Dodaj do ulubionych

Dylemat - robić doktorat czy nie

30.01.14, 20:01
Jakiś czas temu zgadałyśmy się z moją promotorką o "robieniu" przeze mnie doktoratu. Sprawa jednak ucichła, gdyż pani promotor odchodziła z uczelni na urlop macierzyński. Czas mijał, ja o tym prawie zapomniałam, aż tu dzisiaj wiadomość, że jeśli nadal chciałabym uczęszczać na studia doktoranckie to ona chętnie zostanie moją opiekunką naukową. I teraz mam dylemat - nie mam jeszcze męża ani gromadki dzieci - warto czy nie warto?
Za wszystkie opinie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 20:05
      Ja chcesz, to arto, jak nie - to nie. Przy czym nikt Ci nie powie , czy "warto", jesli nie wiadomo ani jaka to dziedzina, ani jaki masz zawód, ani jak planujesz przyszłość zawodową.
      Swoją drogą podziwiam promotorkę, musiała habilitację robiż w bardzo wczesnym wieku. Albo ma bardzo późne dziecko.
    • klamkas Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 20:29
      Dziennie? Masz jakieś dobre źródło dochodu (stypendium to 1300-1600zł miesięcznie, plus ewentualne bonusy z projektów)? Promotorka ma jakieś projekty NCN, NCBR lub europejskie, żeby zagwarantować ci dodatkowe środki?

Myślisz o przyszłości na uczelni, czy o normalnej pracy? Doktorat w drodze kariery jest ci potrzebny, czy świetnie możesz sobie poradzić bez niego?

Uczelnia/promotorka są w stanie ci zaoferować ciekawe badania? Promotorka ma dobre kontakty z innymi ośrodkami?

No i przede wszystkim - w jakiej dziedzinie?

• k1k2 Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 20:30
      Dla siebie warto, jesli lubisz sie uczyc i uczelnia/promotorka do rzeczy.
      Dla jakiejs przyszlej kasy nie warto, bo wiecej cie bedzie kosztowal sam proces i czas jemu poswiecony, niz pozniejsze ewentualne podwyzki. Doktorat to kontunuacja pasju lub hobby. Takie jest moje zdanie.
    • maja.london888 Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 20:39
      To zależy co chcesz robić w życiu. Jeśli chcesz pracować naukowo, to powinnaś zrobić doktorat. I jeszcze jedno - czy wiesz o czym chcesz pisać? Pisanie bez przekonana (np. na temat wymyślony przez promotora) nie ma sensu i często kończy się niepowodzeniem. Ja pisałam dr z wielką przyjemnością, a w czasie studiów byłam w ciąży i urodziłam dziecko, które sama dodatkowo wychowuję. Jak masz silną motywację, to dużo możesz osiągnąć.
    • dziennik-niecodziennik Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 20:52
      jak masz ochote i masz sie z czego utrzymac to pewnie, rób, czemu nie.
      • aqua48 Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 21:10
        Jeśli nie masz innych planów rozwoju kariery zawodowej, i wiesz, że możesz napisać w miarę szybko, a promotorka jest sensowna i uczciwa, to z pewnością warto. Nawet na zasadzie lepiej mieć niż nie mieć.
    • princy-mincy Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 21:19
      Wg mnie warto tylko jesli doktorat da jakieś wymierne korzyści- np otworzy drzwi do kariery naukowej, pozwoli na uzyskanie stanowiska, itp.
      Sama sztuka dla sztuki i literek dr przed nazwiskiem- imo nie warto.
      Fakt posiadania męża czy dzieci ńie ma tu nic do rzeczy.
    • klubgogo Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 21:34
      Ja powiem Ci tylko tyle, z 6 znajomych mi doktorów - 3 z nauk humanistycznych - jeden prowadzi własną firmę, jeden jest szeregowym urzędnikiem, jeden nauczycielem w szkole średniej. Natomiast druga 3 to nauki ścisłe - jedna osoba zostala na uczelni i powolutku pnie się po szczeblacjk kariery naukowej, dwójka prowadzi własne firmy, a tytuł jest dla nich wart jedynie na wizytówce - ułatwia kontakty w interesach.
      Uważam więc, że jest sens robić doktorat, jeśli swoją przyszlość wiążesz z pracą naukową.
    • mayaalex Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 30.01.14, 21:42
      Warto, jesli chcesz i bedziesz sie miala z czego utrzymac przez ten czas (pisanie dr przy jednoczesnej koniecznosci zarabiania na zycie jest wg mnie mizliwe tylko dla osob bardzo zdeterminowanych i zdyscyplinowanych). Jesli marzysz o dalszej karierze naukowej dowiedz sie jakie sa w ogole szanse na zatrudnienie po doktoracie. Na pewno latwiej maja osoby zajmujace sie naukami scislymi czy nowymi technologiami - ze znajomoscia angielskiego masz szanse szukac pracy na bardzo wielu uczelniach na calym swiecie.
    • mamma_2012 Re: Dylemat - robić doktorat czy nie 31.01.14, 06:00
      Kiedyś zrobienie doktoratu było dla mnie oczywistym etapem "edukacji", zwykłym dopełnieniem studiów. Życie jednak potoczyło się inaczej, temat odkładałam na kolejny i kolejny rok, koncentrując się na poszerzaniu kompetencji zawodowych, zdobywaniu doświadczenia.
      Teraz temat wrócił, ale na zupełnie innym, moim zdaniem dojrzalszym poziomie, bo problemy do badań nasunęły się same i jedynym problemem będzie wybranie najciekawszego. Z perspektywy czasu widzę, że to lepsze rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka