Dodaj do ulubionych

podróżujące All Inclusive

07.03.14, 11:15
Pomocy!
Pierwszy raz wybieram się na all inclusive, wyjazd ma nastąpić dość szybko, bo w ciągu dwóch, trzech tygodni. Jedziemy niewielką grupą znajomych. I sedno zagadnienia - nie potrafimy się zdecydować pomiędzy Egiptem a Marokiem... Ja osobiście wolę Maroko, ponieważ nie mam ochoty siedzieć przez tydzień zamknięta w hotelowym konglomeracie w Sharmie i nawet nosa nie móc stamtąd wyściubić - z drugiej strony, teraz na przełomie marca i kwietnia pogoda w Maroku może być niepewna...
Nie byłam wcześniej w żadnym z tych krajów smile Podróżowałam w życiu trochę, ale zawsze z plecakiem po miastach w Europie albo służbowo z walizeczką w eleganckich hotelach. Opcja klasycznego byczenia się na leżaku typu AI jest mi obca, stąd prośba o porady, bo za nic nie potrafię podjąć decyzji smile
Będę wdzięczna za rady!
Obserwuj wątek
    • shumi-mi-las Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:22
      A co ma do tego AI?????
      Bo pytasz chyba poprostu co lepsze teraz - maroko czy egipt?....
      • takoda Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:27
        No niby tak. Ale z drugiej strony spodziewam się, że o całościowej ocenie decyduje też klasa hoteli tu i tam, która może inaczej działać w ramach AI. Bo przecież nie tylko o pogodę mi chodzi, również o komfort pobytu jako taki. Z resztą nie wiem. Może faktycznie nie ma to znaczenia.
        • beauty_agadir Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:34
          Biorąc pod uwagę obecną sytuację w Egipcie to dziwię się, że się zastanawiasz. Zdarzają się porwania/zabójstwa turystów w kurortach, strach gdziekolwiek jechać zwiedzać (do Kairu/piramid masz całą noc autobusem), moja koleżanka była w Sharmie w listopadzie, miała samolot we wtorek, w środę lotnisko zostało zablokowane i turyści utknęli. W Maroku jest mniej zwiedzania (głównie Agadir), ale to i tak lepsza i spokojniejsza opcja, biorąc pod uwagę co napisałam wcześniej.
          • sumire Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:49
            Maroko jest na pewno inne i moim zdaniem dużo fajniejsze, ale że mniej w nim zwiedzania? Emm... polemizowałabym.
            • wtopek Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 12:31
              jak dla mnie fajniejszy jest Egipt, przede wszystkim, dlatego, że ma rafę, a już tylko to zostawia Maroko kilka długości w tyle o zabytkach nawet nie wspominam, miejsca na pustyni, nie zalewane przez masówkę turystyczną też ma przepiękne

przełom marca kwietnia to idealna pora, bo temperatura oscyluje w granicach 30C, więc można pozwiedzac

inną rzeczą jest bezpieczeństwo i sytuacja polityczną, na dzisiaj do Egiptu bym nie jechał, bo to żadna przyjemność spędzać wakacje z hotelowych gettach otoczonych niemalże drutem kolczastym
          • pederastwa Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 12:00
            Naprawdę w Maroku jest tylko Agadir do zwiedzania? LOL
            Ciekawe co robią tam ludzie na dwutygodniowych wycieczkach objazdowych.
          • eo_n Re: podróżujące All Inclusive 08.03.14, 08:32
            beauty_agadir napisała:

> W Maroku jest mniej zwiedzania (głównie Agadir),
            Ekhm... Agadir to jest baza hotelowa - nie ma tam za bardzo co zwiedzać (ruiny twierdzy, port i tyle), ale to też baza wypadowa do wielu miejsc (m.in. Marakeszu - dość daleko, ale spoko na jeden dzień). Innych mniejszych atrakcyjnych miejsc też w tym rejonie nie brakuje - As-Sawira, Tiznit, Fez... Antyatlas i inne.

Egiptu bym teraz nie brała pod uwagę. Tam zaraz będą wybory, a kraj ogólnie do spokojnych nie należy ostatnio.
    • myszmusia Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:33
      a moze by tak to brac pod uwage

www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/ostrzezenia/egipt___aktualizacja_ostrzezenia_dla_podrozujacych_8
    • jematkajakichmalo Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:55
      To morze Egipt Hurghada? Na Synaju faktycznie moze byc niepewnie.

Z pogoda masz racje, w Maroku moze byc roznie nawet zimno, w Hrg dzis 33 stopnie...
      Co do hoteli tez chyba w Egipcie wiekszy wybor (chodzi o naprawde dobre hotele, bo byle co znajdziesz wszedzie).
      • pamel-a1000 Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:58
        w egipcie jest ciekawie pod woda, mozna sprobowac ponurkowac, ale nawet z sama maska i fajka jest fajnie, moze poszukacie hotelu przy rafie ?
      • jematkajakichmalo Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 12:34
        boszeeee... moze mialo byc smile
    • incubus_1 Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 11:56
      Dziwię się, że ktokolwiek ma ochotę spędzać urlop w miejscu, gdzie giną w obecnej chwili niewinni ludzie, gdzie de facto niemal jest wojna domowa, gdzie turyści są na celowniku. Po co? Żeby zaoszczędzić parę złotych?
    • pederastwa Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 12:10
      Jeśli nastawiacie się tylko na plażowanie, to Egipt, bo większa szansa na ładną pogodę (chociaż byłam kiedyś w marcu i jeszcze niezbyt ciepło było, ok -20-22 stopni. Ja bym teraz chyba do Egiptu się nie wybrała ze względu na sytuację polityczną.
      Maroko - pogodowo niepewne, może być zimno. Ale możecie pojeździć na krótkie jednodniowe wycieczki (zarówno z lokalnymi biurami podroży jak i samodzielnie wynająć samochód). Akurat Agadir średnio nadaje się na typowe plażowanie, bo bardzo często tam są mgły, nawet w środku lata i słońca nie widać.
      Jeśli chodzi o standard hoteli, to lepszy chyba w Maroku, tamtejsze 4* są bardzo porządne, w Egipcie różnie bywa. Ale tu i tu można można znaleźć bardzo fajny hotel 4*, trzeba tylko wcześniej posiedzieć i poczytać opinie turystów.
    • takoda Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 12:12
      No właśnie - od Egiptu odstrasza mnie to, że sytuacja polityczna jest, jaka jest i jakoś niekoniecznie podoba mi się wizja zamykania się w hotelowych bunkrach w kraju ogarniętym, może nie wojną, ale jednak niepokojem. Ale z drugiej strony pogoda i warunki do relaksu typu rafa koralowa są tam dużo pewniejsze niż w Maroku.
      Chce wydać trochę pieniędzy na ten wyjazd, no i pewnie będą to moje jedyne wakacje na przestrzeni roku czy może nawet dwóch, więc chciałabym podjąć maksymalnie przytomną decyzję.
      Trudna sprawa. Nie miała baba kłopotu to wymyśliła sobie wakacje wink
      • wtopek Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 12:36
        jeśli chcecie skupić się na rafie i nurkach, jedźcie na południe Egiptu do Marsa Alam, nie ma tam miast i miasteczek, tylko hotele więc nawet w czasie rewolucji było spokojnie, a rafa jest wciąż dziewicza i niezniszczona, dodatkowo atrakcją są żółwie i krowy morskie "na wyciągnięcie reki"

standard hotelowy jest bardzo wysoki, a za dolara danego od czasu do czasu obsłudze będziecie mieli niemalże wylizany pokój, a kelnerzy i barmani będą wokół was skakać na uszach wink
    • lewapinger TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze względu 07.03.14, 12:56
      na ataki na turystów przez egipskich separatystów. Również tych jeszcze przebywających 3 marca zaczęli śiągać do kraju przed końcem wakacji. Nie słyszałaś o zabiciu turystów na granicy egipskiej?
      Nie boisz się?
      Byłam w zeszłym roku 2 razy i to już nie jest ten sam Egipt co w 2007r.

Jeżeli TUI tak zrobiło tzn że naprawdę jest nie fajnie.
      • lewapinger Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 12:58
        Pomijając już sytuacje [polityczną....
        woda w morzu jest po prostu zimna, zbyt zimna na kąpiel, to samo w basenie lodowata po wejściu z temp 30 stopni. Chyba że basen podgrzewany.
        No i ten poranny i wieczorny wiatr, brrr...
        • wtopek Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 13:03
          bez przesady, w końcu marca woda w morzu ma 23-24C, ukrop w stosunku do bałtyckiego kultu funkcjonującego na tym forum wink
          • lewapinger Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 13:09
            Wiesz zależy kto co lubi.
            Moja córka uwielbiająca basen i pływanie nogi do basenu nie włożyła, do morza też nie, Sharm.
            Mój mąż podobnie, a było to 29 marca - 6 kwietnia zeszłego roku.
            23-24 to tylko tak zachęcają foldery, jest sporo mniej. I ten szok termiczny po wejściu ze słonca do wody, brrrr...
            • wtopek Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 13:11
              dlaczego piszesz coś o folderach?
              • lewapinger Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 13:19
                tak zachęcają, piszą w katalogach biura podróży, 23-24 woda.
                A o tej porze roku prądy morskie, wiatry powodują że faktycznie temperatura jest niższa i bardziej odczuwalna różnica temperatur pomiędzy powietrzem a wodą. Zejdziesz ze słońca to tez szału nie ma.
                Byłam 2 razy o tej porze roku.
                Ale ja jestem bardzo ciepłolubna.
                Więc kto co lubi. Wybrałam Kenię, tam to miód, woda jak zupasmile
                • wtopek Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 13:23
                  a ja byłem w Marsa 4 razy o tej porze roku, dla mnie i żony idealne temperatury

ja zmieniam Egipt na nową Kaledonię, jak m mówili doświadczeni nurkowie w Marsa, ryby i żyjątka te same, tylko wszystko 3x większe smile
                  • lewapinger Re: TUI odwołało wszystkie wyloty do Egiptu ze wz 07.03.14, 13:28
                    Ja od nurkowania daleko

ale ludzie, których poznałam a przylecieli specjalnie na nurkowanie twierdzili, że rafy w Egipcie są już przetrzepane, jako tako jeszcze w rejonie Sharm, na przeciwko wyspy Tiran.
                    Dla mnie byczenie się w Egipcie pod palmą, co miałam zobaczyć to zobaczyłam.
                    Udanych wakacji smile
    • lewapinger Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 13:12
      www.facebook.com/tui.poland/posts/10152240853099025
    • jusytka Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 13:22
      Denerwuje mnie takie rozumowanie - opcja all = byczenie się w hotelu!
      Nigdy nie byczyłam się w hotelu z opcją all, hotel głównie służy mi do spania, ważne są też atrakcje dla moich nastolatków. Dlaczego wybieramy all, bo różnica pomiędzy all i HB jest często niewielka. Na twoim miejscu wybrałabym południe Maroka/okolice Marakeszu, bo tam cieplej niż na północy. W Egipcie jest teraz niebezpiecznie, znajomi byli na feriach w Hurghadzie, nie ruszali się z hotelu i nie czuli się bezpiecznie, bo zawieszono loty w którymś dniu ich pobytu i zamordowano parę turystów ze Skandynawii właśnie w Hurghadzie, czego media nie podają. Ilość patroli z karabinami też nie zachęca do spędzenia teraz wakacji w Egipcie.
    • mayaalex Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 16:18
      Rozwazalismy Egipt niedawno i zrezygnowalismy. Pogoda pod koniec marca moze byc juz calkiem ok, na pewno cieplej niz w Maroko - ale na Twoim miejscu i tak wybralabym Maroko. Dobry hotel z podgrzewanym basenem i juz smile
      Albo, jesli zalezy ci na rafie, moze pomysl o Jordanii? Zaraz obok Egiptu ale jednak sytuacja polityczna troche inna... Nad Morzem Czerwonym maja Aqabe, nie jest to moze jakis wielki kurort ale maja 2-3 przyzwoite hotele AI. Mozesz jechac na wycieczke do Petry (na caly dzien albo dluzej). Inna opcja w Jordanii - Morze Martwe. Nie jest tak tanio jak w Aqabie ale za to jest sporo fajnych hoteli ze SPA, do Petry tez mozesz jechac.
      Tel Aviv? Zielony Przyladek? Resort AI w Katarze/Dubaju? Tylko tam z kolei zwiedzanie moze nie byc az tak ciekawe sad
      Ja juz jestem w 28 tygodniu ciazy i chce teraz na wszelki wypadek byc w Europie ale w przyszlym roku mysle, ze kwiecien na. Maroko bedzie idealny smile
    • szalona_krycha Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 22:18
      Zastanawiam się, ilu ludzi musi jeszcze zginąć w Egipcie, żeby Polacy przestali tam jeździć?
      • solange123 Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 22:35
        Polacy będą jeździć do Egiptu bo tanio
        i nie straszne im zamieszki bo przecież najważniejsze jest to, że tanio

Pamietam jak ewakuowano wczasowiczów z Egiptu jakiś czas temu i w telewizji pokazywano oburzonych ludzi, bo ktoś im śmial tą ewakuacją zepsuc urlop. Bez komentarza.
    • klamkas Re: podróżujące All Inclusive 07.03.14, 22:41
      Przy obecnej sytuacji zdecydowanie Maroko - co z tego, że w Egipcie będzie ciepło, skoro nie wyjdziecie poza hotel (w optymistycznej wersji), albo zatrzymają was na lotnisku na zawsze/porwą was (wersja pesymistyczna). I piszę to ja, kochająca Egipt i Tunezję (wiem, jarmarczne upodobania, nic nie poradzę). Nie byłam w Egipcie i Tunezji od czasu rewolucji. Nie naraziłabym rodziny, nie czułabym się dobrze ze świadomością, że kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów dalej toczy się coś na kształt wojny domowej. I tęsknię za oboma tymi krajami.

To trochę tak jak pojechać dzisiaj na Krym - tyle, że o Krymie mówi się od kilku dni non stop i sytuacja jest świeża (nie znaczy lepsza/gorsza), a do wiadomości z Egiptu mało kto przywiązuje wagę po takim czasie złych wiadomości.
    • takoda Re: podróżujące All Inclusive 08.03.14, 10:27
      OK, czyli podsumowując - większość z Was stanowczo odradza Egipt ze względów bezpieczeństwa, no chyba, że będzie to Marsa Alam wink
      Przyznam, że ja również jestem niechętna Egiptowi z tego właśnie powodu. Z drugiej strony jedną z głównych potrzeb wyjechania tu i teraz jest wielka tęsknota za dużym słońcem i dużym ciepłem, czego Maroko może nam nie zagwarantować. A porównywalnej opcji finansowej chyba dla Maroka i Egiptu nie ma za bardzo, bo mam wrażenie, że Kenia może być poza moim zasięgiem wink
      Wobec tego kombinujemy dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka