Dodaj do ulubionych

Polityka Biedronki?

10.12.13, 19:02
czy po prostu chwyt stosowany w handlu?
Juz pisze o co chodzi. Nie mieszkam w Polsce, ale czasem jade na zakupy. Mam juz obcykane "swoje towary" i jak jestem w Polsce to wiem w jakim sklepie co mam kupic.
Z Biedronki kupowalam zawsze slonecznik luskany. Praze na patelni jako dodatek do salatek, a ten z biedronki jest naprawde ok, zdarzylo mi sie kupowac w innych sklepow splesnialy czy gorzkawy.
Ostatnio po dluzszej nieobecnosci w owym sklepie kupilam slonecznik, Zadowolona jak cholera, ze nie podrozal ( a ciagle slysze ze wszystko drozeje)
Dopiero w domu zauwazylam, ze zamiast 400 g jak zawsze, opakowanie zawiera 300g. Najpierw myslalam ze to chyba niemozliwe, ale od tylu lat kupuje ten slonecznik ze mialam zakodowane te 400g i faktycznie. Sprawdzilam, bo w domu jeszcze mialam 2 opakowania kupione kiedys...
Czyli ze cena nie poszla w gore tylko na regale, dla nieswiadomego jak ja klienta. Bo jakby nie patrzec placi sie tyle samo za 25% mniej towaru.

Zastanawiam sie czy w innych sklepach tez tak jest? Zaczne chyba bojkotowac insekta...z drugiej strony, gdzie ja kupie te pyszne rurki z waniliowym nadzieniem? big_grin
Tylko ze z biedrony nam smakuja. (jak ktos wie gdzie kupie takie same w smaku to poprosze namiary)
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 19:04
      Tak, gdzie indziej też tak bywa. Typowy chwyt.
      • kosjanka Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 19:09
        to nie tylko bidronki polityka. Downsizing się nazywa i dotyka przede wszystkim ptasie mleczko, śmietanę moją ulubioną i myślę że wiele innych produktów
      • aqua48 Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 19:09
        Hm, ja pamiętam jeszcze czasy kiedy kostka masła miała 250g.I makarony w opakowaniach po 500g. Wagę teraz trzeba za każdym razem sprawdzać. A na cenę patrzeć kilograma, wtedy można dopiero porównać dwa podobne towary.
    • lauren6 Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 20:00
      To jest w ostatnich latach bardzo popularny chwyt. Najbardziej denerwuja mnie jogurty czy śmietany 375 ml lub wręcz objętość podawana w gramach, gdy wychodzi ich mniej niż ml. Co oczywiście nie jest winą biedronki, bo we wszystkich sklepach sprzedaje się taki oszukany towar. Kolejne pole do oszustwa to pieczywo: obecnie dobrą piekarnię rozpoznaję po rozmiarze kajzerek, takie co mają oszukane małe buły omijam szerokim łukiem.
      • ciociacesia z kajzerkami mozna sie niezle oszukac 11.12.13, 09:27
        ja wole małe kajzerki z piekarni ale pełne bułki a nie powietrza
    • clio_yaga Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:32
      Pierwszy raz to zjawisko zauważyłam kiedy miałam małe dzieci - co chwilę wchodziły "nowe, lepsze" pampersy, tylko że było ich o 2-4 mniej w opakowaniu, a cena ta sama. Podobnie z chusteczkami nawilżanymi,pamiętam czasy kiedy było 80 szt, potem 72, a teraz nie wiem, bo od lat nie kupuję.
      W sumie już nic mnie nie zdziwi, widziałam mleko 900 ml, chusteczki higieniczne po 8 czy 9 szt w paczce, masło po 175 g (a pamiętam nawet po 250g, ale to naprawdę dawno było) i wiele innych.
    • nickbezznaczenia Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:35
      W czasach PRL bochenek chleba ważył 80dag.

A teraz ciut mniej i tak to się zaczęło.
      • phantomka Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:46
        Nie mam tendencji do zapamiętywania gramatury poszczególnych produktów. Podziwiam taką umiejętność.
        • nickbezznaczenia Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:49
          Ja też nie, ale chleb akurat mi się udało.
      • wroblica_cwir_cwir Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:49
        A szklanka miała 250 ml. Teraz może mieć i mniej niż 200. I jak tu piec ciasto wg starego rodzinnego przepisu?
        • nickbezznaczenia Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:51
          Kupiłam sobie wagę. wink

wroblica_cwir_cwir napisała:

> A szklanka miała 250 ml. Teraz może mieć i mniej niż 200. I jak tu piec ciasto
          > wg starego rodzinnego przepisu?
          • misterni Re: Polityka Biedronki? 11.12.13, 08:20
            Tak, tylko że w starych, rodzinnych przpisach ilości produktów sa podawane w szklankach/łyżkach smile
            Ale miarki są ogólnie dostępne
    • ulau Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 21:51
      A ja się ostatnio na rurkach waniliowych przejechałam sad
      Zmienili opakowanie i skład nadzienia chyba też, bo takie jakieś sztuczne i zalatujące chemią na maxa. Zjedliśmy z małżem wprawdzie, ale już następnych dłuuugo nie kupię.
    • astomi25 Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 22:41
      ja skladu to wole nawet nie czytac tongue_out
      To sa jedyne slodycze ktore w ogole jem.

Dzieki dziewczyny, nie bede bojkotowac wiec tego polskiego insekta.
      • olewka100procent Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 22:53
        wiem, że z masłem tak robią tylko nie pamiętam jaka firma. Te nadziewane rurki produkuje chyba firma Dr.Gerard - ale z tym logo firmy są one 2 razy droższe. Ciastka mafijne też mają dobre, u mnie w sklepie pod blokiem kosztują 7 zł za opakowanie, w Biedrze kosztują 3,50 ale chyba trochę mniejsza paczka chociaż nie jestem tego pewna
      • naomi19 Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 23:28
        polskiego?
        • astomi25 Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 23:46
          No dobra, portugalskiego.
    • angazetka Re: Polityka Biedronki? 10.12.13, 23:36
      No proszę cię, nie tylko Biedronki i nie tylko w Polsce. Bardzo znana sprawa.
      Czekolady po 90 gramów, a nie po 100, kostka masła 200 gramów, a nie 250...
    • anorektycznazdzira Re: Polityka Biedronki? 11.12.13, 07:10
      WSZYSCY tak robią.
      Cholera mnie bierze na masło 375g (a kto pamięta, że dawno temu kostka masła to było 250g? teraz już 200g zaczyna być wysoce nieoczywiste), soki 475ml, śmietanę 180ml, serek 190g, itd, itd. Lubie kupować w sklepach, które obok ceny umieszczają informację o przeliczneiowej cenie kilograma/litra, bo opakowania są już tak robione, że ładu nie dojdziesz.
      • anorektycznazdzira errata: * masło 175g 11.12.13, 07:12
      • maggi9 Re: Polityka Biedronki? 11.12.13, 09:26
        anorektycznazdzira napisała:

Lubie kupować w sklepach, które obok ceny umies
        > zczają informację o przeliczneiowej cenie kilograma/litra, bo opakowania są już
        > tak robione, że ładu nie dojdziesz.

O ile się nie mylę to jest obowiązek wszystkich sklepów. Właśnie dlatego, że opakowania są rózne.
    • nowi-jka Re: Polityka Biedronki? 11.12.13, 07:44
      zgadza sie tak samo płyn do naczyń czy domestos przez pewien czas cena była podobna do np rosmenna ale w butelce było 1,1l teraz juz znów jest 1l
    • ciociacesia wszedzie to samo 11.12.13, 07:44
      zobacz chocby popularne batoniki marsy snikersy i inne, czy chamburgiery w Mcsyfie
      • astomi25 Re: wszedzie to samo 11.12.13, 08:13
        To ze masla moze byc 200g a smietany 375ml to wiem. Juz sie przyzwyczailam. Nie wiedzialam ze normalnym jest stosowanie " downsizimu". uncertain Bo ja sie np godze na 400g slonecznika za 3,99 ale ba 300g juz nie. Bo moze bym wlasnie nie kupila jak by zmienili cene zamiast zmniejszac opakowanie? Cene widze i biore. Na to zeby sprawdzic ilosc juz nie kazdy wpadnie. No ja nie wpadlam.
        • ciociacesia dlatego jest ustatowy nakaz 11.12.13, 09:22
          zamiaszczania ceny za kg albo litr
    • e_madziq Re: Polityka Biedronki? 11.12.13, 09:33
      podobnie jest z alkoholem, niby ten sam w biedronce co w monopolowym, ale zawartość procentowa alkoholu już mniejsza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka