taki przebieg wirusówki: ok. 3 dni goraczka ok.39 st - jeden dzien lekki spadek temp. i dłuższe odstępy w nawrotach po podaniu leków - i znów 2-3 dni podwyższenie temp. - lekki kaszel - koniec
      za pierwszym razem, gdy był taki nawrót goraczki dzwoniłam do naszej pediatry i mówiła, ze sa takie wirusówki z takim przebiegiem;
      podawałam na zmiane nurofen i paracetamol, gdy leki działały dziecko było w dobrej formie
    • lajeda Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 17:39
      U nas taka dziwna gorączka i lekki suchy kaszel okazały się atypowym zapaleniem płuc. Po kilku dniach leczenia objawowego (czyste drogi oddechowe) córka dostała amoksycyline, która nie zadziałała. Po wizycie u innego lekarza dostała najpierw Klacid, a później Summamed. Juz po pierwszej dawce temperatura spadła i nie wróciła. Leczenie trwało kolejne dwa tygodnie.
    • klubgogo Re: Ile może trwać gorączka? 23.11.13, 17:55
      Co bym zrobiła? W pierwszym dniu gorączki zrobiłabym badanie moczu i dopiero z wynikiem rozpoczęła leczenie, jeśli to tylko wirus, nie włączylabym antybiotyku, zbijałabym tylko temperaturę, gdyby trwała, zrobiłabym jeszcze jakieś badania ( z krwi).
      • kol.3 Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 10:27
        Już parę osób opuściło ten świat po takim podejściu do sprawy. Wirusom często towarzyszą nadkażenia bateryjne.
        • klubgogo Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 11:24
          Przepraszam, po jakim podejściu? Zrobieniu wcześniej badań? Najpierw badania, dopiero lek, na mocz czeka się 2 godziny, crp można szybciej. Robisz badanie, masz wynik, leczysz dziecko na co trzeba, a nie w ciemno.
          • kropkacom Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 11:29
            To chyba lekarze powinni robić/zlecać te badania, a nie rodzice.
            • klubgogo Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 18:53
              Jeśli trafi się do durnego lekarza nie ma co liczyc na zlecenie badań, mądry rodzic może je zrobić sam, zważywszy, że nie sa inwazyjne.
          • kol.3 Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 13:51
            Badanie moczu może wykryć np. zapalenie płuc?
            • klubgogo Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 18:53
              Badanie moczu może wykluczyć zum, które najczęściej objawia się wysoką gorączką.
    • owianka Re: Ile może trwać gorączka? 24.11.13, 14:19
      Mój syn (7) trafił z wysoką gorączką do szpitala, bo bolała go głowa, i lekarz nie mógł wykluczyć zapalenia opon. Tam leżał prawie tydzień z gorączką 40 stopni, pierwszy antybiotyk nie zadziałał, dopiero drugi. Kiedy udawało się zbić gorączkę, czuł się w miarę dobrze. Lekarze byli pewni, że to salmonella, ale badania tego nie potwierdziły. Ja się bała zapalenia wyrostka, ale to nie było to. Badań zrobili mu z tysiąc, ale diagnozy nie postawili. Po prostu infekcja.

Uważam, że powinnaś zrobić córce badanie krwi, i to natychmiast. Morfologia, rozmaz, CRP.
    • rozamund Re: Ile może trwać gorączka? 25.11.13, 22:16
      Dalszy ciąg historii.
      W niedzielę córka czuła się prawie normalnie, temperatura spadła, tylko dokuczał jej ciągle suchy kaszel. Na wszelki wypadek została jeszcze dziś w domu, bo ciągle bierze antybiotyk. I po południu temperatura znowu skoczyła do 37,5. Wezwałam lekarza, jest podejrzenie zapalenia płuc, osłuchowo nic się nie dzieje, ale jutro mamy jechać na prześwietlenie. sad
      Podobno pełno teraz w szpitalach dzieci z takim atypowym zapaleniem płuc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka