Dodaj do ulubionych

Pralka oszukuje

14.12.13, 17:04
Kupiłam nową pralkę (electrolux) i pralka sama skraca sobie nastawiony czas prania. Zawsze pierze krócej i to sporo od 30 do 40 minut. Czy Wasze pralki też tak oszukują, jeżeli chodzi o czas prania, czy z tą pralką coś jest nie tak i powinnam ją reklamowac?
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:09
      Tak ma być zapewne, pralki, suszarki, zmywarki zwłaszcza długie programy, "auto" i "eco" sobie skracają. Ważą sobie, mierzą zabrudzenie wody, wilgotności sprawdzają i dostosowują czas. Mam same takie urządzenia i domywają, dopierają, dosuszają.
      • aqua48 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:17
        Oszczędza energię?
      • stef63 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:18
        mary_lu napisała:

> Tak ma być zapewne, pralki, suszarki, zmywarki zwłaszcza długie programy, "auto" i "eco" sobie skracają. Ważą sobie, mierzą zabrudzenie wody, wilgotności sprawdzają i dostosowują czas. Mam same takie urządzenia i domywają, dopierają, dosuszają.

To co piszesz ma sens. W sumie z pralki jestem zadowolona, zastanawiał mnie tylko ten krótszy czas prania niż ustawiony.
        • tonik777 Re: Pralka oszukuje 16.12.13, 08:45
          Bo tak naprawdę nie ustawiasz czasu tylko poziom zabrudzeń. Podawany czas jest przybliżony. Mój Electrolux też czasami skraca, ale aż 40 minut to się nie zdarzyło chyba jeszcze. Tylko, że ja zazwyczaj nastawiam niskie poziomy (więc czasu krótki). Ale czasami pralki wydłużają. Poprzednia kiedyś zamiast planowanych 30 minut prała jedną bluzę ze 2 godziny. Już myślałem, że coś się zepsuło i chciałem z prąd to wyłączyć, ale w końcu uprała.
    • tanebo Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:18
      Moja dodatkowo oszukuje w pokera.
      • stef63 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:39
        tanebo napisał:

> Moja dodatkowo oszukuje w pokera.

Bardzo śmieszne.
        • tanebo Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:46
          W żadnym razie. Ale gdy przegrałem 100 PLN powiedziałem jej że jeśli nie przestanie to trafi na złom.
          • wegatka Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:16
            Jeśli taka wielofunkcyjna, to pewnie też orgazm udaje.
            • tanebo Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:18
              Nawet mówi "kocham cię"
              • wegatka Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:20
                A głowa ją czasem boli? big_grin
                • tanebo Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:24
                  Mówi że programator ją boli.
        • wielkafuria Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 20:02
          mnie rozbawiło wink serio!
    • jematkajakichmalo Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:31
      Ja tak mialam ze zmywarka az odkrylam malutki przycisk TURBO i sie sprawa wyjasnila wink
    • edelstein Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 17:47

Nowoczesne pralki waza zawartosc w bebnie i dostosowuja czas do tego.Zaloze sie,ze stoi w instrukcji obslugi.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
      • stef63 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:03
        edelstein napisała:

>
        > Nowoczesne pralki waza zawartosc w bebnie i dostosowuja czas do tego.Zaloze sieze stoi w instrukcji obslugi.

Masz rację edelstein. Zajrzałam jeszcze raz do instrukcji i pisze jak byk, że czas prania wyświetla się dla maksymalnego załadunku, a jak jest mniej, to pralka sama skraca czas prania, a u mnie jest najczęściej mniej.
        Wielkie dzięki.
    • fomica Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:00
      Moja oszukuje w druga stronę. Pokazuje ile jeszcze zostało do końca cyklu np. 10 minut i prawie nigdy to się nie zgadza z zegarkiem, bo pierze dłużej niz powinna. Teraz dopiero mnie tknęło, że może za dużo do niej wpycham na raz i biedaczka nie wyrabia.
      • pulcino3 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:17
        Moja tez oszukuje w druga stronę, zawsze dłużej pierze, niż nastawiony czas.
        • emigra75 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:36
          I moja też, a wcale nie jest przepełniona. Pralka Ariston.
    • lady-z-gaga Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 18:46
      mogłas kupic taką, co nie oszukuje
      oszukiwanie jest jedną z dodatkowych funkcji, za ktorą zapłaciłaś smile
      • stef63 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 19:05
        lady-z-gaga napisała:

> mogłas kupic taką, co nie oszukuje
        > oszukiwanie jest jedną z dodatkowych funkcji, za ktorą zapłaciłaś smile

Nie wiedziałam, że będzie "oszukiwac."
        W sumie pasuje mi to oszukiwanie, a na właściwy trop naprowadziła mnie edelstein, piszę o tym wyżej.
        • lady-z-gaga Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 19:14
          wiem, bo ja tez mam takiego elektroluxasmile i o tej funkcji wiedziałam przed zakupem, bardzo mi się spodobało
          • wielkafuria Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 20:05
            z troche innej beczki ale tez zwiazanej z czasem prania.
            ja mam na pralce podany program i czas prania, zazwyczaj piorę w ekstraszybkim, ktory trwa 30 minut. Inne programy mają minimum 90 minut a najdluzszy (bawełna i ekologiczny(!)) ponad 220!!! jak tyle czasu moze trwac pranie, masakra jakas?
            • lady-z-gaga Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 20:12
              moja pralka ma nawet ponad 3-godzinne programy, nigdy nie korzystam
              muszę tak kombinowac z programami, żeby mi czas i temperatura się zgadzały, a wtedy rodzaj prania jest niezgodny z programem, ale chromolę to - nie będę kolorowych ciuchow raz noszonych prać 2 godziny
              • wielkafuria Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 20:23
                no wiec wlasnie... bez sensu sa takie programy. co innego jakbym chciała białe reczniki wygotować czy tam coś, a nie przeprac ciuchy...
              • annajustyna Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 22:08
                TRzeba se bylo pralke z jednym pokretlem kupic i funkcja ekspres wink.
    • maja.london888 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 20:54
      Moja też oszukuje w drugą stronę - pierze dłużej.

Co więcej raz mi wycięła taki numer - nastawiłam na 40 stopni (wtedy czas wynosi 1,25h), a ona uprała w 60 stopniach (2h) - wyświetliło się 2h i naiwnie myślałam, że postanowiła przestać z tym oszukiwaniem, a tu taki numer. Kilka swetrów trochę ucierpiałosad
    • kosmitka06 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 21:22
      Moja też oszukuje ale przy ost 10 min prania. Kiedy to pozostało do końca 10 min, jest już ost wypompowywanie i z pokazanych 10 min nie robi się 9.. 8.. 7.. tylko 1 minuta i zaraz pika że już skończyła. Poza tym podczas samego prania "zegar" działa normalnie.
    • joa66 Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 21:25
      Oszukiwanie to pikuś. Moja kradnie.
      • lady-z-gaga Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 21:31
        one wszystkie kradną
        • asiek_k Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 23:07
          głownie skarpetki , ale nie parami , tylko pojedynczo
          • mika_p Re: Pralka oszukuje 14.12.13, 23:15
            Dowcip taki czytałam ostatnio:

Zbierzcie wszystkie brudne skarpetki porozrzucane po domu, upierzcie je i wysuszcie. Zbierzcie do kupy z pozostałymi czystymi skarpetkami. Porządnie wymieszajcie. Rozłóżcie na podłodze. Wywalcie do śmieci wszystkie porwane skarpetki. Następnie wywalcie wszystkie bez pary. Jeżeli po tym nie zostanie żadna skarpetka - pasjans wyszedł.
      • gazeta_mi_placi Re: Pralka oszukuje 15.12.13, 11:57
        A moja mnie zdradza ze zmywarką z parteru.
    • emwu55 Re: Pralka oszukuje 15.12.13, 07:20
      moja też oszukuje, bo jak kupowałam, to mówili że będzie dobrze prała a nie dopiera. Oszustka jedna.
      • mvszka Re: Pralka oszukuje 15.12.13, 11:18
        a moja jest złośliwa, gdy coś chcę dołożyć i wyłączam zaczęte przed chwilą pranie po otwarciu klapy ( otwierana od góry) klapka od bębna jest centralnie na dole a więc muszę zrobić obrót bębna pełnego wody - niezła gimnastyka
    • mynia_pynia Re: Pralka oszukuje 15.12.13, 18:38
      U mnie to się dziele w zależności od ilości prania jakie włożę. Jak napcham do pełna to czas prania się wydłuża, jak mam pół bębna prania to czas skraca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka