Dodaj do ulubionych

Allegro- chyba przekręt nigeryjski ?

18.01.14, 20:35
Wczoraj miałam próbę wyłudzenia hasła, a dziś dostałam taki list.
Ktoś uwziął się na mnie ?

Drogi uzytkowniku Allegro ,

W ramach naszych względów bezpieczeństwa regularnie ekran aktywność w systemie Allegro . Niedawno skontaktował się z tobą po zauważeniu problemu na koncie.

Poprosiliśmy o informacje od Ciebie z następującego powodu :

Niedawno otrzymał raport z nieuprawnionym użyciem karty kredytowej związanej z tym kontem . Na wszelki wypadek mamy ograniczony dostęp do kont Allegro w celu ochrony przed przyszłymi nieautoryzowanych transakcji.

Numer ID Case : AA- 503- 472 -569

Jest to przypomnienie , aby przywrócic swoje konto tak szybko jak to mozliwe.

Proszę pobrać formularz dołączony do tej wiadomości i otwórz go w przeglądarce internetowej . Po otwarciu, możesz korzystać z kroków, aby przywrócić dostep do konta . Dziękujemy za zrozumienie , jak pracujemy , aby zapewnić bezpieczeństwo konta.

Zgodnie z Umową Allegro użytkownika , dostęp do konta pozostanie ograniczony , ażproblem został rozwiązany . Niestety, jeśli dostęp do konta pozostaje ograniczona przez dłuższy okres czasu , może to doprowadzić do dalszych ograniczeń lub ostatecznego zamknięcia konta . Zachęcamy do przywrócenia Allegro konto tak szybko jak to możliwe , aby uniknąć tego .

Dziękujemy za szybkie zajęcie się tą sprawą. Proszę zrozumieć , że jest to środek bezpieczeństwa przeznaczone do ochrony Ciebie i Twojego konta. Przepraszamy za wszelkie niedogodności .

Z poważaniem,
Dział Allegro konto recenzję
Email Allegro ID AA6728

To wygląda jak tłumaczone translatorem.
A wczoraj dostałam coś takiego :

Szanowni Państwo,
Odebrano nową wiadomość w skrzynce odbiorczej Allegro.

Kliknij tutaj, aby wyświetlić wiadomość

Dziękujemy i pozdrawiamy!
Zesp Konto Allegro.pl

Pozdrawiamy,
Zesp Allegro
Kontakt z obsługą Użytkownik

Pisałam do allegro, ale na razie nie odpisali.
Obserwuj wątek
    • maggi9 Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 20:37
      Przekręt ale nie nigeryjski.
      • przystanek_tramwajowy Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 20:39
        W jakim to języku jest napisane, bo raczej nie po polsku? My wiedzieć, ze ty być wielki król...

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • hiacynta333 Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 20:48
          Nie chcę otwierać tego załącznika, ale oni chyba oczekują, że podam im wszystkie dane karty kredytowej ?
          Matko...
          • maggi9 Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 20:52
            Nic nie otwieraj, zgłoś to do allegro. A już na pewno nie podawaj żadnych danych ani się nigdzie nie loguj.

Przekręt nigeryjski polega na czymś innym.
            • hiacynta333 Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 21:01
              Właśnie wczoraj dostałam żeby się zalogować przez ich link, i głupia się zalogowałam, ale coś mnie tknęło i od razu zmieniłam hasło. A dzisiaj to, myślę, że to dlatego, że mam atrakcyjne konto, kupę lat i same pozytywy.
              Jak komuś udało by się wyłudzić dostęp to mógłby na moje konto przekręty robić, a policja mnie by ścigała.
              • hiacynta333 Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 21:54
                Dostałam odpowiedź od allegro :

Witam.

Dziękuję za zgłoszenie.

Ma Pani rację, jest to podszycie pod Allegro - próba wyłudzenia loginu i hasła do naszego serwisu i próba wyłudzenia danych karty kredytowej.

Załącznik to plik html, który po otwarciu w przeglądarce prowadzi do formularza mającego pod pretekstem przywrócenia konta Allegro wyłudzić dane.

Proszę zignorować otrzymanego e-maila. Jeśli jednak zdążyła Pani wypełnić formularz, proszę niezwłocznie zmienić hasła do konta Allegro i skrzynki e-mail.

Działamy już w tej sprawie.

Pozdrawiam,
                • mamaemmy Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 18.01.14, 23:08
                  zgłosiłabym natychmiast to na policje
              • ma_dre Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 19.01.14, 09:50
                masz watpliwosci ale jednak klikasz na linka podanego w bardzo watpliwym mailu i logujesz sie? osobliwe zachowanie
                • tomcug Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 19.01.14, 09:58
                  ma_dre napisała:

> masz watpliwosci ale jednak klikasz na linka podanego w bardzo watpliwym mailu
                  > i logujesz sie? osobliwe zachowanie

Przestań, stało się, czasem człowiek po prostu ma zaćmienie umysłu.
                  Ja Was ostrzegę przed Plikostradą, często szukam różnych plików, bo potrzebuję do pracy z dzieciakami i niby taka ostrożna jestem, a dałam się wkręcić. Pisze, że masz 2 tygodnie na testową jazdę testową a potem się okazuje, że założenie konta jest równoznaczne z wykupieniem abonamentu. Nie zapłaciłam, bo poczytałam trochę w sieci na temat tej firmy, ale jak ktoś strachliwy to da się w to wkręcić.
                • hiacynta333 Re: Allegro- chyba przekręt nigeryjski ? 19.01.14, 20:40
                  ma_dre napisała:

> masz watpliwosci ale jednak klikasz na linka podanego w bardzo watpliwym mailu
                  > i logujesz sie? osobliwe zachowanie

Nie zrozumiałaś co napisałam, więc wyjaśnię jeszcze raz. Pierwszego maila dostałam w piątek, takiej treści:

Szanowni Państwo,
                  Odebrano nową wiadomość w skrzynce odbiorczej Allegro.

Kliknij tutaj, aby wyświetlić wiadomość

Dziękujemy i pozdrawiamy!
                  Zesp Konto Allegro.pl
                  Pozdrawiamy,
                  Zesp Allegro
                  Kontakt z obsługą Użytkownik

I na ten się zalogowałam, ale mi coś nie pasowało i zmieniłam hasło, a wczoraj dostałam kolejny mail, który zignorowałam, powiadomiłam allegro.
                  Dodam jeszcze, że po przeanalizowaniu tego pierwszego maila zauważyłam że w mailu z którego przyszła ta wiadomość allegro było napisane przez 3 L (alllegro )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka