onewoman 13.12.13, 09:51 Do wyboru mamy stary samochód lub pociąg. 2 osoby dorosłe, dziecko 5,5 lat a drugie 3 miesiące. Został tydzień a ja zaczynam się stresować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czar_bajry Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 09:54 na ile sprawny jest samochód? Jeśli w pełni sprawny i masz pewność iż nie staniesz w szczerym polu to autem w innym wypadku pociągiem. Teraz w niektórych pociągach są wagony dla rodziców z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 09:55 Auto sprawne, w polu nie stanie, ale jest w nim głośno. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:02 W pociągu też nie jest zbyt cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 09:54 To zalezy: dokad? (w jakie warunki pogodowe) w jakim celu? na jak dlugo? Jak jedziecie tylko do np. rodziny, posiedziec 2-3 dni na tylku to wybralabym pociag. Jesli zamierzacie cos wiecej to warto przemyslec czy auto nie bedzie Wam potrzebne na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 10:03 Warunki pogodowe takie jak teraz mamy w kraju. jedziemy do rodziny na święta na 10 dni. Samochód przydałby się na miejscu ale nie jest niezbędny. Myślę czym byłoby bezpieczniej, tylu wariatów jeździ po drogach, znowu pociągiem targać te wszystkie toboły, znowu w aucie problem ze zmianą pieluchy, chociaż można wcześniej zaplanować postoje, mcdonald lub stacja. No i karmienie, lepiej w samochodzie jak się zatrzymamy czy w pociągu? a jeśli w przedziale będą też inne osoby? czy jeśli przedział dla matki z dzieckiem będzie zajęty konduktor ma obowiązek udostępnić drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 15:01 już na bilecie powinnaś mieć zaznaczone że to dla rodziny z dziećmi miejsca. Ja wybrałabym auto...te wszystkie toboły...uf aż się spociłam Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 10:07 No i jeszcze - jakimi drogami. Jeśli trasa wypada po autostradzie lub co najmniej drodze ekspresowej/szybkiego ruchu - to samochodem. Jak mieliby się tłuc drogami osiemnastej kategorii, przez wsie i miasteczka - pociąg. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 10:32 z północy na południe autostrady nie uświadczysz Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:32 Oj... to bym sie naprawde nad pociagiem zastanowila. Niedawno jechalam z Poznania do Elblaga, czesciowo niby jakies pseudo autostrady, ale tragicznie bylo, myslalam, ze jajo zniose. Z jednej strony fakt - toboly, ale przynajmniej spakujesz to co naprawde potrzebne Ja jak mam samochod to wkladam po prostu wszystko co mam, potem to tylko przeszkadza, masakra. Co do przedzialu w pociagu - nie mam pojecia jak to jest z tymi przedzialami dla matek z dziecmi, ale jak wezmiecie normalny, to prawie mozna zagwarantowac, ze nikt sie nie dosiadzie do takiej ekipy a juz na pewno nie w 1 klasie, bo tam ludzie kupuja, zeby miec wzgledny luz i spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:36 jematkajakichmalo napisała: > Oj... to bym sie naprawde nad pociagiem zastanowila. Niedawno jechalam z Poznan > ia do Elblaga, czesciowo niby jakies pseudo autostrady, ale tragicznie bylo, my > slalam, ze jajo zniose. > Zastanowilabym sie w sensie na korzysc pociagu Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:03 Nie chciałoby mi się tłuc z niemowlakiem pociągiem tyle km. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:04 a samochodem by się chciało? Odpowiedz Link Zgłoś
jagodka_mare Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:15 Ja mam roczniaka i tez 500km. Oflagowalam sie i nie jade. Tym bardziej ze musielibysmy jechac na noc bo jak nie spi to cyrki sa w aucie. A zima w nocy z dziecmi to ja dziekuje. Nawet dobrym autem. Zaprosilam do siebie ale nie chca. Takze kazdy sobie... Jakbys MUSIALA to wybieram auto. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:17 Pocieszam się że taki 3- miesięczniak to duuużo śpi Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:09 Jak bym jechała sama, wybrałabym pociąg. Ale jak z dziećmi, tobołami i całym cyrkiem, to zdecydowanie samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:11 nawet jeśli to stary samochód? Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:14 No to co, że stary skoro sprawny? Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:15 Musimy w nim do siebie krzyczeć jak w czołgu Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:39 moze trzeba tłumik wymienic.... wiesz ze jak masz za głosny tłumik to mozesz mandat dostac? Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:32 Stary pojęcie względne, pytanie czy sprawny. Jeśli tak to wybrałabym samochód. Pociągiem jechałam raz w zimę z roczniakiem i 4 latkiem. Pomijając, że to 12 h zamiast 6 samochodem, to po drodze raz zepsuł się pociąg w szczerym polu, 2 h postoju bez ogrzewania, dzieciaki marudzą, jak już ruszył, to w górach zerwała się sieć trakcyjna. 3,5 h postoju. Wolę swój stary, wygodny, ogrzewany, sprawny samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:42 z trzy miesiecznym dzieckiem to ciezko mi sobie wyobrazic sytuacje zebym dała sie gdziekolwiek i to jeszcze w zimie taki kawał wyciagnac.NIezaleznie od srodków transportu Tzn to musiałby byc faktycznie zyciowo niezbedne sytuacje a nie jechanie do rodziny na swieta. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 11:49 Pociag. Ja jezdzilam z niemowlakiem i bralam go w krzeselku - spal sobie. Mozna sie przejsc rozprostowac nogi pojsc do warsa itd. W samochodi mozna zwariowac nie mowiac juz ze kierowca uzywa jak pies w studni. Z niemowlakiem masz rodzinny bilet - on 0% ty 33% wiec nie tak drogo wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nagako Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:00 W życiu bym się nie pisała na pociąg, dzieciaki, toboły, tłum (przed świętami na bank tłoczeno) to nie dla mnie. Już nie mówiąc o tym że pewnie nie wybrałabym się tak daleko zimą z takim maluchem. W imię czego? Młody ma rok, mamy sprawne nie takie stare auto. Rodzia 100 i 120km od nas. Nigdzie nie jedziemy. Tam się nie da odpocząć. A to właśnie chcemy zrobić - odpocząć. Mąż od pracy, ja od bycia sama z dzieckiem. Oni też jak do nas przyjeżdżają to po dwóch godzinach już marudzą że trzebaby się zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrota113 Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:01 Kupcie bilety do przedziału dla matki z dzieckiem. Wy macie zniżkę rodzinną 33%, dzieci raczej za darmo (nie jestem pewna jak to starsze) - wszystkim wykupcie miejscówki. Czasami niedoinformowane Pani twierdzą, że w tym pociągu nie ma przedziału dla matki z dzieckiem, a później okazuje się, ze jest - tylko one nie widzą, w którym wagonie. Ja gdy mam taką sytuację, to jadę na inny dworzec - ale u nas w mieście jest ich kilka. Mimo że często jeżdżę 400km pociągiem z maluchem to na święta jadę autem. Ze względu na ścisk w pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:09 gdyby nie to, że to okres świąteczny i będzie masakryczny ścisk w pociągach, to może i zdecydowałabym się na pociąg, ale nie teraz. auto, tylko auto. i zaplanować postoje, to teraz nie jest problem. co do tego, że maluch- przecież łatwiej podróżuje się z takim maluszkiem niż z roczniakiem. o! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:43 musiałby mi ktoś obiecać że na tej wigilii otrzymam klucze do jakiegoś zamku zeby z maluszkiem tłuc sie 500 km na swieta. pomysl o dzieciach, ani pociag ani auto nie bedzie przyjazne dla takich dzieciaczków. fundujesz im tylko stresy. potem bedziesz robila te postoje wychodzila z cieplego auta na mróz a potem serwowała antybiotyki dziecku. albo szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:47 właśnie myslę, zwłaszcza o starszej, święta z dziadkami i resztą rodziny, którą widuje bardzo rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: czym przejechać 500 km ? 13.12.13, 12:56 Z tak małymi dziećmi nie wybrałabym sie pociągiem, a to z powodu ogromu tobołów, które trzeba targać dla takich maluchów. Chcesz z tym wszystkim tłuc się do pociągu, w pociagu a potem do rodziny? Pominąwszy fakt, że samochód przydałby się na miejscu. Samochod stary ale, rozumiem, sprawny? no i nie wielkosci smarta? Odpowiedz Link Zgłoś