5justi 25.12.13, 15:10 Mam takiego smaka na to ciasto wczoraj piekłam i wyszły zakalce oraz krem się - klapa na całej linii czy ktoś może ma sprawdzony przepis i mógłby się podzielić? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magata.d Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 15:43 Zajrzyj na blog Moje wypieki. Nie udaje mi się wstawić linka. Pozdrawiam świątecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszomle Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 16:01 Wzmiankowany przepis z "mojewypieki" Składniki na ciasto jasne: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do balszki o wymiarach 12 x 36 cm i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. * do ciasta można dodać aromatu, np. cytrynowego Składniki na ciasto kakaowe: Takie jak powyżej, tylko odejmujemy 3 łyżki mąki i zamiast tego dodajemy 3 łyżki kakao. Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej. Masa budyniowo - maślana: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii, zamiast można dodać alkohol pół szklanki cukru 250 g miękkiego masła 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką, bezgrudkową masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując. Polewa: 200 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. Można również przygotować swoją polewę, z ulubionego przez Was przepisu . Wykonanie Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Mniej wiecej wygląda to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy ją grubo masą kremową, przykładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polewą czekoladową. Na zdjęciu jeszcze bez polewy: Metrowiec Ciasto kroić na ukos (najlepiej skos obejmujący 3 kromki). Przechowywać w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
5justi Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 16:49 dzięki za ten przepis spróbuję jeszcze raz z dbałością o szczegóły Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 16:00 5justi napisała: > Mam takiego smaka na to ciasto > wczoraj piekłam i wyszły zakalce oraz krem się Ciasto powinno wyjść dopieczone - może za krótko siedziało w piekarniku? Nie sprawdziłaś patyczkiem? A zwarzoną masę da się spokojnie uratować wkładając miskę z nią do wody, lub owijając ją dokładnie mokrą, wyżętą ściereczką i ubijając jeszcze chwilę mikserem. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 20:06 jeżeli wytrzymasz do jutra albo dłużej to ci przepiszę moj przepis na metrowca. Daawno nie robilam i muszę poszukać. Sprawdzony, dobry. Ale pamiętam tylko 4 jajka (piana ubita, półtorej szklanki mąki, a reszty nie cholery Za to mogę podać niezawodny przepis na polewę czekoladową na ciasta wszelakie 1 jajko, 3 lyżki cukru, cukier wanilinowy, 3 lyżki kakao i poł kostki margaryny. Jajko mieszamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kakao a potem dolewamy roztopioną margarynę. Może byc gorąca. polewa jest genialna m in. dlatego że mozna ją jeszcxze cieplą wylewać na ciaasto, nie wsiąka. Odpowiedz Link Zgłoś
anielka5 Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 21:35 A weź se dziewczyno kup w cukierni kawałek. pewnie, smacznie, tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
myszomle Re: Przepis na metrowiec 25.12.13, 22:58 anielka5 napisała: > A weź se dziewczyno kup w cukierni kawałek. pewnie, smacznie, tanio. Tanio - raczej nie, smacznie - też często nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Przepis na metrowiec 26.12.13, 01:31 To moze później Ci napiszę, mam gdzieś w kajecie ale zaległam w łóżku... Odpowiedz Link Zgłoś