Dodaj do ulubionych

Niebezpieczna Chodakowska

23.02.14, 23:55
Są jakieś panie ćwiczące z Ewą?
Ja akurat nie ćwiczę z Ewą, mam swój fitness club do którego chodzę i ulubioną instruktorkę.
Ale dziś mnie trafiło...

Takie dwa zdjęcia dostałam od koleżanki.
Na pierwszym - wykonuje ćwiczenia na kanapie (nie wolno wykonywać ćwiczeń na miękkim podłożu m.in na łózku/kanapie, bo można bardzo łatwo uszkodzić sobie kręgosłup):

http://i58.tinypic.com/2viqk21.jpg

A tu z kolei całkowicie niepoprawna pompka, moja instruktorka mówi o prawidłowej postawie (prostych plecach) na każdych zajęciach, a pani Chodakowskarobi tę pompke pozwijana jak harmonijka (a kręgosłup mówi auuuuuaaaaa).

http://i57.tinypic.com/21dg2g8.jpg

Bycie instruktorem fitness to jednak odpowiedzialność, prawidłowe wykonywanie ćwiczeń to podstawa, bo tu szybko można sobie zrobic krzywdę. Fajnie, że Chodakowska ruszyła mnóstwo kobiet z kanapy. Niech sobie będzie trenerką wszystkich Polek, niech sobie wydaje te kalendarze. Ale niech ćwiczenia wykonuje poprawnie i zwraca uwagę na ich wykonanie, bo w końcu kiedyś ktoś wyląduje przez nią na wózku inwalidzkim.

Jesli jest nieprofesjonalna, to chyba powinna się doszkolić, a nie nagrywac płyty z błędami, bo to nie są żarty. Tak jak do tej pory nie miałam nic do niej, tak teraz jestem zniesmaczona.
Obserwuj wątek
    • blanus2202 Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 08:27
      Odnośnie pierwszego zdjęcia to przypuszczam, iż nie są to ćwiczenia takiego kalibru, że konieczne jest twarde podłoże. Zwykłe machnięcia nogą czy ręką - uwierz, bardziej się wyginasz podczas seksu z facetem (i to też na miękkim podłożu).
      Do drugiego się nie ustosunkuje - nie mam zdania, nie znam się.

P.S. nie ćwiczę z Chodakowską.
    • guderianka Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 08:38
      Możesz powiedzieć jak można sobie uszkodzić kręgosłup w tych konkretnie ćwiczeniach, które ona pokazuje ?
      Pompki-to pompki dla zaawansowanych. Wcale nie sa nieprawidłowe.
      • klamkas Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 10:59
        W ćwiczeniach na kanapie bardzo prosto można sobie zrobić krzywdę - wystarczy, że jedna z drugą ma wyższą kanapę i przy tej pompce nie ma szans utrzymać stabilnie kręgosłupa, chyba, że ma już mięśnie ze stali, a to chyba nie możliwe w przypadku pań ćwiczących na kanapie. Wymachy nóg w leżeniu na plecach wymagają stabilnego twardego podłoża, bo inaczej nie ustawisz prawidłowo odcinka lędźwiowego (kanapa dopasuje się do kształtu twoich pleców i nie ma opcji, żeby ustawić kręgosłup w jednej linii). Wymachy w leżeniu na boku wymagają ustabilizowanej miednicy i lekko uniesionej talii, tego też nie można zrobić na kanapie, jeśli zapadasz się w poduchę (nawet dość twarda dopasuje się do twojego kształtu). O wymachach na brzuchu można napisać dokładnie do samo - nie ma możliwości odpowiedniej stabilizacji kręgosłupa i prawidłowego wykonania tego ćwiczenia, jeśli leżysz na miękkim podłożu.
        • guderianka Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 11:15
          Ale to nie są cykliczne ćwiczenia tylko na kanapie -tylko dowód że na kanapie tez można nieraz ćwiczyć. Ja sobie nieraz macham wink
          Wydaje mi się że kluczowe jest, ze są to ćwiczenia dla osób umiejących ćwiczyć i mających w tym wprawę a nie dla początkujących
          • duola77 Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 15:49
            > Wydaje mi się że kluczowe jest, ze są to ćwiczenia dla osób umiejących ćwiczyć
            > i mających w tym wprawę a nie dla początkujących

zaawansowani raczej z Chodakowską nie ćwiczą
            za nudno , mało efektywnie jak na ten etap , etc

miała ruszać z kanap więc niech weźmie na klatę odpowiedzialność , jakby
    • neffi79 Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 08:49
      nie ćwiczę z nią, ale czy ona jest nieprofesjonalna? z pewnością nie.
      jednak takie ćwiczenia powinno wykonywac się w pewnym stopniu zaawansowania, nie może byc tak, że pani Krysia zapragnie zrobić taką pompkę po 20 latach siedzenia w fotelu, bez wcześniejszego wdrażania się. To rzeczywiście może skonczyć sie kontuzją
      ja początkowo ćwiczyłam tylko w klubie pod okiem instruktorki, a sama w domu ćwiczyłam dopiero jak wiedziałam co i jak
      • aneta-skarpeta Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 09:18
        mam głębokie przekonanie, że pani która 20 lat siedziała na kanapie po 2 min z chodakowską padnie trupemwink
        • aquella Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 09:31
          wystarczy 3lata w pieluchach i też można paść wink

ćwiczenia na miękkim podłożu wg mnie są nieefektywne ( o bezpieczeństwie się nie wypowiadam)
    • ichi51e Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 09:36
      Tez nie lubie. Cwiczenia powinny zachecac do tego zeby je robic a nie zniechecac. Rzucanie sie na pompke jak sie nie cwiczylo jest bez sensu. Tacy prowadzacy niestety bardzo sie czesto trafiaja - zapominaja ze cwiczenia sa dla ludzi a nie dla nich zeby sie popisac.
      • guderianka Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 09:40
        Tacy prowadzacy
        > niestety bardzo sie czesto trafiaja - zapominaja ze cwiczenia sa dla ludzi a ni
        > e dla nich zeby sie popisac.

Ale dla odpowiednich ludzi.
        Nie znam się na CH. ale chyba ma ona jakaś systematykę i kolejność ćwieczeń, stopien zaawansowania? No chyba (chyba ?) ludzie mają swój rozum i wiedzą że powinni sięgać najpierw po zestawy dla początkujących a potem dla zaawansowanych ?
        • shumi-mi-las Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 09:47
          Oczywiscie! Najpierw jest skalpel w ktorym pompki nie uswiadczysz.
          Tych bardziej zaawansowanych cwiczen zadna chyba zaczynajaca przygode z ewa ch. nie da rady zrobiv i sie ich nie podejmuje.
    • princess_yo_yo Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 10:20
      jakie to straszne niebezpieczenstwa czychaja na tych zdjeciach?
      zeby wykonac nawet cos na ksztalt pompki to trzeba miec chociaz troche jakiejkolwiek kondycji.
      histrorie o wozkach inwalidzkich z powodu rozpoczecia jakiejkolwiek aktywnosci przez ziemniaki kanapowe to kompletny urban myth. propagowany podejrzewam przez te wlasnie kanapowe ziemniaki.
      akurat co do powrotu do kondycji mam bardzo swieze doswiadczenia. nieszczesliwa niedawna operacja bardzo mnie zepsula I jak na razie jade tylko joga I pilates zeby przywrocic jakiekolwiek miesnie I zrobic troche kardio pozniej. chocbym chciala to nie bardzo mam sie jak uszkodzic z takim brakiem sily I koordynacji.
      duzo wiecej I czesciej zdazaja mi sie kontuzje jak przesadze kiedy mam duzo lepsze mozliwosci I tym wiekszy apetyt na osiagniecia wink
      • cherry.coke Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 10:57
        Niebezpieczne jak niebezpieczne, bardziej bezsensowne...

Pokazuje cwiczenia na sofie - jak bylam bardzo mloda i glupia, to tez tak kiedys robilam, bo nie mialam maty. Jest to zupelnie nieskuteczne, nie masz podstawy ani stabilnosci, wiecej sie kiwasz i bujasz niz cwiczysz, a akurat w takich cwiczeniach wazna jest jednak jakas precyzja i w szczegolnosci ustawienie plecow i korpusu. Jak maja ci sie plecy w toto nie zapadac?

Podejrzewam, ze szansa kontuzji w krzyzu jednak jakas wtedy jest, choc wiekszym ryzykiem jest chyba to, ze ludzie beda bezsensownie nasladowac, niczego nie zyskaja i tylko sie zniecheca.
      • klamkas Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 11:05
        Powtórzę się: na ma szans na utrzymanie prawidłowej postawy przy ćwiczeniach na kanapie. Nie ma możliwości odpowiedniej stabilizacji kręgosłupa i miednicy, kiedy leżysz na czymś, co dopasowuje się do twojego kształtu. Brak prawidłowej stabilizacji kręgosłupa i nieprawidłowego jego ustawienie = możliwość jego uszkodzenia.
    • liliawodna222 A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:34
      ona nie ukończyła AWF-u? Bo jeśli to prawda, to jaką może mieć wiedzę na temat anatomii oraz aparatu ruchowego człowieka? Amatorską.
      Dlatego tak się na nią wkurzają Bojarska i inne weteranki.
      • guderianka Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:39
        By być instruktorem fitness nie trzeba skończyć AWF wink-a wieloletnie codziennie praktyczne obcowanie z ruchem daje większą wiedzę niż nieraz teoretyczne studia wink
        Gdy byłam na fizjoterapii (jeden semestr) i mieliśmy zajęcia z masażu-nie musiałam się uczyć i zdałam na 5. Bo miałam praktykę w postaci uprawiania sportu wyczynowego i posiadania niepełnosprawnego dziecka które masowałam w domu. Z rehabilitacji córki też mnie w końcu "wyrzucano" wiedząc że moja wiedza jest na tyle duża by móc przeprowadzać ją w domu
        • liliawodna222 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:48
          No tak, ja nie mówię, że ona nie dysponuje żadną wiedzą. Mam na myśli tylko to, że PODOBNO (ja jej nie znam i nie ćwiczę, ale czytałam artykuły) jej ćwiczenia są bardzo obciążające i osobiście wolałabym jednak je wykonywać pod okiem kogoś bardziej profesjonalnego, a nie posiadającego tylko imponujący kaloryfer.. Podobno ukończyła w Grecji jakąś Akademię Fitnessu, ale nie znając programu takiej uczelni, ani ile lat (czy - nie daj Boże - miesięcy) trwa w niej nauka, po prostu nie mam zaufania. I myślę, że skoro wątpliwości ma sama Bojarska, legenda, którą bardzo cenię i szanuję, to coś musi być na rzeczy...
          • guderianka Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:54
            Nie wiem-bo nie próbowałam i się nie interesowałam ale po mojemu- skoro ona może coś wykonywać to znaczy że jest to możliwe. Tylko dla odpowiednich grup wytrenowania.
            • aquella Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 11:19
              tylko że odpowiednie wytrenowane grupy nie ćwiczą na kanapie - na kanapie będą raczej chciały ćwiczyć kanapowe lenie bez pzygotowania
              • princess_yo_yo Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 11:26
                I te kanapowe lenie beda w stanie co najwyzej pomachac noga albo reka w rozne strony. zawsze to wiecej niz nic podejrzewam I moze ktos zacznie sie ruszac chociaz troche wiecej.
                pewnie brak mi awersji to chodakowskiej bo nie widze jej wszedzie na codzien jak wiekszosc forum, musialam sprawdzic na you tube kto zacz ale juz bez przesady z tym wozkiem inwalidzkim czychajacym na kanapowych machaczy roznymi czesciami ciala.
                • cherry.coke Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 12:17
                  Wystarczyloby jakby sie polozyla obok kanapy, a nie na... znacznie lepiej dla plecow, wiec dlaczego na to nie wpadla? Nie wie czy nie dba o to? Ot takie tam telewizyjne pierdolki, ale ogladaja miliony, wiec szkoda, ze pokazuje im sie bzdety.
      • thea19 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:44
        ona skonczyla atenska akademie pilatesu i 2letni koledz sportowysmile. wystarczy przejsc sie na fitness z wyksztalcona instruktorka i od razu widac, ze chodakowska sie nie zna.
        • liliawodna222 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:50
          thea19 napisała:

> ona skonczyla atenska akademie pilatesu i 2letni koledz sportowysmile. wystarczy p
          > rzejsc sie na fitness z wyksztalcona instruktorka i od razu widac, ze chodakows
          > ka sie nie zna.

No właśnie... Dla mnie jest różnica między "koledżem" dwuletnim, o którym nikt nie słyszał, którego programu nie znamy, a 5-letnimi wyższymi studiami magisterskimi na AWF-ie.
          • guderianka Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:55
            a znasz program 5 letnich studiów magisterskich na AWF ? wink
            • liliawodna222 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:58
              guderianka napisała:

> a znasz program 5 letnich studiów magisterskich na AWF ? wink

No już prędzej wink
            • nikki30 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 13:14
              guderianka napisała:

> a znasz program 5 letnich studiów magisterskich na AWF ? wink

Tak jest znamysmile
              Na pierwszym roku masz 60 godzin z anatomii, a znajomość anatomii stanowi podstawę do nauki biomechaniki, fizjologii, antropologii. Budowa i rola aparatu ruchu to wiedza niezbędna dla wykształcenia nauczyciela wychowania fizycznego, instruktora fitness, fizjoterapeuty....
              Już widzę rok nauki anatomii w dwuletnim "koledżu"smile
        • klamkas Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 11:02
          Żaden poważny instruktor pilatesu nie pozwoli wykonywać jakichkolwiek ćwiczeń na kanapie.
          • thea19 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 11:07
            ja nie mowie, ze ona jest powaznym instruktorem. wrecz przeciwnie, obejrzalam te skalpele i killery i dla mnie te cwiczenia sa nudne, 3 pozycje w kolko powtarzane. i naprawde nie ma tam nic nadzwyczajnie trudnego. chodzilam do 3 instruktorek i wszedzie bylo ciekawiej, cwiczenia na wszystkie partie (glownie tbc,tmt) i bardziej sie pocilam niz u chodakowskiej. jak ktos nigdy nie cwiczyl, to moze sie i zachwycac bo nie ma z czym porownac.
      • neffi79 Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 10:44
        wkurzają się bo Ch. jest wszędzie, jest o niej duzo, głosno, wydaje ksiązki itp a pracowała na to bardzo krótko, pojawiła się i nagle stała się "kimś" natomiast Bojarska na swoja pozycję pracowała długimi latami i zaczyna gasnąć, zresztą wszystkie medialne instruktorki przygasaja przy hałaśliwie promowanej Ch.
        • una_mujer Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 11:12
          Moja instruktorka pilatesu dostałaby zawału jakby któraś dziewczyna robiła ćwiczenie tak, jak na ostatnim zdjęciu (leżąc na brzuchu na miękkim podłożu i podnosząc nogi i górną część ciała do góry). Ona twierdzi, że to ćwiczenie można robić wyłącznie spinając jednocześnie mięśnie brzucha, bo inaczej jest to niebezpieczne dla kręgosłupa. Pewnie dla zdrowego kręgosłupa nie, ale nigdy nie wiesz, czy coś ci się tam nie zaczyna dziać... Wbija nam to do głowy już od bardzo dawna, na pewno długo przed Chodakowską smile
          • klamkas Re: A czy to prawda, że.. 24.02.14, 11:46
            Dokładnie wink.
    • zdzisnadzis Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 11:34
      No coz, o "profesjonalizmie" CHodakowskiej dyskutowanu juz nie raz i nie dwa... to twór wypromowany przez swojego męza , wydawce magazynu Shape na Polske...
    • to_ja_tola Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 11:38
      boszsz...big_grin
      Nie lubię tej słodkopierdzącej Ch.
      ale ty chyba się za bardzo podniecasz....?big_grin
      skoro babka ruszyła tyle tyłków i niby gdzie się nie obrócę,to słysze o pani Ch.a ty wypisujesz,że ona cwiczy błędnie?big_grin
      co ci to da?big_grin
    • kadfael Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 13:26
      Nie oglądałam tego programu, ale mogę się założyć, że kontekst był taki, że ćwiczyć można nawet leżąc na kanapie wink
      • beti222 Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 16:02
        Przesadzasz autorko. Podejrzewam, że zdjęcia na kanapie pochodzą z programu, w którym Chodakowska starała się przekonać leniwce, że kilka prostych wymachów nogami można zrobić na kanapie ot i tyle. Ja ćwiczę z Chodakowską od jakiegoś czasu i zaczynałam od programu dla początkujących, gdzie pompek ani innych mocno wyczynowych ćwiczeń nie uświadczysz, te przychodzą później. Nic mnie nie boli. Poza tym Chodakowska zawsze mówi, żeby przed rozpoczęciem z nią ćwiczeń skontaktować się z lekarzem/fizjoterapeutą czy można wykonywać takie ćwiczenia, czy nie ma przeszkód. Dziewczyna ruszyła ludzi z kanapy, podała ćwiczenia i jadłospis na talerzu, babki chudną i to zdrowo. Wkurza mnie to czepianie się Ewki.
        • przystanek_tramwajowy Re: Niebezpieczna Chodakowska 24.02.14, 16:06
          Mówicie o tej kobiecie z twarzą konia? Bałabym się, że ćwicząc z nią też sobie taką zafunduję. tongue_out

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka