gagunia Re: praca po znajomości 04.04.14, 20:00 Ja. Znalazłam ogłoszenie w gazecie, wysłałam cv, przeszłam proces rekrutacji, zostałam zatrudniona. Pracuję 9 rok w tym samym miejscu. Poprzednią pracę też "załatwiłam" sobie sama. Przeczytałam ogłoszenie w urzędzie pracy, poszłam do dyrekcji na rozmowę i mnie przyjęto. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: praca po znajomości 04.04.14, 20:11 Polecenie to nie nepotyzm. Polecam tylko te osoby, za które jestem pewna, że się sprawdzą w danym miejscu, podobnie jak korzystam z poleceń moich znajomych. Jeśli ktoś poleca mi fryzjerkę, to przecież chyba trudno mówić o nepotyźmie, choć przecież dzięki temu fryzjerka ma nowego klienta czyli pracę. To zjawisko jest groźne w tym przypadku gdy do pracy trafia osoba niekompetentna, ale jedyną jej zasługą jest to że ma szwagra prezesa. W innym przypadku polecenia znacznie skracają czas poszukiwania i ryzyko zatrudnienia niewłaściwej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: praca po znajomości 04.04.14, 20:11 Nigdy nie byłam zatrudniona po znajomości. Pracę znajdywałam sama, przechodziłam przez proces rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: praca po znajomości 04.04.14, 20:57 Ja dostałam pracę po rozmowie kwalifikacyjnej i zupełnie nie z żadnego polecenia. Ale mój szef lubi przyjmować pracowników z polecenia i mamy paru, z czego większość się przykłada, ale jeden facet to jest zupełny dramat. Na początku się starał, ale kompletnie się do tej pracy nie nadaje, a teraz to już nawet się nie stara, tylko ma wszystko w dupie. Koszmarny gość. Odpowiedz Link Zgłoś
mc30 Re: praca po znajomości 04.04.14, 21:13 nigdy nie miałam pracy po znajomości zawsze znajdowałam sama i w miarę szybko nie wiem co będzie w przyszłosci zycie się różnie układa Odpowiedz Link Zgłoś
fomica Re: praca po znajomości 05.04.14, 09:42 "Nepotyzm" to jest pojęcie które nie ma zastosowania w prywatnych firmach, bo dotyczy rozdzielania dóbr i stanowisk publicznych. Jak założe sklepik z warzywami, zatrudnię siostre jako sprzedawczynie, szwagra jako dostawcę i mamę jako księgową na pół etatu, to też nazwiesz to nepotyzmem? Odpowiedz Link Zgłoś
kalia-kalia Re: praca po znajomości 05.04.14, 12:07 W tym wątku sporo osób podciąga pod nepotyzm to, co nim nie jest. Nie każda praca z polecenia to nepotyzm. Ja każdą z trzech dotychczasowych prac znalazłam sobie sama, ale łatwo nie było i bywało, że rozważałam zwrócenie się o pomoc do osób, które mogłyby odpowiednio zadziałać. Odwlekałam jednak ten moment, bo nie znoszę protekcji, brzydzi mnie ona, i na szczęście do tej pory z niej nie korzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: praca po znajomości 05.04.14, 12:43 Obecna praca jest moją trzecią, wszystkie zdobyte pi normalnej rekrutacji - dwie w ngo, teraz korpo. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: praca po znajomości 05.04.14, 13:07 Ja znalazłam bez znajomości, ale teraz, jesli miałabym zmieniać to wykorzystałabym bez wahania wszelkie znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś