vi_sovari 20.01.14, 11:39 Szukam jakiegoś smacznego wina różowego półsłodkiego najlepiej, ale może być też półwytrawne. Próbowałyście? Możecie jakieś polecić??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 11:46 Dobre wino generalnie może być wytrawne albo słodkie (deserowe). Półsłodkie i półwytrawne to przeważnie najgorszy syf, do którego dosypano cukier. To już lepiej pozostać przy coca-coli z wódką. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 11:53 że niby bardziej dietetycznie będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:06 Bardziej dietetycznie nie, ale jak ktoś szuka połączenia cukier + alkohol, to takie zestawienie będzie zdecydowanie lepsze. I pewnie tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 11:48 różowe Carlo Rossi, dostałam ostatnio od znajomych, niepozorne a bardzo dobre. Lekkie, delikatne i orzeźwiające. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 11:55 aleś się wkopała Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:22 wino dostałam od nowych znajomych (nie mylić przyjaciół lub dobrych znajomych) "darowanemu koniowi..." itd konkretnie od rodziców koleżanki córki, przyszli wieczorem po dziecko a ja wcześniej mówiłam tel, że zapraszam na małą kolację, przyniesli Carlo Rossi. Pilismy razem, nie było złe. Albo atmosfera była tak dobra, że wino mi smakowało. Dopiero teraz zerknęłam na cenę w necie 19.90zł Co nie zmienia faktu, że było OK. No i co w związku z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:03 > Co nie zmienia faktu, że było OK. No i co w związku z tym? Też miałam napisać, że się wkopałaś Bo zaraz się dowiesz, że to wino dla klientów Biedronki i patologii bez bidetu, a tak w ogóle to nie wino Ale ja też uważam, że jest całkiem dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:06 To już wolałabym pić napar na onucach. Carlo Rossi to typowe wino dla ludzi, którzy dotąd walili wódę/piwo, a teraz chcą udawać kulturnych, więc przerzucają się na "szlachetny trunek". O winie nie mają pojęcia, więc będą to pili, w przekonaniu, że to jest paskudne, ale widocznie tak ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:10 Jedno zdanie a ile ludzi udało ci się nim (37,4% kupujących wina Polaków) obrazić. Gratuluję Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:13 Ale to doprawdy nie moja wina, że Polacy to naród raczej wódeczny, od jakichś 20 lat prędzej piwny, a o winie niemający pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:17 Może zaproponujesz koleżankom jakiś winny trunek na poziomie, który będzie rówżowy i nie za słodki, nie za cierpki (czyli wg laików półwytrawny)? Bo rozumiem, że dla odmiany ty się znasz... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:22 Dokładnie Krytyka to jest to. Ogromnie mnie ujął gość w super sklepie winiarskim, widać, że znający się na rzeczy, jak parę lat temu mi - wtedy totalnemu laikowi - wyjaśnił, że: 1. cena nie jest kluczowa, może być dobre wino za 25 PLN i byle co za 200 PLN, 2. dobre jest to, co komu smakuje. Doradził, na co patrzyć (np. butelkowanie w kraju pochodzenia) oraz że najważniejsze to znaleźć swój smak. A Carlo Rossi różowe (ewentualnie Sutter Home) pijam i lubię. Nie muszę sobie takimi tematami ego łechtać. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:34 Też je pijam Ich różowe najbardziej mi podchodzi. Aż strach się przyznac ale co tak - smakuje mi tez ElSol, ale nie merlot ino to drugie. Nawet nie wiem jakie, taka ze mnie sommelierka Co dziwne nigdy nie lubiłam wódki. Drinki też nie bardzo mi podchodzą. Naparu z onuc jeszcze nie sprawdzałam, ale kto wie - może kiedyś będzie to mój ulubiony trunek Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:37 Jasne, ale jak się nie znam, nie mam porównania, bo pijam tylko jeden czy dwa rodzaje to raczej nie należy się rzucać z poleceniami. IMHO ciężko mówić o znalezieniu swojego smaku, jeśli spróbowało różowego wina tylko dwóch marek. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:53 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - myślisz, że jak ktoś poleca nieszczęsne CR to dlatego, że nie ma porównania i tylko to wino pija? Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:26 Niestety tak. Piją tylko to, albo inne równie niesmaczne, albo na tyle rzadko, że wrażenia się zacierają. Poza tym są jeszcze ludzie, którzy po prostu nie mają rozwiniętego smaku i nie są w stanie dostrzec różnicy. Mój ojciec np. mimo iż pił w życiu przeróżne gatunki wódki nie widzi żadnej znaczącej różnicy w smaku. Można mu dać spirytus rozrobiony z wodą w jednym kieliszku, a w drugim naprawdę dobrą wódkę i nie będzie w stanie powiedzieć co jest co. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:47 Nigdzie nie twierdziłam, że cena przekłada się wprost na jakość. BTW, dwa najgorsze wina, jakie piłam w życiu, kosztowały koło 50 i koło 150 PLN. Och, Sutter Home to przy Carlo Rossi mistrzostwo galaktyki. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Mnie forum zjechało kiedyś za to, 20.01.14, 17:24 że lubię Liebfraumilch. No jak mogę lubić, jak to jest najniższa półka winiarska? A i tak najbardziej smakuje mi wino gronowe mojego męża, niestety od 2 sezonów nie mieliśmy winogron w ogrodzie i produkcja stoi A Carlo Rossi, własnie różowe, też pijam. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:30 Ależ proszę: www.wina-mp.pl/alcohol/arrogant-frog-tutti-frutti-rose/?age=true Łagodne, lekko owocowe, mało garbników (osoby nielubiące wytrawności powinny przeżyć). Przyzwoity bywa przeważnie Mateus. Alma ma niezłą markę Michel Torino, zarówno Cuma Malbec jak i Malbec Rose Collection są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:40 idąc twoim "kulturalnym" tokiem myslenia, Mateus to shit, bo ma go Biedronka. argument od czapy ale po twojemu Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:45 Pokaż palcem, gdzie twierdziłam, że wina z Biedronki to shit, albo odszczekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:49 najpierw TY wyjaśnij proszę to: Carlo Rossi to typowe wino dla ludzi, którzy dotąd walili wódę/piwo, a teraz chcą udawać kulturnych - co to miało znaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:55 Najpierw odszczekaj kwestię Biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:58 NIE, Ty pierwsza zabłysnęłaś. Powinnaś to rozwinąć. O ile nie zagalopowałas się Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:00 Z przyjemnością rozwinę, ale jak przyznasz, że przypisałaś mi niesłusznie opinię, której nie wygłosiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_sovari Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:16 Tak się zastanawiałam, czy niewinny wątek o winie może przerodzić się w pyskówkę i okazuje się, że wszystko jest możliwe na ematce... Nie jestem znawczynią wina, różowe półsłodkie po prostu mi smakuje i naprawdę nie interesują mnie porady typu: lepiej pić samą wódę czy coś w tym stylu. Chciałam się tylko dowiedzieć od babek, które również lubią takie wina, które warto kupić. Dżizas.... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 14:26 To nie Carlo Rossi, bo wiesz... ale poważnie, różowy Sutter Home jest bardzo dobry. Polecę Ci też Nimbusa (trochę droższy i raczej w sklepach winiarskich) - białe co prawda, ale naprawdę bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:22 Napisałam wyraźnie: idąc twoim "kulturalnym" tokiem myslenia, Mateus to shit, bo ma go Biedronka. argument od czapy ale po twojemu. Nie napisałam nigdzie , że Ty to wygłosiłaś. Po twojemu nie znaczy "ty napisałaś" - wyrażaj się na drugi raz taktowniej to nikt nie bedzie wysnuwać takich tez. Zakładam, że nie masz nic do powiedzenia na temat buractwa, które przedstawiłaś w pierwszej odpowiedzi na mój post. Zagalopowałaś się i teraz żałujesz. Rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:59 Czy komus kto deklaruje kuturę picia wina wypada komunikować się w sposób godny ćwierćrozwinietej przekupy z najgorszej dzielnicy w mieście? Jakoś mi się to gryzie... Można się na czymś świetnie znać, ale aby przekonać do swoich racji innych potrzeba czegoś więcej niż obrażanie i wyśmiewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:00 Trudno, będziesz musiała jakoś z tym żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:02 To nie o mnie świadczy źle więc nie mnie powinno zależeć Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:07 Jej, jakiemuś anonimowemu bytowi z Internetu coś się nie podoba. Chyba pójdę sobie popłakać cicho w kąciku. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:12 Jakbyś mnie nie zdyskredytowała to kultury ci od tego nie przybędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:34 nie placz bo calkiem dobrze prawisz, ino moze ciut nad forma przekazu popracuj, podazaj z winnym kagankiem oswiaty w lud wodczanopiwny z odrobina taktu i umaru Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 14:25 Ostatnio kupując w Kauflandzie wino (specjalnie po nie pojechałam, jak spróbowałam u znajomych mołdawskie za 14 PLN ) wypatrzyłam Mateusa, którego piłam kiedyś w jakiejś ąę knajpie i mi smakował, a nie ma raczej w sklepach (no, jest w Biedronce i Kauflandzie) Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:10 mid.week napisał(a): > Jedno zdanie a ile ludzi udało ci się nim (37,4% kupujących wina Polaków) obra > zić. Gratuluję nie ma sie co za prawde obrażac. Polacy bladego polęcia o winie nie maja, widze to po moich starych, co to wykształceni sa, a wstawiaja takie teksty, że rece opadają. Samo pytanie założycielki wątki juz swiadczy o totalnym braku elementarnej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:23 Jak to miło,ze znawczynie tematu podzielą się wiedzą zamiast prychnąć nie znacie się Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:27 > nie ma sie co za prawde obrażac. Polacy bladego polęcia o winie nie maja, widze > to po moich starych, co to wykształceni sa, a wstawiaja takie teksty, że rece > opadają. > Samo pytanie założycielki wątki juz swiadczy o totalnym braku elementarnej wied > zy. Wykorzystaj okazję i rzuć swiatło na mroki niewiedzy maluczkich- co polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 19:11 > Samo pytanie założycielki wątki juz swiadczy o totalnym braku elementarnej wied > zy. Sam ten wniosek już świadczy o totalnym braku elementarnej logiki. gdyby ową wiedzę posiadała to chyba by o to nie pytała, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 19:27 prosze bardzo, do was trzech powyżej. Z winem jest jak z ubraniem, nalezy dopasowac do pogody i okolicznosci, a nie na odwrot. Niech najpierw powie do czego ma byc to wino, to jej powiem jakie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 21:38 No to jedziemy: dzisiejsza nieformalna kolacja imieninowa dla mojego syna (dom), jego ulubiona domowa lazania+ zielona sałata, na deser domowe tiramisu.Poproszę o propozycję win, nie kalających tak zacnego jedzenia, przygotowanego w pocie czoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 22:44 kk345 napisała: > No to jedziemy: dzisiejsza nieformalna kolacja imieninowa dla mojego syna (dom) > , jego ulubiona domowa lazania+ lazania jest rodzajem makaronu, wiec to mi na razie niewiele mówi (równie dobrze mozesz mi kazac dobierac wino do samyc ziemniaków czy ryzu). lazania bolognese? (czyli z wołowina), a moze lazania z lososiem, moze lazania z krewetkami, może z serem kozim, może z jagniecina, może z mozarella i pesto, może z indykiem..... Niech bedzie, ze lazania bolognaise, do tego podałabym czerwone (najmłodsze 4-5 letnie), np. z doliny rodanu, burgunda, bordo (z bordo, takze medoc), beaujoais (byle nie nouveau). Jak to bedzie lasania ze swiezym łososiem (czyli nie wedzonym), to pasuja praktycznie wszyskie białe oznaczone jako sec. Moje ulubione, to sa wina alzackie (z francuskiej strony), ale cotes du jura czemu nie. Wiek wina, nawet wystepujace w sprzedaży roczniki 2012 juz sie spokojnie nadaja. Można tez spróbowac rózowych, ale trzeba lepiej sprawdzic etykiete. Deser: bedzie "tyrajmisiu", czyli raczej slodko. W takim układzie nie nalegałabym w ogóle na sauternes, bo zemdli was. Postawiłabym albo dowolny crémant albo po prostu szampana (najlepiej brut). Potem kawa, po kawie ewentualnie digestif i do widzenia. To sa bezpieczne propozycje, raczej klasyczne, żeby było stosunkowo łatwo zakupic te wina w przecietnym sklepie winiarskim. Konkretnie która butelka, czy który producent z regionu, to już zalezy od zaopatrzenia sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:08 > lazania jest rodzajem makaronu, wiec to mi na razie niewiele mówi (równie dobrz > e mozesz mi kazac dobierac wino do samyc ziemniaków czy ryzu). > lazania bolognese? (czyli z wołowina), a moze lazania z lososiem, moze lazania > z krewetkami, może z serem kozim, może z jagniecina, może z mozarella i pesto, > może z indykiem..... Przekombinowujesz, zdecydowanie, klasyczna lazania jest z wołowiną- reszta to juz wariacje. Do domowej lazanii mieliśmy domowe czerwone wino własnej produkcji Dobre Do tiramisu otwarlismy alzackiego gewirtztraminera Vendange Tardives, naszą ostatnią gleboką milosc-nie,nie zemdliło nas, tiramisu robię mało słodkie Wino zdecydowanie odpowiednie na miłe okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:26 przecież nie bede sie czepiac o oczywista lietrówke. Co do reszty, to nie kombinuje, wrzuc sobie w internet lasagne i ci wyjdzie milion przepisów z róznym wkładem. Najpopularniejsza jest bolognese, ale i łososiowa, serowa, krewetkowa.... www.google.fr/search?q=lasagne&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:fr:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=VZ_dUpeYFIzL0AXxmIHQBw A tak, to co do lazanii bolognese, to nam wychodzi co do zasady to samo. A deser, jesli nie słodzisz za bardzo tego tiramisu, to ten vendange tardive jest ok. On sie dobrze tez komponuje z sałatkami ze swiezych owoców serwowanych jako deser. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:47 > Co do reszty, to nie kombinuje, wrzuc sobie w internet lasagne i ci wyjdzie mil > ion przepisów z róznym wkładem. Najpopularniejsza jest bolognese, ale i łososio > wa, serowa, krewetkowa.... No wiesz, bigos może być choćby z cukinii, co nie zmienia faktu, ze ten prawdziwy jest z kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 21.01.14, 00:03 teraz ty przekombinowujesz z tym bigosem. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_sovari Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 22:55 kamelia04.08.2007 napisała: Niech najpierw powie do czego ma byc to wino, to jej powiem jakie. Otóż droga forumowiczko: wino ma być do niczego konkretnego, do popijania w długie, zimowe wieczory. Na dodatek pewnie będę je zagryzała o zgrozo chipsami albo pizzą, bo tak mi pasuje. Nie znam tej "elementarnej" wiedzy na temat dobrych win, jak już pisałam powyżej - pijam to, co mi smakuje i naprawdę nie interesuje mnie, że to się z czymś gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:28 jak ma nie byc do niczego konkretnego, to sobie pij co lubisz, mozesz nawet coca-cole popijac fanta. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 21.01.14, 12:48 Posiadanie elementarnej wiedzy nie oznacza braku konieczności zadawania pytań. Pytanie typu "doradźcie wino z Nowego Świata do jagnięciny" sugerowałoby posiadanie owej elementarnej wiedzy - choćby takiej, że wino dobiera się do potrawy. Pytanie zadane przez wątkotworczynię jest dość bez sensu - bo jak ktoś uznaje takie twory, jak "półsłodkie" i "półwytrawne", to polecanie czegoś jest... równie bez sensu. Wydaje mi się, że wątkotworczyni wymyśliła sobie jakieś wino jak najbardziej uniwersalne, takie, które pogodzi wielbicieli czerwonego i białego oraz miłośników wytrawnego ze słodkim. Takie spotkanie w pół drogi. Tylko że to, soraski, tak nie działa. Co to są wina różowe oraz kiedy i jak się je pija, ktoś już w tym wątku napisał. Generalnie prościej byłoby, jakby wątkotworczyni zaczęła od: słuchajcie, nie mam o tym pojęcia, potrzebuję wino na taką i taką okazję do tego albo owego, doradźcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
imsad do crises 20.01.14, 12:26 Dobre wino to takie ,które po prostu smakuje dobrze danej osobie. Niezależnie od tego jak oceniają je znawcy tematu. Nie ma jednej recepty dla wszystkich. Jednemu smakuje to drugiemu co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: do crises 20.01.14, 12:31 Raczej "każdy syf znajdzie amatora". Jeszcze jakieś mądrości ludowe, Capitan Obvious? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: do crises 20.01.14, 12:43 trochę bredzisz. Piłam zarówno wina drogie ( w dobrej restauracji "ą,ę", za jakieś 2 stówy za butelkę) jak i Carlo Rossi, Sutter Home, Cassilero del Diablo, El Sol, Cote itp. i wiesz co? Nie ma żadnej różnicy w smaku. Wiem, nie znam się, jestem plebsem, który pozbawiony jest możliwości wyczuwania niuansów smakowych i cudownie się z tym czuję. Nie muszę wydawać 2 stów, żeby napić się wieczorkiem dobrego wina, wystarczy 20 zyla. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: do crises 20.01.14, 13:03 Dobre wino wcale nie musi być drogie. Butelka za którą w restauracji płacisz 200 zł kosztuje pewnie maks. 50 zł i faktycznie może być równie okropna jak Carlo Rossi. To naprawdę nie jest kwestia snobowania się na ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: do crises 20.01.14, 14:27 akurat to wino (z restauracji) sprawdziłam sobie wcześniej w necie i wiem, że nie kosztowałoby normalnie 50zł. Tak samo jak wiedziałam, że szampan zamówiony przez nas (Moet) nie kosztuje tyleż, to nie jest jakaś fizyka kwantowa. Zresztą,jeśli już się licytujemy - pracowałam w dawnych czasach w 4-ro gwiazdkowej restauracji za granicą, więc znam się na winach, ale nikt nie wmówi mi, że CR to najgorszy szajs. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: do crises 20.01.14, 14:43 Restauracje zazwyczaj nie kupują w sklepach po cenach detalicznych. Dobry bourbon (Blanton's), który normalnie kosztuje w sklepie ze 150 zł, zdarza nam się kupować po 75 zł, kiedy sieć sklepów ma akurat promocję. I nawet nie musimy brać większej ilości, kupujemy jedną butelkę. Zresztą to nie ma żadnego znaczenia, bo nawet drogie wino może być niesmaczne. > Zresztą,jeśli już się licytujemy - pracowałam w dawnych czasach w 4-ro gwiazdko > wej restauracji za granicą, więc znam się na winach OK. Ja się nie znam na winach, ale Carlo Rossi nie byłabym w stanie wypić nawet kieliszka. Kiedy ostatnio to piłaś? Na serio mając wybór kupujesz właśnie Carlo Rossi? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: do crises 20.01.14, 18:24 no piję, smakuje mi. A Ciebie co w nim tak drażni? Próbowałam już naprawdę wielu, wszystko mi wykręca twarz ze względu na okropną cierpkość, kwasotę czy co tam jeszcze. A Carlo mi nie wykręca Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: do crises 20.01.14, 21:23 Cuchnie wymiocinami. W ogóle nie bardzo przypomina w smaku wino. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: do crises 20.01.14, 18:19 sanrio napisała: > Tak samo jak wiedziałam, że szampan zamówiony p > rzez nas (Moet) nie kosztuje tyleż Moetem jestem zawiedziona, jest oczywiscie doskonały, nic mu nie można zarzucic, ale jednak wole inne szampany za te same pieniądze. A tak swoją droga, to pierwsza francuska zasada jest taka, że lepszy dobry crémant, niż byle jaki szampan. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: do crises 20.01.14, 14:27 Masz kubeczki smakowe wypalone wódą po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: do crises 20.01.14, 12:56 >>Dobre wino to takie ,które po prostu smakuje dobrze danej osobie. To prawda. Ale zazwyczaj tak jest, że dopóki się nie spróbuje dobrego wina to nie ma się nawet wyobrażenia jak smakuje dobre wino. Ze mnie żadna specjalistka, w sumie wino piję rzadko, głównie do posiłków na wakacjach. Ale mam znajomych, którzy wina lubią i próbowali wielu, i po prostu wiedzą, co kupować - czasem mnie częstują, czasem dostanę od nich wino w prezencie. W porównaniu z większością win jakich w życiu próbowałam Carlo Rossi to dla mnie niepijalny bełt, podobnie Gato Negro. Nie bardzo umiem poradzić co kupić, bo po prostu nie pamiętam nazw tych dobrych win, które piłam, nie jestem na bieżąco, nie wiem gdzie je można kupić itp., ale mogę przynajmniej przestrzec, żeby nie kupować totalnej chały. Już lepiej zaryzykować i kupić coś czego się nie zna niż coś, co z całą pewnością jest bardzo kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: do crises 20.01.14, 18:45 bri napisała: > To prawda. Ale zazwyczaj tak jest, że dopóki się nie spróbuje dobrego wina to n > ie ma się nawet wyobrażenia jak smakuje dobre wino. No i jest ciag dalszy owej "prawdy" a mianowicie nawet pijawszy tzw. dobre wina i bedac w stanie je rozrozniac, oceniac, z przyjemnoecia (i jakas tam wieloletnia wiedza) smakowac wciaz mozna zachowac na koncu jezyka (lub podniebienia ) swoj wlasny "chamski gust" i zwyczajnie lubic jakiegos "sikacza" czy chocby ten "wywar z onuc", just because ... Ja tak mam, o czym juz chyba wielokrotnie wspominalam, z podlawym i kompletnie bezklasowym Gazela Vinho Verde. Niby wstyd sie przyznac, eh ... ale lubie i co mi zrobisz? Tak samo zreszta jak wole pizza z pewnej kiepskiej sieci niz nie wiem jakie wytwory w real Italian pizzeria. Ot, taki sobie mam chamski gust i dobrze mi z tym. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: do crises 20.01.14, 21:21 Mój brak upodobania do Carlo Rossi nie ma nic wspólnego ze snobizmem. Nie znam się na winie, ale akurat to jest tak niedobre, że ciężko mi uwierzyć, że może komuś smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: do crises 20.01.14, 21:36 Jak widać w tym wątku smakuje wielu osobom, więc do słów "niedobre" warto dodać "moim zdaniem"... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: do crises 20.01.14, 21:40 No wiesz, to nie ja sie tu dziwie, ze komuś może to smakować... Ja, ze swoim chamskim podniebieniem wiem tylko, ze ludziom smakują najróżniejsze rzeczy i to nazywa sie różnorodnością. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: do crises 20.01.14, 22:07 Wymiociny smakują ludziom bardzo rzadko. Dla mnie to ma taki zapach - stąd zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: do crises 20.01.14, 22:22 > Wymiociny smakują ludziom bardzo rzadko Zdecydowanie masz rację- jedynym wyjaśnieniem jest więc to,ze innym to wino jednak nie kojarzy się w wymiocinami, a nawet- o zgrozo- smakuje! Bo wersje, ze sa ludzie lubiący smak wymiocin raczej odrzucam,jako malo prawdopodobna... Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:29 crises napisała: > To już wolałabym pić napar na onucach. > > Carlo Rossi to typowe wino dla ludzi, którzy dotąd walili wódę/piwo, a teraz ch > cą udawać kulturnych, więc przerzucają się na "szlachetny trunek" ee tam kozaczysz. Pokaż swoją kulturę zamiast pisać dyrdymały i wymień proszę kilka dobrych nazw. jestem bardzo ciekawa co masz do powiedzenia bo temat akurat jest mi nieobcy Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:12 Ponoć Carlo Rossi to w ogóle nie wino. To napój z jakiegoś winnego proszku. Ja mogę spać spokojnie, bo nie odróżniam. Różowe Carlo Rossi lubię, a w sezonie truskawkowym robię na nim kruszon owocowy, który jest boski! Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:31 Jak sie je porzadnie schlodzi, da sie wypic z moich obserwacji - lubiane jest przez starsze pokolenie - wszystkie ciocie i babcie u mnie w rodzinie je kupuja do kolacji rodzinnych. Moze to byc tez sila reklam Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:13 Udawać kulturalnych chcą ci, co traktują wino jak ambrozję i napój dla nadludzi, a każda wzmianka o tym, że komuś smakuje Carlo Rossi albo Cote, powoduje u nich znaczący wzrost ciśnienia i +100 punktów do poczucia wyższości. Czytałam niedawno wywiad z Nowakiem (w Polityce), przyznał się, że zamawia czasem wino z colą i patrzy sobie na kelnerów zachłyśniętych z oburzenia . Ja się przyznam do czegoś o wiele gorszego. Pijam czasem różowe Fresco. Ale nigdy nie lubiłam wódy. Piwo owszem, ale raczej wybrane, dobre marki, co do wina akurat wielkich wymagań nie mam. To do jakiej kategorii ludzi nalezę, jeśli pijam Fresco, ale chodzę do opery ? Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:37 Fresco? Fresco to napój mojej młodości )) Fresco było cuuuudowne! trzy razy będąc piękną i młodą studentką kupiłam fresco, ktore bylo zepsute, to znaczy mialo być po prostu winem półwytrawnym, a było półwytrawnym.... ale mooocno musującym ale do dziś, kiedy widze Fresco..... ach... Odpowiedz Link Zgłoś
shumi-mi-las Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:42 jeszcze anegdotka z Fresco w roli głównej. Spotykałam się kiedyś z "kimś" ( w sensie snob nad snoby). Fresco do nabycia bylo wówczas jedynie w podrzędnych mocno monopolowych. zrobiłam ja wtedy elegancką kolację z pomidorami, bazylią i krewetkami w roli głównej (ostrygi i inne duperele tez się przewinęly) a do popicia nabyłam własnie Fresco, które u wiel bia łam ileż to zachwytów ów snob i ZNAWCA WIN wtedy wydał z siebie! Ach! Cudowne to bylo doprawdy. Zwłaszcza w kontekscie mojego tydzień wcześniej zjechania oryginalnego "don perignon" serwowanego z truskawkami (nie znoszę szampana ani win musujących) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:47 Wino z cola to calimocho,znany w Krk trunek,nikt oczu nie robi ja lubię. A co do kategorii...hmm ja często do teatru chodzę a wino pije za nie więcej niż 20 zl (w Almie jest chyba za 17zeta) Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:00 Ja w ogóle wina różowego nie lubię, piłam biale Carlo Rossi kilka razy i za każdym razem uważałam, że jest ohydne. Kiedy niedawno znajomy przyjechał do mnie z wizytą z różowym CR, aż mi zęby ścierpły... ale otworzyliśmy, z grzeczności spróbowałam, i posmakowało mi tak więc dołączam się do obrony Wiele lat mieszkałam w kraju, gdzie wina są wręcz narodowym produktem eksportowym (nie Francja), przeważnie kupowałam na ślepo: i te z górnej półki, i z całkiem najdolniejszej, przekonując się, że nie ma reguły, w każdym przedziale cenowym znajdą się pyszne i "niepijalne" - przynajmniej dla mnie. Moim zdaniem po przejściu z wódek na wina kolejnym krokiem nabywania "kultury picia" w narodzie jest zanik snobizmu... "winne" od lat nacje piją to, co im smakuje, a nie to, co polecają magazyny dla somelierów. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 11:56 Tutaj sobie poszukaj: dotrzechdych.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
misiowamama-2 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 12:58 spróbuj tego: www.janussa.pl/img/news/quinta_essentia_sparkle_rosado.jpg półsłodkie, różowe, dobre i delikatne. Mimo, że kosztuje niecałe 20zł. jest naprawdę smaczne. Czerwone zresztą też. Powiem tak: wiele win piłam, szukałam "smaku" i tych tańszych i tych droższych ( te drugie zazwyczaj wstrętne, pić się nie dało). Nawet niedawno miałam Panią na degustacji win w domu. Miała 9 rodzajów, markowych win, najtańsze 68zł, najdroższe 149zł. Wszystkie MASAKRA. Essentia mimo niskiej ceny i braku wysoko postawionej marki jest tym, które spośród wielu, przypadło mnie i mojemu mężowi do gustu. Wprawdzie to rzecz gustu i smaku, nie znam Twojego, ale spróbuj tego co Ci polecam. Ciekawa jestem Twojego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 13:30 vi-sovari, wroc, po pierwsze primo, jak juz tu napisano : wino jest wytrawne lub slodkie, polslodkie/polwytrawne to nie wino, (chyba ze barylke porzeczkowa lub brzoskwinowa do win zaliczasz, wiec nie ma problema, na zdrowie) po drugie primo : wino rozowe, jest specyficznym winem, lekkim, pijanym przede wszystkim latem, w upaly przy lekkich szybkich posilkach, aperityfach, przekaskach ja osobiscie nie przepadam, dla mnie to kompot, zabijajacy pragnienie, bez walorow smakowych, no nie da sie tym delektowac. ale to moje gusta, wiele osob szczegolnie letnimi upalami wypija tego litry (uwaga na bol glowy) jesli mialabym cos polecic to Cote de Provence lub cos z Coteaux de Languedoc (mocno schlodzone) ps. przykro mi ale carlo rosi KAZDE jest faktycznie niepitliwe, ale juz gato negro cabernet-sauvignon jest calkiem calkiem Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 14:18 Powiem tak-żadna ze mnie sommelierka ale trzymam sie kilku zasad, które ktoś mi kiedyś przekazał a mianowicie-wina tylko wytrawne i słodkie czyli podzielam opinię dziewczyn twierdzących, że półwytrawne są nieteges a różowe wybieram głównie francuskie bo podobno we Francji jest zakaz mieszania win i różowe będzie na pewno z odpowiedniego rodzaju winogron a nie będzie mieszanką czerwonego z białym. Polecam wina zielone verdhe-są wg mnie smaczniejsze niż różowe i równie dobre na ciepłe dni. Piję dużo wina ale wytrawnego czerwonego i czasem białego i nie bardzo znam sie na różowych ale co wiem to napisałam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:31 Nie znam się na winach, z forum kilka lat temu dowiedziałam sie że warto kupować wina renskie. I takie mi smakują Kiedyś kupowaliśmy dość drogie wina w Lidlu i Almie az do momentu,kiedy e Almie kupilismy polecane przez kogoś tam wino Julia-firmy Stock. Tanie,za kilkanaście złotych( 15-19 ?) i od tej pory jedt to moje ulubione wino. Odpowiedz Link Zgłoś
eilian Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 17:44 Mnie najbardziej smakują wina reńskie, w lidlu kupuję Dornfeldera różowego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:01 vi_sovari napisała: > Szukam jakiegoś smacznego wina różowego półsłodkiego najlepiej, ale może być te > ż półwytrawne. wino rózowe półsłodkie, ewentualnie półwytrawne - takie rzeczy tylko w polsce... Pytanie jest: do czego ma być to wino? a potem pogdadamy o kolorze i pochodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:18 Jesli czytasz po angielsku, tu masz takie basic zeby wiedziec o co chodzi z rose www.buzzfeed.com/rachelysanders/what-you-need-to-know-about-rose-wine-facts Osobiscie, unikam California and French roses, preferuje tzw. New World (z wyjatkiem CA!), glownie Chile ale nie pogardze tez Australia. W przeciwienstwie (chyba) do Kamelii powyzej, I'm pairing wines & food bardzo ekscentrycznie i "po swojemu" tudziez lubie eksperymentowac a wlasnie rose do eksperymentow w pairing nadaje sie wysmienicie. I nie tylko latem A tak w ogole to warto probowac. Nawet najbardziej pogardzane "cos" moze sie okazac Twoim wlasnym odkryciem i tym, co Ci podpasuje nie dlatego, ze sie nie znasz (fiu-fiu-fiu) ale dlatego, ze Ty to Ty i Twoj smak jest Twoj wlasny. Ja juz tyle lat taste & drink wino wszelakie i wciaz jestem zaskakiwana, i wciaz czekam na zaskoczenia a najfajniejsze sa wlasnie takie niespodzianki gdy cos, na co inni kreca snobistycznym nosem dla mnie staje sie "odkryciem sezonu" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:38 Pewnie, że warto próbowac i dlatego w ubiegłym roku zmarnowałam 20 zł na czerwone carlo rossi. Otóz jest to cos winopodobnego, pachniało malinami, chyba jest dla amatorów "pije wino, bo jestem taki kulturalny, ale wina nie lubie, wiec powinno byc to cos słodkiego". Spróbowałam nawet ukraińskiej katarki, nadaje sie co najwyżej na aperitif, ale bardziej do gotowania. Skończyło jako wino do gotowania. Spróbowałam polskiego białego wina Anna de Crotoy z winnicy na Pomorzu środkowym (nie pamietam rocznika, ale max. 5 letnie), cena 40 zł. O-b-r-z-y-d-l-i-w-e, a cena za te siki kota była czystym rozbojem w biały dzień. Najbardziej udanym różowym było różowe hiszpańskie, kupione w Careforze za 5-6€. Cena normalna za białe i różowe. Doskonałe było do paelii, spokojnie kupie jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 18:53 Kamelia, ja mysle, ze jednak kazdy musi sam Szczegolnie jesli ktos zaczyna swoja droge z winami. Bo ja np. (jak wyzej) juz wiem, ze majac do wyboru np. dobre francuskie wino i podle australijskie (wszystko jedno biale, czerwone, whatever) i tak wybiore ... australijskie, bo moje doswiadczenie moich wlasnych lat probowania i popijania podpowiada, ze bede bardziej usatysfakcjonowana takim wlasnie wyborem. I nie ma pewnie w tym logiki ale jest zwyczajnie moj wlasny bi_scotci gust (lub jego brak ). Wiec ja Ci jak najbardziej wierze, ze ten Carlo Rossi byl gross ale dla kogos innego moze byc yummy i niech tak bedzie. De gustibus ... etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 19:19 w twojej sytuacji geograficznej, to wiadomo, że beda sie lepiej sprzedawały wina z Ameryki czy Australii. We Francji jest zupełnie inna tradycja winiarska, niz w Nowym Świecie. Wina z Nowego świata sie tu fatalnie sprzedaja. Te wina rózowe robia, co moga, ale nadal są traktowane pobłażliwie. Owszem pasuja do paelli, do ryb, czasem do skorupiaków, itp, ale osobiscie wybrałabym w miejsce rózowego białe. Różowych praktycznie nie kupuje, poza tym jednym wyjatkiem z Hiszpanii. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:22 kamelia04.08.2007 napisała: > w twojej sytuacji geograficznej, to wiadomo, że beda sie lepiej sprzedawały win > a z Ameryki czy Australii. > Nie wiem, co znaczy "sprzedawaly" w tym kontekscie. Ja winami nie handluje chociaz byloby fajnie miec choc maciupenki biznesik z ice wines, eh Geograficznie to moja "sytuacja" jest zdecydowanie blizej Francji niz Australii! > We Francji jest zupełnie inna tradycja winiarska, niz w Nowym Świecie. Wina z N > owego świata sie tu fatalnie sprzedaja. A to juz Wasza strata i problem. Szczegolnie po istatnich 2 latach, raczej kiepskich, eh > Te wina rózowe robia, co moga, ale nadal są traktowane pobłażliwie. Owszem pasu > ja do paelli, do ryb, czasem do skorupiaków, itp, ale osobiscie wybrałabym w mi > ejsce rózowego białe. Różowych praktycznie nie kupuje, poza tym jednym wyjatkie > m z Hiszpanii. No i znow wracamy do punktu wyjscia: TY! Ty masz takie a nie inne upodobania i to jest super cool ale one sie majak nijak do reszty swiata, ktora zreszta jest fascynujaca jesli chodzi o wina. Ograniczanie sie wylacznie do jakichs klasykow typu czerwone do wolowiny i biale do ryby (czy ktos w ogole jeszcze tak mysli podaje na powaznie???) to nieporozumienie. A juz rose to jest naprawde super wino do wszystkiego o kazdej porze dnia i nocy BTW, nie mam pojecia jak smakuje wlakowane to Carlo Rossi, bo mnie wina z CA nie interesuja specjalnie ale az mnie kusi sprobowac - czyzby watek byl ukryta reklama? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:40 bi_scotti napisała: TY! Ty masz takie a nie inne upodobania i > to jest super cool ale one sie majak nijak do reszty swiata, ktora zreszta jest > fascynujaca jesli chodzi o wina. Ograniczanie sie wylacznie do jakichs klasyko > w typu czerwone do wolowiny i biale do ryby (czy ktos w ogole jeszcze tak mysli > podaje na powaznie???) to nieporozumienie. tak, nadal sie tego rozdziału przestrzega, a nawet sie go bardziej uszczegóławia. I nie sa to tylko moje upodobania. Sa pewne zasady serwowania dan i serwowania trunków i nie zaczynasz posiłku od szarlotki i nie kończysz go musztarda. Mozna lubic dziwne połączenia smaków, zajadac sardynki z dzemem, popijac schłodzone czerwone wino (jak 2 anglików w restauracji w granadzie), za to do wiezienia nie pójdziesz, ale ale nie upierajmy sie, że jest to zgodne z savoir-vivre. Ubierac tez sie można praktycznie we wszytsko, ale nie znaczy to, że lakierki i spodnie dresowe na specerze po lesie czynia z nas dobrze ubrana kobiete. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:45 Mloda jeszcze jestes Jeszcze duuuuzo odkryc przed Toba. Wlasciwie mozna pozazdroscic, ze tyle pieknych niespodzianek jeszcze Ci sie trafi ... jesli sobie na to pozwolisz! Good luck Salut! Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 23:55 > Mozna lubic dziwne połączenia smaków, zajadac sardynki z dzemem, popijac schłod > zone czerwone wino (jak 2 anglików w restauracji w granadzie), za to do wiezien > ia nie pójdziesz, ale ale nie upierajmy sie, że jest to zgodne z savoir-vivre. > Ubierac tez sie można praktycznie we wszytsko, ale nie znaczy to, że lakierki i > spodnie dresowe na specerze po lesie czynia z nas dobrze ubrana kobiete. No ale to trochę na bakier z konsekwencją- skoro lazania może być wg ciebie nadziana krewetkami czy indykiem, to dlaczego by nie popić jej różowym słodkim winem? Skoro już stoisz w tym kuchennym lesie w lakierkach, to dorzuć do nich dres Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 21.01.14, 00:17 mylisz sie. Bolognaise jest z sosem pomidorowym, beszamelem itp... ale lazania to jest goły makaron w kształcie płatów, który mozna przyrzadzic na milion sposóbów. Pojdziesz do włoskiej restauracji i powiesz, że chcesz lazanie, to cie z automatu zapytaja jaka. Miałabys racje, ze kombinuje, gdybym sie upierała, ze bolognaise, to moze byc z indykiem, krewetkami, czy serm kozim, albo gdybym cudowała z zielonymi (od szpinaku) płatami lazanii. Równie dobrze mogłabys sie upierac, ze spagetti, to tylko z sosem pomidorowym. A spagetti carbonara to juz dziwolag? A nalesniki? tylko dzemem, bo jak nie z dzemem, a z serem, to juz wymyslanie? A pierogi? te prawdziwe najprawdziwsze to sa z miesem i grzybami, a np. ruskie pierogi, to juz ponosi mnie fantazja? Albo wołowina = wolowina po burgundzku, a dlaczego nie carbonada flamandzka? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 21.01.14, 12:13 Niektóre dania, mimo wielu odmian i wariacji, mają swój klasyczny, podstawowy przepis- w tym przypadku klasyczną lazanią jest ta w wersji bolognese, z wolowiną, beszamelem i pomidorami. Tak, lazania to nazwa makaronu ale TAKŻE dania przygotowanego z jego udziałem, Carpaccio tradycyjnie jest wołowe, ale może być choćby z buraków, kiedy ktoś mówi "bigos" spodziewasz się kiszonej kapusty. Więc tak, mnożąc kolejne wersje klasycznej potrawy tylko po to, by błysnąć umiejętnością dobrania do tych wersji wina, zdecydowanie przekombinowujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 19:31 Ernest & Julio Gallo White Grenache. Po raz pierwszy skosztowalam kilkanascie lat temu, Do dzis pamietam mmmm....... Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 20.01.14, 22:41 Bardzo lubie I polecam rosetti zinfandel blush. Moje ulubione rozowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 21.01.14, 12:33 cooperidge zinfandel rose formalnie rzecz biorac (deklaracja) wino wytrawne, ale w subiektywnym odbiorze b. malo wytrawne. czuc w nim aromat (osiagniety oczywiscie przez winifikacje, a nie chemia) truskawek np. w konsumpcji lekkie, latwe i przyjemne. najlepiej z lodowki. jedno z moich ulubionych rozowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Jakie dobre różowe wino polecacie? 21.01.14, 12:49 Piłam różowe wino raz w życiu, było bardzo dobre i chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej. I co? Zamiast dowiedzieć się czegoś konkretnego o winach, dowiedziałam się czegoś konkretnego o tym, co kulturalna ematka sądzi o innych ematkach, w dodatku wyrażając to w sposób mało kulturalny. Chyba już mi się to przejadło. Odpowiedz Link Zgłoś