Dodaj do ulubionych

usypianie 5 latki

26.11.13, 21:00
dziewczyny jak zasypiaja wasze 5 letnie dzieci?ja ze swoja coreczka musze siedziwc w pokoju az zasnie.najpierw jej czytam a jak przestaje to ona kreci sie.wymysla.opowiada i schodzi przy tym ok.pol godz.chciala bym zeby pomalu sama juz zasypiala.macie jakies sugestie?dziekuje.
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 21:47
      u mnie pomaga ustalenie, że czytamy np. dwie książeczki i wychodzę, a potem już nie ma wędrowania, wychodzenia z łóżka (poza toaletąwink) - w łóżku może sobie jeszcze czytać sama czy oglądać obrazki, ale już beze mnie

i koło łóżka woda, na wypadek, gdyby zachciało się pić

P.S. Pół godziny to wcale nie jest tak długowink

• naomi19 Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 21:50
      Czytam, całuję, przynoszę wodę i zamykam drzwi. Wymaga to żelaznej konsekwencji, tłumaczenia jasnych i prostych zasad, chwalenia, ale da się. Raz w tygodniu córka śpi ze mną.
      • czar_bajry Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 21:51
        Nie mam pojęcia co ci doradzić, moje dzieci zawsze zasypiały same...
    • triss_merigold6 Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 21:56
      5-latkowi czytałam, zasypiał zwykle po 10-15 minutach.
    • neffi79 Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 21:57
      moja córka w tym wieku kładła się, ja przykrywałam, buzi i kazała zamknąć sobie drzwi i zgasić światło. książki czytałyśmy w dzien, nie uczylam, że zasypianie musi się koniecznie odbywac w obecności mamy z całą oprawą artystyczną
    • heca7 Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 21:58
      Żegnałam się , buzi i wychodziłam. Najpierw oglądała obrazki a potem czytała sobie sama. Nigdy nie siedziałam przy niej. Zawsze sama zasypiała. Podobnie średni syn. Najmłodszy już nie bo ma pokój z bratem i chcąc nie chcąc nie zasypia sam smile Czasem obaj chcą zaśpiewania kołysanki. Choć jeden ma 8 lat a drugi 6,5 r.
    • ichi51e Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 22:07
      W tym wieku to mi juz rodzice bajki-grajki odpalali po wieczornych calusach. Bardzo lubilam zasypianie do nich..,
    • meresanch Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 22:14
      a może jeszcze potrzebuje twojej bliskości ?
      a może to czas gdy mama jest tylko dla niej ?
      a może jest na to jeszcze za mała?
      przecież jako 8 latka dawno tego nie będzie potrzebować
    • saszanasza Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 22:20
      Przebiera się w piżamke, mówi że jest śpiąca, przychodzi po buziaka i grzecznie idzie do swojego pokoju spaćsmile
    • kamunyak Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 22:21
      Mamy sugestie.
      Dziecko nie może spać w ciągu dnia. Za to musi być na dworze i tam "zażywać ruchu"
      Jeśli dziecko chodzi do przedszkola to na ogół to drugie ma zapewnione. Niestety, to pierwsze też.
      Po kolacji ciepła kąpiel i (u mnie) bajka, czytana do skutku tzn. czasami, rzadko, były dwie. Absolutnie nie pozwalać dziecku na aktywnośc w łóżku, żadne gadanie itp.
      Osobiście uważam, że wieczorne czytanie bajek ma jakis urok i dzieci, potem dorosłe, zawsze je wspominają. Zreszta różnie bo moje dzieciaki dosyć długo straszyła niewinna Buka, co do dziś pamiętają, choc już dawno czytają sami. Ale pamiętają też inne bajki, nawet takie, o których ja zapomniałam.
    • kkalipso Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 22:26
      Właśnie skończyłam jej czytać , teraz ogląda obrazki -zaraz sama zaśnie.
      Tak jest zazwyczaj.

Czasami zasypia w naszym łóżku przy bajce , później ją przenoszę.
    • zurekgirl Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 22:29
      Przebiera sie w pizamke, siusiu, zabki i ciagnie mnie do swojego pokoju, zeby ja "polozyc". Kladzie sie, ja ja przykrywam, tule pare sekund, daje sporo buziakow, mowie dobranoc kotku i wychodze. Dziecko spi po paru minutach. Ale moja pieciolatka chodzi spac pozno, kolo 9, zazwyczaj wieczorem ma basen lub inne zajecia, wiec jest rzeczywiscie zmeczona. Jak sie przypadkiem polozy wczesniej, to czytamy przez chwile.
      • konwalka Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 23:02
        Jezuuu...
        weszlam na emame po calym dniu, rzucam okiem po watkach tu i tam; czy uspic kota, kot uspiony, usypianie pieciolatki
        matko i corko! se mysle! poglupialy ludziska zupelnie!
        i dopiero mnie olsnilo, ze czas wyjsc spoza tematow okolowterynaryjnych

sori, nie moglam sie nie podzielic swoim wstrzasem
    • ola33333 Re: usypianie 5 latki 26.11.13, 23:56
      moja szesciolatka uwielbia zasypiac przytulona do kogos, albo przynajmniej trzymac czyjas reke.
      Pieszczocha z niej wielka. Nie widze problemu. Dla mnie jest najwazniejsze, zeby dziecko bylo szczesliwe jak zasypia, bo jakosc snu jest bardzo wazna, a corka spi potem jak kamien do rana.
      To usypianie trwa dosc szybko, maksymalnie pol godziny. Ona po prostu jeszcze potrzebuje kogos kto by jej pomogl osiagnac wewnetrzne wyciszenie przy zasypianiu.
      Poza tym jest bardzo samodzielna.
    • kruche_ciacho Re: usypianie 5 latki 27.11.13, 09:16
      czytasz, calujesz, gasisz swiatlo mowisz dobranoc i wychodzsz
    • melancho_lia Re: usypianie 5 latki 27.11.13, 09:35
      Moja umie usypiać sama, ale zwykle siedzę przy niej i jej śpiewam, albo czytam do snu.
      • naturella Re: usypianie 5 latki 27.11.13, 10:07
        Moje dzieci (6 i 8 lat) zasypiają ze mną albo z tatą. Jestem trochę za to krytykowana, zwłaszcza w rodzinie, "bo takie duże dzieci powinny zasypiać same". Oczywiście, że jak nie ma wyjścia, to zasną, ale wszyscy lubimy ten wieczorny rytuał, poza tym jest to jedyne pół godziny w ciągu dnia, gdy możemy naprawdę spokojnie pogadać, poprzytulać się, wtedy wypływają różne zwierzenia i rozmowy na ważne tematy. Czytamy bajki, czasem śpiewam, zasypiają oboje przytuleni do mnie. Myślę, że ich taka potrzeba wypływa z tego, że oboje z mężem długo pracujemy, widzimy się z dziećmi ok. 3-4 godziny dziennie zaledwie. Więc nie zamierzam z tym zasypianiem walczyć, jakbym poświęcała im całe popołudnie, to zapewne byłoby inaczej.
    • slonko1335 Re: usypianie 5 latki 27.11.13, 10:52
      Czytanie, tulak, buziak,przykrycie kołdrą, "zaczarowanie" snów i wychodzę. Czasami poleżę razem z młodym i poprzytulam sie kilka minut jak w ciągu dnia mało czasu mogliśmy razem spędzić.
    • edelstein Re: usypianie 5 latki 27.11.13, 11:05

Zasypia sam,po buziakach i przytuleniu.Czasem ma ochote bysmy sie przytulali az zasnie,ale rzadko.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • xsenia.pl Re: usypianie 5 latki 30.11.13, 04:49
        Dziewczyny pierwsze samodzielne zasypianiemsmy za soba.maz poczytal bajeczku.przytulil i wlaczyl kolysanki.powiedzial ze wychodzi.coreczka o dziwo zasnela.ciekawe czy dzis bedzie tez tak samo.
    • jak_matrioszka Re: usypianie 5 latki 27.11.13, 11:48
      Moja tez czasami tak celebruje, ale podkreslam: czasami. Jak zaczyna za bardzo wymyslac, a to woda nieswieza, a to piatej lalki w lozku brak, to mowie ze jesli nie zasnie w 5 minut to zasypia sama, i tego sie trzymam. Nie bylo to latwe tym pierwszym razem, kiedy trzeba wyjsc i dac dziecku protestowac w samotnosci, ale na dluzsza mete sie u nas oplacilo.
    • myelegans Re: usypianie 5 latki 30.11.13, 04:54
      Tak to ja posptepowalam z roczniakiem.
      Zdarza mis ei zasiedziec w pokoju z malym, on czyta, ja czytam w jego lozku, czasami zasnie, czasami mnie sie robi, niewygodnie i sie wynosze, ale nie ma zmuszamia "musisz zostac"
    • amaroola Re: usypianie 5 latki 30.11.13, 05:14
      Ja mojej wnuczce wlaczam you tube - a dokladnie ten kawalek:

www.youtube.com/watch?v=-ADF4iY7KCk
      czasem dziala, czasem nie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka