Dodaj do ulubionych

tchibo - nie polecam

16.03.14, 17:37
poszłam sobie z koleżanką na kawę do tego sklepu.
Miałyśmy iśc na kawkę do jakiejś kawiarenki, ale oglądając artykuły przysiadłyśmy.
Zamówiłyśmy sobie cafe latte i po ciastku. Cena nie jest jakaś kosmiczna ale też nie tanio.
Pani nalegała zamiast latte jakąs inną kawę, nie pamiętam nazwy z syropem czekoladowym i bita smietaną. Nie wiedziałam co to za kawa, ale sądziłam ze tlyko bita śmietana jest dodatkiem i nic więcej.
Ja niestety nie załapałam że syrop ma smak lukru i kawa wyszła taka słodka że nie dało rady wypić. Poza tym ja nie lubię słodzonej kawy.Niestety nie tknęłyśmy tych kaw, poza ciastkami które był zjadliwe po dwóch kawałkach, to samo - jeden wielki lukier.
Ale ciasta były do wyboru akurat dwa i jeden smak zamowiłam ja inny koleżnka, próbowałysmy te ciasta. Poprostu żenada. Tyle kasy za takie badziewie.
Dałam się namówić na taką ohydę. Pewnie latte była wiele lepsza, ale pani koniecznie musiała sprzedać inną, a my głupie zgodziłyśmy się.
Myślałam ze kawa za 15 zł to jest trochę lepsza
A druga rzecz taka, ze święto kawy to było może kiedyś opłacalne.
Teraz w tesco - kawa ta sama co w Tchibo 500g kosztuje w promocji 14,99.
Kpując 2 sztuki trzecia gratis.
Ale kupując w tesco bez gratisa 3 sztuki wychodzi 45 zł. Jedna kawa w tchibo kosztuje 29,90.
Ten sklep już się zepsuł. Dodam ze Tesco nie lubię, ale przypadkiem byłam i wszystkie kawy ze sklepu tchibo kosztują połowę ceny, data wazności długa.
Nie polecam, udają że sklep daje promocje, a tam jest najdrożej.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 17:42
      Wow. Kawa z syropem okazala sie slodka. Szok.
      • niewiemcorobic2 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:35
        ichi51e napisała:

> Wow. Kawa z syropem okazala sie slodka. Szok.

prawda?
        big_grin
      • misiowamama-2 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:07
        ichi51e napisała:

> Wow. Kawa z syropem okazala sie slodka. Szok. <

do teraz jestem w szoku big_grin big_grin big_grin
    • krejzimama Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 17:45
      A kogo to obchodzi?
    • wielkanocnaniespodzianka Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 17:57
      współczuję ci, skoro musisz aż tak szczegółowo roztrząsać cenę kawy czy ciasta spożytych w lokalu, tym bardziej, iż nie są wysokie.
      p.s. czy pierwszy raz piłaś kawę z syropem,że słodkość cię zadziwiła..?
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:25
        wielkanocnaniespodzianka napisała:

> współczuję ci, skoro musisz aż tak szczegółowo roztrząsać cenę kawy czy ciasta
        > spożytych w lokalu, tym bardziej, iż nie są wysokie.
        > p.s. czy pierwszy raz piłaś kawę z syropem,że słodkość cię zadziwiła..?

zamawiając kawę chyba nikgdy w kawiarni nie słodzą? czy się mylę?
        więc nie pomyślałam ze bedzie ulepek. Ja nie lubie wogole słodkiej ale lekko słodka jakoś bym przetrawiła. Ale nie takie coś. Ten sklep oferuje byle co i jeszcze drogo.
        Lubie dobre kawy, ale już lepsza piłam w mc donaldzie niż tchibo, 5 razy tańsza. Chociaż w mc donaldzie daleko do kawy z mojego ekspresu, ale jednak lepsza niz ze sklepu tchibo
        • bloopsar Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:38
          > zamawiając kawę chyba nikgdy w kawiarni nie słodzą?

A to już zależy od tych zamawiających.
          • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:49
            bloopsar napisała:

> > zamawiając kawę chyba nikgdy w kawiarni nie słodzą?
            >
            > A to już zależy od tych zamawiających.

tak i pani miesza też łyżeczką w czyjejś kawie? brzydziłabym się pić później
            • marychna31 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:00
              > tak i pani miesza też łyżeczką w czyjejś kawie? brzydziłabym się pić później
              nie rozumiem- łyżeczka w kawiarni powoduje obrzydzenie a filiżanka i talerzyk już nie?
              • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:29
                marychna31 napisała:

> > tak i pani miesza też łyżeczką w czyjejś kawie? brzydziłabym się pić późn
                > iej
                > nie rozumiem- łyżeczka w kawiarni powoduje obrzydzenie a filiżanka i talerzyk j
                > uż nie?

czego nie rozumiesz, to tak samo jakby Ci ktoś w restauracji kotleta pokroił na Twoim talerzu, pewnie nie miałabyś nic przeciwko?
                • marychna31 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:37
                  Nie bardzo rozumiem po co kelner miałby mi cokolwiek kroić na talerzu- sama potrafię ale jakbym z jakiegoś powodu nie mogła, np nie miała rąk to bym taka pomoc przyjęła z wdzięcznością a nie obrzydzeniem.
                  • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:39
                    marychna31 napisała:

> Nie bardzo rozumiem po co kelner miałby mi cokolwiek kroić na talerzu- sama pot
                    > rafię ale jakbym z jakiegoś powodu nie mogła, np nie miała rąk to bym taka pomo
                    > c przyjęła z wdzięcznością a nie obrzydzeniem.
                    tak samo ja nie chciałąbym żeby ktoś mi słodził kawę i mieszał, jak piszesz że nie bardzo rozumiesz.
        • princy-mincy Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:00
          Ale Ty zamówiłas kawę z syropem, wiadomo, ze to musi byc słodkie.
          • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:31
            princy-mincy napisała:

> Ale Ty zamówiłas kawę z syropem, wiadomo, ze to musi byc słodkie.

ja zamówiłam latte a pani mówi ze lepsza będzie latte z bita śmietaną i syropem czekoladowym - czekoladowy syrop piłam prawdziwy gorzki. Nie pomyślałam ze to ulepek bedzie, bo bym 15 zł za to nie płaciła...i jeszcze zostawiała całą kawę.
            • princy-mincy Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:36
              Chciałas zamówić latte ale dałaś sie namówić na cos innego.
              Poza tym, trzeba było spytać, czy to bardzo słodkie.
              Asertywności chyba u Ciebie kiepska.
              • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:41
                princy-mincy napisała:

> Chciałas zamówić latte ale dałaś sie namówić na cos innego.
                > Poza tym, trzeba było spytać, czy to bardzo słodkie.
                > Asertywności chyba u Ciebie kiepska.

hahaha
                ja nie słodze i miałam zapytac czy bardzo słodkie?
                ja nawet nie wpadłabym że to minimalnie bedzie słodkie. Piłam sok czekoladowy gorzki, kawa ektra, a nie ta obrzydliwość
                • princy-mincy Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 20:37
                  No pijas jakis syrop, naprawde myślisz, ze wszystkie sa takie same?

Ja tez nie słodzę, wiec w zyciu nie zamówilabym kawy z syropem.
                  I juz odpuść te kawę, no ileż razy mozna powtarzać słowo ulepek.
                • aurita Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 09:09
                  "sok" czekoladowy???

• misiowamama-2 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:12
                  moje.m napisała:

> ja nie słodze i miałam zapytac czy bardzo słodkie?<

OJP... masło maślane... tym bardziej powinnaś zapytać, a nie szukać winy w obsłudze. Sama jesteś sobie winna, nie dość ,że dałaś się namówić na coś co z góry było wiadome, że będzie słodkie, to jeszcze nie zapytałaś obsługi w jakim stopniu...
                  no cóż. mądry polak po szkodzie... tongue_out
            • atena12345 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 09:48
              moje.m napisała:

> czekoladowym - czekoladowy syrop piłam prawdziwy gorzki. Nie pomyślałam ze to
              > ulepek bedzie, bo bym 15 zł za to nie płaciła...i jeszcze zostawiała całą kawę.
              >

polecam przyswojenie czym jest syrop:
              pl.wikipedia.org/wiki/Syrop
              • claudel6 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 21:34
                najzabawniejsze są takie ignorantki, co mają pretensje do swiata za swoją ignorancję smile
            • claudel6 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 21:33
              syrop to syrop. z definicji składa sie głównie z cukru, bez względu na smak. pomyliłas syrop może z sosem czekoladowym
    • julchen33 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:05
      polecam kawe w Starbucksie - jestvjeszcze bardziej slodka i drozsza.
      mozesz potem nawet powiesc napisac, jak obrzydliwie slodka i koszmarnie droga byla kawa w tej popularnej kawiarni.
      A Tchibo to sklep, na pogaduchy, kawe z ciastkiem to warto wybrac sie do kawiarni z prawdziwego zdarzenia.
    • marychna31 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:07
      Nie dziwię się dziewczynom powyżej - naprawdę trudno nie ironizować jak się czyta takie bzdety...
    • eliszka25 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:09
      nie bardzo rozumiem, o co ci chodzi. kupilas kawe z bita smietana i syropem i bylas zdziwiona, ze kawa jest slodka? skoro bylo powiedziane, ze kawa jest z bita smietana i syropem, to nie rozumiem dlaczego myslalas, ze dostaniesz tylko bita smietane. poza tym ten tajemniczy syrop, to glownie cukier, wiec raczej nie da sie zrobic go tak, zeby nie byl slodki big_grin

kawy nie pijam w ogole, wiec w tchibo tez nie pilam. jednak czasem tam przysiade i cos zjem lub wypije. jedne rzeczy podeszly mi bardziej, inne mniej, ale nigdy nie trafilo mi sie cos totalnie niezjadliwego. tylko, ze ja nie daje sie namawiac na rzeczy, ktorych nie lubie i np. nigdy nie dalam sie namowic na zadna kawe, bo kawy nie pije i nie lubie. proste. skoro nie lubisz slodzonej kawy, to po co sobie taka kupilas?
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:21
        eliszka25 napisała:
        skoro nie lubisz slodzonej kawy, to
        > po co sobie taka kupilas?

no kurcze myślałam ze syrop czekoladowy nie jest słodki, kiedys piłam z gorzkiej czekolady.Ale nie taki ulepek. Matko boska ulepek kawa, ulepek ciasto, tego nie da się jeść, spróbujcie
        • heca7 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:31
          moje.m napisała:

> eliszka25 napisała:
          > skoro nie lubisz slodzonej kawy, to
          > > po co sobie taka kupilas?
          >
          >
          > no kurcze myślałam ze syrop czekoladowy nie jest słodki, kiedys piłam z gorzkie
          > j czekolady.Ale nie taki ulepek. Matko boska ulepek kawa, ulepek ciasto, tego n
          > ie da się jeść, spróbujcie
          To kwestia niezrozumienia pojęcia syrop wink Widocznie ekspedientka nie wpadła na to, że nie rozumiesz...
          Tu definicja: Syrop – (z arabskiego شراب sherab – napój, via łacina sirupus) – w medycynie: płynna postać leku przeznaczona do podawania doustnego, charakteryzująca się słodkim smakiem oraz zwiększoną lepkością i gęstością.
        • skarolina Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:12
          Jakby Ci to powiedzieć - warto znać język ojczysty smile

sjp.pwn.pl/slownik/2525844/syrop
        • andziulec Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:12
          Słowa klucz:
          kiedys piłam z gorzkie
          > j czekolady

więc wystarczyło zapytać czy syrop czekoladowy czy z gorzkiej czekolady a nie teraz się użalać, że Ci ulepek podali. Bo jednak słowa czeklada plus syrop (bez "z gorzkiej") mówią same za siebie, że słodko będzie.
          • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:17
            andziulec napisała:

> Słowa klucz:
            > kiedys piłam z gorzkie
            > > j czekolady
            >
            > więc wystarczyło zapytać czy syrop czekoladowy czy z gorzkiej czekolady a nie t
            > eraz się użalać, że Ci ulepek podali. Bo jednak słowa czeklada plus syrop (bez
            > "z gorzkiej") mówią same za siebie, że słodko będzie.

już pisałam, ze chciałam zamówić caffe latte, i poani powiedziała ze ma uilepszona bitą m smietaną, więc sie zgodziłam. Dla mnie to jakby zamówic espresso które jest bez mleka, czy to bedzie to samo co latte?
      • lola211 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 20:55
        A ja rozumiem autorke watku.
        Nie zawsze rozklada sie na czynniki pierwsze zamówienie.
        Wazny jest tez element zaskoczenia i reakcja na propozycje milej ekspedientki, ktora cos poleca.Mozna jak najbardziej nie przeanalizowac wowczas wszystkich danych i nie zaskoczyc od razu, ze kawa smakowa =lukier.I rozczarowanie gotowe.
        Ja ostatnio wpadlam do
        • lola211 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:04
          Ja ostatnio wpadlam do przybytku z wrapami.Głodna wsciekle,zaaferowana myslami o pracy.Chce szybko cos zamowic, jestem pierwszy raz,gapie sie na tablice z menu i serio nie ogarniam co jest co.To prosze zeby pani mi cos polecila.Ok, polecila, przygotowala, fajnie.Bylo pyszne, tyle ze z sosem czosnkowym.A ja zaraz mam spotkanie z klientem.Powinnam oczywiscie z pełnym zaangazowaniem przestudiowac sklad i wypytac o wszystko, no ale tak sie po prostu nie da, jesli nie ma sie wiele czasu i nie jest sie wilelce drobizgowym i skupionym.Wystarczuy dopuscic mysl, ze bladzic jest rzecza ludzka i juz traci sens to karcenie autorki watku,ze to jej wina, bo powinna byla przewidziec.
          • mamma_2012 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:21
            Ale w takiej sytuacji zastrzegasz, ze bez czosnku i cebuli prosiszwink
            A jak mięsa nie jadasz to tez o tym wspominasz. Ja nie lubię pikantnych potraw, wiec sie upewnism czy to co zamawiam nie jest pikantne.
            • lola211 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:27
              Zastrzegasz, o ile sprawe przemyslisz.Ja serio nie analizuje dokladnie i zawsze wszystkich skladnikow.
              • eliszka25 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 22:02
                ja wlasciwie nigdy nie analizuje wszystkich skladnikow w podobnych sytuacjach. jednak jesli czegos nie lubie, to zawsze pytam, czy aby tego nie dodaja. nie lubie sosow czosnkowych, wiec jak zamawiam gdzies cos, czego wczesniej nigdy nie jadlam, a jest z jakims sosem, to pytam, czy to aby nie sos czosnkowy. jak zamawiam np. lody, ktore wg mnie maja "podejrzana" nazwe czy wyglad, to dopytuje, czy aby nie sa z kawa, bo kawy nie trawie (doslownie, jestem chora na zoladek po kawie) itd.

rozumiem, ze autorka watku mogla zostac zaskoczona i zgodzila sie, zanim pomyslala. ok, zdarza sie. no, ale skoro po fakcie okazalo sie, ze dostala slodka kawe, to kawa tak naprawde nie smakowala jej dlatego, ze ona slodkiej kawy nie lubi, a nie dlatego, ze kawa jest niedobra. no i jeszcze zdziwienie, ze kawa z syropem jest slodka smile. na tej samej zasadzie, gdybym zamowila sobie w jakiejs restauracji ulubione spaghetti mojego meza, to bym mogla mowic, ze w danej restauracji maja obrzydliwe spaghetti, a to tylko ja nie lubie spaghetti z czosnkiem i oliwa.
                • lola211 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 00:07
                  Jestem wszystkozerna i pewnie dlatego nie rozstrzasam, co jest w skladzie.Zakladam, ze bedzie smaczne i zamawiam.Moge sie ewentualnie pozastanawiac,czy chce wege czy cos z miesem.Zamawiam szybko, bez szczegolnej analizy,słuchajac organizmu, ktory mi podpowiada, na co ma akurat ochotesmile.Zatem kazdy ma inne podejscie.
                  Co do kawy- nie chodzi o to, ze one moga byc slodzone.Ale o to,ze one sa nadmiernie słodkie.O tym powinni uprzedzac.
                  Przesłodzone kawy powinny byc polecane tym, którzy wyraza chec otrzymania napoju z ponadstandardowa iloscia cukru,a nie wszystkim jak leci.To tak jakby serwowac megaostra pizze bez uprzedzenia ,zwalajac wine na klienta, ze powinien przewidziec iz dodatek habanero zwali go z nóg i wycisnie wszystkie poty.Skad jednak klient mial wiedziec, ze tej papryczki wala tak duzo?
                  No serio ja jako klient nie musze wiedziec z góry jak bardzo słodka bedzie kawa.
                  • eliszka25 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 01:45
                    ja jestem najwidoczniej inna wink. jednak z ostatnim zdaniem, a wlasciwie paroma ostatnimi, sie zgadzam. rozgarnieta ekspedientka/kelnerka moglaby uprzedzic klienta, ze kawa jest mocno slodka czy jakies tam danie mocno pikantne itp(z tym ostatnim spotykam sie dosc czesto, bo maz zamawia ostre dania i zwykle jest ostrzegany, ze to jest naprawde ostre). choc prawde mowiac, slodka kawa jest jednak mniej "niebezpieczna" niz wyjatkowo ostre danie. z reszta te ostatnie zwykle tez maja adekwatne nazwy. jak widze np. pizze "diavolo" czy cos w tym stylu, to domyslam sie, ze dla mnie za pikantna, albo pytam, czy dobrze sie domyslam.

moze nie rozumiem problemu z kawa, bo kawy w ogole nie pijam. jednak w sumie kawa z syropem jednoznacznie kojarzy mi sie z czyms mocno slodkim, bo syrop w tym kontekscie dla mnie oznacza "bardzo slodki dodatek". tak samo ciastka z lukrem na wierzchu zamawiam bardzo sporadycznie, bo dla mnie warstwa lukru jednoznacznie kojarzy sie ze slodkim ulepkiem, a taki syrop, to dla mnie wlasnie ten lukier w innej postaci.

chyba zamotalam nieco, ale mam nadzieje, ze zrozumiesz, o co mi chodzilo wink
                    • mamma_2012 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 11:53
                      To co dla jednego jest słodkie, ktos inny jeszcze dosladza, wiec jak określić, ze cos jest mocno słodkie?
                      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 11:56
                        mamma_2012 napisała:

> To co dla jednego jest słodkie, ktos inny jeszcze dosladza, wiec jak określić,
                        > ze cos jest mocno słodkie?

to że koleżanka słodzi 3 łyżeczki i nie mogła tego wypić. Powiedziała ze jest ohydnie słodkie.
                        • mamma_2012 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:05
                          To moj partner dosypalby jeszcze, ze 3, a córki koleżanka ciutke wiecej i uznaliby, ze wypijalne.
                          Dla mnie ciasta przygotowane przez "teściowa" sa czesto niejadalne z powodu ilosci cukru, a on mowi, ze dobre, chociaz mało słodkie wyszło.
                          Ostatnio w tajskiej restauracji zapytałam sie czy danie nie jest bardzo pikantne, kelnerka tajka powiedziała, ze jest tylko troszkę pikantne (ona naprawde tak odbierała ten smak), jak dostałam okazało sie, ze mnie wykręca.
                          To jak odbieramy smaki to sprawa bardzo subiektywna.
                  • turzyca Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 09:51
                    lola211 napisała:

> Jestem wszystkozerna i pewnie dlatego nie rozstrzasam, co jest w skladzie.Zakla
                    > dam, ze bedzie smaczne i zamawiam.

Ale byl ten wrap smaczny? Czy gdybys nie miala spotkania z klientem, to uwazalabys, ze ekspedientka dobrze Ci doradzila?
                    Bo ona mogla sie wlasnie kierowac smakiem - dany zestaw dobrze sie sprzedaje, klienci chwala, sa szanse, ze Tobie tez podpasuje. Jesli nie wiedziala, ze zaraz ludzi spotkasz, to dlaczego miala Ci sprzedac mniej smaczne, ale bez cebuli i czosnku?
                    • lola211 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 11:28
                      Toz ja nie mam pretensji, wrecz przeciwnie.Chodzi mi o kwestie dokladnego analizowania, co sie zamawia.Pani proponuje kawe smakową i wg ematek powinno sie włączyc od razu myslenie ze szczególowa analiza skladnikow- co ta kawa aby zawiera.A jak drogi kliencie nie przewidziales wszystkiego lacznie z nasyceniem napoju cukrem-twoja wina.
                      • crises Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:12
                        No, dokładnie tak, jak piszesz. Osobie niewszystkożernej propozycja czegoś nietypowego powinna od razu włączyć sygnał ostrzegawczy. A syrop w kawie dla kogoś, kto nie lubi słodkiego, to już w ogóle. Wszystkie te kawy smakowe w sieciówkach typu Starbucks albo Coffee Heaven mają nawalone różnych cudów: syropy, czekolada, bita śmietana, i to są bardziej desery kawowe niż kawa pitna, jak ktoś nie lubi takich rzeczy, to tym bardziej powinien zachować ostrożność.
                      • turzyca Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:56
                        No to chyba wlasnie zostalam ematka. Bo wiem, ze kawe moge wypic dowolnie slodka, mleko musi byc bez laktozy, herbata musi byc gorzka, a w pewnym sytuacjach nie chce pachniec zbyt intensywnie. I powiadamiam obslugujacych o moich upodobaniach, ludzie nie sa telepatami i nie moga o tym wiedziec. Za to powiadomieni sa zazwyczaj bardzo kooperatywni, zawsze jestem dopytana o kazdy szczegol dotyczacy produktow okolomlecznych (smietana, posypki, ser w ciastku, kakao towarzyszacej mi osoby etc), a ostatnio pani w salatkowni upewniala sie, czy obecnosc anchois w sosie jest ok, bo bralismy rzeczy ewidentnie wegatarianskie.
                        A jak jednak strasznie wtopie i okaze sie, ze herbata jest jednak slodkim ulepkiem, to po prostu pytam sie obslugi, czy by sie nie dalo czegos z tym zrobic. I zazwyczaj dostaje cos co jest mniej slodkie. Jak nie, to zamowie sobie zwykla herbate, a miejsce zapamietam jako wyjatek. Bo zazwyczaj ludzie sa pomocni, jak ich ladnie poprosic.
              • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 11:55
                lola211 napisała:

> Zastrzegasz, o ile sprawe przemyslisz.Ja serio nie analizuje dokladnie i zawsze
                > wszystkich skladnikow.

ale skoro zamawiam latte a pani mi mówi mam taką sama troche ulepszoną bita śmietaną, polecam i już robi zanim zdecyduje....to skąd mam wiedziec ze jest akurat inna, myslalam ze sie rozni tylko bita smietaną- która tylko jako jedyna była dobra. Zamawiając espresso np tak samo polecając nie zaproponuje na miejscu tej pani capucino czxy latte, bo z tego wynika ze np ktoś nie lubi mleka, albo nie życzy sobie. To samo tutaj myslałam ze zamówiona kawa niczym się nie rózni oprócz bitej śmietany.
                • crises Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:14
                  Serio? Sprzedawczyni Ci powiedziała, że różni się tylko bitą śmietaną? To zdecydowanie powinnaś reklamować, ale coś mi się widzi, że po prostu teraz bezczelnie łżesz, żeby było Twoje na wierzchu.
                  • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:18
                    crises napisała:

> Serio? Sprzedawczyni Ci powiedziała, że różni się tylko bitą śmietaną? To zdecy
                    > dowanie powinnaś reklamować, ale coś mi się widzi, że po prostu teraz bezczelni
                    > e łżesz, żeby było Twoje na wierzchu.

ty bezczelnie mi wciskasz, najlepiej spierd...stąd
                    • cosmetic.wipes Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:28
                      moje.m napisała:

> najlepiej spierd...stąd

Coz za klasa i elegancja. Niemal tak wielka, jak ciezar problemu ktory poruszylas zakladajac ten watekbig_grin
                • madzioreck Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:33
                  > ale skoro zamawiam latte a pani mi mówi mam taką sama troche ulepszoną bita śmi
                  > etaną, polecam i już robi zanim zdecyduje....to skąd mam wiedziec ze jest akura
                  > t inna, myslalam ze sie rozni tylko bita smietaną-

W pierwszym poście napisałaś, że proponowano Ci kawę z dodatkiem bitej śmietany i syropu czekoladowego.
                  • crises Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:39
                    Wszystko zmienia się z minuty na minutę, normalne jak pogoda przy skoku ze stratosfery.
                • a1ma Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 19:35
                  Caffe latte nie jest z definicji nieslodka (to a propos tego nieudanego porownania do espresso, które z definicji jest bez mleka), wielu ludzi ja słodzi. Wiec z faktu zamówienia caffe latte nikt nie wywnioskuje, ze Ty nie lubisz słodkiego. Jesli do kawy zamawiasz jeszcze ciastko, to juz w ogóle - niechęć do słodyczy aż bije po oczach big_grin

A jak juz dostalas te kawę, to nie mogłas po prostu jej nie pić i zamówić te latte, na ktora miałas ochotę?
        • crises Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 22:03
          To się potem nie jęczy jak stara Indianka.

Ekspedientka zawsze będzie polecać to, co jej kazali, co tam akurat mają na promocji albo co nie schodzi. Zawsze do takich propozycji podchodzę z potrojoną podejrzliwością i nigdy się na nie pochopnie nie godzę. A.D. 2014 nikt normalny nie oczekuje, że ekspedientka z troską spyta "ale czy przypadkiem to nie będzie dla pani za słodkie?", skoro samo użycie syropu sugeruje, że to będzie słodkie.

Albo pilnujesz swoich interesów i pytasz, albo machasz ręką na 15 PLN i dziób w kubeł.
          • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:10
            crises napisała:

> To się potem nie jęczy jak stara Indianka.
            >
            > Ekspedientka zawsze będzie polecać to, co jej kazali, co tam akurat mają na pro
            > mocji albo co nie schodzi. Zawsze do takich propozycji podchodzę z potrojoną po
            > dejrzliwością i nigdy się na nie pochopnie nie godzę.

więc widocznie nie schodzi, takie dobre, hehe

• crises Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:07
              Wybacz, ale sprawiasz wrażenie osoby zahibernowanej w 1989 i obudzonej wczoraj. Może się zapisz na jakieś kursy przystosowawcze?

Wszystkie sieciowe placówki, łącznie ze stacjami benzynowymi, mają ciągle jakieś "promocje", i obowiązkiem pracownika jest zaproponować to, co tak akurat mu kazali. Latte waniliową, płyn do mycia szyb itp.

Przygotowywana na bieżąco kawa nie jest czymś trzeba upchnąć, bo nie schodzi, bo fizycznie w sklepie nie istnieje, to jest usługa, nie towar, nie będzie chętnych - nie zrobią. Zaproponowano Ci akurat tę kawę, bo jakiś marketoid sobie tak wymyślił.
    • rhaenyra Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:18
      a ja nie polecam tesco
      kupilam slone paluszki i gorzka czekolade

paluszki byly slone okropnie !! normalnie sama sol !!
      dodatkowo wcale nie wygladaly jak palce tylko jak patyki !!!
      a czekolada byla gorzka, ochyda
      wszystko wywalilam
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:22
        rhaenyra napisała:

> a ja nie polecam tesco
        > kupilam slone paluszki i gorzka czekolade
        >
        > paluszki byly slone okropnie !! normalnie sama sol !!
        > dodatkowo wcale nie wygladaly jak palce tylko jak patyki !!!
        > a czekolada byla gorzka, ochyda
        > wszystko wywalilam

no to powazna sprawa, reklamuj!!!
      • totorotot Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 18:41
        rhaenyra napisała:
        > a ja nie polecam tesco
        > kupilam slone paluszki i gorzka
        czekolade
        >
        > paluszki byly slone okropnie !!
        normalnie sama sol !!
        > dodatkowo wcale nie wygladaly
        jak palce tylko jak patyki !!!
        > a czekolada byla gorzka,
        ochyda
        > wszystko wywalilam

Poplulam się kalafiorkiem smile))
    • mamaemmy Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:42
      Akurat w Tchibo nie piłam-jakos klimat sklepu nie pasował mi do relaksowania się przy kawce,ale rozumiem Cię w sumie wink Kilka razy w Bonarce -na środku byłam na kawie(ta knajpa z fontannami-Krakuski pewnie znają)-i RAZ trafiłam na taki ulepek,że masakra tongue_out tez jej nie tknęłam-tyle,że chyba drozsza była niz Twoja big_grin
      • kostruszka Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:46
        A ja na serio zazdroszczę Ci, że nie masz większych życiowych problemów.

• moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:53
          kostruszka napisała:

> A ja na serio zazdroszczę Ci, że nie masz większych życiowych problemów.
          >
          a ja nie zazdroszcze bo na tym forum to wszystkie wątki sa takie same, jak ten
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:51
        mamaemmy napisała:

> Akurat w Tchibo nie piłam-jakos klimat sklepu nie pasował mi do relaksowania si
        > ę przy kawce,ale rozumiem Cię w sumie wink Kilka razy w Bonarce -na środku byłam
        > na kawie(ta knajpa z fontannami-Krakuski pewnie znają)-i RAZ trafiłam na taki u
        > lepek,że masakra tongue_out tez jej nie tknęłam-tyle,że chyba drozsza była niz Twoja big_grin

ale jeśłi podają taki ulepek, to powinna wskazac ciasto jakieś może mniej słodkie, albo powiedzieć ze to ulepek i nie zje pani. Szok poprostu, wciskają takie byle co.
        Ja byłam w róznych kawiarniach na tanszych też kawach niż tchibo ale były lepsze i nikt mi nie słodził bez zapytania.
        • annajustyna Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:33
          Podaja slodkie, bo wielu klientow tak lubi.
          • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:34
            annajustyna napisała:

> Podaja slodkie, bo wielu klientow tak lubi.

ja byłam z koleżanką co lubi słodkie i słodzi kawę, ale nie mogła tego wypić taki ulepek.A co dopiero osoba która nie słodzi.
            • bloopsar Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:40
              > A co dopiero osoba która nie słodzi

Taka osoba nie zamawia kawy z syropem.
              • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:43
                bloopsar napisała:

> > A co dopiero osoba która nie słodzi
                >
                > Taka osoba nie zamawia kawy z syropem.

to chyba w tchibo tylko. Będąc na kawie w innych lokalach syrop czekoladowy nie zawsze podają słodki.Przynajmniej ja piłam kiedys gorzki, kilka kropli. A nie pół litra na poł litra kawy.
                • krejzimama Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:50
                  Jak wyglądała filiżanka do pół litra kawy z pół litra syropu?
                • bloopsar Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:59
                  > Będąc na kawie w innych lokalach syrop czekoladowy

Hmm zastanawiam się nad tym syropem czekoladowym bywającym na kawie w innych lokalach...

> Przynajmniej ja piłam kiedys gorzki, kilka kropli.

A zapytałaś panią w Tchibo czy mają gorzki czy słodki syrop czekoladowy? Zazwyczaj jak coś jest czekoladowe, to jest słodkie. Jeśli ma być gorzkie, to w opisie dodaje się 'z gorzkiej czekolady'. To że kiedyś raz trafiłaś na gorzki syrop czekoladowy nie oznacza, że tak jest wszędzie i twoje pretensje są co najmniej dziwaczne. Rzadko bywasz gdziekolwiek, prawda?
                  • mamaemmy bloopsar 16.03.14, 20:10
                    bloopsar napisała:

To że kiedyś raz trafiłaś na gorzki syrop
                    > czekoladowy nie oznacza, że tak jest wszędzie i twoje pretensje są co najmniej
                    > dziwaczne. Rzadko bywasz gdziekolwiek, prawda?

poczułaś sie lepiej wbijając igiełkę autorce ?
                    • bloopsar Re: bloopsar 16.03.14, 20:16
                      Tu nie chodzi o wbicie igiełki a o pomoc w przyszłych wizytach w kawiarniach - aby już więcej nie wpadła w pułapkę słodkiego syropu czekoladowego. Autorka raz gdzieś wypiła gorzki syrop i sądziła, że wszędzie taki podają i to Tchibo coś pomyliło, więc służę wyjaśnieniem, że jest inaczej.
                      • iwoniaw Re: bloopsar 17.03.14, 21:45
                        CytatAutorka raz
                        > gdzieś wypiła gorzki syrop

To chyba taki na receptę wink
                        • misterni Re: bloopsar 18.03.14, 09:32
                          Guajazyl fuuuu
                  • moonshana Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 20:11
                    zgadzam się z przedpiśczczynią. rzadko bywa, chciała się pochwalić że jednak zdarza się taki cud ( była na kawie w tchibo - łaaał) oraz błysnąć okiem i słowem znawcy tematu. a tu nie wyszło. co za peszek.
                • crises Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 20:11
                  > Będąc na kawie w innych lokalach syrop czekoladowy nie zawsze podają słodki.

Zaraz, bo nie rozumiem. Jacyś ludzie (kto?) bywają na kawie w innych lokalach i podają komuś syrop czekoladowy, który nie zawsze jest słodki. Personel bywa na kawie w swoich miejscach pracy i przy okazji serwuje innym niesłodki syrop czekoladowy?
                  • skarolina Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:15
                    No normalnie - u siebie podają słodki, a będąc w innych lokalach sabotują i podają gorzkie paskudztwo smile
                    • iwoniaw Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 21:49
                      Nie nie, będąc gdzie indziej (jako klienci?) pracownicy Tchibo podają innym klientom gorzki (pyszny wg autorki), żeby ich zachęcić do zamawiania syropu (gorzkiego) u siebie. A gdy taki zwabiony z innego lokalu klient się u nich połaszczy na syrop (poznając ich z twarzy i oczekując powtórki, znaczy gorzkiego), to oni bach! - syrop z cukrem podają, złośliwie.
        • ichi51e Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:38
          Syropy sa na bazie cukru i po prostu sa slodkie bo to sama glukoza. Za to zgadzam sie ze powinni dawac jakies bardziej stonowane ciastko. Np kiedys w wedlu do czekolady dawali neutralny (a wrecz) slonawy biszkopcik i wode i jakos to sie dawalo zjesc.
          • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:46
            ichi51e napisała:

> Syropy sa na bazie cukru i po prostu sa slodkie bo to sama glukoza. Za to zgadz
            > am sie ze powinni dawac jakies bardziej stonowane ciastko. Np kiedys w wedlu do
            > czekolady dawali neutralny (a wrecz) slonawy biszkopcik i wode i jakos to sie
            > dawalo zjesc.

omatko o wedlu to mi nie mów!!!! byłam na czekoladzie gorzkiej do picia.
            Podano mi w fifliżance 200g rozpuszczonej czekolady deserowej i obok szklaneczka z wodą.
            Czekolada deserowa a gorzka różnią się. Ja nie chciałam słodkiej. Gorzka to gorzka. Do tego do picia miałabyc a nie do jedzenia łyżeczką, papka bardziej gęsta niż budyń. FUJ
            • ichi51e Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 20:02
              No... Ta wedlowska to mozna kroic. Po bialej myslalam ze puszcze pawia suspicious
    • anika772 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:49
      Dołączam do nie- polecania, podpadł mi sklep internetowy. Dwa miesiące telefonicznego użerania się, żeby odzyskać pieniądze za odesłane towary. Chyba bardzo chcieli, żeby kasa została na ich wewnętrznym koncie klienta...
    • zebra12 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 18:53
      A ja ostatnio pijam w Tchibo pyszne capuccino. Polecam. Nie jest słodkie i kosztuje w promocji za średni kubek - 5,90.
      Poza tym tam nie kupuję, bo jest drogo, a ciuchy są nieładne.
    • quba Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:06
      a ja dziękuję za ostrzeżenie, wiem, że tego nie należy zamawiać, jeśli się nie przepada za zbyt słodkimi słodyczami

pozdrawiam
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:33
        quba napisał:

> a ja dziękuję za ostrzeżenie, wiem, że tego nie należy zamawiać, jeśli się nie
        > przepada za zbyt słodkimi słodyczami
        >
        > pozdrawiam

a ciasta mają zarąbiste, jak ktoś lubi lukier jesc i popijać lukrem to polecam
    • peggy_su Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:33
      Szok i niedowierzanie.
    • annajustyna Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:34
      A ja sobie w nadchodzacym tygodniu na pewno pojde na kawe do Tchibo. I moze nawet ciacho sobie zamowie? A co!
    • krejzimama Nominacja 16.03.14, 19:51
      Niniejszym nominuję ten wątek do najdebilniejszego na forum w roku 2014.
    • zdzisnadzis Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 19:53
      A masci na bol dupy pani nie zaoferowala do kawy? Co za biedactwo...
    • lola211 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 20:47
      Sklepy Tchibo lubie.Za asortyment i klimat, podejscie do klienta.
      Natomiast nie pijam tam kawy na miejscu,za to kupuje do domu ziarnista do ekspresu.
      Kiedys spróbowalam taka na miejscu i byla bardzo mocna,a ja za takimi nie przepadam.
      Co do kaw z syropem- ja mialam taki sam niesmak po mojej pierwszej wizycie z Coffee Heaven kiedys dawno.Pan zachwalal bardzo oferte specjalna, sezonowa.Zaprosilam niemęza, zaplacilam za 2 kawy prawie 50 zl i musialam w ramach tego pic ulepek.Serio nie spodziewalam sie, ze kawa smakowa bedzie taka słodka.Pełne rozczarowanie i uraz do tej sieciowki do dzis.
      Serio powinni wprowadzic jakies oznaczenia intensywnosci słodyczy typu 3 kropki lub jedna.Zeby klient mial swiadomosc co zamawia.
      • myelegans Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 23:45
        Dlaczego nie poprosilas o kawe bez tego slodkiego dodatku. Przy takiej cenie jestem 100% pewna, ze przychyliliby sie do prosby klienta.
        • lola211 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 00:12
          Powód jest bardzo prosty- nie mialam pojecia, ze serwowana kawa moze byc tak przesłodzona.Jak sie zawsze zamawia kawe niesłodzona i samemu dosładza , otrzymanie kawy smakowej w formie ulepka jest nowoscia.Od tamtego czasu nie zamawiam kaw z syropem.
          • myelegans Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 00:24
            sprobowalas, nie smakowala Ci, prosze kelnera o nieslodka kawe, proste.... jeszcze mi sie nie zdarzylo, zeby mi odmowiono, nawet jezeli wybor z mojej strony byl nietrafiony.
            • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:04
              myelegans napisała:

> sprobowalas, nie smakowala Ci, prosze kelnera o nieslodka kawe, proste.... jesz
              > cze mi sie nie zdarzylo, zeby mi odmowiono, nawet jezeli wybor z mojej strony b
              > yl nietrafiony.

[b]szkoda ze nie potrafię tak/b]]
    • mamma_2012 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:07
      1. Czy mam rozumieć, ze pierwszy raz w życiu w kawiarni/restauracji nie trafiłaś z zamówieniem i jest to powód do omówienia ma forum?
      2. Wypiłaś kawę w sklepie, wiec czego sie spodziewałas? To trochę tak jakby ktoś narzekał, ze zapiekanki w "Karfurze" nie sa smaczne (a moze sa, w sumie nigdy nie jadłam, wiec moze strzeliłam gafę)
      3. Kawy smakowe w 9/10 przypadków sa słodkie lub baaaardzo słodkie, to nie tajemnica
      • lola211 Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:25
        > 3. Kawy smakowe w 9/10 przypadków sa słodkie lub baaaardzo słodkie, to nie taj
        > emnica'

Dla kogos, kto nie mial okazji próbowac, to moze byc zaskoczenie.Ja byłam zdziwiona intensywnoscia słodyczy,wiec wcale nie jest to oczywste.
        • annajustyna Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:42
          To ile Ty masz nickow?!
          • lola211 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 00:13
            Yyy..,pisze tylko pod swoim.Nie jestem autorka watku, jesli o to ci chodzi.
            • annajustyna Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 09:56
              Ok, bo zabrzmialo jakbys nia byla wink.
        • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 11:52
          lola211 napisała:

> > 3. Kawy smakowe w 9/10 przypadków sa słodkie lub baaaardzo słodkie, to ni
          > e taj
          > > emnica'
          >
          > Dla kogos, kto nie mial okazji próbowac, to moze byc zaskoczenie.Ja byłam zdziw
          > iona intensywnoscia słodyczy,wiec wcale nie jest to oczywste.

lola sok jest różny.
          Ja nawet nie pomyslałam ze to bedzie nie do wypicia. Niigdy nie piłam soku czekoladowego słodkiego, piłam z gorzkiej czekolady syrop. Nie pomyslałam ze bedzie taki jaki był, bo bym nie zamówiła. Obrzydliwe ekspedientki w tym sklepie, włażą na klienta, w dupe prawie też...Ja chciałam latte to ekspedientka mowi ze ta druga est lepsza, bo jest z bita śmietaną. Ale o syropie - ulepku dowiedziałam się pytając dlaczego słodkie.
          Wtedy dopiero pani powiedziała.
          • atena12345 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 11:57
            moje.m napisała:

>
            Niigdy nie piłam soku czekoladowego słodkiego,

no ja w ogóle nie piłam SOKU czekoladowego
            Jak się wyciska sok z ziaren kakaowca?
            • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:00
              atena12345 napisała:

> moje.m napisała:
              >
              >
              > >
              > Niigdy nie piłam soku czekoladowego słodkiego,
              >
              > no ja w ogóle nie piłam SOKU czekoladowego
              > Jak się wyciska sok z ziaren kakaowca?

pomyliłam się miałbyć syrop, jestes durna jak nie wiem.
    • mign-onne Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:29
      Tez nie znosze slodkiej kawy ani slodkich ciastek.
      Syrop ok, w malej ilosci, ale ulepka tez bym nie ruszyla.Slodkich ciast nie znosze.
      Po prostu wiecej tam nie pojdziesz, sprobowalas, bedziesz omijac szerokim lukiem wink
    • grabasik Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 21:31
      W tej złości zapomniałaś chyba napisać, że cena 15 zł (a dokładnie 14,95) dotyczyła zapewne i kawy i ciastka, bo taka jest cena w Tchibo za zestaw dowolna kawa + dowolne ciastko, co w porównaniu do innych miejsc jest b. dobrą ceną. Zawsze i wszędzie zamawiam klasyczną latte i na propozycje wzmocnienia, dodania syropu czy innych kombinacji mówię stanowcze nie, dziękuję. Lubię właśnie zwykłą latte i jeśli już płacę to chcę wypić do co lubię a nie to co akurat sprzedawcy proponują.
      • crises Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 22:14
        Nie napisała, bo przeżywa wydanie całych 15 PLN i rozpacza, że za tę kwotę nie dostała czytania w myślach w pakiecie.

Mam wśród znajomych kogoś, kto dokładnie tak samo się zachowuje - jest zbyt nieśmiały i nieasertywny, żeby o cokolwiek zapytać, a przy tym jest najzwyczajniej w świecie ubogi (stracił pracę, utrzymuje się z dorywczych robót, jego kobieta do wspiera). Dla niego 15 PLN za kawę z ciastkiem to jakiś majątek i oczekuje, że jak już tyle wydaje, to będą mu się kłaniali w pas, serwowali tę kawę na złotej tacy, odgadując życzenia z wyrazu oczu i skrzywienia warg.
        • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:14
          crises napisała:

> Nie napisała, bo przeżywa wydanie całych 15 PLN i rozpacza, że za tę kwotę nie
          > dostała czytania w myślach w pakiecie.
          >
          > Mam wśród znajomych kogoś, kto dokładnie tak samo się zachowuje - jest zbyt nie
          > śmiały i nieasertywny, żeby o cokolwiek zapytać, a przy tym jest najzwyczajniej
          > w świecie ubogi (stracił pracę, utrzymuje się z dorywczych robót, jego kobieta
          > do wspiera). Dla niego 15 PLN za kawę z ciastkiem to jakiś majątek i oczekuje,
          > że jak już tyle wydaje, to będą mu się kłaniali w pas, serwowali tę kawę na zł
          > otej tacy, odgadując życzenia z wyrazu oczu i skrzywienia warg.

wyobraż sobie ze połowa ematek nawet nie pójdzie na taką kawę za 15 zł, bo ich nie stac, a z męzem to 30 zł. Większośc rodzin na to sobie nie pozwoli.
          Ja uważam ze dla mnei to tanio nie jest i należy mi sie za te pieniadze wypic cos dobrego.
          • krejzimama Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:18
            Dla ematki 30 dyszki to jak splunąć.
          • crises Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:52
            To tym bardziej - nadal - nie kumam. Skoro dla Ciebie 15 PLN kupa kasy, to czemu nie dołożysz minimum starań, żeby za te 15 PLN dostać to, co naprawdę chcesz?
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:08
        grabasik napisała:

> W tej złości zapomniałaś chyba napisać, że cena 15 zł (a dokładnie 14,95) dotyc
        > zyła zapewne i kawy i ciastka, bo taka jest cena w Tchibo za zestaw dowolna kaw
        > a + dowolne ciastko, co w porównaniu do innych miejsc jest b. dobrą ceną. Zawsz
        > e i wszędzie zamawiam klasyczną latte i na propozycje wzmocnienia, dodania syro
        > pu czy innych kombinacji mówię stanowcze nie, dziękuję. Lubię właśnie zwykłą la
        > tte i jeśli już płacę to chcę wypić do co lubię a nie to co akurat sprzedawcy p
        > roponują.

a powiedz mi pani Ci słodzi zanim kawe wyda czy sama sobie słodzisz ile chcesZ?
    • misterni Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 23:20
      Ojej, horror surprised
    • myelegans Re: tchibo - nie polecam 16.03.14, 23:43
      Nie rozumiem dlaczego nie zwrocilas, i nie poprosilas o kawe bez syropu.
      • crises Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 00:37
        Bo jej żal było 5,90.
    • burina Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 05:21
      No to jedziemy po kolei. Choć to nie forum sv, mam dla Ciebie garść reguł, których znajomość rzeczywiście może ułatwić Ci życie w przyszłości a przede wszystkim może ułatwi zrozumienie tego, co zaszło w tym nieszczęscnym Tchibo.

1. Latte, do jasnej a niespodziewanej, to znaczy mleko. Latte = mleko. Nie kawa z mlekiem. Mleko.
      2. Kawa z mlekiem (w odpowiednich proporcjach) to caffe latte.

3. A już tak zupełnie do rzeczy: jeśli rzeczywiście nie planowałaś zamawiać latej z syropami, ale dałaś się namówić ekspedientce, to trzeba było się wrócić do kasy i a) złożyć reklamację ("nie uprzedziła mnie pani, że to będzie słodkie"), b) zostawić feedback - że klienci nie rozumieją, co się im oferuje, że im nie smakuje, że cena nieadekwatna. Bo póki co, to zostawiłaś obsługę sklepu z przekonaniem, że ceny są akceptowalne, że smakowało i że trzeba klientom wciskać, bo sami nie wiedzieli, że chcieli kawę z syropem.
      • moje.m Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 12:03
        burina napisała:

> No to jedziemy po kolei. Choć to nie forum sv, mam dla Ciebie garść reguł, któr
        > ych znajomość rzeczywiście może ułatwić Ci życie w przyszłości a przede wszystk
        > im może ułatwi zrozumienie tego, co zaszło w tym nieszczęscnym Tchibo.
        >
        > 1. Latte, do jasnej a niespodziewanej, to znaczy mleko. Latte = mleko. Nie kawa
        > z mlekiem. Mleko.
        > 2. Kawa z mlekiem (w odpowiednich proporcjach) to caffe latte.
        >
        >
        co ty nie powiesz, ja to wiem, ale w skrócie napisałam

> 3. A już tak zupełnie do rzeczy: jeśli rzeczywiście nie planowałaś zamawiać lat
        > ej z syropami, ale dałaś się namówić ekspedientce, to trzeba było się wrócić do
        > kasy i a) złożyć reklamację ("nie uprzedziła mnie pani, że to będzie słodkie")

mogłam tak ale koleżanka wściekła była bardziej i podniosła sie wczesniej, więc zostawilłam kawę i poszłysmy.

> , b) zostawić feedback - że klienci nie rozumieją, co się im oferuje, że im nie
        > smakuje, że cena nieadekwatna. Bo póki co, to zostawiłaś obsługę sklepu z prze
        > konaniem, że ceny są akceptowalne, że smakowało i że trzeba klientom wciskać, b
        > o sami nie wiedzieli, że chcieli kawę z syropem.
        • burina Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 13:15
          A na co spozytkowalas ten zaoszczedzony na nienapisaniu 'caffee' czas, skoro juz sobie tutaj pogaduszki urzadzamy? (Oczywiscie nie przy kawusi!)
    • kagrami Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 07:11
      Ja tam lubię słodką kawę, choc w domu sobie nie pozwalam na dodatkowy cukier to na zakupach np. ok smile Może robili badania w Polsce i okazało się że Polki lubią słodycze, jak Niemki zresztą.. Niemcy nawet szynkę potrafią przyrządzić w miodowej skorupce smilesmile
      A co do kawy ze sklepu firmowego: ja lubię: jest świeża, sama sobie mielę. W Tesco nie kupie takiej. W Starbucksie nie trafiłam na dobrą, świeżo paloną - a jest dużo droższa.
      Poza tym w sklepie jest kilka kaw których nie dostaniesz w detalu - są tylko na wagę, jedna z nich to moja ulubiona. Aktualnie na moją kieszeń.

Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby. [Hipokrates]
    • tonik777 Re: tchibo - nie polecam 17.03.14, 09:10
      Za bardzo ekscytujesz się niedobrą kawą. Jedni lubią słodkie, inni nie. Tobie akurat tam nie smakuje, więc nie chodź tam więcej i po sprawie. Myślę, że wielu ludzi miało podobną sytuację, że zamówiło gdzieś jakieś jedzenie i im nie smakowało. Na przyszłość wiadomo, że nam tam nie pasuje i omijamy to miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka