Dodaj do ulubionych

Chipsy to warzywa

20.03.14, 21:05
chipsy sa z ziemniaków, a ziemniak to warzywo. Orzeszki w czekoladzie są zdrowe bo to orzeszki, a czekolada MLECZNA. Pizza zawiera pomidory i ser, a ser jest źródłem WAPNIA. Lody wodne to przeciez sama woda z sokiem, a sok jest z OWOCÓW, coca cola w 99% sklada sie z wody no więc OSOCHODZI CIOCIU???

aaaaa!!! Nastolatki powinno się zamykać w wieży lub klasztorze jak za dawnych dobrych czasów by nie rozsiewały swych madrości!
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Chipsy to warzywa 20.03.14, 21:08
      W uk bylo badanie i masa dzieci wymieniala pizze jako warzywko...
    • ga-ti Re: Chipsy to warzywa 20.03.14, 21:13
      A w hamburgerach jest często pomidor i ogórek, podobnie w kebabach i tym podobnych, jeszcze i kapustkę pekińską dorzucą wink
      A chipsy to i owocami mogą być wink
      • franczii Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 11:30
        Hamburger tez nie musi byc smieciem, zalezy jakie mieso i dodatki.
    • girl.anachronism Re: Chipsy to warzywa 20.03.14, 21:21
      Tak naprawdę wszystko jest zdrowe jak tak by się zastanowić. Chmiel to roślina, więc piwo to sok warzywny, kakaowiec to roślina, więc czekolada jest zdrowa, do tego jak piszesz - co dopiero mleczna, przecież mleko to samo dobro wink A że wszystko zawiera duże ilości cukru - przecież cukier -> sacharoza -> burak cukrowy (roślinka) albo trzcina cukrowa (tyż roślinka).
    • helufpi Re: Chipsy to warzywa 20.03.14, 21:25
      Jedna z moich ulubionych scen z "Casual Vacancy", jak Krystal każe Robbiemu najpierw zjeść czipsy, a dopiero potem batonik.
    • lady-z-gaga Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 00:14
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQI3FHnIPY_qfC6ryRomH5vLs1_cEUWl25jU_RfNhmgioBlpDjo
    • franczii Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 11:27
      Nie rozumiem co w tym towarzystwie tobi pizza. W dobrej pizzy sa naprawde swieze pkmidory i mozzarella, oliwa a wiec malo przetworzone lub wcale produkty.
      • maggi9 Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 12:40
        Tylko, że zapewne nie chodzi o prawdziwą włoską pizzę z naturalnych składników, na cieniusieńkim cieście z prawdziwą mozzarellą a o fastfoodową bułę.
        I raczej wątpię czy nastolatka uważająca chipsy za warzywa a dżem za owoce ma na myśli to pierwsze.
    • melancho_lia Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 12:44
      Czekolada to sałatka nie?
      Bo kakaowiec to roslina a z roślin robi się sałatki.
    • triismegistos Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 12:51
      Hmmm, według mojej wiedzy czipsy to w istocie warzywa są. O co chodzi? Ogólnie jedzenie to albo rośliny, albo produkty odzwierzęce, prawda? Co nie znaczy, że wszystkie produkty roślinne są zdrowe.
      A orzechy w czekoladzie, chociaż raczej gorzkiej niż mlecznej, w istocie są bardzo zdrowe. Jak odczuwam braki magnezu w organizmie to zdroworozsądkowo nabywam i jem.
      • awidyna Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 13:10
        Dokładniewink
        Produkty są albo pochodzenia roślinnego albo zwierzęcego albo mineralnego - taka najprostsza klasyfikacja. Problem jest w ich wysokim przetworzeniu wink i tym co się do tego dodaje. Przykład, zwykły chleb, po którego zjedzeniu córka ma wysypkę na plechach (na 100% wiem, ze po chlebie), nie chodzi o gluten bo je go w innych produktach w dużej ilości i nic. Ale jak upiekę sama chleb w domu może go jeść i nic się nie dzieje. Prawdopodobnie jakiś ulepszasz, polepszacz, spulchniacz czy inny składnik tak działa. A przecież to ze zboża ;p
    • frania.mania a ślimak jest rybą 21.03.14, 12:57
    • aquella Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 13:01
      moje dziecko mnie dziś poinformowało :
      "Mamo dziś jest dzień patrona szkoły - ta pani to Maria Stokoska - Iri i wynalazła lek na alzheimera ... nie, ... raka.."
      ale ja się jeszcze mogę z tego śmiać bo to dopiero zerówka wink
    • inia33 Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 18:19
      ostatnio w 5 klasie dzieci były baardzo zdziwione, że cytryna to owoc, ba, w 1 gimnazjum
      również ten fakt zadziwił kilkoro...
      • maggi9 Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 18:49
        A przed uświadomieniem myślały, że cytryna to co to jest?
        • sueellen Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 18:53
          warzywo? Wiele osób myśli, że pomidor to warzywo.
          • maggi9 Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 18:55
            Technicznie rzecz biorąc większość warzyw to owoce.
            • sueellen Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 19:15
              yyy np marchewka? big_grin
              • maggi9 Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 19:29
                Większość, nie wszystkie. Marchewka to akurat korzeń jest, nie?
              • vangie Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 19:47
                marchewka to jarzyna big_grin
                • kkokos Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 23:10
                  vangie napisała:

> marchewka to jarzyna big_grin

marchewka to włoszczyzna!
                • morekac Re: Chipsy to warzywa 22.03.14, 19:39
                  Zależy od klasyfikacji. Wg jakiejś klasyfikacji UE marchewka to owoc.
          • kkokos Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 23:15
            > warzywo? Wiele osób myśli, że pomidor to warzywo.

dobra dobra, ja wiem, że ematka od pieluch tłumaczy dziecku, że warzywa i owoce to dwie różne kategorie z innych bajek, ale w normalnych rodzinach często się tego nie tłumaczy i podział na warzywa i owoce opiera się na skojarzeniach, że owoc to słodkie, a warzywo to obiadowe. więc mnie tam nie dziwi specjalnie, że dopiero w szkole, w tej piątej klasie dzieci dowiadują się, czym owoc jest w sensie botanicznym.
            • truscaveczka Re: Chipsy to warzywa 22.03.14, 16:03
              Phyyyy, a arbuz to jagoda. Kalafior to kwiat. A truskawka nie ma pestek. Jak się chcę lansować miłością do botaniki, to tak mówię. A jak mnie interesuje, żeby dziecko zjadło sałatkę, to raczej nie mącę i się nie czepiam biednych cukinii albo kaparów.
    • 1borgia Re: Chipsy to warzywa 21.03.14, 23:50
      no nareszcie cos dobrego na poczatek watku! dawno nie bylo takiego wpisu!

nadzieja umiera ostatnia.
      po matce.

borgia
    • jakw Re: Chipsy to warzywa 22.03.14, 00:38
      Skoro z urzędu ślimak jest rybą, a marchewka owocem to nie wiem czego oczekujesz po nastolatkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka