Dodaj do ulubionych

Wakacje w Czarnogórze?

06.04.14, 13:23
Nie mozemy sie zdecydować, czy Chorwacja czy Czarnogóra...
W Chorwacji byliśmy i mniej wiecej wiemy, czego się spodziewać, ale podobno w Czarnogórze też jest pięknie...
Może któraś z Was podzieli się swoimi wrażeniami po pobycie w Czarnogórze? Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • kostruszka Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 15:54
      hoooop
    • marzeka1 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:03
      Nie byłam, ale była siostra i koleżanki- to były 2 różne wyjazdy, ale wrażenie te same: zachwyt.
    • mynia_pynia Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:08
      Kolega był w zeszłym roku. Czarnogóra zaczyna robić się modna, więc im szybciej tym lepiej, za kilka lat będzie najazd europejczyków.
      • klawiatura_zablokowana Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:28
        Ja byłam kilka razy i zdecydowanie polecam, widoki ładniejsze niż w Chorwacji.
      • nowel1 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 17:45
        mynia_pynia napisała:

> Kolega był w zeszłym roku. Czarnogóra zaczyna robić się modna, więc im szybciej
        > tym lepiej, za kilka lat będzie najazd europejczyków.

A ta Czarnogóra, to na jakim kontynencie leży?
        • mynia_pynia Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 19:12
          He, he ... tych z zachodu wink
          • wtopek Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 19:16
            raczej nie, Niemcy i Austriacy jeżdżą do Chorwacji, gdzie mają to samo morze i wyższy standard, CG nie jest zbyt atrakcyjna dla nich

zresztą to malutki kraik, nie jest z gumy, a w sezonie i tak pęka w szwach od Serbów i Rosjan
    • 3eneduerabe Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:13
      Cudna jest, mnie naprawdę zachwyciła!!!. Byłam w wielu europejskich i nie tylko krajach ale w Carnogorze jestem zakochana. Namawiam meza na postawienie tam jakiegos domku letniskowego, chociaz on uwaza, ze bez sensu bo bedziemy uwiazani do jednego miejca, bo potem bedzie jedzmy do domku, do domku zamiast podrozowac po swiecie. Ja polecam Czarnogore- nadal jest dzika i piekna, podobnie Rumunia- moja druga milosc smile
      • 3eneduerabe Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:15
        My w tym roku do Meksyku, moze ktos byl i tez moze polecic badz odradzic ? smile
    • asis09 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:33
      byłam w czarnogórze kilkanaście lat temu, był to pierwszy rok oferowanych wczasów własnie tam.
      Mieszkaliśmy w Budvie. Piękna miejscowość, było baaardzo tanio, ośrodki wczasowe wówczas fatalne. Jedzenie było wstrętne. Ale to było dawno, napewno wszystko się zmieniło.
      Knajpy, promenada, plaża ok.
      Widoki przepiękne. Według mnie o wiele ładniej niż w południowej Chorwacji.
      Polecam zatokę Kotor, półwysep Sveti Stefan
      • nowel1 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 17:47
        asis09 napisała:

> Polecam zatokę Kotor, półwysep Sveti Stefan

Sveti Stefan jest zamkniętą enklawą obecnie; dostępną jedynie dla milionerów.
        • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 17:48
          > Sveti Stefan jest zamkniętą enklawą obecnie; dostępną jedynie dla milionerów.

O, to miałam szczęście.
          • nowel1 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 21:43
            To prawda, miałaś. To mnie akurat cholernie wkurzyło - szlaban i zero możliwości wjazdu, jeśli nie masz tam pokoju w hotelu, a ceny tych hoteli poza zasięgiem.
    • landora Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:34
      Pięknie i taniej niż w Chorwacji.
      • stara-a-naiwna Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 19:06
        Mam podobne odczucia
        Sporo taniej niz w chorwacji

Ja bylam 4 lata temu w Ulcini - za wyjazd (autokarem) 12 dni - 10 noclegow (bez jedzenia) zaplacilismy 950zl / osoba (do dzisiaj sobie zartujemy że to byly nasze najtańsze wakacje)

Spekuluje, ze za kilka lat czarnogora bedzie jak chorwacja (oblożona turystami i cenowo nieadekwatna do oferowanych atrakcji)

Ja bardzo polecam - kraj biedny, ale bezpieczny, piekne plaze.
        I polecam nie w sezonie - bedzie pusto na plaży.
    • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 16:42
      Byłam, prawie całą zwiedziłam, Kotor piękny, Budva fajna, Jezioro Szkoderskie super. Jest dużo do zwiedzania (ale można również leżeć do góry brzuchem na plaży całymi dniami), a także świetna baza wypadowa do Albanii, Macedonii, Chorwacji, Serbii, Bośni...Ludzie serdeczni.Polecam.
    • heca7 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 17:18
      Tu cała kopalnia wiedzy o Czarnogórze smile
      www.cro.pl/czarnogora-od-gor-do-morza-t36998.html
      www.cro.pl/czarnogora-i-troszke-albanii-t44190.html
      www.cro.pl/czarnogora-top10-t31339.html
      www.cro.pl/czarnogora-z-przygodami-t43749.html
      • wtopek średnio 06.04.14, 18:04
        tylko jako wycieczka z Chorwacji

kraik wielkości polskiego województwa, w sezonie każdy skrawek plaży niemiłosiernie zatłoczony

południe od Baru w dół mocno albańskie, co widać i czuć, tam też jest taniej i nieco luźniej

Budva i okolice ładne, ale opanowane przez Rosjan i szemranych Serbów ceny dorównują Dubrovnikowi

Boka piękna na wycieczkę, ale stacjonarnie to średnio - brak plaż i mętna woda

generalnie klimaty coś jak u nas 20 lat temu, fajnie i tanio było 10 lat temu kiedy "moda" na CG dopiero się zaczynała, taniocha i brak tłumów, teraz to komercha jak HR, ale na niższym poziomie
        • nowel1 Re: średnio 06.04.14, 21:40
          "Kraik", jaki piękny wyższościowy ton...

Piękne wnętrze kraju, kolonialny klimat w Cetinje, cudne zakątki z serdecznymi ludźmi i prostym, dobrym jedzeniem.
          Wiele miejsc na wybrzeżu wartych zobaczenia, chociaż plaże tłoczne
          Do tego znaleźć fajny hotel i zrobić parę wypadów - w góry, na zakładki kotorskie, do Ulcinji, do Starego Baru - piękne wakacje
          • wtopek Re: średnio 07.04.14, 19:47
            jaka "wyższość"? proste stwierdzenie faktu, 100 km wzdłuż i wszerz, do tego 600 tys. mieszkańcóww

ten "kolonialny klimat" obejmuje korkowe hełmy, plantacje i tubylców usługujących białym bwana?
    • anorektycznazdzira Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.04.14, 21:19
      Ja wolę Chorwację, ale co kto lubi. My generalnie objazdówki, więc zwykle jak jedziemy, to się powłóczyć, dla urozmaicenia stajemy w różnych miejscach. W Czarnogórze irytuje mnei tandetny charakter "kurortów", tłok jeszcze większy niż w Chorwacji i nie do końca w moim klimacie typ wybrzeża/morza.
    • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.04.14, 19:09
      Witam,
      przez 10 kolejnych lat spędzaliśmy wakacje w Czarnogórze i mamy jak sądzę wiedzę o tym kraju.
      A teraz kilka porad. Unikajcie wyjazdu w lipcu i sierpniu bo tłumy i bardzo wysokie temperatury .Jeżeli chcecie trochę spokoju unikajcie Budvy , Rafailovici , Sutomoria i Ulcinia , gwarne są też sw. Stefan i Petrovac , trzeba te miejsca odwiedzić ale mieszkać gdzie indziej . Wymieniłem praktycznie wszystkie znane miejsca .Polecam Susanj [ przedmieścia Baru ] z kilku powodów , po pierwsze : świetny punkt wypadowy na wycieczki samochodowe a jest co zwiedzać. Po drugie :plaże do wyboru , jedna duża aż do Baru i kilka małych co kilkaset metrów w kierunku Budvy.Po trzecie :5 minut samochodem i macie do wyboru domy towarowe i plac targowy w Barze. Dobre ceny w DT Voli . Czarnogóra to faktycznie same góry i praktycznie płaskie tereny prawie nie występują. Odwiedzić trzeba Cetynie i Lovcen po drodze spróbować medoviny i parsuty u Nica Kadiji a wracając ze szczytu Lovcen zjechać serpentynami do Kotoru i zaliczyć starówkę . Kolejna trasa wiedzie z Baru przez Sutorman do Virpazaru a stamtąd do Rijeki Crnojevica . W Rijece wycieczka łódką w stronę jeziora Szkoderskiego !!!! W drodze powrotnej za Podgoricą poddać się obżarstwu w Peceniarze 1 kg pysznego grilowanego mięsa za 10 euro .Obowiązkowo trzeba popłynąć stateczkiem do Herceg Novi , tam wynająć łódkę za 5 euro i popłynąć do Błękitnej Groty .Pozostaje jeszcze zwiedzanie Starego Baru , miasteczek przed którymi przestrzegałem i kilku rewelacyjnych knajpek choćby Sidro w Ulciniu i spróbowanie rewelacyjnych Ligni Pochowanych ; kalmary w panierce + dodatki i oczywiście wino lub piwo.To tylko skromny fragment tego co warto zobaczyć .Ceny niższe niż w Chorwacji około 20 - 30% , oczywiście w Budvie jest najdrożej ale i tam można znaleźć fajne miejsce : knajpka motocyklistów a obok restauracja z tanim dobrym jedzeniem. Jeżeli będziecie chcieli więcej informacji włącznie z dojazdem to służę . Pozdrawiam
      • kostruszka Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.04.14, 20:38
        Bardzo, bardzo Wam dziękuję za wszystkie wypowiedzi - to dla mnie prawdziwa skarbnica wiedzy.
        Teraz do końca kwietnia musimy podjąć ostateczną decyzję.
      • dagmarabrzeg Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.04.14, 21:07
        Witam

Wybieram się po raz drugi do Chorwacjiw tym roku, ale pensjonat. W którym byłam w zeszłym roku i z którego byłam bardzo zadowolona nie ma już wolnych miejsc. Czy mógłbyś mi polecić jakieś fajne lokum w miejscu o którym piszesz. Ja serdecznie polecam Dobrotę koło Kotoru.
        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.04.14, 10:08
          Witam,
          trzykrotnie wynajmowaliśmy kwaterę u Stevo Nikocevica i byliśmy bardzo zadowoleni .Budynek znajduje się w drugim szeregu , do morza w linii prostej 150 metrów , samochód pod zadaszeniem , sklep 20 metrów , rozmawiają po angielsku . A teraz uwaga : wynajmuj pokoje z widokiem na morze , są dwa na drugim piętrze . Więcej [ filmy] znajdziesz po wpisaniu "apartmani Stevo Nikocevic " film oznaczony nr 5 jest aktualny . Nie znam Twoich wymagań , nam ta oferta w zupełności wystarczała bo rano wyjście i późnym wieczorem powrót .Dojazd bardzo prosty . Rezerwować wcześniej . Jeżeli masz więcej pytań to postaram się na nie odpowiedzieć.
          Pozdrawiam .
          • dagmarabrzeg Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.04.14, 19:59
            Witam
            Dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź . Sprawdzę ten apartament być może skorzystam, trochę mnie przeraziła ta zaludniona plaża, tam gdzie byłam dwa lata temu w Dobrocie koło Kotoru mieliśmy plażę przy domu, plaża prywatna dla danego pensjonaty. miejsce było super ale faktycznie trzeba je potwierdzać z dwuletnim wyprzedzeniem.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.04.14, 22:36
              Witam ,
              w lipcu i sierpniu w Czarnogórze wszystkie ogólnodostępne plaże są "zawalone " ludźmi . Są plaże na które można się dostać tylko łodzią i one w sezonie są pustawe , ewentualnie 12 kilometrowa plaża za Ulciniem w stronę Albanii "Copa Cabana" ale to ok 45 - 60 minut jazdy samochodem . U Steva można wynająć łódź ale lepiej zapytać czy to aktualna informacja .
              Pozdrawiam
          • andrzej20-0 Re: Wakacje w Czarnogórze? 23.07.14, 12:33
            Witam
            Czy mógłbyś mi polecić jakąś inną kwaterę z widokiem na morze, w dobrej lokalizacji? Wybieramy się w trzy osoby do Susanj od 5 do 15 sierpnia i niestety u Stevo Nikocevica nie ma wolnych miejsc w tym terminie. Pozdrawiam, Andrzej
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 23.07.14, 17:23
              Witaj,
              sprawdziłem "swoje " adresy i z przykrością informuję ,że wszystko zajęte .Spróbuj jeszcze wpisać susanij musovic .Wprawdzie jest to kawałek od morza ale gospodarze b. mili i jest cicho . Za pierwszym razem prawdopodobnie do niego sam nie trafisz ale po przyjeździe do Susanija zatrzymaj się nqa parkingu po lewej stronie [ przy okrąglaku] i zadzwoń do niego , zaraz przyjedzie.Pozdrawiam.
              • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 23.07.14, 17:25
                Przepraszam , parking po prawej stronie ok. 250 - 300 metrów za żółtą tablicą BAR.
              • andrzej20-0 Re: Wakacje w Czarnogórze? 23.07.14, 21:52
                Dziękuję bardzo za odpowiedźsmile Pozdrawiam
      • bramboracek Re: Wakacje w Czarnogórze 22.04.14, 21:57
        Witam.
        Zwracam się z prośbą o pomoc w organizacji wyjazdu wakacyjnego do Czarnogóry. jesteśmy rodziną z trójką dzieci w wieku 5,7,10 lat. Szukamy namiarów na niekrępujący, klimatyzowany apartament z kuchnią w spokojnej miejscowości. dodam jeszcze, że jeździmy z babcią tak więc jest ńas trójka dorosłych i troje dzieciaków. Z reguły w naszych wakacyjnych wypadach odwiedzamy ciche i spokojne miejscowości z plażami długie i płytkie zejście do morza tak aby dzieciaki mogły swobodnie się pluskać a my bez zawału serca obserwować je z plaży lub szaleč z nimi w płytkiej cieplej wodzie. Nie interesuje nas nocne życie i atrakcje z nim związane za to bardzo ważny jest spokój i przyjazny rodzinie charakter miejscowości. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i jeszcze wskazać jakiś adres -namiar na apartamenty będę baaaaaaardzo wdzięczny. Pozdrawiam! Ps. Proszę również o info dot. Wszystkich aspektów związanych z pobytem w Czarnogórze szczególnie z jakością i warunkami korzystania z opieki medycznej, drogami, którędy najlepiej podróżować (od Krakowa), gdzie spać w drodze itp.
        Będę wdzięczny za każdą pomoc
        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze 23.04.14, 08:27
          Witam,
          wyjeżdżamy z Krakowa 4,30 - 5.00 jedziemy przez Chyżne [ winieta] , Węgry [opłata na stacji benzynowej ] , Serbia [ opłaty na autostradzie ] jedziemy do Belgradu [ obwodnica] , skręcamy w prawo na Cacak .W zależności od tempa jazdy albo śpimy w motelu Cacak [ niezbyt przyzwoity ] albo jedziemy do Pozegi ok. 30 km . dalej [ przyzwoity Hotel Pozega ] w obu wypadkach rezerwacja internetowa , wystarczy wpisać nazwę . Następnego dnia wyjazd ok . 8,0 - 8,30 do Czarnogóry . Za Podgoricą [ po zjeździe z dwupasmówki kawałek dalej ] po prawej stronie parterowy drewniany budyneczek z szyldem "Peceniara" polecam solidny obiad .Jeżeli jedziecie Państwo w lipcu - sierpniu to pojęcie "spokoju " jest mi raczej obce , może ktoś inny pomoże. Plaże są kamieniste z wyjątkiem "Copa Cabany" za Ulciniem w stronę Albanii bo te nieliczne ,piaszczyste , małe, są zawalone ludźmi . " Babcia " jak sądzę będzie sobie ceniła odrobinę cienia [ polecam zabranie parasoli ] . Konieczne jest ubezpieczenie [ NFZ ] , my się dodatkowo ubezpieczamy [ choroby przewlekłe ], polecam ubezpieczenie rodzinne . Na podstawie doświadczeń w kontaktach ze służbą zdrowia w Kotorze i Barze nie mamy zastrzeżeń . Zawsze jeździmy z paszportami , nie są konieczne ale mogą się przydać w kontaktach z instytucjami państwowymi .
          Pozdrawiam .
          • dari31ka Re: Wakacje w Czarnogórze 08.05.14, 11:33
            Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące noclegów w Herceg novi. Moze macie Państwo jakiś godny polecenia nocleg gdzie przyjmą nas z malym pieskiem smile. Jesli nie w tej miejscowości to może w innej którä warto odwiedzićsmile. Dziękuję za odpowiedź.
      • nasimluke Re: Wakacje w Czarnogórze? 31.05.14, 08:26
        Witaj,
        Planuję wyjazd do Czarnogóry w tym sezonie i natknąłem się na Twój post dlatego byłbym wdzięczny za przesłanie kilku namiarów bądź poradę na temat apartamentów dla 4 osób .
        Zaciekawił mnie pomysł aby zatrzymać się w Susanj.
        Z góry dziękuję za informację
      • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.06.14, 11:19
        Jeśli dostaniecie niepełną moją wypowiedź to przez przypadek - coś mi się podziało na komputerze. Jeśli nie - to zacznę od początku. Jedziemy całą rodziną w tym roku pierwszy raz do Czarnogóry do miejscowości Susanji. Chciałabym dowiedzieć się czy wycieczki które są opisane w waszym poście zajmowały wam cały dzień czy tylko np. do południa. Jaką trasą jechaliście i ile godzin? I gdzie są te miejsca z pysznym jedzeniem - np u Nica Kadiji czy w Peceniarze, czy trudno do nich trafić, są przy drodze czy raczej w bocznych uliczkach? Czy coś jeszcze warto wiedzieć? Jakie drogi i miejscowi kierowcy? I czy ludzie ogólnie życzliwi? Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Zosia
      • deerik Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.06.14, 13:39
        Witam!
        Kolego planuję wyjazd do Czarnogóry w rejon Budvy 17-18 lipca 2014. Podpowiedz mi, czy nie będzie w tym czasie problemów ze znalezieniem kwatery na miejscu, czy lepiej zarezerwować przez internet - przed wyjazdem? Z reguły jeżdżę w tamte rejony południowe przez Czechy - Austrię - Słowenię. Co sądzisz o trasie na Słowację - Węgry ......., bądź może polecasz coś innego.
        Z góry dziękuję za odpowiedź. POZDRAWIAM.
        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.06.14, 16:51
          Witaj, ze względu na sezon proponuję Ci rezerwację internetową [ masz pewność] . Przez kilka lat jeździłem Twoją trasą [ spałem między Splitem a Omisem ], teraz jeżdżę przez Słowację , Węgry , Serbię a śpię w Cacaku albo Pżedze [ rezerwuję przez internet] .Trasa ciekawsza widokowo ale wolniejsza. Trasą przez Bośnię też jeździłem i jest ona szczególnie piękna między Sarajewem a Podgoricą ale o pośpiechu zapomnij. Nie znam Twojego sposobu wypoczynku , leżenie czy plaża i zwiedzanie , być może będę mógł coś doradzić .Pozdrawiam.
          • deerik Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.06.14, 19:19
            Witam raz jeszcze.
            Tak naprawdę najbardziej waham się jeszcze z wyborem miejsca docelowego wyjazdu. Chodzi mi o dobre miejsce wypadowe na Czarnogórę (może Dubrownik lub Albania), oraz przyjemne plaże - z reguły dzień zwiedzamy, dzień jesteśmy na miejscu (plaża, spacery okolica). Na miejscu będziemy 2 tygodnie. Preferuję (szczególnie moje chłopaki) miejscowości bardziej tętniące życiem. Brałem pod uwagę mocniej Budvę - o której czytam różne opinie - szczególnie problemy z parkingami (o czym coś z doświadczenia wiem). Może zasugerujesz mi jeszcze inne konkretne nie opisane miejsca w przewodnikach, internecie, knajpki itp. Na noclegi wybieram apartamenty dla czterech osób z aneksem kuchennym w nie dalekiej odległości od morza. Ten twój polecany w Bar jest już zajęty.
            Trasę prawdopodobnie jednak, wybiorę tradycyjnie szybką przez Czechy, Austrię, Chorwację z noclegiem w samym Zagrzebiu - będę jechał z Podlasia.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.06.14, 20:12
              Postaram się opisać nadmorskie miejscowości .
              Budva , w sezonie bardzo gwarna , wieczorami jeszcze więcej ludzi , dużo muzyki , kluby itd. droższa od innych miejsc , osobiście unikam jak ognia bo lubię spokój ale zaliczyć trzeba .Petrovac , mniejsza mieścina , trochę knajpek , wszędzie dobry dojazd .Sutomore , jeszcze mniejsze niż poprzednik i proporcjonalnie reszta.Susanij [ przedmieścia Baru ] , bardzo lubię to miejsce bo wszędzie dobry dojazd , plaża obok plaży , jedna długa do Baru , reszta co kilkaset metrów w stronę Budvy.Spacery do Baru wzdłuż morza itd .Zatrzymujemy się u Stevo Nikocevica [ wpisz w necie : Stevo Nikocevic apartmani ].Dobre Vode , tłumy i wszędzie dalej. Ulcinie , najbardziej na południe , odmienne [ minarety] , gwarne , tańsze , obok miasta w kierunku Albanii wielokilometrowa plaża [ ciemny piasek] , wszędzie daleko . Nie polecam : Becici , Rafailowici , sw Stefan bo podstawową atrakcją są tłumy [ trzeba zobaczyć ale nie mieszkać] . W przewodnikach nie jest wymieniona trasa prowadząca z Baru przez Sutorman do Virpazaru , znajdziesz ją na dokładniejszej mapie .Prowadzi przez góry i jest ciekawa.Następnie wiedzie z Virpazaru do Rijeki Crnojevica , miejscami trzeba uważać .Na miejscu wynajmij łódkę i popłyń cudowną trasą , widoki niezapomniane.Z Rijeki Crnojevica masz dwie drogi , jedna prowadzi na wybrzeże przez Cetynie , dawną stolicę MN [ warto się zatrzymać , ewentualnie zaliczyć jadąc na Lovcen ]. Druga wiedzie nad morze okrężną trasą przez Podgoricę [ jedziesz na Petrovac , Bar ] .Wymieniasz Albanię , byłem w tym roku również i tam ale polecam tylko południe Albanii [ oddzielny temat].W wielkim skrócie to tyle , masz pytania to proszę pytaj .Pozdrawiam.
              • just-in10 Re: Wakacje w Czarnogórze? 10.06.15, 15:40
                Stary wątek, ale spróbuję zapytać Pana o plaże w Susanij. Piaszczyste, czy kamieniste? Najlepiej gdyby były takie i takie. Lubimy pływać z rurką, ale jedziemy z 4-latkiem, więc chcemy, aby wszyscy mieli udane wakacje smile
      • sss_007 Re: Wakacje w Czarnogórze? 02.07.14, 08:18
        my ze znajomymy sie także wybieramy do Czarnogóry, jednak mam ważne pytanie, mam nadzieję,że nam pomożecie. Czy na pewno da radę dojechać samochodem do Czarnogóry bez paszportu??
        serdecznie dziękuje za odpowiedzi
        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 02.07.14, 12:46
          Ależ oczywiście ,że możecie jechać tylko z dowodami osobistymi . Samochód musi mieć "zieloną kartę ,natomiast wam polecam kartę ubezpieczeniową z NFZ [ wydają na poczekaniu].
          • deerik Re: Wakacje w Czarnogórze? 05.07.14, 22:04
            Witam kolego.
            Zarezerwowałem już noclegi bezpośrednio u Steva Nikocevica. Chciałbym Cię spytać czy nie poleciłbyś mi jeszcze noclegów w rejonie Zadaru - Chorwacja, ponieważ chciałbym zatrzymać się jeszcze po drodze w tym rejonie na kilka dni. Pozdrawiam.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.07.14, 09:40
              Witaj , Niestety nie będę mógł pomóc .My zatrzymujemy się między Splitem a Omisem i ten "nasz" adres do 24 sierpnia jest zajęty. Jeżeli będę mógł w czymś pomóc w Czarnogórze to pytaj proszę .
              • deerik Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.07.14, 18:00
                Witaj!
                Narazie dziękuję. Myślę, że jeszcze skorzystam z twoich ciekawych uwag i się odezwę wcześniej lub później.
                Pozdrawiam!
          • dabecja Re: Wakacje w Czarnogórze? 06.07.14, 20:50
            co Ty z tą karta NFZ .wprowadzasz ludzi w błąd.KARTA NIE DZIAŁA w czarnogórze.ubezpieczenie turystyczne trzeba kupić.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.07.14, 06:51

Co ja z tą kartą NFZ ? Otóż , dwa lata temu rozmawiałem z naszym [ byłym ] konsulem w Podgoricy i zostałem poinformowany , że dobrze mieć takie ubezpieczenie , mimo ,że nie jest wszędzie [ we wszystkich czarnogórskich szpitalach ] honorowane .

Zawsze ubezpieczamy się dodatkowo ze względu na nasz wiek i możliwą konieczność transportu zwłok do kraju . Karta jest honorowana we wszystkich krajach tranzytowych : Czechach , Słowacji , Węgrzech , Austrii , Słowenii , Chorwacji i o ile pamiętam w Serbii.
              • akus2 Re: Wakacje w Czarnogórze? 12.07.14, 21:51
                EKUZ w Czarnogórze nie działa, sam doświadczyłem.
                Na szczęście miałem prywatne ubezpieczenie więc udało się bez kosztów!!!!
                • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 13.07.14, 01:02
                  EKUZ przydaje się po drodze do MN .Niestety również miałem w tym roku okazję skorzystać z pomocy szpitalnej i to dwukrotnie w szpitalach w Barze .Zapytano mnie czy jestem ubezpieczony , pokazałem kartę i cała procedura ruszyła , drugie ubezpieczenie dowiozła rodzina .Pospisywali co potrzeba i po sprawie.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.07.14, 06:53
              To bardzo proszę sprawdź .Może od dwóch lat coś się zmieniło.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.07.14, 07:22
              A tak na przyszłość polecam czytanie ze zrozumieniem .
              • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.07.14, 15:25
                Jadę do Susanj - pierwszy raz. Czy nastawiać się na jedzenie "na mieście" czy raczej liczyć na siebie ze względu oczywiście na infrastrukturę i ceny?
                • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.07.14, 18:19
                  Nie wiem w której części Susanija będziesz mieszkał[a] ale przy głównej ulicy Budva Bar jest punkt z kurczakami , jest mała knajpka vis a vis parkingu , jest przy bocznej ulicy knajpka u Ivana Abramovica [ zbieżność nazwisk ]. Nie wiem jakie są Twoje możliwości finansowe ale w wymienionych miejscach 8- 10 euro wystarczy . Wcześniej jest knajpka u Vani dobrze gotują ale ceny ruskie . Jeżeli zakupy kulinarne to dobre ceny są w markecie FRANCA [ znowu zbieżność ] .Wjeżdżając od strony Budvy na II rondzie w lewo , na kolejnym w prawo i po200-250 metrach po lewej stronie jest market .Jest jeszcze VOLI , dojazd podobny tylko na II rondzie jedź cały czas prosto do samego końca i zobaczysz market. Jest też plac targowy z owocami i całą resztą a dojazd jak do FRANCY tylko jedź dalej na II światłach w lewo i chyba 1 w prawo 50 metrów i zobaczysz parking a po prawej stronie zadaszony plac. W lewym rogu placu jest bar prowadzi go Brano , podaje świetne cevapi i piwko [ rakiję] .Wiadomo ,że samemu kupując i przygotowując jedzenie jest taniej .Zorientujesz się i dokonasz wyboru.
                  Pozdrawiam .Jeszcze jedno , dzisiaj jakiś nerwus "skoczył"na mnie ,że polecam kartę ubezpieczeniową z NFZ a ta tam nie działa , wyjaśniam więc : kartę weź i zrób sobie dodatkowe ubezpieczenie gdzie indziej .Gdyby [tfu] coś się stało to na początek dobrze pokazać kartę na dowód ,że jest się ubezpieczonym a potem dostarczyć papier właściwego ubezpieczenia [ nikt nie chodzi na plażę czy zakupy z całą makulaturą.. Sam kilka razy to sprawdziłem.
                  • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 07.07.14, 23:28
                    Dzięki za wiadomość. Ubezpieczenie już mamy a kartę zaczynamy wyrabiać.Chciałabym się jeszcze dowiedzieć czegoś więcej o wycieczkach jakie opisałeś w jednym z pierwszych postów jakie przeczytałam. Czy te wyjazdy zajmowały wam cały dzień czy były krótsze - nie orientuję się w odległościach jakich one dotyczą ale twój opis tego co warto zobaczyć wydrukowałam i zamierzamy się nim posiłkować podczas poznawania Czarnogóry. I jeszcze pytanie od mojego męża - czy te miejsca gdzie można dobrze zjeść podczas tych wyjazdów łatwo znaleźć? Szczególnie to gdzie jest dobre mięsko? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Termin wyjazdu się zbliża i trochę stresu też już jest.
                    • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.07.14, 07:28
                      Witajcie,
                      z opisanych wycieczek trzy są całodzienne .wyjazd ok 8/8,30
                      Pierwsza prowadzi na szczyt Lovcen [ mauzoleum ] i do Kotoru .Jedźcie w stronę Budvy , za Rafailovici na wysokości Becici będzie skrzyżowanie [ prosto , w prawo] a przed nim brązowa tablica z napisem Lovcen , jedźcie w prawo . Będziecie się "wspinać" .W dwóch miejscach po drodze będą małe kamieniste "parkingi" , warto się tam zatrzymać i zrobić zdjęcia bo widoki są przepiękne.Dojedziecie do Cetynia .Na miejscu warto poświęcić np. godzinkę na zwiedzanie [ bilety są nie wiedzieć czemu drogie ] , warto zobaczyć mapę plastyczną MN [ budynek po prawej stronie idąc do monastyru ].A potem na Lovcen , są tablice jeżeli zabłądzicie to pytajcie miejscowych , zawsze pokierują .Opłaty przy wjeździe do parku i na miejscu w mauzoleum . Za mauzoleum jest piękny punkt widokowy .Potem zjazd do Kotoru [ za szlabanem jedźcie prosto na skrzyżowaniu [ tablica Kotor] .Okazji do robienia zdjęć dużo , droga wymaga ostrożności.Kotor , zwiedzanie i coś do zjedzenia .Jeżeli nie będziecie tylko"zaliczać" to powrót do Susanija ok18/19 ej. Druga wycieczka [ ze względu na sezon sprawdżcie wcześniej ] : pojedźcie do Budvy , samochód na parking i kupcie bilety na wycieczkę stateczkiem do Herceg Novi [ dowiedzcie się czy zawija po drodze do fajnych zatoczek] , kilka godzin spędzonych na pokładzie i piękne widoki . Jeżeli będzie taka możliwość [ czas] to w Herceg wynajmijcie sobię łódkę do "Błękitnej groty" , warto to zobaczyć i popływać .Powrót wieczorem i ew. kolacja nad brzegiem morza w Budvie.Trzecia wycieczka prowadzi górami z Baru do Virpazaru a stamtąd do Rijeki Crnojevica. Jedziecie jak do marketu VOLI na skrzyżowaniu przed marketem w lewo , potem cały czas prosto przez rondo kierunek Ulcinie , przejedziecie nad torami [ łagodny podjazd ] będzie kolejne rondo na którym w prawo Ulcinie .Jedźcie w lewo skos ,następnie będzie rozjazd w prawo Stara Maslina a w lewo Virpazar , jedźcie w lewo aż dojedziecie do Virpazaru .W Virpazarze po "zwiedzaniu" jedźcie dalej przed siebie i dojedziecie do drogi Podgorica - Bar, Cetinie itd . skręćcie w prawo w stronę Podgoricy i po kilkudziesięciu metrach zobaczycie tabliczkę Rijeka Crnojevica w lewo [ przez tory kolejowe ] , no to w lewo aż do Rijeki .Na miejscu wynajmijcie sobie łódkę z właścicielem [ targowanie ] i macie gwarantowane 2- 3 godzin widoków , które zostaną Wam na zawsze .Powrót albo trasą Przez Podgoricę albo przez Cetinie. Zapytajcie waszego EL CAPITANO to wytłumaczy. Reszta wycieczek do sw. Stefana , Petrovaca , Sutomoria , Starego Baru , Starej Masliny ,Ulcinia [ starówka] , Budvy [ chyba ,że upojne wieczory ] nie wymagają aż tyle czasu .To tak w skrócie .Pozdrawiam.
                      • kabul1987 Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.07.14, 09:45
                        Witam! Jaka jest mniej więcej cena wynajem tej łódki dla dwóch osób? Jeśli chodzi o Rijeke.
                        Jaka jest też cena rejsu statkiem do Herceg Novi od osoby?
                        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.07.14, 10:15
                          Jeżeli chodzi o Rijekę to polecam dołączenie do kilku innych osób [ w wypadku małej łódki ] cena oscyluje w granicach 40 - 50 euro za łódkę . Jest też rejs stateczkiem [ kilkadziesiąt osób] odpływa z przystani na początku Rijeki [ zapytaj na miejscu ] cena biletu będzie dużo niższa . Rejs do Herceg Novi o ile pamiętam to koszt ok. 35 euro od osoby ale głowy nie dam bo płynąłem zupełnie prywatnie .
                          • kabul1987 Re: Wakacje w Czarnogórze? 10.07.14, 23:57
                            Dzięki wielkie. Po przeczytaniu tych informacji mam już jakąś wizje co można by zobaczyć oprócz plażowania. Pozdrawiam
                            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 11.07.14, 16:45
                              Dzięki .Pozdrawiam.
                      • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.07.14, 10:29
                        Z rozpędu zapomniałem dodać ,że w Virpazarze można sobie wykupić wycieczkę łódką po jeziorze Szkoderskim [ przystań koło mostu] .Pozdrawiam.
                        • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.07.14, 10:31
                          Dzięki za wszystkie informacje. Pozdrawiam.
                    • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.07.14, 07:51
                      Co do dobrego mięska to : jest coś takiego jak "mesane meso" , rozpiętość cen od 10 euro za 1 kg koło Podgoricy do 8 euro za 0,5 kg w zależności od miejsca .Jeżeli chodzi o Podgoricę to opisałem to miejsce już kiedyś , natomiast na wybrzeżu polecam "stragany w Sutomoriu" .Zostawcie samochód na górnym parkingu przy głównej trasie i zejdźcie uliczką [z masą straganów] w stronę morza na dole po prawej stronie będzie grill z napisem " CUDESA OD MESA " głośni i weseli grillmeni coś Wam polecą , kolejna taka impreza jest kilka metrów dalej po lewej stronie .Jest jeszcze jeden parking nad samym morzem ale spróbujcie sami tam trafić .Pozdrawiam.
                    • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.07.14, 09:10
                      Jeszcze jedna informacja : Susanij terotycznie zaczyna się przy żółtej tablicy BAR.
                      Pozdrawiam
                      • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.07.14, 16:53
                        Ok. Damy radę. Liczę na miłe wrażenia.
                        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.07.14, 17:18
                          Życzę miłego wypoczynku [ mimo sezonu] .Mam nadzieję ,że moje subiektywne oceny pokryją się z Waszymi oczekiwaniami. Gdyby na miejscu była potrzebna informacja to próbujcie mnie łapać w necie . Pozdrawiam.
                          • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.07.14, 21:27
                            Jeszcze raz dziękuję. W razie potrzeby - będziemy się dobijać. Pozdrawiam.
      • ewelina162955 Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.07.14, 15:09
        Witam,
        Czy może Pan polecić konkretny hotel all inclusive badz tez jakies biuro podrozy z dojazdem własnym?
        pozdr
        • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.07.14, 21:35
          Witam Panią ,
          dobrym sposobem na znalezienie obiektu spełniającego Pani oczekiwania [ szczególnie w sezonie ] jest poszukanie oferty po wpisaniu w wyszukiwarce "hotele z all inclusive w Czarnogórze ". Niestety z przykrością nie mogę w inny sposób pomóc bowiem my unikamy hoteli jak ognia i wypoczynku w lipcu i sierpniu [ mamy taką możliwość ] .Jeżeli tłumy wczasowiczów i relatywnie niska cena będą akceptowalne to polecam ofertę biura SKARPA z Krakowa .Jeżeli ma to być tzw. max to proszę zapoznać się z ofertą SPLENDID HOTEL w BECICI koło BUDVY.
          Jeżeli chodzi o rejon poszukiwań to warto zwrócić uwagę na Zatokę Kotorską , Budvę , sw. Stefana .
          Pozdrawiam.
          • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.08.14, 16:39
            Witam ponownie - już po Czarnogórze. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie informacje i sugestie. Mam jeszcze jedno pytanie - w związku z tym, że był pan tam wiele razy. Czy to prawda, że w Czarnogórze często pada deszcz? Tak twierdziła nasza gospodyni, przesympatyczna zresztą, że rzadko się w lecie zdarza, aby ciągle była ładna pogoda. Pozdrawiam.
            • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.08.14, 18:27
              Witam , zmiany klimatyczne dają o sobie znać , przed laty w lipcu i sierpniu sporadycznie zdarzały się opady praktycznie od trzech lat wszystko się zmieniło .Dwa lata temu w maju były tak potężne opady ,że słodka woda spływająca [ Bojana] do morza spowodowała na pewnym odcinku zmianę Ph wody . Ze względu na te zmiany zainteresowaliśmy się południem Albanii .Pozdrawiam.
              • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.08.14, 19:19
                A to południe Albanii - bezpieczne?
                • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.08.14, 19:40
                  Na temat Albanii pisałem pod tytułem "Moja Albania" . Tak , południe Albanii jest bezpieczne , piękne i jeszcze tanie. W tym roku mieszkaliśmy w miejscowości Dhermi , za lokal z balkonem , dużą sypialnią , łazienką , kuchnią i klimatyzacją płaciliśmy po 6 euro od osoby. Jechaliśmy bez rezerwacji na zasadzie gdzie się nam spodoba tam zostajemy . Przyjechaliśmy do Albanii 6-tego czerwca.
                • sklerotyk55 Re: Wakacje w Czarnogórze? 09.08.14, 19:42
                  Proszę pytać , postaram się odpowiedzieć.
                  • zr22 Re: Wakacje w Czarnogórze? 10.08.14, 00:04
                    Do Albanii na razie się nie wybieramy. Ale w razie zmiany planów - chętnie skorzystamy. Pozdrawiam.
      • 7beata1980 Re: Wakacje w Czarnogórze? 31.05.15, 22:40
        Witam,
        A jeśli wybieram się z dwójką dzieci 3 i 5 lat to czy jest jakieś miejsce, które mógłby Pan polecić w Czarnogórze? Dziękuję i pozdrawiam smile
        • mike_33 Re: Wakacje w Czarnogórze? 11.07.15, 14:13
          polecam apartamenty mojej rodziny www.apartamenty-czarnogora.pl w Petrovac z basenem i jacuzzi smile
    • dari31ka Re: Wakacje w Czarnogórze? 08.05.14, 11:19
      Witam serdecznie,
      Wybieramy się z mężem do Herceg Hovi może ktoś z Was poleci sprawdzony nocleg ewentualnie okolice w których warto się zatrzymać. Dodam ze jedziemy z malym pieskiemsmile.Z góry dziękuję za podpowiedz i namiary.
    • dorek3 Re: Wakacje w Czarnogórze? 29.06.14, 21:40
      Moja przyjaciółka właśnie dziś podesłała mi kila fotek z Czarnogóry gdzie była służbowo, Napisała, że jest tam tak pięknie że musi tam wrócić. a mieszka w Szwajcarii więc widoczku ma do po..ygu.
    • esi1 Re: Wakacje w Czarnogórze? 30.06.14, 08:42
      Ja byłam w Czarnogórze 2 razy.
      Kraj jest przepiękny. Góry wchodzące w morze, piękne zatoczki....
      Mieszkańcy otwarci i sympatyczni (za każdym razem mieliśmy fajnych gospodarzy). Bliżej Albanii widać więcej muzułmanów - na plaży z jednej strony kąpała się pani w kombinezonie (strój kąpielowy muzułmanki), a z drugiej pani topless. wink
      Cenowo bardzo fajnie. Ja nie mam porównania, ale znajomi mówili, że taniej niż w Chorwacji (chodzi o knajpki, itp.).
      Jako wada - trochę więcej bałaganu niż w krajach zachodu.
      • alfa36 esi1 01.07.14, 00:42
        Sama znalazłaś apartament/ hotel? Czy to był wyjazd z biurem podróży?
        • esi1 Re: esi1 01.07.14, 07:33
          Nigdy nie jeżdżę z biurem podróży wink
          Zawsze szukamy sami. Z reguły jesteśmy zadowoleni. Raz jeden mniej nam się podobało, ale po negocjacjach na miejscu zmieniono nam pokoje i obniżono cenę.
        • mike_33 Re: esi1 17.04.15, 19:50
          Polecam apartamenty mojej Czarnogórskiej rodziny bez polskich pośredników www.apartamenty-czarnogora.pl Czarnogóra miejscowość Petrovac willa z basenem i jacuzzi smile
    • depompadur Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 07:25
      Jeżdżąc przez wiele lat do Chorwacji, Czarnogóra wydawała mi się brudna. Po ubiegłorocznych wakacjach w Albanii, Czarnogóra jawi mi sie jako oaza czystośći. Ale i tak wolę... Albanię big_grin
      • chocolate_cake Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 08:40
        Dlaczego wolisz Albanię ? smile
        (wybieram się tam z mężem w sierpniu na objazdówkę z BP)
        • depompadur Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 10:50
          Być może dlatego, że większa część kraju jest mocno niekomercyjna,a turysta - zwłaszcza poza wybrzeżem - jest zjawiskiem, a nie krową do wydojenia. Kiedyś, zaraz po wojnie bałkańskiej, taka włąśnie była Chorwacja. Niestety turyści "zepsuli" tubylców, a może po prostu tak pownna wyglądać normalna turystyka. Nie ma się co oszukiwać - Albania to nie jest kraj dla turysty ceniącego czystość i porządek oraz piękne zapachy. Ale warto tam jechać dopóki ten specyficzny skansen jeszcze istnieje. Jest pięknie (może poza betonowymi miastami wybrzeża), tanio i bardzo, ale to bardzo przyjaźnie.
          • chocolate_cake Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 11:05
            Dzięki za odpowiedź smile
          • kamyk.w.skarpecie Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 11:18
            Tylko, że jak się jedzie latem z dzieśmi, to trzeba mimo wszystko nastawić się na wybrzeże, bo intensywne wycieczki w upale, kurzu i po dziurawych drogach, malolatów nie zachwycają. Saranda i Vlora są zabetonowane do bólu, niewiele brakuje bardziej kameralnemu Ksamilowi. Z kolei jeżdzenie 20-30 kim na ustonna plażę, może i ladną, ale bez żadnej infrastruktury też nie jest zbyt wygodne.

Albania jest może i ciekawa, ale dla łazików i poza sezonem, na stacjonarne rodzinne wakacje kiepsko się nadaje.
            • depompadur Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 13:42
              kamyk.w.skarpecie napisała:

>Z kolei jeżdzenie 20-30 kim na ustonna plażę
              > , może i ladną, ale bez żadnej infrastruktury też nie jest zbyt wygodne.

Zależy komu co pasuje. Oczywiście, że chciałabym wychodzić od razu z domu na piękną, bezludną plażę i żeby było kilka knajpek i sklepów do wyboru. Niestety, takie rzeczy to kiedyś były w Erze smile Wolę więc tarabanić ze sobą graty i mieć miejsce na pustej plaży, niż wąchać stopy sąsiada w imię dostępności do infrastruktury.

>
              > Albania jest może i ciekawa, ale dla łazików i poza sezonem, na stacjonarne rod
              > zinne wakacje kiepsko się nadaje.

Polecam Dhermi albo Himare. We Vlorze nie odważyłam się wejść do wody - wolałam basen.
              Północnoalbańskie plaże też jakoś mi nie leżą.
              • kamyk.w.skarpecie Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 13:47
                I dlatego wybieram sasiednią Grecję, gdzie pięknych luźnych plaż w odległości rzutem majtami od hotelu czy apartamentu mam mnóstwo, a warunki, standard i możliwości dojazdu nieporównywalnie lepsze.

A do Albanii mogę się wybrać w ramach wycieckizc Korfu czy Pargi.
                • kamyk.w.skarpecie Re: Wakacje w Czarnogórze? 01.06.15, 13:52
                  https://c2.staticflickr.com/6/5571/14796623110_2230ff378d_z.jpg
                  • depompadur Re: Wakacje w Czarnogórze? 02.06.15, 07:20
                    A to gdzie?
                    • chocolate_cake Re: Wakacje w Czarnogórze? 02.06.15, 19:36
                      My do Albanii jedziemy sami, to znaczy na objazdówkę z BP ale bez dzieci. Zresztą dzieci mamy duże, mogłyby pojechać ale nie chciały wink

Gdy były młodsze, byliśmy z nimi na wyspach greckich i w wielu innych miejscach.

O Czarnogórze też myślę na za rok smile
                      • chocolate_cake Re: Wakacje w Czarnogórze? 11.07.15, 16:19
                        A jednak zrezygnowaliśmy z tej objazdówki. Z różnych względów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka