Dodaj do ulubionych

biustonosz - ciasny czy tak ma być ??

30.12.13, 15:20
uświadomiona na forum udałam się do brafitterki i nabyłam biustonosz wg "nowych" wytycznych; czyli jest mocno dopasowany, trzeba upchać treść tam gdzie trzeba...
no i: miałam się przyzwyczaić, więc używałam tego stanika mimo dyskomfortu: ścisk pod biustem jest jednak dość mocny, po całym dniu ściągam ten biustonosz z ulgą;
czy to naprawdę tak ma być, tylko ja się nie mogę przyzwyczaić, czy ten biustonosz jest jednak zbyt ciasny i powinnam spróbować kupić szerszy pod biustem??

biust mam nie za duży (wg starych rozm. 75B); kupiłam biustonosz Panache;

co robić: pójść jeszcze raz do barfitterki czy wrócić do triumpha czy tym podobnych, bo niereformowalna jestem ??
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:22
      Lepszy ciasny, ale własny.
      • verdana Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:24
        Naprawdę, po co cały dzień męczyć się w niewygodnym staniku? W imię czego? Ideologii?
        • morgen_stern Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:34
          Nie znasz kobiet - ja chodziłam kilkanaście lat w źle dobranych, niewygodnych stanikach, bo uwierzyłam sprzedawcom, że tak ma być i lepiej nie będzie.
        • b.bujak Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:59
          verdana napisała:

> Naprawdę, po co cały dzień męczyć się w niewygodnym staniku? W imię czego? Ideo
          > logii?

postanowiłam po prostu spróbować tego, co dziewczyny chwalą;
          nie cierpię w milczeniu i na zawsze - spróbowałam, oceniłam i szukam rozwiązania problemu; na początku myślałam, że trzeba przełamać przyzwyczajenia, żeby pójść ku lepszemu, ale doszłam do wniosku, że jednak ten stanik mi nie leży i szukam przyczyny
          • verdana Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:01
            Przyczyna jest prosta - pomysł, że stanik ma być bardzo ciasny pod biustem, to pomysł taki sam, jak niegdyś gorset. Trzeba cierpieć, by być pięknąsmile
            • morgen_stern Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:04
              Nie, to nie o to chodzi. Ja mam ścisły stanik i nie cierpię, stanika w ciągu dnia właściwie nie czuję. na początku jest mocny dyskomfort, bo ciało przez lata przyzwyczaja się, że stanik "lata" po ciele, a tu nagle coś, co je mocno opina.
              Proszę, nie wchodźmy już w ten temat, verdana, nie kumasz bazy i zaakceptuj to.
              • verdana Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:07
                Kumam bazę. Przede wszystkim kumam, że nic nie ma prawa uciskać piersi, ani nawet na stałe mocno opinać.
                • morgen_stern Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:23
                  Ale ona nie pisze nic o naciskaniu na piersi, więc jednak nie kumasz.
                • wielkafuria Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:23
                  ależ oczywiscie ze nie ma sciskac BIUSTU, za to ma mocno trzymać POD biustem.
                  ja całe zycie myslalam ze mam 75 pod, a mam 65. teraz juz tego nawet nie czuje, dyskomfort mialam 2 dni. a samych piersi nic mi wlasnie dobrze dobrany stanik nie gniecie.
                  • pederastwa Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:06
                    A ja do tego mocnego ściskania pod biustem też nie mogę przywyknąć. Niewygodnie mi i już. Teraz jeszcze ostatnio przytyłam parę kilogramów i nie mogę patrzeć na wałki, kóre mi się robią na plecach pod i nad obwodem. Co z tego że biust wygląga lepiej (?), skoro plecy musze maskować luźnymi bluzkami. Przy czym nie mam jakiejś wielkiej nadwagi, po prostu parę kilogramów więcej niż zwykle - 172 cm i 68 kg wagi
                    • przeciwcialo Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:52
                      Jak zmieniasz wage to zmieniasz rozmiar.
                    • misterni Skoro przytyłaś, to i rozmiar stanika się zmienił 30.12.13, 18:54
                      Teraz powinnaś na nowo dobrać stanik.
                      Tak poza wszystkim, brafitterki czasem przeginają z tymi obwodami. Ja rozumiem dyskomfort przez kilka dni, ale jeśli po miesiącu nadal ciśnie, a na dodatek powstają bolesne otarcia, to stanik nie jest dobrze dobrany.
                • przeciwcialo Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:51
                  "Obwód" nie uciska piersi, piersi sa w miskach.
                  Obwód ma byc taki aby podtrzymywal piersi. Jak ktos ma wiekszy biust to ciasniejszy obwod ma znaczenie i to kolosalne.
            • landora Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:09
              Nie, to nie tak. Nosiłam latami staniki 75B - niedobrane, rozpinające się, niewygodne. Teraz noszę 65E. Dobrze dobrany stanik jest dopasowany pod biustem, ale nie powinien cisnać. To ozncza, że jest po prostu za mały. Ja swoich staników w ogóle nie czuję.
        • 1ewunia1980 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:53
          Ja korzystam z stanika Triumph i jestem bardzo zadowolona. Ramiączka i zapięcie z tyłu jest całe z gumki - to dopiero wygoda smile
    • mankencja Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:26
      może wystarczy kupić przedłużkę?
      • lacitadelle Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:29
        Kupić przedłużkę nie zaszkodzi, kwestia paru złotych, ale niekoniecznie pomoże. Czasem jest tak, że biustonosz nie tyle jest za wąski w obwodzie, co po prostu ma niedopasowany do naszej budowy profil fiszbinów.

Jak długo już autorko wątku nosisz ten stanik? Czy ciśnie równo po całym obwodzie, czy raczej w niektórych miejscach?
        • b.bujak Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:54
          zakładam raz na jakiś czas, noszę wtedy cały dzień raczej;
          ciasnotę czuję raczej w całym obwodzie pod biustem, biust jest upchany dość ściśle ale nie czuję dyskomfortu w biuście;
          wezmę ten stanik do sklepu i przymierzę z przedłużką;
          • aankaa Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:57
            przy okazji poproś o przyniesienie do przymiarki innego modelu - może Panache to nie Twój fason...
            no i dawno skończyły się modele, które "rozciągną się" - mam takiego jednego dusiciela, który nie zmienił się od początku
          • lacitadelle Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:02
            Przymierz, jeżeli wszędzie równo ciśnie, to możliwe, że faktycznie za wąski obwód. Ja mam w niektórych modelach tak, że źle się fiszbiny układają na mostku i tam mi się wciska za bardzo, choć w obwodzie jest ok i wtedy przedłużka nic nie zmienia.
    • xxe-lka Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:29
      heh też uległam modzie na brafitting, stanikomania itp - kupiłam za ciężkie pieniądze dwa biustonosze dopasowane przez brafitterkę i wytrzymałam tak z miesiąc - potem postukałam się w głowę i wróciłam do mojego 75C i to była dobra decyzja smile
      • morgen_stern Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:32
        Naprawdę myślicie, że pierwszy kupiony stanik będzie leżał idealnie? To się naprawdę rzadko zdarza. Za dużo zmiennych.
        Moja przyjaciółka po kilku latach uświadomienia też założyła na chwilę swoje stare 75C i się załamała, jak mogła w tym chodzić.
        • xxe-lka Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:38
          no nie wiem ja tam wróciłam z niemałą ulgą do 75C
          i nie mam ochoty inwestować na kolejne próby, skoro piszesz, że to takie czaso i kosztochłonne w sumie wierzę, że być może za górami za lasami czeka na mnie stanik idealny - wolę wydawać kasę inaczej smile
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:16
            No właśnie, gdyby jeszcze te staniki były w przystępnych cenach... A tak wydam 1000 zł na 5-6 (jak dobrze pójdzie!) staników, z czego jeden okaże się tym dobrym - czad. uncertain
    • morgen_stern Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:33
      A jakie masz rozmiary i jaki masz teraz rozmiar stanika? Może brafitterka ze starej szkoły, gdzie dziewczyny rzeczywiście dość mocno się ściskały.
    • king_of_rats Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:38
      jak długo nosisz ten stanik? kilka dni może cisnąć-ale w granicach rozsądku.
      może po prostu model jest ściślakiem i musisz mieć ciut szerszy w obwodzie?
      ja noszę zarówno 65J jak i 70HH- w zależności od firmy.
      i powiem szczerze,że jak pierwszy raz założyłam dobrze dopasowany stanik to też mnie cisnął jak cholera. teraz byłby sporo za luźny
    • aankaa Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:38
      ile cm masz pod biustem ? może dostałaś (do przymierzenia) zbyt ciasny obwód i nie powiedziałaś tego głośno ? następnym razem przymierz kilka różnych rozmiarów i wybierz najwygodniejszy
      • b.bujak Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:49
        mierzyłam kilka staników, pani poświęciła mi dużo czasu, wysłuchiwała moich uwag i rozwiewała wątpliwości; przekonywała, że jest dobry i trzeba się przyzwyczaić;
        po staremu mam 75B, na metce tego stanika mam 65E (rozm. EU)
        chyba zrobię jeszcze jedno podejście, ale tym razem poproszę o cit luźniejszy pod biustem - ma to sens, czy burzy ideologię ?
        • morgen_stern Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:02
          Ale ile masz pod i w biuście?
          • b.bujak Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:51
            morgen_stern napisała:

> Ale ile masz pod i w biuście?
            >

nawet znalazłam miarkę z wiodącego marketu budowlanego, ale ją urwałam w czasie pomiarów; nie umiem się sama zmierzyć...
            pod biustem ok. 75-80, w biuście ok. 95-100
            • setia Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:14
              b.bujak napisała:
              > pod biustem ok. 75-80, w biuście ok. 95-100

moim zdaniem wybrałaś za ciasny pod biustem. ja mam pod biustem 68cm i nie bylam w stanie znieść ciaśniejszego niż 65cm. może dlatego, że nie mam tam żadnej tkanki tłuszczowej, po prostu żebra.
            • paskudek1 wcale nie ciasny 30.12.13, 19:20
              b.bujak nie wiem skąd jesteś, w jakim sklepie kupowałaś stanik (firma wskazuje że jednak z wyszkolonym personelem) ale stanik NIE musi być tak ciasny żeby dusil. Wpisałaś swoje wymiary 75-80 pod biustem i 95-100 w biuście, jeżeli rzeczywiście takie masz i dali ci rozmiar 65E europejski to wierzyć mi się nie chce że robila to PROFESJONALNA brafitterka. Juz nawet ja widzę, że źle dobrany rozmiar dla podanych wymiarów. Dla porównania - mam około74-76 cm pod biustem CIASNO mierzone, i teraz jakieś 95 w biuście i noszę 65G kontynentalne, w brytyjskich wyjdzie chyba 65F, ale to trzeba mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć.
              Choćby dlatego że np. ja lubię ciasno, a Ty możesz nie lubić.
              Jeżeli podałaś prawidłowo swoje wymiary i dobrze rozmiar stanika z metki to nie ma bata, będzie ciasno bo 65E jest mniej więcej na 86 w biuście przy rozmiarze europejskim.
              Jeżeli chcesz sprawdzone sklepy to polecam stanikową mapę świata.
              I niestety metoda prob i blędów, mówienie ekspedientnce że coś nie tak i jeżeli NIE CZUJESZ się w staniku dobrze - NIE kupuj. Niestety za duży wydatek żeby potem leżał w szufladzie, teraz masz wybór, tylko to dlużej może potrwać.
            • agni71 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:27
              Ja mam podobne wymiary i komfortowo czuje się w 70G, do niedawna nosiłam 70F, ale zdaje się "wyrosłam" ostatnio.
              65 to dla mnie za ciasno, nawet 70 niektórych firm za bardzo mnie gniecie, ale to czuć juz przy mierzeniu, ostatnio w sklepie Esotiq.
        • solaris31 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:20
          pewnie, że ma sens wink

zmierz ten sam model, ale rozmiar 70D wink jestem ciekawa efektu.

zwykle brafiterki zaniżają cm pod biustem, bo biustonosze się naciągają - i to jest prawda. ale zanim się toto naciągnie, to potrafi nieźle zmęczyć. a przecież mamy 3 hafki do regulacji, jak się biustonosz naciągnie wink

mozliwe, że ta osoba, u której byłaś , za mocno Cię ścisnęla wink
        • agni71 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:50
          Mnie tez brafitterka dobrała kiedyś 65 pod biustem. No i tez nie moge tego stanika nosić, bo dodatkowo ma wysoki mostek, który wbija mi sie w ciało. To akurat była Freya.

Aktualnie zachwycam sie gładkimi biustonoszami Marks&Spencer w rozmiarze 70G - leżą idealnie i są wygodne, nic mi sie nie wpija, nie wbija. Może wypróbuj też ten sklep (ja nie wierzyłam, że w zwykłej sieciówce dostanę dobry biustonosz, a jednak). Biustonosze sa dość charakterystyczne, z gładkimi usztywnianymi miskami, w trzech kolorach: białe, czarne i cieliste. Szkoda, że w tym fasonie nie robią większego wyboru kolorów i wzorów. Cena przystępna 129 zł bez żadnych promocji, ja zazwyczaj kupuje jak mam jakiś rabacik do nich, chociaż 10%.

Ostatnio znajoma namawiała mnie na Esotiq - ceny rzeczywiście przystępne, ale te biustonosze, które przymierzyłam, były dla mnie niewygodne.
    • solaris31 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 15:43
      dobry biustonosz ma być ciasny, ale nie tak, żeby ściskał i powodował dyskomfort.

ja po zmianie rozmiaru czuję się o niebo lepiej niż przed, ale nic mnie nie uciska.

inną sprawa jest też fason - nie w każdym fasonie czuję się dobrze, mimo, że niby rozmiar ok. czasem rozstawienie miseczek jest złe, czasem fiszbiny nie tam, gdzie mnie potrzeba.

moja rada - szukaj biustonosza o tym samym rozmiarze, ale innego fasonu. jeśli nie będzie ok, zwiększ rozmiar pod biustem, i wtedy zmniejsz też o jedną literę rozmiar miseczki. ja noszę 80F, a jak mam większy rozmiar obwodu, biorę 85E. 85 F już jest za duży.
    • yuka12 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:14
      Bylam u kilku brafitterek i w zadnym z biustonoszy nie czuje sie dobrze; w zasadzie najlepiej sie czuje bez zadnego. Niestety po odkarmieniu dwojki pociech, powiekszeniu figury i zmianie rozmiaru biustu (i ksztaltu) jestem na staniki skazana. Biust jest teraz dosc spory, ciezki i szeroki, dobrane przez specjalistki biustonosze pieknie go podtrzymuja i rzeczywiscie calosc sylwetki wyglada lepiej. Ale taki biustonosz moge nosic najwyzej godzine-dwie, bo potem czuje, jak mi sie paski wszelakie wzynaja w skore zwlaszcza pasek pod biustem. A musi byc on dosc obcisly, aby moc podtrzymac biust i podczas przymiarek czulam sie w kazdym ze stanikow bardzo komfortowo. Dopoki nie zaczelam w nich normalnie chodzic. Wlasnie kupilam dla siebie kolejne biustonosze i znowu mam to samo. Przymiarka bez problemow, po kilku godzinach noszenia- ucisk i slady na ciele. A moj maz sie dziwi, czemu nie cierpie swoich piersi. Fakt jak byly duzo duzo mniejsze, nie mialam takich problemow.
      • solaris31 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:22
        masz źle dobrany biustonosz.

ja tez mam duży biust, i nie czuję biustonosza wcale, chodzę cały dzień, nie zdejmuję. mam swoją ulubioną firmę / polską wink /, i innych cyckonoszów nie kupuję, bo każdy innej firmy zachowuje się dokładnie tak, jak te Twoje - w sklepie ok, po godzinie mam ochotę zedrzeć uprząż z siebie.
        • yuka12 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:30
          Niestety aktualnie przebywam poza Polska, a nawet w Pl brafitterka dobrala mi biustonosz jakiejs zagranicznej firmy. Przy okazji- czy moglabys przeslac mi na gazetowego nazwe tej polskiej firmy? Przy kolejnej wizycie w Ojczyznie sprobuje znalezc.
          • solaris31 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:39
            jasne wink już wysyłam.

kilka zagranicznych tez mam, i leżą dobrze, natomiast te polskie sa najtańsze. uczciwie przyznaję, że nie są jakoś monstrualnie trwałe, no ale z drugiej strony, biustonosza nie kupuje się na lata. ja każdy noszę ok rok, góra półtora, bo potem jest nie do użycia.
            • yuka12 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:54
              Dzieki. Na mnie najlepiej leza te biustonosze, ktore w zasadzie powinnam wyrzucic do kosza uncertain. Moze nie najlepiej leza na piersiach, ale za to nie cisna, nie obcieraja i nie zostawiaja sladow na skorze.
    • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 16:54
      Żadnych braffiterek ani uświadomionych staników za grubą kasę. Zasady są bowiem te same dla wszystkich dobrych cyckonoszy: muszą dobrze trzymać pod biustem, w ramiączkach (lepsze szersze) i nie mieć za małych miseczek. Sam biust i tak trzeba ułożyć. Taki biustonosz można dobrać sobie samemu, przy czym będzie to w normalnych cenach.
      Na początku musi być odrobinę ciasny pod biustem, ale po kilku dniach się rozluźni.
      • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:03
        i gdzie taki biustonosz znalesc w normalnych cenach ?
        • mary_lu Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:11
          Na mały biust - w Esotiq, nie dosyć, że niedrogo, to jeszcze mnóstwo promocji, na większy polskie firmy Samanta, Corin, Dalia, ale to już też każda sztuka powyżej 100 zł.

Jak najbardziej należy iść do dobrej brafitterki, jeśli nie spędziło się kilku dni na samodzielnym zgłębianiu zasad na forach. Bez tego wyjdzie się np. w czymś z szerokimi ramiączkami (na wuj mi szerokie ramiączka, a noszę okolice polskiego 75J).

Do autorki wątku - nie jest to świąteczny problem stanikowy? Mnie zawsze obwód nawet najlepszych staników zjada, jak mam problemy żołądkowe/wątrobowe albo zwyczajnie się przejem wink
          • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:14
            czyli jednak powyzej stowy
            no i gdzie to mozna stacjonarnie znalesc ?
            • bei Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:18
              Po dwoch, trzech dniach nie zauważysz , ze przylega, on tez rozciągnie się, więc będziesz zapinac na następny rząd haftek, az pojdziesz kupic 5 cm mniej w obwodzie.
              • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:20
                ale to raczej nie jest odpowiedz na moje pytanie tongue_out
            • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:21
              W outletach rozmaitych firm.
              • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:23
                ojp
                • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:31
                  Czegoś nie zrozumiałaś?
                  • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:45
                    twojego bzdurania nie rozumiem

wez mi wytlumacz jaki jest sens lazenia po outletach z nadzieja ze moze sie trafi dobry rozmiar ( a to malo prawdopodobne) jak mozna pojsc do jednego konkretnego sklepu gdzie sie na bank znajdzie ?
                    • guderianka Re: dobre staniki 30.12.13, 18:02
                      Po latach prób jestem wierna Gai
                      Dobre cenowo i dobrze uszyte biustonosze mają również
                      Alles, Konrad,Kostar,MHirsh,Wiesman
                      • przeciwcialo Re: dobre staniki 30.12.13, 18:05
                        No ale to chyba tylko internetowe sklepy, nie wejdziesz, nie przymierzysz. Kupowanie i zwracanie towaru to zawracanie gitary.
                        • rhaenyra Re: dobre staniki 30.12.13, 18:11
                          no ale lepsze zawracanie itary niz lazenie caly dzien po sklepach i nie znalezienie ani jednego tongue_out
                          • przeciwcialo Re: dobre staniki 30.12.13, 18:16
                            No fakt, najlepiej miec ulubiony model wink
                          • vilez Re: dobre staniki 30.12.13, 18:43
                            Mnie to zajmuje godzinę. Raz na jakiś czas.
                            • rhaenyra Re: dobre staniki 30.12.13, 18:49
                              a dociera do ciebie ze nie kazdy ma jak ty ????
                              • vilez Re: dobre staniki 30.12.13, 19:11
                                A dociera do Ciebie, że inni mogą sobie przyjechać? Brafitterki tez zapewne nie maja na pietrze obok i stracą czas na spotkanie z nią. Wszystko kosztuje..czas. To Ty zaczęłaś bredzić o traceniu całego dnia. To dostałaś odpowiedź.
                                • rhaenyra Re: dobre staniki 30.12.13, 19:25
                                  w outletach nigdy nie ma pelnej rozmiarowki
                                  w przeciwienstwie do normalnych uswiadomionych sklpow
                                • b.bujak Re: dobre staniki 30.12.13, 19:26
                                  vilez napisała:

> A dociera do Ciebie, że inni mogą sobie przyjechać?

mogę sobie przyjechać, ale niech do Ciebie dotrze, że każdy robi zakupy tak, jak lubi;
                                  ja akurat wolę pojechać do braffiterki, wejść do przymierzalni i przymierzać do skutku to, co mi pani podsunie; nie mam frajdy w przewertowaniu dziesiątek modeli, obiegnięciu kilkunastu sklepów, rozbieraniu się w kolejnych przymierzalniach...
                                  pieniądze nie są dla mnie żadnym argumentem; argumentem jest czas a ten wypada na korzyść brafitterki w moim przypadku
                                  • guderianka Re: dobre staniki 30.12.13, 19:40
                                    widać nie bardzo-skoro jesteś niezadowolona i chyba (chyba) masz źle dobrany stanik
                                    w moim odczuciu rozsądniejsze będzie zaopatrzenie się w wiedzę teoretyczna, spojrzenie na siebie w lustrze, ocenienie jaki typ biustu się posiada-tak jak z oczami-szeroko rozstawione, blisko osadzone, kształt (kula, kropla, itd.), ilość tkanki tłuszczowej, szerokość klatki piersiowej a nie tylko obwodu, szerokość ramion. Zorientować się co jest Twoim celem-jaki stanik- sztywny,półsztywny,miękki- i iść do jednego dobrze zaopatrzonego sklepu. Czasem bratfiterka nie spojrzy na Ciebie całościowo, ale dobiera wg siebie, to co jej się podoba, w czym jej byłoby wygodnie i proponuje Ci ..stanik z najwyższego pułapu cenowego. Przypadek ? wink
                                    • b.bujak Re: dobre staniki 30.12.13, 20:11
                                      guderianka napisała:

> widać nie bardzo-skoro jesteś niezadowolona i chyba (chyba) masz źle dobrany st
                                      > anik

z dyskusji wynika, nieudane zakupy się zdarzają - czy się kupuje z pomocą brafiiterki czy bez;
                                      postanowiłam, że zrobię jeszcze jedno podejście (albo dwa w myśl zasady "do trzech razy sztuka") - chyba po prostu lubię, jak ktoś wokół mnie poskacze smile
                                      poza tym zakupy u brafitterki nie wykluczają przecież zakupów samodzielnych - mimo wszystko mam przecież wieloletnie własne doświadczenia, no i czytam uważnie to, co dziewczyny mi tu piszą;
                                      rzeczywiście każda z nas powinna być najlepszą specjalistką od własnych cycków i do tego będę dążyć... czy to z brafitterką za kotarą czy bez smile zobaczymy
                                      • guderianka Re: dobre staniki 30.12.13, 20:15
                                        a to rozumiem wink to już kwestia gustu właśnie-ja wolę "samotność"
                                        moim osobistym zdaniem dawanie panache jako PIERWSZEGO w życiu stanika nie jest dobrym wyborem. Biust powinien się przyzwyczaić, "fałdki' które są Twoim biustem na plecach, pod pachami-powinny znaleźć się w miseczce ale powinnaś mieć możliwość ruchu i komfortu. Panache nie rozciąga się-co jest plusem u starych wyjadaczek -ale nie u osoby "świeżej" której biust będzie migrować. Ten stanik -pierwszy-nie jest stanikiem na stałe-ale na jakiś czas, aż się biust ułoży, tkanka łączna wzmocni
                                • guderianka Re: dobre staniki 30.12.13, 19:36
                                  Nie rozumiem problemu. JA>
                                  Wydedukowałam się sama-na lobby, na czacie z jedną z nich (maheda),która mnie ukierunkowała, dalej dochodziłam metoda prób i błędów szukając swojej firmy. Gdy wiem jaki mam rozmiar zakup zajmuje mi 3 minuty-szukam, kilkam, puszczam przelew. Gdy nie znam-tak jak teraz (po karmieniu, jeszcze czekam aż mi się trochę biust uspokoi) pójdę kupić w sklepie i zajmie mi to gora pół godziny, bo wiem w jakich rozmiarach i fasonach celować. Najtrudniejszy jest pierwszy raz-potem już idzie łatwo i szybko wink
                        • guderianka Re: dobre staniki 30.12.13, 19:33
                          Nie, nie tylko internetowe. Można kupić na żywo w sklepach ze stanikami. U mnie na ryneczku jest sklep z bielizną i ma połowe z podanych przeze mnie marek, zaopatruję się tam jeśli musze mierzyć , potem zamawiam dany rozmiar w necie , jeśli jest taniej, Rok temu kupiłam właśnie jeden z moich ulubionych modeli Gai za 50zł wink
                      • rhaenyra Re: dobre staniki 30.12.13, 18:07
                        tez kocham gaje
                        od dawna kupuje sprawdzone modele w necie w jagnie najczesciej

ale w stacjonarnych nie ma
                        z wyjatkiem ze 2 uswiadomionych sklepow
                    • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:41
                      Ale ja ma te outlety w jednym miejscu. Pójdę, poprzymierzam, porównam ceny i kupię korzystnie. Prostych rzeczy nie rozumiesz? Jeszcze tak nie zdurniałam, by wywalać kasę na regularne (wygórowane) ceny.
                      • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:48
                        poszerz swoje horyzonciki troche
                        moze do ciebie dotrze ze to ze ty masz wszystkie sklepy w jednym miejscu i maly biust nie znaczy ze kazdy ma
                        wiec takie rady mozesz sobie wcisnac gdzies
                        • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:55
                          Chyba jednak swoja rade powinnaś zastosować sama. Bo każda kobieta ma jakiś biust. A okoliczność, ze się ma sklepy blisko siebie tez należy raczej do normalnych. Ergo: powinnaś zakładać takie możliwości, a nie rzucać się po próżnicy.
                          Do mojego miasta (oraz innych większych miast), gdzie jest wiele outletów dojeżdżają pociągi i prowadzą drogi asfaltowe. Naprawdę smile
                          https://emotikona.pl/emotikony/pic/samochod-rodzinny.gif
                          W dodatku człowiek może się obkupić także w innych dziedzinach odzieżowych. A że nie da zarobić braffiterrce...no mujborze.
                          • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:04
                            blisko siebie sklepy z pelna rozmiarowka stanikowa naleza jak na razie w polsce do rzadkosci
                            • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:25
                              Bo ja wiem, raczej nie. Zakładanie, że czyjejś rozmiarówki nie będzie akurat w dziesięciu sklepach trąci paranoją. Zespoły outletów są natomiast w każdym większym mieście. Ktoś kto musi i tak zrobić sobie korzystnie jakieś odzieżowe zakupy, jest skazany na wycieczkę zakupową. Jako i na spotkanie z braffiterką, więc już nie wymyślaj.
                              A ceny regularne uświadomionych staników są z sufitu. Trzeba być mocno naiwnym, by dać się tak dać naciągać. Każdemu jednak wedle woli.
                              • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:32
                                no patrz mojego jakos nie ma
                                ale to pewnie przez paranoje suspicious

naprawe nie dociera do ciebie ze idac do dobrego sklepu w jednym miejscu mozesz zmierzyc i 50 stanikow
                                i cos z tego wybrac a jezdzac po kilkunastu outletach nie znalesc nawet jednego ktory sie do przymiarki nadaje ??
                                np gaia ma ceny w przedizale 50 -100 zl wiec o jakich cenach z sufitu bredzisz ?
                              • guderianka Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:57
                                A ceny regularne uświadomionych staników są z sufitu. Trzeba być mocno naiwnym, by dać się tak dać naciągać. Każdemu jednak wedle woli
                                stanik za 80zł to cena z sufitu ? no może tak w porównaniu do badziewa kupowanego u ruskich za 20zł ale obiektywnie patrząc-to jest średnia półka. Dobry stanik można kupic już od 50zł.
            • mary_lu Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:24
              Esotiq poniżej.

W Gdańsku sklepiki sprzedające polskie firmy są nawet w największych galeriach handlowych, tylko trzeba dobrze pozaglądać, bo najbardziej eksponują zagraniczne.

Popatrz na strony producentów, najczęściej mają listę sklepów partnerskich. Patrz też, który sklep oferuje brafitting, bo zwykle, jesli nie są sklepem "uświadomionym i uświadamiającym", to boją się obwodów poniżej 70 i misek powyżej G i najzwyczajniej ich nie zamawiają, choć producent ma je w ofercie. Tak często jest w małych starych sklepikach - mają Dalię czy Kris Line, ale w rozmiarówce Triumpha.
              • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:27
                przeciez wszystko co napisalas przeczy wlasnie temu co napisala vilez
                ze niby nie trzeba brafiterki i niby latwo kupic dobry stanik i niedrogi
              • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:28
                no i sama napisalas ze esotiq to ma maly biust
                • mary_lu Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:33
                  Mały biust też potrzebuje dobrze dobranego stanika.

Z Vilez po prostu się nie zgadzam, napisałam to już w pierwszym moim poście - brafitting nie jest taki prosty, albo trzeba spędzić minimum kilka dni na przekopanie Lobby Biuściastych i okolic i samodzielną naukę, albo iść do profesjonalnej brafitterki.

Sama znam się na brafittingu, ale uczyłam się go długi czas razem z całym Lobby - akurat trafiłam na początek "ruchu" brafitterskiego w Polsce.
                  • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:43
                    > Z Vilez po prostu się nie zgadzam,

czyli sie zgadzamy smile

ale odpowiedzialas pod moim pytaniem do vilez stad zamieszanie smile
                    • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:46
                      Nie bardzo się zgadzacie.
                    • mary_lu Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:47
                      Nawet w jednym poście pisałam do trzech osób suspicious
                  • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:44
                    Mam mały biust. Znam zasady wcześniej, niż się braffiting w Polsce objawił. Braffiterka mi naprawdę niepotrzebna. Z czym się tu nie zgadzać? Zasady są proste jak drut, trzeba poprzymierzać i wsio.
                    • mary_lu Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:53
                      Mały biust często (ale też nie zawsze) łatwiej ostanikować.

Też zasady znałam, ale przed Lobby po prostu nie było na mnie rozmiarów i nauczyłam się chodzić w 85DD. Potem długo nie było wąskich mostków, niskich fiszbin, wąskich ramiączek, bezramiączkowców dla dużych biustów... Jeśli dla Ciebie to takie hop-siup, to tylko potwierdza, ze bardzo mało o brafittingu wiesz.

Ostanikowałam już kilkadziesiąt kobiet, im dłużej to robię, tym bardziej wymagające jesteśmy i tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że to NIE jest łatwe zajęcie.
                      • vilez Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:16
                        Mary, ja miałam kontakt z braffiterką. Stąd wiem. Nic mi nic więcej, co ja wiem, nie powiedziała. Ani pomogła.
                        Z mojego biustu i jego ostanikowania jestem zadowolona. I to ja wiem, co jest dla mojego biustu dobre.
        • pederastwa Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:28
          Tu jest szerokiwybór rozmiarówki w rozsądnych cenach www.misterna.pl/
          Stacjonarnie to nie wiem gdzie wink
          • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:28
            jak sie ladnie strona nazywa big_grin
            • zona_mi Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 20:14
              Też mi od razu ta nazwa wpadła w oko smile
        • przeciwcialo Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 17:57
          Codzienne biustonosze w rozmiarach 75F lub 80E kupuje w Tesco. Leżą równie dobrze co Freya a kosztuja ok. 40 zeta. Co ciekawe nie naciagaja sie, nie deformują.
          • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:00
            no to sie ciesze twoim szczesciem
            • przeciwcialo Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:03
              No to może tez swoj rozmiar tam znajdziesz niekoniecznie za 200 zeta. No chyba że 200 zeta to dla ciebie noramalna cena wink
              • rhaenyra Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:10
                nigdy nie znalazlam sad
                za to sandaly w tesco kiedys swietne kupilam big_grin
    • peggy_su Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:44
      Idź jeszcze raz pomierzyć różne opcje. Sprawdż wszystkie rozmiary obok Twojego. Spróbuj też tego stanika ale z przedłużką.
      Gdyby ostatecznie okazało się, że w tym który kupiłaś nie da się chodzić, sprzedaj na all. Ludzie kupują mało używane biustonosze, zawsze to trochę taniej niż w sklepie.

Ja mam w pobliżu polecany w necie sklep z polecaną brafitterką, ale jak poszłam do tej pani po raz pierwszy to właśnie dobrała mi za ciasny biustonosz. Tzn w sklepie wydawało mi się że jest ok, ale jak pochodziłam, to wyszło że jednak za ciasno. Ramiączka też przeszkadzały bo mi je pani za mocno podciągnęła.

Do starych rozmiarów już nie wróciłam, ale wybieram nieco szerszy obwód niż za pierwszym razem. Rozmiary też nieco różnią się zależnie od marki i modelu stanika.

Teraz najchętniej chodzę do sklepów gdzie jest pełna rozmiarówka i można sobie spokojnie mierzyć, a żadna pani za zasłonka nie przeszkadza smile I sama dobieram sobie najlepszy rozmiar.
    • swiezynka77 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 18:53
      Ja sie oswiecalam stopniowo zeby sie przyzwyczaic: 75b >70d >65 e
    • solejrolia Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 19:50
      być może potrzebujesz przedłużki.
      albo jednak masz źle dobrany stanik.

zanim ja na swój rozmiar trafiłam, no to uwierz, nie stało się to przy pierwszym zakupie, o nie, przeszłam kilka staników, kilka modeli, kilka firm. z 75C lub D a teraz zeszłam do 65 E, jak schudnę, to DD.
      okazało, że np. ja nie mogę nosić M&S, bo mają zaniżoną rozmiarówkę, Panache są swietne, wyjątkowo trwałe, i na lata, Freya rozciągnęła się nadmiernie, i teraz mam zbyt luźno pod biustem- ze 3sztuki mam do wywalenia (pod luźny sweter mogą jeszcze byćwink)
      swoje pierwsze (po uświadomieniu stanikowym) kupowałam na allegro, np licytowałam od 1zł, albo kupowałam nowe, ale bez metki, więc cenowo korzystniej.
      teraz już nie boję się kupić w ciemno nowe z metką w cenie regularnej.
    • kozauwoza Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 20:00
      Właśnie ma być ani nie za ciasny ani nie za luźny. Ot cała sztuka.
    • zona_mi Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 20:08
      Od pierwszego wejrzenia B to chyba za małe miseczki dla Ciebie?
      Spróbuj założyć przedłużkę.
      W moim przypadku to była kwestia nie przyzwyczajenia, ale stanika - niektórych firm leżały i nosiły mi się idealnie, innych kompletnie nie współpracowały z ciałem.
      • b.bujak Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 20:32
        zona_mi napisała:

> Od pierwszego wejrzenia B

oż, Ty - gapiłaś się na mój biust!!!
        wink
        mój dzisiejszy biust to dowód na to, jak można zmanipulować "pierwsze wejrzenie";
        mam na sobie biustonosz 75B z tesco, wrzucony niegdyś w pośpiechu do koszyka z jogurtami smile
        ten model zbiera biust do środka i w połączeniu z głębokim dekoltem w serek rzeczywiście robi wrażenie dużego biustu;
        właściwie nie jest taki najgorszy, ale trzeba poprawiać biust, bo wyłazi czasem nieforemnie
        • agni71 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 20:44
          wyłażenie to objaw niedopasowania. Mnie już zaczął wyłazić z misek F.
        • zona_mi Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 22:28
          Nie będę udawać, że nie - gapiłam się... wink

Może fajny, ale wyłazić w trakcie noszenia nic nie powinno.
    • mstrzalka zapraszam do nas ;) 30.12.13, 20:10
      A tak poważnie to poprostu kupiłaś zapewne stanik mało rozciągliwy w którym nawet po dłuższym noszeniu nie czujesz komfortu. Powinnas albo dokupic przedłużkę ( koszt kilku złotych) lub poprostu jeszcze raz dopasować biustonosz z inna braffiterką.
      Ja pomagam kolezance w sklepie z bielizną (same polskie firmy AVA, Gaia, nipplex itp) i tak naprawde co kilka dni mamy "nieuświadomioną" panią która po wizycie u nas potrafi wyjść z biustonoszami z miseczką G i H. Nie jest to spowodowane naszą niekompetencją tylko zależy od kroju biustonosza od użytych materiałów jak leży. Dlatego trzeba mierzyć mierzyć mierzyć.
    • neffi79 Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 20:49
      ja kupuje od lat w T. mam tam sprawdzoną brafiterkę
      biustonosz nie może uwierać - ja nosze 75b/c i zawsze idealnie mi dobierze
      jesli biustonosz ściągasz z ulgą to cos jest nie tak. moja zawsze mówi, że masz swobodnie oddychać, tak jak byś go nie czuła a zarazem czuła przyjemne stabilne usztywnienie nie w obwodzie a na piersiach.
      • mary_lu Re: biustonosz - ciasny czy tak ma być ?? 30.12.13, 21:57
        Brafitterka w Triumfie to trochę jak dietetyczka w mcdonald's. Nawet jak coś tam wie, to z ich rozmiarówką i fasonami nie pomoże ponad połowie kobiet. Zazwyczaj jednak nie wie, w moim mieście powyżywałam się na ekspedientkach we wszystkich sklepach triumpha, twierdząc, że znają się na brafittingu, nie mają problemu by wciskać kobiet w za luźne obwody i za małe miski, byle coś sprzedać ze swojego asortymentu.

Oprócz ładnych materiałów nie ma nic godnego pochwały w sklepach t.
    • agni71 Re: Biustonosze Gaia 30.12.13, 21:13
      zajrzałam z ciekawości, bo polecało pare osób i zgłupiałam z rozmiarówką. Wg ich tabeli przy obwodzie pod biustem 75-76 i w biuście ok 95 powinnam brać biustonosz 75D? Aktualnie mam na sobie biustonosz z M&S w rozm. 70G, który lezy idealnie. Mam biustonosze Triumph 70F, które mają przymaławe miski. Czy Gaia tak bardzo odbiega od innych, czy nie powinnam sie sugerowac ich poradami, tylko wziąć 70F, 70 G i moze na spróbowanie 75 E i 75 F?
      • mary_lu Re: Biustonosze Gaia 30.12.13, 21:59
        Niektóre Gaje mają ścisłe obwody.

W Gdańsku są w kilku sklepach stacjonarnych, to popularna firma w małych sklepikach i mniejszych centrach handlowych, może są i w Twoim mieście.
        • aankaa firma a rozmiar 30.12.13, 22:17
          nie dojdziesz - musisz sama spróbować smile
          keia pink, gossard, fellina - 75 F / change, anita - 80 E
    • rhaenyra gorsenia 02.01.14, 11:46
      chce mi sie zakladac kolejnego watku wiec sie pod ten podepne

fajne sa nosi ktos?
      jak w trwaloscia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka