paul_ina Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 11:29 Piszcie ci chcecie, ja grubasa do opieki nad moim dzieckiem nigdy już nie zatrudnię. Raz - nie nadążała za dwulatką, więc całymi dniami puszczała jej bajki. Spacerów praktycznie nie było, a jak były - to zamykała dziecko na lokalnym placu zabaw, gdzie jest jeden konik i piaskownica i zero innych dzieci. Dwa - co godzinę jadła kanapki przez 15 minut. Trzy - jak skoczyła temp na dworze, ciągnął się za nią smrodek potu. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 12:35 Moja chudziutka niania była z rodziny toksycznej i sama była osobą toksyczną, co wyszło sporo czasu po jej zatrudnieniu. Ja rozumiem obawy, że za gruba niania będzie miała trudności z opanowaniem energicznego dziecka, ale obsesja na punkcie szczupłości też jest zastanawiająca. Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 16:38 Ja nie mam obsesji na punkcie figury niani, po prostu otyłość sprawia, że otyła osoba pozbawiona jest jako opiekunka małego dziecka pewnych niezbędnych cech oraz cech, które są atutami. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 11:30 raczej unikałabym, chodzi o sprawność i kondycje, która przy dziecku jest niezbedna wszystkie mocno otyłe kobiety, ktore znam szybko się męczą, pocą, mają nieco zwolnione reakcje fizyczne. Wszystko to pisze bez urazy bo każda z nich jest sympatyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 11:34 Duża, czyli jaka? Domniemywam, ze autorce chodzi nie o nadwagę a otyłość. Zatem, gdyby niania miała ważyć 200 kg, to bym jej nie zatrudniła ze względu na jej stan zdrowia oraz niewydolność ruchową. Osoba ze średnią nadwagą (do 80-90 kg przy średnim wzroście) jak najbardziej może być opiekunką. Bo czemu by nią być nie mogą? Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 11:46 niezatrudniłabym. 1. albo jest chora. Osoby chorej nie zatrudniłabym do tego rodzaju pracy 2. albo ma zle nawyki zywieniowe a co za tym idzie bedzie chcac niechcac "przemycala" je mojemu dziecku 3. osoby otyłe czesto sie pocą a co za tym idzie wydzielaja zapachy. trudiej jest przy tuszy zachowac higiene. Wystarczy mi nauczycielka dzecka z przedszkola. Otyła, smierdzaca i nieruchawa. Żwawych otyłych mam tez nie obserwuje na placach zabaw, podwórkach, parkach, choć zdarzaja sie na basenie, przyznaje. Zapewne są wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 11:55 po takich wypowiedziach też smrodek można poczuć Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 12:32 Nadwaga to pikus. Kiedy zapytałam na ematce czy można sprawdzić czy ktoś zostal skazany, zostałam posądzona o wścibskość. A zatrudniłybyście nianię, którą Wasze dzieci bardzo lubią, wy ją lubicie, ale doszły was słuchy że kogoś kiedyś zabiła jednak nie macie tego jak zweryfikować? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 12:34 Jeżeli chcesz mieć pracownika który jest niekarany możesz poprosić go o zaświadczenie o niekaralności, legalnie i bez kombinowania. Są zawody w których co pół roku należy takie zaświadczenie okazać. A Tobą kierowała wyłącznie wścibskość bo nie miałaś zamiaru nikogo zatrudniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mvszka Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 13:35 > A zatrudniłybyście nianię, którą Wasze dzieci bardzo lubią, wy ją lubicie, ale > doszły was słuchy że kogoś kiedyś zabiła jednak nie macie tego jak zweryfikować innej do wyboru nie było ??? Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska.czekolada Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 12:52 Zależy jak duża nadwaga i jaki wiek niani. Jeśli chodzi o osobę otyłą, ale tak do 40rż, to myślę, że zastanowiłabym się, ale już osobę starszą i otyłą to słabo widzę, bo takie osoby szybko mają problemy ze zdrowiem, bolą je kolana, biodra, kręgosłup, szybko się męczą, zazwyczaj nie są chętne/zdolne do wysiłku fizycznego i zwykły spacer przypomina wspinaczkę na mount everest. Nie chciałabym, żeby moje dziecko było ograniczone przez ograniczenia niani czy zaniedbane, bo niania nie ma siły się do dziecka schylić czy je podnieść itp. A jeśli nadwaga jest na tyle duża, że w widoczny sposób ograniczająca ruchy i sprawność, no to niestety, ale w żadnym wypadku nie, niezależnie od wieku niani. A inna sprawa to sposób żywienia dziecka - miałabym ogromne wątpliwości, czy niania będzie w stanie dostosować się do moich zaleceń, czy będzie umiała powstrzymać się od podtykania słodyczy, smakołyków i przekarmiania. Nie wiem oczywiście, czy otyłość u danej osoby jest spowodowana błędami żywieniowymi czy np. jakimś schorzeniem, ale nie chciałabym się przekonywać na skórze własnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
lioka Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 13:02 Chodziło mi o taką nadwagę. Wzrost 1,75 waga 100 kg - 110 kg duży tyłek, brzuch, wiadomo biodra i uda ale nie dysząca po przejściu kilku metrów. Czująca się na siłach w wieku 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 13:06 Skoro na siłach, to dla mnie by nie było problemu. Moja mama w swym najgorszym wagowo okresie -przy niecałym 157 cm wzrostu i 83 kg wagi - sprawowała się jako opiekunka moich dzieci znakomicie. Miała wtedy 50-65 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 13:46 Babcia z nadwagą opiekująca się wnukami jest OK, a opiekunka już NIE. Ja bym dała jej szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 13:28 To bardzo duzo. Wg kalkulatorow BMI jest to otyłość kliniczna. 30latka dysząca po przejściu paru metrow byłaby inwalidką, więc trochę słaba argumentacja. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 11:18 Nie, kliniczna jest powyżej 40. Ta o której mowa, to otyłość II stopnia, coś takiego jak ta pani: Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 23:25 O ile spełnia inne kryteria, nawet bym się nie zastanawiała. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 13:46 nadwaga by mnie nie odstraszyla, ale otylosc tak. przez domniemanie, ze kandydatka unika ruchu i naduzywa smakolykow. jesli juz musze dziecko komus powierzyc, to chce, zeby mimo to chociaz z grubsza bylo wychowywane zgodnie z moimi priorytetami. ale to jest tez kwestia liczby kandydatek. jesli na koniec dnia mam dwie rownie atrakcyjne (dla mnie: niedogmatyczny swiatopoglad, nieautorytarne podejscie do dziecka, elastycznosc czasowa) kandydatki, w tym jedna otyla to ona odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 22:17 Miałam otyłą nianię, faktycznie wielkim entuzjazmem nie pałała, jak trzeba było iść na dwór, ale dawała radę. Za to zdyskwalifikowałam panią z anoreksją, ale raczej ze strachu, że będzie uczyła dzieci odchudzania albo wmówi im, że są grube (dzieci mam z niedowagą, ale dla anorektyczki pewnie byłyby grubawe). Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Niania z nadwagą 12.01.14, 22:25 jowita771 napisał: > Za to zdyskwalifikowałam panią z anoreksją, ale raczej ze strachu, że będzie uc > zyła dzieci odchudzania albo wmówi im, że są grube (dzieci mam z niedowagą, ale > dla anorektyczki pewnie byłyby grubawe). Jasna sprawa, ze chorej osoby nie mozna zatrudnic do dziecka. Pytanie tylko, czy widzialas jej papiery, czy tylko wygladala na anorektyczke. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 23:29 Nie widziałam jej papierów, tylko wyglądała na anorektyczkę. Trudno, żebym o to pytała, poza tym i tak nie musiałaby powiedzieć prawdy. Ale wyglądała mocno niezdrowo, nawet nie bardzo szczupła, tylko już tak skrajnie. Nie zaryzykowałabym, przykro mi, to jest zbyt poważna choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 10:32 Ja niani nie szukałam, wolałam odddać dziecko do żłobka. Ale moja kuzynka (aktualnie 55 lat)jest nianią od jakichś 8 czy 9 lat, już w trzeciej rodzinie, nadwaga duża (BMI 40), żadna z tych rodzin nie chciała jej puścić. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 10:39 Może jest tańsza od konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 11:20 Ludzie na ogół są skłonni dopłacić do lepszej opieki nad dzieckiem. Myślę, że jest po prostu lepsza od konkurencji. Będąc dzieckiem miałam otyła nianię, kochałam ją nad życie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 11:55 Ludzie na pewnym poziomie materialnym tak, ale niestety są ludzie których po prostu nie stać na droższą (choćby najwspanialszą) opiekunkę i zgadzają się niemal na pierwszą lepszą która zgodzi się przyjść pracować za niską stawkę (bo na wyższą ich zwyczajnie nie stać). Tacy ludzie nie mogą wybierać i przebierać w ofertach bo poniżej pewnej kwoty nie przyjdzie im tłum chętnych, tylko kilka osób, w tym trzy wyglądające na alkoholiczki, jedna typu zakapior itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 15:58 Jasne, każda e-mama proponuje na tyle normalną stawkę dla niań, że może wybierać i przebierać w 100 kandydatkach niczym w ulęgałkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 13:24 No własnie nie Wręcz odwrotnie. Za każdym razem były to rodziny baardzo dobrze sytuowane, dzieci później (lub jednocześnie) lokowane w prywatnych przedszkolach i szkołach, inni ludzie próbowali ją podkupić. Więc nadwaga o niczym nie świadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lioka Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 12:14 Po prawej stronie wyświetla się reklama, nie wiem czy widzicie. Jest kobieta przy tuszy, czy takiej postury panią, byście przyjęły do pracy jako niania waszego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 12:37 Mi się wyświetla sofa Giulietta, na oko BMI ma w normie . Reklamy "boczne" są (przynajmniej częściowo) dobierane pod historię przeglądanych stron. Odpowiedz Link Zgłoś
5justi Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 16:00 ja taką nianię właśnie miałam dla moich dzieci. była fantastyczna, ciepła, opiekuńcza i taka kochana. jednego tylko nie mogła zrozumieć - alergii pokarmowej moich dzieci oraz moich próśb o niedawanie dzieciom słodyczy. to mnie strasznie wkurzało!!! pomimo moich próśb o niedawanie słodyczy - codziennie witała dzieci lizakiem i ciastkami. ponadto dawała dzieciom pokarmy, na które miały silną alergię... wytrzymałam 1 rok - ale gdy tylko nadarzyła się okazji z żalem ale zmieniłam nianię. jednak absolutnie nie skreślałabym osoby otyłej tylko dlatego, że jest otyła. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Wybacz, ale nie wierzę. 13.01.14, 23:45 5justi napisała: pomimo moich próśb o niedawanie słodyczy - codziennie witała dzieci lizakiem i ciastkami. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Niania z nadwagą 13.01.14, 19:11 Nie skreslilabym. Jedna przedszkolanka mojego syna miala nadwage i wszystkie dzieci ja uwielbialy. Odpowiedz Link Zgłoś
karrioka osoba z otyłością - na nie 13.01.14, 23:10 otyła osoba (niezależnie od płci) średnio się wg mnie nadaje na nianię. Trzeba do dziecka podbiec, mieć refleks, nie męczyć się za szybko. Natomiast osoba z nadwagą, a nie otyłością - czemu nie? W czym niania pplus size miałaby byc gorsza/inna od niani w rozmiarze 40? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: osoba z otyłością - na nie 13.01.14, 23:52 Rozmiar 40 to jest właśnie plus size, wg swiata mody Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: osoba z otyłością - na nie 14.01.14, 11:05 W świecie mody dziewczyny w rozmiarze 38 to grubaski. Wszystko jest bardzo względne. Odpowiedz Link Zgłoś
lioka Re: Niania z nadwagą 14.01.14, 00:09 Czy nianie o takiej posturze, zatrudniłybyście jako nianię? voila.pl/index.php?show_file=2711795 Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Niania z nadwagą 14.01.14, 00:18 Przyszła do was w bieliźnie? Czuję niesmak - nie z powodu tego zdjęcia, a takiego podejścia jak twoje - prowadzisz casting na nianię czy na modelkę XXL? Pani na zdjęciu ma sporą nawagę, ale na pewno nie ma problemów z poruszaniem. Zwróć raczej uwagę na jej inne predyspozycje. Odpowiedz Link Zgłoś