Dodaj do ulubionych

wezwanie do sądu

02.04.14, 12:32
temat przeklejam z forum prawnego bo tam pustki , serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi .

Wezwanie na świadka.
Mam pytanie co w sytuacji jeśli wezwanie do sądu z charakterze świadka zostało wysłane na adres byłego pracodawcy , ten nie odebrał go informując listonosza ,że osoba ta już nie pracuje. Wezwany nie ddostał zawiadomienia do domu a tym ,że takowe wezwanie było w firmie dowiedział się w przypadkowej rozmowie . Czy osobie wezwanej grozi coś za niestawiennictwo pomimo tego ,że nie dostała wezwania ?
Obserwuj wątek
    • iziak80 Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 12:40
      nie, bo doręczenie było nieprawidłowe.
    • miliwati Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 12:44
      > Mam pytanie co w sytuacji jeśli wezwanie do
      sądu z charakterze świadka zostało
      > wysłane na adres byłego pracodawcy , ten
      nie odebrał go informując listonosza ,
      > że osoba ta już nie pracuje.

Jeżeli wzywany nie został prawidłowo zawiadomiony to nic mu nie będzie.
      A wysłanie wezwania na nieaktualny adres pracowy to nie jest właściwe zawiadomienie. Kwestia jak odmowę odebrania pisma ma zapisaną poczta, bo jeżeli tylko "odmówił przyjęcia" to początkowo sąd może nie być zadowolony i trzeba będzie wyjaśnić.

Zauważ że sąd może dalej używać tego adresu (nie wiedząc że to stara praca) i brnąć w procedurę, z której coraz ciężej może być Ci się wygrzebać. Więc lepiej załatw sprawę sama.
    • male_a_cieszy Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 12:47
      Wydaje mi się, że nic ci nie grozi. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Policjant spisujący dane jakoś niewyraźnie spisał numer domu. Wezwanie poszło na inny adres. Moje koleżanki, które też były świadkami w tej sprawie zeznawały, a do mnie przyszedł (jakieś dwa tygodnie po pierwszej sprawie) miły pan policjant z wezwaniem na kolejną rozprawę bo dopiero wtedy ustalili prawidłowy adres zamieszkania.
      • baboo-shka Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 12:58
        Z tego co wiem to już odbyło się kilka spraw .
    • sueellen Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 12:47
      Dzwine, ze wezwanie zostalo wyslane do zakładu pracy. A co w wypadku gdy ktos wyjechał x lat temu z Polski, wymeldował sie i nie podał aktualnego adresu w kraju w ktorym mieszka?
      • baboo-shka Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 12:56
        Wezwanie zostało wysłane do pracy bo sprawa jest związana z byłą firmą . Na świadka powołał były pracownik który nie zna prywatnego adresu , wezwani zostało też inni pracownicy i zawiadomienia też przyszły na adres pracowy
      • pruszynkaaa Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 13:06
        No właśnie taki adres meldunkowy niestety trzeba w Polsce zostawić... jest potrzebny choćby w przypadku do spraw skarbowych - mają prawo zażądać wyjaśnień kilka lat wstecz, i nie obchodzi ich, że już człowieka dawno w PL nie ma - oni za granice nie wysyłają.

Niedawno się orientowaliśmy w tym, bo sami za 2 miesiące opuszczamy na stałe PL i też się zameldowaliśmy u rodziny...
        • gorgolka Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 15:30
          nic ci nie grozi, bo nie zostałaś powiadomiona prawidłowo.
          Ponadto nawet jak się dostanie wezwanie do sądu, a przypada ono na dzień kiedy wybitnie komuś nie pasuje bo ma zaplanowany wyjazd, uroczystość, ważny egzamin itp. to można pisemnie zwrócić się do Sądu o wezwanie na inny termin, ewentualnie zawiadomić właściwy sekretariat o powodzie nieobecności, gdyż ewentualne grzywny nakładane są tylko za nieusprawiedliwione niestawiennictwo.
          Czasem też zdarza się, że sąd na następnym posiedzeniu grzywnę uchyli, bo usprawiedliwienie nie dotało na czas do sądu, albo wcześniej nie było możliwości zawiadomienia sądu/usprawiedliwienia
        • sueellen Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 19:04
          No dobrze, ale za granicą nie ma meldunku. Pamietam, ze kiedy się wyprowadzałam, podawałam nowy adres na emigracji, tyle że potem zdąrzyłam sie 5 razy przeprowadzić i ponownie zmienić kraj!
    • misterni Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 15:35
      Trzeba napisać wyjaśnienie do sądu i prośbę o nie nakładanie kary grzywny za brak stawiennictwa.
      • baboo-shka Re: wezwanie do sądu 02.04.14, 19:16
        Tak bym zrobiła jeśli dostalabym zawiadomienie ,a nie mogła się stawić .W chwili obecnej ja teoretycznie nic nie wiem ,że jakąkolwiek sprawą w sądzie się toczy .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka