Dodaj do ulubionych

Choinkowe tradycje wlasne

10.12.13, 22:51
Macie jakies mile/fajne tradycje choinkowe?
To pierwsze Swieta Bozego Narodzenia z naszym synkiem i chcielibysmy je jakos zaznaczyc. Rok temu - jak bylam w ciazy kupilismy drewniane gwiazdki, ktore w Wigilie podpisalismy imionami, nazwa miasta i rokiem (miasta bo w ostatnich latach przeprowadzalismy sie kilka razy). I teraz te gwiazdki wisza na choince.
W tym roku to powtorzymy albo uszyje materialowe serduszka, ktore wyszyjemy tymi samymi danymi.
Ale szukam pomyslu na to by uczcic malego - tak by mogl potem ogladajac choinke utozsamiac sie z dekoracjami z nim zwiazanymi (podpisac sam sie nie moze).
Ewentualnie macie jakies pomysly czego uzyc by odbic jego stopke, raczke na drewnie/ materiale co by mu sie z tej raczki latwo zmylo a zostawilo trwaly slad na materiale?

Macie jakies fajne pomysly?
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Choinkowe tradycje wlasne 10.12.13, 23:35
      U nas od lat na choince były słodycze - pierniczki, które dekorowałam z dziećmi i cukierki. W tym roku postanowiłam zrobić przerwę w tej naszej tradycji, bo przy trójce dzieci, z którymi jestem sama od rana do wieczora mam przed świętmi tyle roboty, że postanowiłam ograniczyć ekscesy dekortorskie i kulinarne bo spać też kiedyś trzeba wink Ale może za rok się uda. A choinkę ubraliśmy w bombki i też jest śliczna.
      • eo_n Re: Choinkowe tradycje wlasne 10.12.13, 23:44
        My też co rok robimy ozdoby, na których piszę datę. Z roku na rok ładniejsze smile

Poza tym tradycyjnie już budujemy z klocków szopkę (a figurki są z czasu dzieciństwa męża), wyciągamy te same książki świąteczne (+zawsze jakieś nowe dochodzą).
        Wiem, że mała dostanie od babci pacynki bożonarodzeniowe - to nowa tradycja jasełek będzie wink .
        Dekorujemy razem ciasteczka, piszemy list do Mikołaja. No w normie smile
        W tym roku zrobiliśmy kolaż na temat świąt i wszystkiego, co się nam z nimi kojarzy. To może tez jeszcze powtórzymy w przyszłości, bo fajnie wyszło.
        Tradycyjnie już też smile bierzemy udział w zbiórce banków żywności na początku grudnia - idziemy z córką do sklepu i kupujemy wyłącznie rzeczy na tę zbiórkę, a potem idziemy na pierniki.
        Właściwie nic niezwykłego nie robimy, ale wszystko to zapełnia nam miło praktycznie cały grudzień.
      • katiko Re: Choinkowe tradycje wlasne 10.12.13, 23:48
        Nasza tez ma bombki, i wstazki, i cynamon. I sliczna jest.
        I moj ostatni - przecudowny zakup - dzis przyszedl:
        www.amazon.de/gp/product/B005UYTF4S/ref=oh_details_o00_s00_i00?ie=UTF8&psc=1
        Kupilam trzy opakowania, ale a 1,80m choinke 2 wystarczyy. Przesliczne drewniane gwiazdki na zlotych niteczkach. Mozna je powiesic albo galazke miedzy platki wcisnac i tez sie trzyma.

Ale lubie jak sa na choince rzeczy, ktore o czyms przypominaja - stad czekam na wasze sugestie.
        Ciasteczka super pomysl ale nie dla mojej 3 osobowej rodziny - celiakia. No i synek ma dopiero 5 miesiacy. Ale jak podrosnie to bedzie super pomysl. Masz jakis sprawdzony przepis?
        • eo_n Re: Choinkowe tradycje wlasne 10.12.13, 23:56
          Do powieszenia to dekorujemy kupne pierniczki (nie umiem piec sad ).
          A do jedzenia (m.in. dla Mikołaja na 06.12 wink ) Robimy razem muffinki. One przynajmniej zawsze się udają big_grin

Nie chce mi się amazon otworzyć...
          Może rzeczywiście "bombki" z kartonu - z odciśniętymi łapkami i stópkami? Może najpierw farbą wysmarować, a potem mokry odcisk posypać brokatem?
          • katiko Re: Choinkowe tradycje wlasne 11.12.13, 00:49
            Z kartonu piszesz.
            Super pomysl smile
            musze go jeszcze w glowie przemeczyc.
    • mvszka Re: Choinkowe tradycje wlasne 11.12.13, 06:36
      ja zrobiłabym ciasto solne, rozwałkowała grubo i w tym odcisnęła rączkę/stópkę a potem to oczywiście utrwaliła w piekarniku i jakoś pomalowała i zawiesiła
    • katiko Re: Choinkowe tradycje wlasne 11.12.13, 11:34
      jak sie nie otwiera ro wrzuc w wyszukiwarke amazon:
      "24 Holz-Schneeflocken, Weihnachtsbaumdekoration"
    • loola_kr Re: Choinkowe tradycje wlasne 11.12.13, 13:38
      Co roku na Rynku w Święta kupujemy bombki - po jednej dla każdego, każdy sam sobie wybiera i wpisujemy datę. Syn zwykle samochody, córka kotki smile
      • adwarp Re: Choinkowe tradycje wlasne 11.12.13, 14:10
        a czym piszecie na bombkach?
        • loola_kr Re: Choinkowe tradycje wlasne 12.12.13, 15:37
          pisakiem permanentnym (jeżeli bombka ma "podstawę) bo raz syn wybrał muchomorka i gorzej było znaleźć miejsce.
      • gazeta_mi_placi Re: Choinkowe tradycje wlasne 12.12.13, 15:47
        To nasza tradycja tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka