zielonaporzeczka
09.12.13, 22:40
Widząc jakie emocje budzi fakt "niepracującej" mamy napisze jak to było u mnie.
Praca w domu często nie jest traktowana jak praca, raczej jak rozrywka. Kiedy mój mąż nie wykazywał się zrozumieniem urządziłam mu taki oto przetarg. Każde z nas miało wycenić za jakie pieniądze zgodziłoby się wykonywać poszczególne prace domowe. Zasada banalnie prosta: tańszy wygrywa robotę a droższy płaci połowę tej stawki. (np: ja wyceniam prasowanie dla rodziny na 400zł, mąż na 700, w rezultacie ja prasuje on płaci mi 200).
Po podsumowaniu wszystkiego wyszło że ZARABIAM 3000-3500zł
Dzięki temu zabiegowi mąż zrozumiał, że to wszystko co robię w domu to też praca.
Przetarg ograniczony na wykonanie „czynności domowych”. Każdy z etatów proszę wycenić w skali miesięcznej uwzględniając wszelkie koszty związane z wykonaniem zadania (np. koszty benzyny lub eksploatacji urządzeń niezbędnych do wykonania zadania)
1. Zaopatrzeniowiec
Dostarczenie do domu wraz z rozpakowaniem i poukładaniem na miejsce wszystkich produktów spożywczych, chemii gospodarczej, podstawowych kosmetyków, pampersów, leków itd., najpóźniej w 24 godziny po zgłoszeniu zapotrzebowania na lodówce przez domowników. Utrzymanie porządku w lodówce i szafkach z produktami spożywczymi
2. Pracz
Segregowanie, włączanie, rozwieszanie, zdejmowanie i układanie (do szafek i szuflad lub do prasowania) prania. Przebieranie pościeli minimum raz w miesiącu oraz w razie potrzeby, zgłaszanie zapotrzebowania na proszek i płyn do prania.
3. Kucharz
Gotowanie obiadów jednodaniowych w dni powszednie z produktów zamówionych i dostarczonych przez zaopatrzeniowca. Zgłaszanie zapotrzebowania na produkty będące na wykończeniu
4. Sprzątaczka w kuchni i jadalni
Sprzątanie bezpośrednio po posiłkach, obsługa zmywarki, utrzymanie czystych i nie zagraconych blatów kuchennych, stołu oraz baru. Mycie zlewozmywaka, piekarnika, płyty grzewczej, okapu.
5. Ogrodnik*
Koszenie trawy na terenie posesji, zaopatrywanie w benzynę, olej i co tam jeszcze potrzeba do funkcjonowania kosiarek. Serwisowanie kosiarek.
6. Noszenie drewna w ilości zapewniającej bieżący zapas obok kominka na min. 2 dni grzewcze. *
7. Palacz
Rozpalanie codziennie w kominku w okresie grzewczym, wynoszenie popiołu, mycie szyby kominkowej, zamawianie zapałek i rozpałki u zaopatrzeniowca. *
8. Konserwator powierzchni płaskich
Odkurzanie codzienne poziomu podstawowego (kuchni , jadalni, salonu), odkurzanie 2 razy w tygodniu pomieszczeń poddasza i mycie podłóg w całym domu raz w tygodniu.
9. Prasowacz
Prasowanie wszystkich ubrań (poza sportowymi), pościeli i ręczników.
10. Opiekunka nad dziećmi taryfa I
Kompleksowa obsługa dzieci wraz z karmieniem, myciem, przewijaniem, przebieraniem, usypianiem i zabawą w godzinach 9-17:pn,śr,pt, 9-15 wt,cz; 10-14 (2 soboty w miesiącu) (38godz./tydz.)
11. Opiekunka nad dziećmi taryfa II
Zakres działań j.w. w pozostałych godzinach dziennych (53 godz./tydz.).
12. Opiekunka nad dziećmi taryfa nocna
Nocne karmienie, pojenie i wysadzanie na nocnik dzieci (w godzinach 22.00-8.00), przygotowywanie termosów i butelek na noc (77 godz./tydz.)
13. Utylizacja psich kup na posesji oraz podczas spaceru w razie potrzeby.
14. Utrzymywanie porządku na poziomie „-1”
15. Rentier
Kompleksowa obsługa wynajmu posiadanych nieruchomości, wypełnianie zeznań podatkowych za powyższe.
16. Sprzątaczka łazienkowa
Obejmuje bieżące mycie toalet, podłóg oraz umywalek w łazienkach na parterze i poddaszu oraz minimum raz w tygodniu gruntowne sprzątanie łazienek z m.in. myciem wanny, luster, sprzątaniem szafek itd.
17. Śmieciarz
Obejmuje bieżące wynoszenie śmieci do śmietnika zewnętrznego, mycie kosza w miarę potrzeby, wynoszenie odpadów organicznych do kompostownika, wynoszenie odpadów z tworzyw sztucznych oraz szkła do odpowiednich worków w piwnicy oraz wystawianie ich w każdy drugi piątek miesiąca przed bramę posesji.
*- prace wykonywane jedynie w części roku należy wycenić za wykonanie w miesiącu w którym praca jest wykonywana. Zapłata miesięczna zostanie pomnożona przez odpowiednią część roku