evee1 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 06:55 Nie kupilabym i nie kupilam. W naszej sytuacji, kiedy corka mieszka z nami i mamy dwa samochody jest to zbedny wydatek z mojej strony . Ale dam jej odkupic nasze auto jak uzbiera pieniadze i znajdzie sobie taka prace, ktora pozwoli jej to auto utrzymac . Jak narazie tylko pozyczamy jej samochod jak jedzie w miejsca trudno dostepne, lub ma jakies nocne wyjscia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 08:00 W Finlandii ematka by zawalu dostala, bo bardzo popularne sa tutaj wsrod mlodziezy skutery i tzw skutero-autka wielkosci smarta, ktorymi i 15-latki moga jezdzic. no i jakos trup nie sciele sie gesto. ale w tym kraju istnieje cos takiego jak kultura jazdy. to zalezy w sumie od kazdego dziecka i rodzic najlepiej wie, czy jego progenitura jest godna zaufania czy nie. ja pewnie kupie, ale moze mi sie jeszcze odmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 16:57 Ta kultura jazdy (niska w Polsce) nie jest bez znaczenia. Młody człowiek raczej będzie jej użytkownikiem, nie- poprawiaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 08:04 Jeśli by jeszcze nie miał, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 08:26 Nie, po pierwsze i najwazniejsze - za mlody, za glupi jeszcze. po drugie na samochod to trzeba sobie zarobic (+wszystko co jest z tym zwiazane, paliwo, ubezpieczenia itd). a co w takim razie na 19, czy 20 urodziny? mieszkanie? dom? uczysz go na wstepie, ze nie warto sie starac, zapracowac na cos, oszczedzac, odkladac itp itd... poza tym jak teraz wsadzi dupsko do samochodu to juz nigdy z niego nie wylezie Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:04 Wśród znajomych mam sporo osób które kupiły dzieciom samochody zaraz po zrobieniu prawa jazdy oczywiście nie takie z pojemnością 3200 ale zwykły turlak używany o pojemności ślinika 1200 - 1600. Są to ludzie którzy mieszkają poza miastem i posiadanie przez dziecko samochodu rozwiązuje problem z dojazdami. Kolega dla przykładu kupił motor synowi ale po tygodniu mu odebrał bo dzieć szalał więc mu kupił samochód, taki mało prestiżowy . Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:10 Na osiemnastkę nie. Nadal będzie mieszkała ze mną, wszak będzie liceum kończyć i co zamiast 2 przystanków jeździłaby autem do szkoły? Dla mnie dodatkowy koszt, po co? Co innego jak studia w innym mieście wybierze, wówczas ma to więcej sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:12 Kupiłabym, gdybym tylko miała kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:18 To zależy od osoby, której auto mialoby być sprezentowane. Jeśli osiemnastolatek odpowiedzialny i w miare rozsądny - to jak najbardziej. Ja zrobiłam prawo jazdy majac 17 lat i tato nie miał problemu z tym żebym jeżdziła jego autem. mogłam brać kiedy chciałam. Wprawdzie na imprezy nie brałam bo miałam kolegów z samochodami, którzy po mnie przyjeżdzali i odwozili do domu. Gdy przyjeżdzali autami alkoholu nigdy nie pili, jezdzili bezpiecznie wiec nigdy nic nam sie nie przydarzyło. Jeśli bede miała zaufanie do moich dzieci to albo kupię im auta jak tylko zrobią prawa jazdy albo bedę udostępniać im swoje bo lepiej niech sami kierują niż mieliby jezdzić z kimś kto np prowadzi "po piwku" lub jezdzi brawurowo. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:25 Przypominam, że dawniej prawo jazdy robiło się wcześniej. Ja z konieczności musiałam jeździć zaraz po zrobieniu prawka w wieku 17 lat i nawet nigdy nie zbliżyłam się do czegoś, co mogłoby być uznane za wypadek. Raz obtarłam lakier na parkingu, ale to było po 20 latach posiadania prawa jazdy... Znając moich synów nie miałabym żadnych oporów, żeby im pozwolić jeździć, nie każdy 18-latek jest popieprzony i nie każdy jeździ na zakrapiane dyskoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:25 jesli juz, to dalabym swoje, przechodzone. nawet nie ze sknerstwa. ale ja sama, jako mlody kierowca mialam stresa i na szcezscie rysa tam (z wlasnego garazu) i tu nie byla problemem. i to zalezy, jakie ten 18latek ma plany. bo jak studia w metropolii, to po licho mu auto? szybciej metrem wszedzie dojedzie, a kasy na ubezp. i benzyne malo. natomiast gdyby ksztalicl sie dalej w tzw. u nas systemie dualnym (akademia zawodowa+ rownolegle praca w firmie go sposnsorujacej) to bym sie zastanowila. w kwestiach bezp. : u nas obecnie prawko robia 17latki i potem przez rok jezdza pod okiem doroslych, co ponoc (bo model juz byl testowany) bardzo zmienia statystyke ich wypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 11:50 Prawo jazdy zrobiłam w wieku 17 lat, samochód mam od 19 roku życia, co bardzo sobie cenię. Rozsądnemu 18 latkowi kupiłabym samochód, pod warunkiem, że sam zarobi na paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 12:51 wasia, sfinansuj mu lepiej coś pożytecznego za te pieniądze- kurs nurkowania, językowy,, ciekawy wyjazd. Ja pracuję na co dzień z chłopcami 16-20 lat.Z kilkoma już nie popracuję, bo zabili się własnymi autami, dwóch ma na sumieniu śmierć koleżanek, które wieźli swoimi autami. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 16:39 ale wasia chce, zeby to jej na osiemnastke rodzice sprezentowali pojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
wasia0000 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 17:15 Tak, oczywiście Wczoraj, w jednym z postów wyraźnie napisałam: ani nie mam dziecka w wieku lat 18 ani ja sama nie mam lat 18. Zadałam pytanie, jedno z wielu innych, które padają na tym forum. Pytanie jak pytanie, nic dziwnego w nim nie ma. Jednak zamiast normalnych odpowiedzi, typu tak lub nie, emamusie zaczeły sypać statystykami z wypadków z udziałem młodocianych kierowców lub doradzały przy okazji kupna samochodu dla nastolatka kupno trumny. Jednak ematka nie zawodzi nigdy Nie ma co dorabiać jakiejś chorej ideologii do mojego pytania, wystarczy zwyczajnie, normalnie odpowiedzieć. Przy czym moje stanowisko w tej sprawie jest jasne: swojemu dziecku, gdyby kończyło osiemnastkę, kupiłabym auto. I, jak widzę po odpowiedziach, częśc ematek również by to zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 17:21 Ja bym nie kupila, bo uwazam, ze dziecko ma sobie samo na samochod zarobic. Poza kupnem samochodu istnieje tez cos takiego jak ubezpieczenie, przeglady, paliwo itp. To wszystko, oprocz samego samochodu kosztuje. Czy jesli dziecko pojdzie na studia, to bedziesz to wszystko oplacac przez np. 5 lat? I wcale nie chodzi mi tu o pieniadze, tylko o rozpuszczanie dziecka jak dziadowski bicz. Odpowiedz Link Zgłoś
wasia0000 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 17:24 Osiemnastolatek już jest w stanie sam zarobić na paliwo. Są osiemnastolatkowie pracujący, którzy pracę z nauką potrafią pogodzić. A przeglądu nie robi się codziennie. Naprawiać też się nie naprawia na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 17:28 wasia0000 napisał(a): > Osiemnastolatek już jest w stanie sam zarobić na paliwo. Są osiemnastolatkowie > pracujący, którzy pracę z nauką potrafią pogodzić. > A przeglądu nie robi się codziennie. Naprawiać też się nie naprawia na co dzień Nadal uwazam, ze dziecko powinno samo sobie na samochod zarobic. To nie jest artykul pierwszej ani nawet dziesiatej potrzeby. Na 18-tke, to mozna prawo jazdy dziecku zaplacic, jesli sie bardzo chce. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 17:23 Witam Kupiłabym. I kupię, jak będę przy forsie. Pojeżdżę z młodą też, żeby ją nauczyć paru fajnych trików. Bez samochodu jak bez zębów;-P Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Auto na osiemnastkę 06.02.14, 17:30 inguszetia_2006 napisała: Pojeżdżę z młodą też, żeby ją nauczyć > paru fajnych trików. Moze czas wreszcie wprowadzic w Polsce mozliwosc jezdzenia BEZ prawa jazdy Z nauczycielem od 16 lat. Pewnie wszystkim na dobre by wyszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Prezent od kumpli 06.02.14, 17:41 Sześć lat temu moj syn kupil koledze dwudziestoletnią Skodę. Złozyl sie z kolegami, zapłacił za nią 300 pln. Skoda była w idealnym stanie, obdarowany do tej pory nią jeździ. Trzeba bylo do niej dokupić opony zimowe, jak na sześć lat eksploatacji nie jest wymagająca Odpowiedz Link Zgłoś